Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2573 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Leivänmuruissa pyöritelty karitsa pääsee loistamaan lempeän grillatun kurkun rinnalla. Kurkun parhaita makupareja ovat hapokas kermaviili ja aromikas minttu, joista tehdään lisuke annokselle. Kermaviilistä valutettua heraa ei tietenkään heitetä hukkaan. Siitä sekoitetaan aivan uudenlainen vinegretti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
1 tunti 30 min + 12 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Grillattu karitsa

Ainekset

600
g
(4 kpl) karitsanpaahtopaistia
MAUSTESEOS
2
valkosipulinkynttä
6
timjaminoksaa
1
(luomu)sitruuna
2
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
hienonnettuja yrttejä (esim. minttu, kirveli, rakuuna, timjami ja lehtipersilja)
1
dl
murustettua paahdettua leipää
1/2
dl
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita kermaviili valumaan mielellään edellisenä päivänä.
  2. Tee mausteseos. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna timjami ja raasta puolet pestystä sitruunankuoresta. Sekoita valkosipuli, timjami, kuoriraaste ja suola kulhossa. Hiero seos paahtopaistien pintaan ja jätä liha huoneenlämpöön maustumaan vähintään 2 tunniksi.
  3. Valmista yrttikermaviili ja heravinegretti.
  4. Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen. Huuhtele mausteet lihan pinnalta ja kuivaa lihat. Kuumenna grilli tai grillipannu savuavan kuumaksi. Grillaa lihoihin kunnon väri, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Työnnä paistolämpömittari yhden paistin paksuimpaan kohtaan. Laita lihat uunivuokaan ja kypsennä uunissa, kunnes sisälämpötila on noin 50 astetta. Tähän kuluu noin 12 minuuttia. Paahda leipä uunissa samaan aikaan karitsan kanssa.
  5. Grillaa kurkut.
  6. Laita lihat ritilälle vetäytymään vähintään 10 minuutiksi. Hienonna yrtit ja murusta leipä. Voitele lihan pinta oliiviöljyllä ja mausta pippurilla ja sormisuolalla. Pyörittele lopuksi yrteissä ja leipämuruissa.
  7. Kokoa annokset. Leikkaa karitsa ja kurkut pariin palaan ja nosta lautasille. Lusikoi kermaviili nokareiksi lautasille. Viimeistele annokset vinegretillä ja yrteillä.

 

 

Grillissä paahdettu, yrteillä maustettu karitsa on kuin tehty viinille. Karitsa-viinissä saa mielellään olla luonnetta ja runsautta. Kypsien punaisten marjojen maustama täyteläinen Coma Vella, 30,90 e, Katalonian Prioraatista on runsaan rehevä valinta annokselle. Myös Pohjois-Amerikasta tulevan Chateau Ste Michelle Syrahin, 15,65 e, mausteinen tammisuus tukee annoksen leveää ja paahteista suutuntumaa. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

Grillikurkku

Ainekset

4
avomaankurkkua tai pientä kurkkua
1/2
dl
oliiviöljyä
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa kurkut. Kuumenna grilli tai grillipannu savuavan kuumaksi. Grillaa kurkkuja 1 minuutti jokaiselta neljältä sivulta.
  2. Voitele pinta oliiviöljyllä ja mausta sormisuolalla.

Yrttikermaviili

Ainekset

200
g
kermaviiliä
1
dl
hienonnettuja yrttejä (esim. minttu, kirveli, rakuuna, timjami ja/tai lehtipersilja)
n. 1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valuta kermaviiliä mielellään yön yli esimerkiksi kahvinsuodatinpussissa. Voit jättää sen huoneen lämpöön, niin se hapantuu vielä lisää.
  2. Hienonna yrtit ja sekoita tiivistyneeseen kermaviiliin. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Laita jääkaappiin kylmenemään. Säästä kermaviilistä valunut hera vinegrettiä varten.

Heravinegretti

Ainekset

1/2
dl
heraa (kermaviilistä)
1/2
dl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa, kunnes suola ja sokeri ovat sulaneet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2573 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Kypsennä naudan kuvepaisti eli flank steak mediumiksi kokonaisena ja viipaloi salaattiin. Pihvi saa seurakseen grillattuja kasviksia, kevätsipulivinegrettiä ja mozzarellaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu pihvisalaatti

Ainekset

600
g
naudankuvetta eli flank steakia
2
pientä parsakaalia
2
pientä cosmopolitansalaattia
1
kesäkurpitsa
12
retiisiä
2
palloa (à noin 120 g)
bufalamozzarellaa
Savupaprikasuola
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
savupaprikaa
½
appelsiinin kuori
Kevätsipulivinegretti
1
kevätsipuli
½
dl
appelsiinimehua
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta.
  2. Tee makusuola sekoittamalla suola ja savupaprika ja raastamalla pestyn appelsiinin kuori joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Sekoita vinegretti. Hienonna kevätsipuli ja purista appelsiinimehu pieneen kulhoon. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
  4. Kypsennä naudankuvetta kuumassa grillissä ensin noin minuutti molemmin puolin, laske lämpöä ja jatka kypsentämistä noin 3 minuuttia, käännä ja kypsennä vielä noin 3 minuuttia.
  5. Hiero makusuola grillatun lihan pintaan ja kiedo liha folioon kasvisten grillauksen ajaksi.
  6. Halkaise parsakaalit ja salaatit pitkittäin tai leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Viipaloi kesäkurpitsa paksuiksi lanteiksi. Poista retiiseistä naatit. Grillaa parsakaaleja keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia kerran kääntäen. Lisää salaatit ja kesäkurpitsat grilliin ja jatka kypsentämistä 2–3 minuuttia.
  7. Valuta ja kuivaa mozzarellat. Kokoa grillatut kasvikset tarjoiluvadille, lisää retiisit ja lusikoi vinegretti kasviksille. Leikkaa liha syihin nähden viistosti ohuiksi viipaleiksi ja laita vadille. Viimeistele revityllä mozzarellalla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 227 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Nopeasti grillissä kypsyvät karitsan ulkofileet tarjotaan parsagremolatan kanssa. Paistolämpömittari on kätevä apuri karitsan valmistamisessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu karitsanfilee ja parsagremolata

