Joskus elämässä koittaa se hetki, kun öljy ja viinietikka eivät enää riitä. Varaudu siihen ajoissa ja valitse suosikkisi Sopan parhaista salaatinkastikkeista!
Appelsiinikastike
Alkuperäinen resepti: Salaattipiirakka lohesta, parsasta ja appelsiinista
Sopii parhaiten: raikkaitten kalasalaattien kanssa, keväinen, fiini, sopii mainiosti myös fenkolin seuraan.
- 2 rkl oliiviöljyä
 - 1 rkl appelsiinin mehua
 - 1/2 rkl valkoviinietikkaa
 - 2 tl appelsiinin kuoriraastetta
 - 1/2 tl aniksensiemeniä
 - 1/4 tl rouhittua mustapippuria
 - 1/4 tl suolaa
 - 1/4 tl sokeria
 
Sekoita aineet kulhossa.
Öljytön tahinikastike
Sopii parhaiten: hummuksen tilalla, täyteläinen ja maukas mutta terveellisempi kuin majoneesi. Kokeile myös dippinä vihanneksille.
- 1/2 dl tahinia
 - 1/2 dl sitruunan mehua
 - 1 rkl vaahterasiirappia suolaa
 
Sekoita aineet huolellisesti yhteen kulhossa.
Simppeli hunajakastike
Alkuperäinen resepti: Vuohenjuustosalaatti
Sopii parhaiten: juustoisten salaattien kanssa ja kaivatessasi salaattiin vähän makeutta.
- ½ dl rypsiöljyä
 - 2 rkl sitruunamehua
 - 1 rkl juoksevaa
 - hunajaa
 
Sekoita aineet kulhossa.
Inkiväärikastike
Alkuperäinen resepti: Vuohenjuusto-parsasalaatti inkiväärikastikkeella
Sopii parhaiten: aasialaisten makujen ystäville, kaivatessasi paljon lisäpotkua salaattiin kastikkeesta. Ruokaisan salaatin luottokumppani.
- 2 tl hienonnettua salottisipulia
 - 2 1/2 cm pala inkivääriä
 - 1 valkosipulinkynsi
 - 1 1/2 rkl riisiviinietikkaa
 - 1 rkl ketsuppia
 - 1 rkl vettä
 - 1 dl öljyä
 - 3 rkl soijakastiketta
 
Hienonna salottisipuli, inkivääri ja valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi.
Hunaja-valkosipulikastike
Alkuperäinen resepti: Paahdettu kurpitsasalaatti
Sopii parhaiten: hyvä vähän perussalaatinkastiketta maultaan syvempi kastike, joka ei kuitenkaan vie huomiota pääraaka-aineilta.
- 2 rkl oliiviöljyä
 - 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
 - 2 tl hunajaa
 - 3 rkl viinietikkaa
 - suolaa
 - pippuria
 
Sekoita aineet kulhossa.
Misomajoneesi
Alkuperäinen resepti: Vegaanin caesarsalaatti
Sopii parhaiten: vegaanirepertuaarisi kuningatar, mutta maistuu toki myös sekasyöjille. Kokeile simppeleissä salaateissa lisämauksi.
- 1 dl makeuttamatonta soijamaitoa
 - 1 rkl (dijonin)sinappia
 - 2 tl vaaleaa misotahnaa
 - 2 tl kapriksia
 - 2 dl ruokaöljyä
 - 1/2 sitruunan mehu
 - 1 rkl merilevähiutaleita (tai 1/2 norilevälevyä)
 - 1 tl suolaa
 - 1/4 tl mustapippuria myllystä
 
Mittaa soijamaito, sinappi, miso ja kaprikset sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi ja lisää öljy ohuena nauhana pienissä erissä. Varmista, että öljy ja soijamaito sekoittuvat kunnolla ennen kuin lisäät öljyä, niin saat tasaisen seoksen. Jatka sekoittamista, kunnes majoneesi paksuuntuu.
Purista sitruunan mehu joukkoon ja sekoita. Lisää merilevähiutaleet tai murenna norilevä majoneesiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
Voit ohentaa soijamajoneesia sekoittamalla joukkoon tilkan kylmää vettä.
Aasialainen kastike
Alkuperäinen resepti: Aasialainen jättirapusalaatti
Sopii parhaiten: merenelävien, esimerkiksi jättiravun, aasialaisten makujen pariksi, kokeile myös lasinuudelisalaatissa korianterin, chilin ja maapähkinöiden kanssa
- 2 limetin mehu
 - 1/2 dl seesamiöljyä
 - 1/2 dl soijakastiketta
 - 2 cm:n pala inkivääriä
 
Sekoita limetin mehu, öljy ja soija kastikkeeksi pikku kupissa. Raasta inkivääri joukkoon. Sekoita kastike salaattiin ja anna maustua jääkaapissa mieluiten 1 tunti.
Wedge of iceberg -salaatin kastike
Alkuperäinen resepti: Wedge of iceberg -salaatti
Sopii parhaiten: helppo ja täyteläinen kastike, johon kaprikset ja sitruuna tuovat kivaa kipakkuutta. Valitse tämä, kun haluat lisäpotkua yksinkertaiseen salaattiin.
- 2 rkl majoneesia
 - 1 rkl sitruunan mehu
 - 1 rkl kapriksia
 - mustapippuria
 
Sekoita aineet kulhossa.