
Kuva: Charity Burggraaf
Kaikkien ei pidä humalaan koskea!
Olutbuumi käy kuumana ja erityisesti voimakashumalaiset erikoisoluet ovat suosiossa. Oluen panemisessa käytetään humalan emikasvia, jossa on yllättäviä ominaisuuksia.
7 FAKTAA HUMALASTA
- Ennen kuin humalaa alettiin käyttää oluessa, maltaisiin sekoitettiin hedelmiä, rosmariinia, inkivääriä, katajanmarjoja tai narkoottisia kasveja. Trendikkäimmät pienpanimot kokeilevat yrttejä jälleen.
- Vuonna 1965 Yhdysvalloissa oli yksi pienpanimo, San Franciscon Anchor Steam. Se keksi pienpanimon määritelmän: pieni, itsenäinen ja perinteikäs. Massatuotetun lagerin valta jatkui 1980-luvulle.
- IPA (Indian Pale Ale) kehitettiin 1780-luvulla Intiassa asuville brittijoukoille. Korkean humala- ja alkoholipitoisuuden ansiosta se säilyi merimatkan ja kesti kuuman ilmaston, tai ainakin humala peitti pilaantuneen maun.
- Runsaasti valoa tarvitseva humala kasvaa Suomessakin. Täällä tilalliset määrättiin sakon uhalla kasvattamaan humalaa vuoteen 1915 asti.
- Humalan kukat ovat hengenvaarallisia kissoille ja koirille.
- Humalalla on pitkään hoidettu unettomuutta.
- Humala kuuluu hamppukasveihin ja on siis sukua esimerkiksi kannabikselle.
P.S. Englanninkielinen sana hop on suomeksi käännettynä humala.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Teksti on poiminta Noora Mattilan Glorian ruoka ja viini -lehdelle kirjoittamasta artikkelista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lue myös Glorian ruoka ja viini vierailusta muotioluiden humalan kotikonnuilla Yakiman laaksossa.