Ainekset

2
(yhteensä 750 g)
karitsan ulkofileetä
2
tl
rypsiöljyä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
suolaa
Parsagremolata
400
g
vihreää parsaa
1
valkosipulinkynsi
1
hoikka kesäsipuli varsineen
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
3
rkl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Ota lihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
  2. Tee parsagremolata. Poista parsoista kovat tyvet. Leikkaa parsat ohuiksi viipaleiksi.
  3. Keitä parsaviipaleita 2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja laita parsat jäävettä sisältävään astiaan.
  4. Kuori ja hienonna valkosipuli. Viipaloi kesäsipuli varsineen. Sekoita niiden joukkoon sitruunamehu, kuoriraaste, suola ja sokeri.
  5. Valuta parsat ja kuivaa ne. Yhdistä muiden aineiden joukkoon yrttisilpun ja parmesaanin kanssa. Jätä odottamaan.
  6. Valmistele lihan pintaan tulevat ainekset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, hienonna lehtipersilja.
  7. Taputtele lihan pinnat talouspaperilla kuiviksi. Sivele pintaan öljyä. Paista fileisiin grillissä nopeasti pintaväri.
  8. Nosta fileet foliovuokaan. Työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Hiero fileiden pintaan lehtipersiljaa, valkosipulia, suolaa ja pippuria.
  9. Kypsennä fileitä epäsuoralla lämmöllä kuvun alla noin 12 minuuttia tai siihen asti, kunnes mittari osoittaa 56 astetta. Tällöin liha on sisältä kauniin rosee. Peitä foliolla ja anna tasaantua noin 10 minuuttia.
  10. Viipaloi fileet ja tarjoa parsagremolatan, perunasalaatin ja halutessasi vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1306 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Kesäinen perunasalaatti saa makunsa perunoihin imeytetystä sitruunaöljystä ja mausteisista raakamakkaroista. Tämä salaatti nautitaan lämpimänä.

Vinkki! Perunasalaattiin sopii hyvin mausteisempikin makkara, kuten vaikkapa churrasco-raakamakkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin makkara-perunasalaatti

Ainekset

750
g
uusia perunoita
1
pienen sitruunan mehu
2
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
rouhittua mustapippuria
1
iso punasipuli
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pkt (noin 250 g)
raakamakkaraa

Työvaiheet

  1. Harjaa ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja puolita isommat perunat.

  2. Purista sitruunan mehu. Lisää joukkoon 2 ruokalusikallista öljyä ja mausteet. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna persilja ja laita puolet sivuun. Yhdistä ainekset ja kaada kuumien perunoiden päälle. (Jos perunat ovat kokonaisia, murskaa niitä hieman haarukalla, jotta sitruunaöljy imeytyy niihin.)

  3. Paloittele makkarat. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla ja kypsennä makkarat (pakkauksen ohjeen mukaan). Kaada maustetut perunat makkaroiden joukkoon pannulle ja pyöräytä tasaiseksi ja lämmitä nopeasti. Lisää loput persiljasta päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2573 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreetalainen karitsasouvlaki valmistetaan karitsan ulkofileestä. Marinoi karitsavartaat lämpiminä, heti grillaamisen jälkeen. Tarjoa yksinkertaisen jogurttikastikkeen ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreetalainen karitsasouvlaki ja jogurttikastike

Ainekset

600
g
karitsan ulkofileetä
Jälkimarinadi
4
valkosipulinkynttä
3
rosmariininoksaa
¾
dl
valkoviiniä
1
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
sinappia
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
oliiviöljyä
Kasvikset
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
kesäsipuli
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
kurkku
400
g
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
minttua
Jogurttikastike
1
valkosipulinkynsi
2
dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
100
g
vuohenjuustoa tai fetaa
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
mustapippuria myllystä
(2
rkl
oreganoa hienonnettuna)
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm:n kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla, tikuta vartaisiin. Anna olla huoneenlämmössä 30 minuuttia.

  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita marinadin aineet öljyä lukuun ottamatta astiassa. Lisää lopuksi öljy.

  3. Grillaa vartaita noin 10 minuuttia käännellen. Siirrä vuokaan, sivele marinadilla, peitä foliolla ja anna maustua 10 minuuttia.

  4. Pese ja raasta sitruunankuori (raasta myös 2 tl kastiketta varten), purista mehu. Viipaloi sipuli varsineen. Yhdistä sipuli, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja viipaloi kurkku. Puolita tomaatit ja hienonna minttu. Lisää kasvikset ja minttu sipuliseokseen.

  5. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita se jogurttiin. Murustele vuohenjuusto joukkoon ja lisää sitruunakuori ja pippuri. Sekoita ja mausta halutessasi hienonnetulla yrtillä. Valuta päälle oliiviöljyä ja tarjoa vartaiden ja kasvisten kanssa.

Vinkki Tarjoa lisäksi riisiä tai pitaleipää.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi kuviin pitää aina vaihtaa puhtaanvaaleat puutikut? Oikeasti noiden tikkujen tulisi olla lähes hiityneet, jos ne (muka) ovat käyneet grillissä. Liha toisaalta näyttää siltä että siihen on vain otettu raidat liedellä parilapannulla.