Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje: Kristian Perkola Kuva: Reetta Pasanen

Komea kyyhkyballottine on todellinen kokin taidonnäyte, sillä se vaatii huolellista veitsityöskentelyä. Kun seuraat työvaiheita, on lopputulos vaivan arvoinen. Ei aloittelijoille!

Kyyhkyateria vaatii kärsivällisyyttä, sillä sen valmistamiseen kuluu aikaa kahden päivän verran.

Päivä 1

  • Laita papucassoulet'hen tulevat pavut likoamaan.
  • Valmista kyyhkyballottinet ja esikypsennä ne tuorekelmuun ja folioon käärittyinä kuumassa vedessä. Siirrä jäähtyneet ballottine-kääröt jääkaappiin.
  • Keitä liemi kyyhkyn rangoista ja koivista.

Päivä 2

  • Valmista kyyhkyliemikastike edellisenä päivänä keitetystä kyyhkyliemestä.
  • Tee papucassoulet ja paahda kyyhkyballottinen lisäkkeeksi tulevat cashewpähkinät.
  • Viimeistele kyyhkyballottinet paistamalla. Tarvittaessa lämmitä papucassoulet ja kyyhkyliemikastike.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
noin 12 tuntia
Vaikeustaso
Vaikea

Kyyhkyballottinet

Ainekset

4
kyyhkyä
ripaus
suolaa
mustapippuria myllystä
kiehuvan kuumaa vettä
paistinarua
öljyä paistamiseen
Lisäksi
1
dl
cashewpähkinöitä
öljyä paahtamiseen
ripaus
sormisuolaa

Työvaiheet

Huomaa, että kyyhkyn rintalihat irrotetaan linnusta siten, että molempia rintafileitä peittävä nahka jää yhtenäiseksi. Toisin sanoen molemmat rintafileet ovat kiinni samassa nahkapalassa. Halutessasi voit harjoitella linnun paloittelua ensin edullisemmilla linnuilla, kuten kokonaisilla broilereilla.

Päivä 1

  1. Kuva 1: Työnnä saksenkärki sisään linnun kyljestä. Leikkaa kylki rintapalojen vierestä ja siipiluiden nivelten välistä koko matkalta auki. Tässä vaiheessa myös siivet irtoavat. Tee sama toiselle kyljelle. Leikkaa kiirehtimättä ja tarkasti, jotta rintafileet eivät hajoa. Leikkaa myös pää saksilla pois.
  2. Kuva 2: Poista sisälmykset käsin. Maksan voit halutessasi säästää ja käyttää ruuanvalmistuksessa tai esimerkiksi muiden linnunmaksojen kanssa pateen valmistuksessa.
  3. Kuva 3: Käännä kyyhky työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Työnnä veitsi varovasti sisään rintalihan ja luun välistä.
  4. Kuva 4: Viillä luu irti rintalihasta pienin varovaisin viilloin. Leikkaa hyvin varovasti, jotta et työnnä veistä nahkaan saakka. Ruuan onnistumisen kannalta on tärkeää, että nahkaan ei tule reikiä.
  5. Kuva 5: Käännä lintu ja käsittele toinen rintafilee samalla tavalla. Taivuta molemmat rintapalat rangan samalle puolelle, kun irrotat rintarankaa. Näin rintafileitä yhdistävä nahka pysyy helpommin ehjänä. Säästä linnun rangat kastikkeen valmistamista varten.
  6. Kuva 6: Laita lintu jälleen työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Leikkaa koivet varovasti irti. Säästä ne kastikkeen valmistamista varten. Suolaa ja pippuroi liha.
  7. Kuva 7: Taita fileet toisiaan vasten ja kääri ne pisaran malliseksi rullaksi venyttämällä linnun nahkaa.
  8. Kuva 8: Kääri kyyhkyrulla tiukasti tuorekelmuun, ja pyöritä tuorekelmun päät kiinni. Kääri kukin kyyhkyrulla vielä tiukasti alumiinifolioon, jotta kääröstä tulee vesitiivis. Asettele kääröt tyhjän kattilan pohjalle. Kiehauta toisessa kattilassa sen verran vettä, että se riittää peittämään kääröt hyvin. Kaada kuuma vesi kyyhkyrullien päälle, peitä kattila kannella ja anna kyyhkyjen kypsyä 6 minuuttia.
  9. Jäähdytä kyyhkyrullia juoksevan kylmän veden alla 5 minuuttia. Tämä vaihe on vasta esikypsennys, mutta se auttaa kyyhkynrintoja kiinnittymään toisiaan vasten, jolloin ballottine pysyy paremmin koossa. Siirrä kyyhkyrullat yöksi jääkaappiin.
  10. Keitä kyyhkyliemi linnun rangoista ja koivista ja jatka annoksen valmistusta seuraavana päivänä.

