Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Sami Repo

Glorian ruoka&viinin ihanan nostalginen kirsikkakeitto on helppo jälkiruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kirsikkakeitto ja vaniljakerma

Ainekset

1
l
kirsikoita
8
dl
vettä
1 1/2
dl
sokeria
2
tähtianista
1
kanelitanko
2
rkl
perunatärkkelysjauhoja
3
rkl
tummaa rommia
Vaniljakerma
2
dl
kuohukermaa
3
rkl
tomusokeria
1/2
vaniljatangon sisus

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikat ja halkaise ne. Siemeniä ei tarvitse poistaa, koska marjat siivilöidään keittämisen jälkeen.
  2. Mittaa vesi, kirsikat, sokeri, tähtianikset ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen noin 12–15 min, kunnes kirsikat ovat muhentuneet ja liemi on syvän tummanpunaista. Siivilöi liemi toiseen kattilaan.
  3. Sekoita perunatärkkelysjauhot rommin joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana kuumaan kirsikkamehuun koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedelle ja kiehauta kiisseli. Jäähdytä keitto jääkaapissa viileäksi ennen tarjoilua, noin 1 t.
  4. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Mausta tomusokerilla. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kerman joukkoon. Sekoita.
  5. Nosta keittolautasille kirsikkakeittoa. Lusikoi päälle vaniljakermaa. Halutessasi rouhaise pinnalle vielä laadukasta tummaa suklaata.

 

Kirsikan, aniksen ja vaniljan maustama jälkiruoka on raikkaudessaan oivallinen päätös runsaalle päivälliselle. Ruoan raikkautta tukeva viini on Pohjois-Italiassa valmistettu Rosa Regale Brachetto d’Acqui, 16,39 e, Alkon tilausvalikoimasta. Se on mausteinen ja hennon pirskahteleva viini, joka korostaa kirsikan hedelmäisyyttä. Myös makea ja tummanpuhuva sherry Don Guido Pedro Ximénez 20 Years 19,90 e, viimeistelee nautinnon hienosti. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Umamista makua huokuva sieniliemi valmistuu kuivatuista sienistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,2 l valmista lientä
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sieniliemi

Ainekset

1
sipuli
1
keskikokoinen purjo
1
juuripersija
2
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, tatteja, orakkaita)
2
l
vettä
1
rosmariinin oksa
5
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Lohko sipuli kuorineen. Leikkaa purjo pituussuunnassa puoliksi, huuhtele huolellisesti ja paloittele muutaman osaan. Pese juuripersilja ja lohko se.

  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit. Paista, kunnes lohkot ovat saaneet väriä. Lisää loput kasvikset ja kuullota 10 minuuttia.

  3. Lisää kuivatut sienet, vesi, rosmariini ja pippurit. Anna kiehua kannen alla hiljalleen poreillen noin tunti.

  4. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä ilman kantta 30 minuuttia, kunnes liemi on hieman sakeutunut.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Talven lämmittävin ja helpoin ruoka syntyy kanaliemessä keitetyistä pelmeneistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit kanaliemessä

Ainekset

1
l
valmista kanalientä
½
tl
suolaa
1
ps (400 g)
pelmeneitä (pakaste)
RAPEA SIPULI
4
banaanisalottisipulia
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
½
tl
suolaa
LISÄKSI
smetanaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kanaliemi (ks. ohje).

  2. Valmista rapea sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinileikkurilla. Kuumenna öljy teräs­kattilassa 170­asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun sipulit ruskistuvat öljyssä tasaisesti poreillen. Paista sipulit rapeiksi kahdessa erässä, noin 5 minuuttia. Nosta sipulit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Ripottele pinnalle suolaa.

  3. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pelmenit. Keitä 5–7 minuuttia, kunnes pelmenit ovat sulaneet.

  4. Tarjoa rapean sipulin ja smetanan kanssa.

Mausteinen kanaliemi

Ainekset

750
g
broilerinsiipiä
1
kokonaisen kypsän broilerin luut
1
sipuli
1
porkkana
1
lehtisellerin varsi
1
kokonainen valkosipuli
6
maustepippuria
2
laakerinlehteä
2
timjamin oksaa
2
lehtipersiljan oksaa
2
tähtianista
2
tl
sinapinsiemeniä
3
l
vettä
1
tl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele broilerinsiivet kylmällä vedellä ja laita isoon kattilaan. Paloittele broileri muutamaan palaan.

  2. Leikkaa sipuli kuorineen lohkoiksi. Paloittele porkkana muutamaan pa­laan. Leikkaa lehtiselleri pituussuun­nassa puoliksi. Halkaise valkosipuli vaakasuunnassa.

  3. Laita kaikki ainekset etikkaa lukuun­ottamatta isoon kattilaan. Lisää vettä niin, että kaikki ainekset ovat veden peitossa.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä niin, että liemi poreilee.

  5. Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla tai siivilällä. Lisää etikka. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen 3 tuntia. Tarkkaile nesteen määrää ja liemen makua. Lisää vettä tarvittaessa.

  6. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Kerää pois pinnalle noussut rasva.

