Vihis eli lihapiirakka ilman lihaa on etenkin vegaanien hittimättö. Näin teet vihiksen itse.
Vihis
Ainekset
Työvaiheet
1. Valmista ensin taikina. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi, esimerkiksi mikrossa. Lisää suola ja sokeri ja murenna joukkoon hiiva. Lisää jauhot koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaa vielä 5 minuuttia, jotta sitkosta tulee hyvä. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 30 min.
2. Tee taikinan kohotessa täyte. Mittaa soijarouhe pienen kulhoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon liemikuutio. Kaada kuuma vesi soijarouheen päälle ja anna sen turvota. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Silppua myös kaali. Kuumenna pannu ja paista sipuleita ja kaaleja noin 8 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet kunnolla. Lisää soijarouhe pannulle ja anna veden kiehua pois. Lisää mausteet ja siirappi. Nosta täyte jäähtymään.
3. Jauhota pöytä ja kumoa taikina alustalle. Vaivaa taikina pötköksi ja jaa 12 osaan. Kauli pyöreksi noin 10 cm:n halkaisijan lettusiksi. Nostele täytettä yhdelle piirakalle noin pari ruokalusikallista. Kostusta piirakan reunat vedellä ja taita kahtia. Painele hyvin kiinni.
4. Peitä iso lautanen talouspaperilla. Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun se on 170 asteista. Voit testata lämpötilan myös pienellä palalla taikinaa. Kun taikina alkaaruskistua eikä tipahda kattilan pohjalle, öljy on valmis paistamiseen. Paista kaksi piirakkaa kerrallaan. Piirakan kypsyminen kestää noin 5 minuuttia. Käännä kerran paiston aikana.