Päivä 2

  1. Valmista papucassoulet ennen kyyhkyballottinien viimeistelyä.
  2. Paahda pähkinöitä pannussa öljyssä muutama minuutti, kunnes ne ovat kullanruskeita. Mausta sormisuolalla. Siilaa öljy pois, ja jäähdytä pähkinät ennen tarjoilua.
  3. Kuva 9: Irrota folio ja tuorekelmu varovasti kyyhkyrullien ympäriltä. Sido kyyhkyrullat paistinarulla. Paista sidottuihin kyyhkyihin kaunis väri pannussa öljyssä. Kypsennä kyyhkyjä 200-asteisessa uunissa 3-5 minuuttia. Peitä valmiit kyyhkyt foliolla ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Kyyhkynliha saa jäädä reilusti punertavaksi, sillä täysin kypsän kyyhkyn maku muuttuu ikävän maksamaiseksi.
  4. Poista kyyhkyrullista paistilangat. Puolita kukin ballottine. Annostele papucassoulet lautasille, asettele kyyhkypalat päälle ja viimeistele annos kyyhkyliemikastikkeella.

Kyyhkyliemikastike

Ainekset

4
kyyhkyn rangat ja koivet
1
porkkana
1
sipuli
1
yksikyntinen valkosipuli
2
dl
madeiraa tai portviiniä
1
ruukku
timjamia
2
laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita
ripaus
suolaa
ripaus
sokeria
valkopippuria myllystä
sherryviinietikkaa
voita

Työvaiheet

  1. Paahda kyyhkyn rankoja ja koipia 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Käännä palat, kaada neste ja rasva pois ja paahda toiset 20 minuuttia.
  2. Siirrä rangat ja koivet isoon pataan tai uunivuokaan (vetoisuus noin 4 litraa) ja täytä astia vedellä. Kiehauta ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Siirrä pata 130-asteiseen uuniin ja anna hautua yön yli, vähintään 8 tuntia. Voit keittää liemen myös liedellä 8 tuntia hiljaa poreillen. Varmista silloin, että vesi ei pääse haihtumaan.
  3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Lientä pitäisi jäädä noin 2 litraa.
  4. Kuori ja paloittele porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuumenna tyhjä, laakeapohjainen kattila. Kaada viini kuumaan kattilaan, jolloin se sihahtaa. Tämä työvaihe pyöristää viinin makua.
  5. Lisää kasvikset, yrtit ja mausteet. Keitä siirappimaiseksi, noin 15-30 minuuttia. Lisää kyyhkyliemi ja keitä kastiketta ilman kantta, kunnes kastiketta on jäljellä 1/3 eli noin 7 dl. Tähän kuluu kattilan koosta riippuen noin 15-30 minuuttia.
  6. Siivilöi liemi ja keitä, kunnes jäljellä on 1-2 dl kastiketta. Tähän kuluu noin 20-30 minuuttia. Valmiin kastikkeen väri on kauniin tummanpunainen.
  7. Mausta kastike suolalla, sokerilla, pippurilla ja etikalla sekä nokareella voita. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Papucassoulet

Ainekset

2
dl
yön yli liotettuja valkoisia papuja
2-4
rkl
kyyhkyliemikastiketta
1
ruukku
ruohosipulia
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Laita pavut likoamaan noin 12 tunniksi, esimerkiksi edellisenä päivänä.
  2. Valuta pavut ja keitä niitä hiljaa poreilevassa vedessä 12-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta vielä kiinteitä.
  3. Hienonna ruohosipuli.
  4. Siivilöi pavut, ja kaada joukkoon kyyhkyliemikastiketta ja nokare voita.
  5. Viimeistele ruohosipulilla ja tarkista maku.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.