
Mosaiikkisushi on hurmaavan ulkonäkönsä vuoksi trendiruokaa Instagramissa. Näyttävät sushineliöt syntyvät kuitenkin helposti, itse asiassa vaivattomammin kuin perinteiset makit ja nigirit.
Sushin suosio jatkuu vuodesta toiseen. Moni ei kuitenkaan viitsi yrittää yksittäisten makien ja nigirien taiteilua. Tämä helppo mosaiikkisushi on kuin tehty heille, jotka haluavat maistuvaa itsetehtyä sushia pienellä vaivalla.
Onnistunut sushiriisi on hyvän sushin salaisuus. Sen tekemiseen on syytä käyttää aikaa ja keskittyä. On tärkeää olla sekoittamasta riisiä liikaa, jotta se ei puuroudu. Riisiä ei myöskään tule painella tarjoiluastialle liian voimakkaasti, jotta keveys ja ilmavuus säilyvät.
Kun riisi on saatu tasaisesti tarjoiluastiaan, voi siihen halutessaan painaa veitsellä kevyet apuviivat täytteiden rajoja varten. Täytteet pilkotaan sopivan mittaisiksi palasiksi ja asetellaan riisin päälle omille paikoilleen.
Keväinen mosaiikkisushi
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Laita lämmin riisi kulhoon. Sekoita etikka, sokeri ja suola. Lisää seos ohuena nauhana tasaisesti koko riisiin. Vedä riisin pintaan puulastalla pitkiä viiltoja, jotta etikka imeytyy riisiin. Älä sekoita, että riisi ei puuroudu. Leyhyttele samaan aikaan riisiä viuhkalla tai kartonginpalalla, kunnes riisi muuttuu kevyesti kiiltäväksi. Lisää seesaminsiemenet riisiin.
- Tee munakas. Riko muna kulhoon, älä vaahdota. Lisää sokeri ja suola ja valuta seos siivilän läpi. Kuumenna öljy pannussa, lisää siivilöity munaseos ja paista keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt. Älä ruskista. Siirrä munakas pois pannusta ja anna jäähtyä. Kääri jäähtynyt munakas rullalle ja leikkaa ohuiksi 1 mm:n siivuiksi.
- Nosta riisi tarjoiluastiaan ja levitä tasaiseksi. Älä painele tiukkaan, vaan tasoita kevyesti. Voit piirtää veitsellä apuviivat täytteille.
- Suikaloi kurkku (poista siemenet). Leikkaa graavikalat neliöihin mahtuviksi suikaleiksi. Täytä neliöt munakassuikaleilla, kurkulla, graavikalalla ja mädillä. Asettele koristeeksi herneenpalkoja, salviaa ja wasabia.
Tuo on oikeastaan chirashi-sushin yksi versio, jossa riisin päälle ainekset on aseteltu geometrisesti sen sijaan että ne olisi siihen 'ripoteltu'. (jap. chirasu = ripotella) Halvat sushiriisit kannattaa jättää ostamatta, sillä vanha tuttu Risella hyvin siivilässä huuhdeltuna on sushiin huomattavasti parempi ja vaihtoehto. (yli 30 vuoden sushikokemuksella)