Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2114 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuva: Sami Repo

Trifle on kuin "pappilan hätävara", jonka kokoaminen käy nopeasti - kunhan on tehnyt esivalmistelut edellisenä päivänä. Voit tehdä kuivakakun itse tai ostaa sen valmiina.

Joulun trifle tulvii Lähi-idän makuja, granaattiomenaa ja joulumausteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
25 min + 1 t (+ kakku 1 t 30 min
Vaikeustaso
Vaikea

Joulutrifle

Ainekset

1/2
kuivakakkua (esim. inkivääri-pistaasikakku)
1
annos
jogurttikermavaahtoa
6–8
punaviinipäärynää
2
dl
granaattiomenasiirappia
2–3
Granaattiomenan siemenet

Työvaiheet

  1. Voit tehdä pistaasikakun, punaviinipäärynät ja granaattiomenasiirapin vaikka edellisenä päivänä. Valmista jugurttikermavaahto.
  2. Kokoa trifle juuri ennen tarjoamista. Irrota granaattiomenan siemenet kulhoon. Viipaloi kakku.
  3. Laita kolmannes granaattiomenan siemenistä suuren lasimaljan pohjalle ja lorauta granaattiomenasiirappia päälle. Asettele kakkupalat kerrokseksi päälle; ei haittaa, vaikka palat murtuisivat. Lisää granaattiomenan siemeniä ja lusikoi jogurttivaahto pinnalle. Koristele jälkiruoka päärynöillä. Ripottele vielä granaattiomenan siemeniä ja halutessasi kakkumuruja pinnalle. Tarjoa loppu siirappi erikseen kastikkeena.

Punaviinipäärynät ja granaattiomenasiirappi

Ainekset

6–8
päärynää
2
granaattiomenaa
1
plo
(75 cl) punaviiniä (esim. Merlot)
1
l
vettä
2
dl
sokeria
1
tähtianis
2
kanelitankoa
20
cm
viipale sitruunankuorta
2–3
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Halkaise granaattiomenat ja irrota siemenet kattilaan. Mittaa loput liemen ainekset kattilaan ja kiehauta liemi niin, että sokeri liukenee. Kuori päärynät joukkoon. Keitä päärynöitä hiljaa hautuen 15-20 minuuttia.
  2. Nosta kattila pois liedeltä ja anna päärynöiden maustua liemessä vähintään 2 tuntia.
  3. Nosta päärynät varovasti liemestä. Lisää sokeri liemeen; jos päärynät ovat hyvin makeita, 2 dl riittää. Keitä ilman kantta 30-40 minuuttia, kunnes liemestä tulee siirappimaista. Siivilöi liemi lopuksi. Jos haluat siirapista paksumpaa, voit jatkaa vielä keittämistä.
  4. Siirappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon.

Raikas jogurttikermavaahto

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
100
g
maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1/2
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa kerma pehmeäksi ja kuohkeaksi. Lisää jogurtti ja tuorejuusto.
  2. Siivilöi tomusokeri vaahtoon ja mausta vaniljasokerilla.

Inkivääri-pistaasikakku

Ainekset

125
g
suolattuja, kuorellisia pistaasipähkinöitä (1 1/2 dl kuorittuna)
1/2
dl
raastettua, tuoretta inkivääriä
1
iso
(luomu)sitruuna
200
g
huoneenlämpöistä voita tai leivontamargariinia
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
tl
soodaa
2
tl
vaniljasokeria
1/2
tl
suolaa
LEIVITTÄMISEEN:
1
rkl
voita tai leivontamargariinia
1/2
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leivitä rengasvuoka.
  2. Kuori pistaasit ja rouhi veitsellä karkeaksi. Kuori ja raasta inkivääri.
  3. Pese sitruuna kuumalla vedellä ja raasta 1 rkl kuorta kakkua varten. Purista sitruunasta 1/2 dl mehua.
  4. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen. Sekoita vehnäjauhot, sooda, vaniljasokeri ja suola keskenään. Sekoita jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää pistaasit, inkivääri, sitruunan kuori ja mehu. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kumoa vuokaan.
  5. Paista kakkua uunin alatasossa 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä 5 minuuttia ja kumoa kakku. Kuivakakku maistuu parhaalta muutaman päivän kuluttua. Kakku säilyy mehevänä noin kaksi viikkoa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hildu on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Nämä lusikkaleivät sulavat suussa ja ovat helppoja tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 45 - 50
Valmistusaika
n. 1 h 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Suussa sulavat lusikkaleivät

Ainekset

350
g
voita
1,76
dl
sokeria
7,7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1,5
tl
leivinjauhetta
0,5
tl
Pan suolaa tai tav. suolaa 1/4 tl
vadelmamarmeladia tai muuta hilloa.

