Beefy Queen lähti, OX tulee. Maaliskuussa avattava tähtikokkien ravintola Pikku Roballa Helsingissä jättää luonnehdinnan linjastaan asiakkaille.
Teemu Aura kumppaneineen avaa uuden ravintolan Helsingin Punavuoreen. Kokki-ravintoloitsija Aura tunnetaan edelläkävijänä, joka perusti vuonna 2003 Demo-ravintolan yhdessä Tommi Tuomisen kanssa. He näyttivät, että kokki kykenee toimimaan myös ravintolan omistajana. Demo huomioitiin jopa Michelin-tähdellä.
Demon jalanjäljissä Helsinkiin perustettiin useita kokkivetoisia ravintoloita, kuten Farang, Muru, Postres ja Sinne. Tuoreimmat esimerkit ovat viime syksynä avanneet Bas & Bas ja Grön. Kaikkia näitä yhdistää kunnianhimoisesti valmistettu ruoka, joka kuitenkin tarjotaan rennosti.
Nyt tulee OX
"Pieni kynttilävalaistu ravintola, jossa tulee hyvä olo jo sisään astuttaessa. Kuin menisi ystävälle kylään", Aura kuvailee ravintolaa.
Tunnelma on vielä haave, mutta se jo tiedetään, että Auran, Markus Hurskaisen, Anders Westerholmin ja Matti Sarkkisen uusi ravintola saa nimekseen OX ja se aukeaa näillä näkymin 21.3. vanhan Beefy Queenin tiloihin (Pieni Roobertinkatu 13). Ravintolaan tulee 40 asiakaspaikkaa, joista osa on tiskipaikkoja. Niihin voi mennä syömään ilman varausta, mikä on hyvä uutinen ainakin siinä tapauksessa, että OX menestyy kuin ravintola Bas & Bas, johon joutuu tällä hetkellä odottamaan pöytää kuukauden.
Vaikka OX on ruotsiksi härkä, luvassa ei ole liharavintolaa. Teemu Aura kuvailee avattavan paikan ruokaa klassiseksi, mutta lupa siihen mausteista vääntöä.
"Tarkoitan eurooppalaista ruokaa ja Lähi-idän makuja, kuten marokkolaisia mausteita. Luultavasti mausteissa nähdään sumakkia ja aleppopippuria", Aura hahmottelee Soppa 365:lle.
Ravintolan tyylisuunnan luonnehtimisen ravintoloitsijat jättävät asiakkaiden ja ruokamedian tehtäväksi.
"Ainakaan emme ole bistro tai fine dining -paikka", Aura sanoo.
Listalle omistajien lempparit
Listalle ei tule jaettavia annoksia, vaan menu noudattaa perinteistä jakoa alku-, pää- ja jälkiruokiin. Viisi alkuruokaa, neljä pääruokaa ja pari jälkiruokaa, joista noin puolet sopii myös kasvissyöjille.
Nopeaa ja edullista pistäytymispaikkaa OX:sta ei tule. Pääruuat tulevat maksamaan 20-30 euroa. Alkuruokien hinnat alkavat kympistä ja ulottuvat 20 euroon, mikä on aika paljon alkuruuasta.
"Pitihän listalle saada kampasimpukoita, joista tykkään tosi paljon", Aura kertoo.
Alkuruuista löytyy toinenkin Auran lempiannos: tartarpihvi. Vaikka kyse on klassikosta, sitä ei tarjota perinteisimmässä muodossa naudanlihasta valmistettuna. Mutta, onko pihvi karitsaa vai hevosta? Sitä Aura ei vielä ole päättänyt.
Muodikkaalle oluelle jää OX:ssä pieni rooli, sillä isoin ala juomalistalta annetaan viineille. Eniten viinejä tulee Italiasta, Espanjasta sekä Ranskasta, ja pullohinnan kerrotaan alkavan 40 eurosta.
Omistaja-kokit Aura ja Hurskainen tullaan näkemään myös kauhan varressa. Ihan konkreettisesti, sillä vaaleaksi sisustettavaan ravintolaan tulee avokeittiö.
Jälkiruuilta odotetaan paljon
OX tulee olemaan iltapainotteinen paikka. Lounastakin tarjotaan, mutta ei lounassetelihintaan. Päivälistalla on samoja annoksia kuin illalla, mutta edullisempaan hintaan.
Jälkiruuista kiinnostuneiden kannattaa olla hereillä, kun OX:n varauskalenteri lähiviikkoina aukeaa. Aura tunnetaan taitavana jälkiruokien tekijänä. Koska miehen oma jälkiruokamaku kallistuu raikkaiden puolelle, hän lupaa uuteen ravintolaan raikkaita lopetuksia. Kuten sitruunapiirakkajäätelöä, joka tarjotaan sitruunakaramellin ja paahdetun valkosuklaan kanssa.
Joko saa tehdä varauksen?
OX:n perustajat tunnetaan myös Helsingin Vanhassa kauppahallissa sijaitsevasta kahvila-ravintola Storystä. Teemu Aura ja Markus Hurskainen pyörittävät yhdessä Patisserie Teemu & Markusta. Westerholmin ja Sarkkisen omistuksessa ovat ravintolat Sushibar + Wine, Vin-Vin ja Bier-Bier.