Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 95 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Elvi Rista

Katkarapusalaatti saa uuden ulottuvuuden, kun ravut marinoidaan tamarindikastikeessa. Suolaiset pähkinät tuovat salaattiin mukavasti rapsakkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + katkarapujen sulaminen
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapu-pähkinäsalaatti ja tamarindikastike

Ainekset

400
g
isoja kuorittuja katkarapuja
2
salottisipulia
250
g
kirsikkatomaatteja
1
pieni tai ½ isoa kurkkua
4
kevätsipulinvartta
1 ½
dl
hienonnettua korianteria, thai-basilikaa ja/tai minttua
1
vihreä chili
½
dl
rypsiöljyä
1 ½
dl
suolattua maapähkinä-pähkinäseosta

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetut katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta sulaneet katkaravut huolellisesti.
  2. Valmista tamarindikastike (ks.ohje.)
  3. Kuori salottisipulit ja viipaloi ne. Jätä sivuun odottamaan. Halkaise tomaatit tarjoilukulhoon. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja paloittele kurkku tomaattien joukkoon. Hienonna kevätsipulinvarret ja yrtit ja lisää ne kulhoon. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna tai viipaloi chili salaatin joukkoon. Sekoita.
  4. Kuumenna öljy kattilassa. Kypsennä sipuliviipaleita öljyssä 2–3 minuuttia. Nosta viipaleet reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Halutessasi voit kypsentää öljyssä myös katkarapuja 1–2 minuuttia.
  5. Lisää sipulit, katkaravut ja pähkinät salaatin joukkoon. Sekoita varovasti.
  6. Tarjoa salaatti huoneenlämpöisen tamarindikastikkeen kanssa.

 

Vinkki! Saat katkarapuihin lisää potkua, jos marinoit niitä 10 minuuttia tamarindikastikkeessa ennen paistamista. Tee silloin kastiketta puolitoistakertainen annos. Käytä marinadiin 1/3 kastikkeesta ja lisää joukkoon tilkka vettä.

 

 

Juomasuositus: Mausteisentulisen salaatin juoma ei saa olla liian hapokas, sillä hapokkuus korostaa mausteisuutta. Italialainen Mezzacorona Gewürztraminer, 11,90 e, nostattaa rapujen täyteläistä ja puhdasta makua parfyymisen ja mausteisen hedelmäisyytensä ansiosta. Arkisempi valinta on englantilainen olut Old Empire India Pale Ale, 3,99 e/0,5 e. Se yhdistää annoksen maut maistuvaksi kokonaisuudeksi. (Samuil Angelov)

Tamarindikastike

Ainekset

1
dl
palmu- tai fariinisokeria
3/4
dl
kalakastiketta
2
rkl
tamarinditahnaa (esim. Spice Up)
½–1
rkl
sambal oelek -tahnaa (esim. Spice Up)
(1
rkl
raastettua galangajuurta)
1
limetin mehu

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keitä seosta hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes se paksuuntuu, noin 10 minuuttia.
  2. Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Sipulit ja sitruunat paistuvat maukkaiksi samalla uunipellillä täytetyn siian kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonainen basilikasiika

Ainekset

1
iso tai kaksi pienempää siikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
sitruunapestoa
1
dl
kuivahtaneita leipäkuutioita
1
sitruuna
1
ruukku basilikaa
2–4
kevätsipulia varsineen
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Poista siikojen sisälmykset ja kidukset. Huuhtele ja kuivaa kalat. Laita kala uunipellille leivinpaperille.

  3. Hiero siikojen sisään suolaa ja levitä pestoa. Kuutioi kuivat leivänkannikat. Pese sitruuna ja viipaloi siitä puolet. Lohko toinen puolikas. Laita leipäpaloja, sitruunaviipaleita ja basilikanlehtiä kalojen täytteeksi.

  4. Pese ja halkaise sipulit. Laita sipulit ja sitruunalohkot pellille kalan viereen. Sipaise sipulien pintaan öljyä ja rouhi päälle kevyesti suolaa.

  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Korppujauhoissa pyöräytetyt sienet tuovat mukavaa rapeutta lämpimään tattisalaattiin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin tattisalaatti

Ainekset

8–10
(700 g)
pientä tattia
2
valkosipulinkynttä
1
dl
tuoretta persiljaa
1
sitruuna
4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
korppujauhoja
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
SALAATTI
4
luumua
2
omenaa
1
ruukku salaattia
1
pss (70 g)
babypinaattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
punaviinietikkaa
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja pilko ne haarukkapaloiksi.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Raasta sitruunan kuoren keltainen pinta kulhoon. Purista mehu joukkoon. Lisää suola ja pippuri, valkosipuli ja sienet. Marinoi 2 tuntia.

  3. Laita sienet liemineen kuumalle pannulle. Paista niin, että liemi kiehuu kasaan tahmeaksi kastikkeeksi. Lisää korppujauho ja paista, kunnes liemi imeytyy sieniin ja korppujauho ruskistuu sienten pintaan kuorrutteeksi. Lisää pannulle persilja.

  4. Pilko luumut ja omenat. Huuhtele salaatit ja pinaatit.

  5. Sekoita ison kulhon pohjalla öljy, etikka ja suola. Lisää salaatin ainekset. Sekoita hyvin. Lusikoi lämpimät sienet joukkoon. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Retiiseistä ravistellaan täydellisen raikas lisuke paistetuille kuhafileille ja pehmeälle perunamuusille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kuha ja hölskyretiisit

Ainekset

600
g
kuhaa fileenä
25
g
voita
½
ruukkua timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua valkopippuria
HÖLSKYRETIISIT
1
nippu retiisiä
½
kurkku
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hölskyretiisit. Pese ja viipaloi retiisit. Halkaise kurkku. Koverra pois siemenet ja kuutioi kurkku. Lisää kasvikset kannelliseen rasiaan.

  2. Kaada kasvisten päälle etikka, sokeri ja suola. Ravista muutama minuutti.

  3. Poista kuhafileistä ruodot. Viipaloi fileet annospaloiksi.

  4. Sulata voi pannulla. Lisää timjamin oksia voihin hautumaan muutamaksi minuutiksi. Paista kalapaloja yrttivoissa noin 5 minuuttia. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

VINKKI! Tarjoa kuha perunamuusin kanssa.