Tätä tuhtia slaavilaisvaikutteista ruokaa meillä syötiin lasten kanssa sinä päivänä, kun erosta tuli totta. Sen jälkeen pelmenejä on syöty aina eron vuosipäivänä muistellen mustanpuhuvaa aikaa ja toisaalta juhlien asioita, jotka toivat pimeyteen valon.
Tätä tuhtia slaavilaisvaikutteista ruokaa meillä syötiin lasten kanssa sinä päivänä, kun erosta tuli totta. Sen jälkeen pelmenejä on syöty aina eron vuosipäivänä muistellen mustanpuhuvaa aikaa ja toisaalta juhlien asioita, jotka myöhemmin toivat pimeyteen valon.
Pelmeneitä syötiin eropäivänä, sillä niitä sattui olemaan pakastimessa. Onni onnettomuudessa, että pakastimessa oli juuri pelmenejä. En usko, että kalapuikoilla olisi ollut samanlaista vaikutusta. Venäläiset nyytit smetanoineen, suolakurkkuineen,hunajoineen ja punajuurineen sisältävät slaavilaisittain kaikki, mitä surun läpi kahlaamiseen tarvitaan. Kiireettömyys, vieraanvaraisuus, suvun ja ystävien läheisyys. Samat asiat sopivat kutakuinkin myös ilon painikkeeksi.
Oikeaoppisesti eropelmenit pitää maustaa kyynelillä. Jos niitä ei ole, suolakurkut ajavat asian.
EROPELMENIT
Ainekset
Työvaiheet
Pese punajuuret ja keitä ne kuorineen kypsiksi suolavedessä, noin puolisen tuntia koosta riippuen. Anna punajuurien jäähtyä hiukan, kuori ja paloittele ne kuutioiksi. Laita punajuuret tarjolle kulhoon, ja niiden päälle hiukan öljyä, suolaa sekä mustapippuria.
Sekoita jugurttiin puristettu valkosipulinkynsi, ja ehkä hiukan suolaa. Suolaa poistuu elimistöstä kyynelten mukana. Paloittele suolakurkut pitkittäin jokainen neljään osaan. Laita hunaja tarjolle astiaan.
Laita jäiset pelmenit sulattamatta kiehuvaan veteen isoon kattilaan ja keitä ohjeen mukaan, noin 8 minuuttia. Lusikoi pelmenit reikäkauhalla syville lautasille. Jokainen ottakoon höysteeksi voita, suolakurkkuja, hunajaa, valkosipulijugurttia ja punajuuria sen minkä tarvitsee.
Yksinkertaista, mutta totta.