Vinkki Nypi kypsistä siivistä lihat ja lisää ne salaatteihin tai pastakastikkeen joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Parhaimmilta ramen-munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Ramen eli japanilainen nuudelikeitto

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
4
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1 ¼
litraa
vettä
3
rkl
misotahnaa
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
miriniä
Lisäksi
300
g
broilerin paistileikettä tai rintafileetä
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
soijaa
1
tl
fariinisokeria
200
g
ramen-nuudeleita tai muita nuudeleita
Tarjoiluun
2
pientä paksoita tai ¼ kiinankaalia
100
g
siitake- tai herkkusieniä
2
kevätsipulinvartta
2
retiisiä
4
dl
babypinaattia
4
ramen-munaa (kts. ohje alla)
nori-merilevää, seesaminsiemeniä, chiliöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Viipaloi ne.
  2. Laita kattilaan veden, misotahnan, soijan ja mirinin kanssa. Kiehauta seos ja anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  3. Paista broilerit kypsiksi pannulla öljyssä. Mausta soijalla ja fariinisokerilla. Viipaloi broilerit suupaloiksi.
  4. Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi sienet. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele babypinaatit.
  5. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois. Laita hetkeksi sivuun.
  6. Nosta nuudelit, kasvikset ja broileri tarjoilukulhoihin. Kaada päälle siivilöity liemi. Puolita munat ja lisää ne kulhoihin. Tarjoa sellaisenaan tai viimeistele halutessasi merilevällä, seesaminsiemenillä ja chiliöljyllä.

Vinkki: Broilerin voi halutessaan korvata tofulla, kasslerilla tai naudanlihalla. Kasviksia voi halutessaan varioida jääkaapin sisällön mukaan. Esimerkiksi porkkana tai paprika sopivat keittoon hyvin.

Ramen-munat

Ainekset

4
kananmunaa
1
dl
soijaa
½
dl
miriniä
2
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Keitä munat haluamaasi kypsyyteen. Parhaimmilta munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.
  2. Kaada munien keitinvesi pois. Laita munat jääveteen jäähtymään muutamaksi minuutiksi.
  3. Yhdistä soija, mirin, sokeri ja pippuri rasiassa tai minigrip-pussissa. Kuori munat. Laita ne rasiaan.
  4. Nosta jääkaappiin ja anna maustua viileässä 2-4 tuntia. Sekoittele maustumisen aikana, niin munat marinoituvat tasaisesti.
  5. Halkaise maustuneet munat ja nosta ramen-keiton päälle.

Vinkki: Munat maistuvat hyviltä myös salaatissa tai osana brunssipöytää.

Kommentit (1)

Kateen
Seuraa 
Liittynyt3.3.2017

Olen oppinut, että:

-  Misoa ei milloinkaan keitetä. Se tuhoaa mison maun.

- Että ramen koostuu AINA viidestä osasta: 
1) tare - maustekastike tai -tahna, joka lisätään ensimmäisenä kulhoon annosta kootessa, ja joka usein pohjaa misoon
2) liemi - ramenin kuningas
3) rameniin tarkoitetut nuudelit
4) päällykset tai lisukkeet (mitä nimeä nyt halutaan käyttää)
5) mausteöljy tai rasva
Alistan pohdittavaksi seuraavan ajatuksen: 
Mitä mieltä olisit suomalaisena aasialaisesta, joka kutsuisi munakokkelilla päällystettyä paistettua levyksi litistettyä riisiä karjalanpiirakaksi?

Olisi hyvä, jos edes Hesarissa yritettäisiin edes vähän. 

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Linssikeitto on edullinen ja herkullinen ruoka. Monikäyttöinen yrttiöljy tuo arkiseen soppaan vielä erityisen hyvää makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkullinen linssikeitto ja yrttiöljy

Ainekset

2
porkkanaa
2
varsisellerin vartta
1
keskikokoinen sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
½
tl
korianterinsiemeniä
1
prk
(400 g) tomaattimurskaa
2
dl
kuivattuja linssejä
1–1,5
l
kasvislientä
3
lehtikaalin tai mustakaalin vartta
Tarjoiluun
jogurttia
yrttiöljyä
Yrttiöljy
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
valkosipulinkynsi
1
luomu sitruunankuori
2
rkl
sitruunamehua
¾
dl
neitsytoliiviöljyä
½
jalapeno (voi jättää pois)

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja porkkana. Pese varsiselleri. Pilko kaikki kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet.
  2. Lämmitä öljyä padassa tai kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan.
  3. Murskaa korianterinsiemeniä hieman morttelissa ja lisää muiden mausteiden kanssa kattilaan. Paista muutama minuutti.
  4. Huuhtele linssit juoksevan veden alla ja lisää kattilaan. Kaada joukkoon tomaattimurska ja vesi. Lisää kasvisliemi tai vesi ja kasvisliemikuutiot.

  5. Hauduta välillä sekoittaen kunnes linssit ovat kypsät, lajikkeesta riippuen 20–40 minuuttia.

  6. Valmista sillä välin yrttiöljy. Saat tasaista öljyä monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Voit valmistaa sen myös morttelilla tai veitsellä. Hienonna lehtipersilja (ja jalapeno, jos käytät sitä). Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunamehu. Sekoita ainekset tasaiseksi öljyn kanssa.

  7. Poista lehti- tai mustakaalista paksu lehtiruoti ja hienonna lehdet. Lisää ne keittoon loppuvaiheessa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat tasaista keittoa voit soseuttaa sen sauvasekoittimella. Muutama pyöräytys sauvasekoittimella voi jo riittää, jotta linsseissä ja kasviksissa säilyy rakenne sekä suutuntuma.

  8. Tarjoile keitto jogurtin ja yrttiöljyn kanssa.

Vinkki! Yrttiöljy säilyy jääkaapissa noin viikon. Voit myös pakastaa öljyä esimerkiksi jääpala-astiaan ja lisätä jäisen kuution suoraan pannulle tai keittoon.

Kommentit (0)