Työvaiheet

Laita uuni 175 asteeseen. Vatkaa, mikrossa vähän sulatettu voi ja sokeri, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voisokeriseokseen, tee kuperalla pikkulusikalla lusikkaleipien puolikkaat, parhaita ovat vanhat Sorsakosken pikkulusikat tai vanhat hopealusikat. Ota lusikkaan taikinaa, älä painele sitä liikaa ja anna jäädä aika kukkuraiseksi taikina lusikan keskelle. Ota sitten lusikasta niin, että saat hyvin leivinpaperin päälle lusikan sileä puoli ylöspäin, jätä yksi sentti väliä. Jos taikinasta tulee murumaista lämmitä sitä mikrossa, sillä pehmästä taikinasta on helppoa muotoilla lusikkaleivän puolikkaat. Paista 175 asteessa noin 12 - 14 minuuttia, älä päästä palamaan, jos alkavat tummua ota heti pois uunista ja vedä leivinpaperin avulla pois pelliltä. Mieluummin saavat jäädä vähän vaaleiksi. Kun lusikkaleivän puolikkaat ovat vähän jäähtyneet, voitele toinen puolikas hipaisemalla hillolla. Pyöritä lopuksi hienossa kidesokerissa. Muista ottaa ajoissa lusikkaleivät huoneen lämpöön, sillä voi kovettuu kylmässä, osan voi säilyttää jääkaapissa ja loput pakastaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2114 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tanskalainen voileipä on kuin pieni ateria, jossa lautasenkin, eli leivän, voi syödä. Merimiehen kalaleivän mehevöittää rapusalaatti, joka saa päälleen rapeiksi paistettuja punakampelafileitä. Tainnuttavan hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Merimiehen kalaleipä

Ainekset

4
viipaletta
vaaleaa vuokaleipää tai tiivistä ruisleipää
400
g
punakampelafileitä
1
kananmuna
1
dl
vehnäjauhoja
2
dl
korppujauhoja
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
voita + 1 rkl öljyä
8
tl
voita
4
salaatinlehteä
4
tillinoksaa
(vesikrassia)
4
sitruunanlohkoa
Rapusalaatti
1
prk (165 g/110 g)
kuningasrapuja tai 1 dl jokiravunpyrstöjä hienonnettuna
1
pieni salottisipuli
n. ¾
dl
majoneesia
2
rkl
tilliä hienonnettuna
½
tl
piparjuurta raastettuna
3–4
tippaa Tabascoa
½
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee rapusalaatti. Valuta ja hienonna ravut. Kuori ja hienonna sipuli. Yhdistä ravut ja sipuli. Lisää sen verran majoneesia, että seos on tanakkaa. Sekoita loput aineet salaattiin.
  2. Leikkaa kala hieman leipäviipaleita isommiksi paloiksi. Poista ruodot. Vatkaa kananmunan rakenne rikki syvällä lautasella. Mittaa vehnäjauhot toiselle ja korppujauhot kolmannelle lautaselle. Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kalat voi-öljyseoksessa pannussa kypsiksi, noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Siirrä talouspaperin päälle valumaan. Pidä lämpimänä folion alla.
  3. Voitele leivät voilla. Jaa salaatinlehdet, kalat ja rapusalaatti leiville. Koristele tillillä ja esimerkiksi vesikrassilla. Purista päälle sitruunamehua.

Vinkki Voit käyttää leivissä pakasteena myytäviä paneroituja kampelafileitä.

Kommentit (2)

Vierailija

mitä hemmetin sormisuolaa???

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Sormisuola = sormin murennettava hiutalesuola. Voit käyttää yhtä hyvin muutakin suolaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 673 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Kullanhohtoinen inkivääri-omenaglögi toivottaa vieraat tervetulleiksi joulunviettoon. Voit tarjota glögin alkoholittomana tai valkoviinillä terästettynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääri-omenaglögi

Ainekset

2
l
omenamehua
4
cm:n
pala inkivääriä
2
kanelitankoa
½
rkl
kokonaisia maustepippureita
2
tl
kokonaisia neilikoita
(ruokosokeria)
(4 dl kuivaa valkoviiniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna omenamehu kattilassa.
  2. Paloittele inkivääri. Lisää omenamehun joukkoon inkivääri, kanelitangot, pippurit ja neilikat.
  3. Hauduta glögiä kannen alla vähintään tunti. Maista ja lisää tarvittaessa ruokosokeria.
  4. Siivilöi glögi ja lisää halutessasi joukkoon valkoviini.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 673 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Superherkulliset ja klassiset lusikkaleivät sopivat juhliin kuin juhliin. Mikä parasta, voit tehdä ne valmiiksi viikkoa ennen H-hetkeä.

Näin onnistut: 

  1. Anna voin paahtua. Anna rasvan kiehua rauhassa ilman kantta, jolloin se saa hyvän, paahteisen maun. Riittävän alhaisella lämmöllä voi ei pala. Voi on sopivaa, kun sen väri on muuttunut syvemmän keltaiseksi. Lisää sokeri kuumaan voihin
  2. ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lusikkaleivät

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
kiinteää vadelmahilloa tai vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voisokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8–12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vinkki! Kokeile myös omenaversioita: lisää taikinaan jauhojen joukossa ½ tl kanelia ja ½ tl vaniljasokeria. Täytä lusikkaleivät omenamarmeladilla ja lisää kierittelysokeriin ½ tl kanelia.

Kommentit (0)