Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Elvi Rista

Katkarapusalaatti saa uuden ulottuvuuden, kun ravut marinoidaan tamarindikastikeessa. Suolaiset pähkinät tuovat salaattiin mukavasti rapsakkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + katkarapujen sulaminen
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapu-pähkinäsalaatti ja tamarindikastike

Ainekset

400
g
isoja kuorittuja katkarapuja
2
salottisipulia
250
g
kirsikkatomaatteja
1
pieni tai ½ isoa kurkkua
4
kevätsipulinvartta
1 ½
dl
hienonnettua korianteria, thai-basilikaa ja/tai minttua
1
vihreä chili
½
dl
rypsiöljyä
1 ½
dl
suolattua maapähkinä-pähkinäseosta

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetut katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta sulaneet katkaravut huolellisesti.
  2. Valmista tamarindikastike (ks.ohje.)
  3. Kuori salottisipulit ja viipaloi ne. Jätä sivuun odottamaan. Halkaise tomaatit tarjoilukulhoon. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja paloittele kurkku tomaattien joukkoon. Hienonna kevätsipulinvarret ja yrtit ja lisää ne kulhoon. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna tai viipaloi chili salaatin joukkoon. Sekoita.
  4. Kuumenna öljy kattilassa. Kypsennä sipuliviipaleita öljyssä 2–3 minuuttia. Nosta viipaleet reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Halutessasi voit kypsentää öljyssä myös katkarapuja 1–2 minuuttia.
  5. Lisää sipulit, katkaravut ja pähkinät salaatin joukkoon. Sekoita varovasti.
  6. Tarjoa salaatti huoneenlämpöisen tamarindikastikkeen kanssa.

 

Vinkki! Saat katkarapuihin lisää potkua, jos marinoit niitä 10 minuuttia tamarindikastikkeessa ennen paistamista. Tee silloin kastiketta puolitoistakertainen annos. Käytä marinadiin 1/3 kastikkeesta ja lisää joukkoon tilkka vettä.

 

 

Juomasuositus: Mausteisentulisen salaatin juoma ei saa olla liian hapokas, sillä hapokkuus korostaa mausteisuutta. Italialainen Mezzacorona Gewürztraminer, 11,90 e, nostattaa rapujen täyteläistä ja puhdasta makua parfyymisen ja mausteisen hedelmäisyytensä ansiosta. Arkisempi valinta on englantilainen olut Old Empire India Pale Ale, 3,99 e/0,5 e. Se yhdistää annoksen maut maistuvaksi kokonaisuudeksi. (Samuil Angelov)

Tamarindikastike

Ainekset

1
dl
palmu- tai fariinisokeria
3/4
dl
kalakastiketta
2
rkl
tamarinditahnaa (esim. Spice Up)
½–1
rkl
sambal oelek -tahnaa (esim. Spice Up)
(1
rkl
raastettua galangajuurta)
1
limetin mehu

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keitä seosta hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes se paksuuntuu, noin 10 minuuttia.
  2. Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Anna Huovinen

Kun ruoanlaitolle on todella vähän aikaa, tortillapizzat ratkaisevat ongelman. Näiden tortillojen juju on piparjuurella maustettu ricotta. Koukuttavan hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoiset lohi-tortillapizzat

Ainekset

8
keskikokoista täysjyvätortillaa
1
prk (250 g)
ricottajuustoa
1–2
rkl
piparjuuritahnaa
300
g
kylmäsavulohta viipaleina
2
kevätsipulia
1
prk (50 g/35 g)
kapriksia
¾
tl
mustapippuria
1
ruukku
vesikrassia tai yrttejä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Levitä tortillat kolmelle leivinpaperille. Sekoita ricotta ja piparjuuritahna keskenään kulhossa ja levitä seos tortillojen pinnalle.

  3. Revi kala suupaloiksi ja jaa se tortilloille. Lisää kaprikset ja mausta mustapippurilla.

  4. Kun uuni on kuuma, paista tortilloja pelti kerrallaan 7–8 minuuttia. Lisää lopuksi päälle vesikrassia tai yrttejä.

Vinkki Täytteitä voi varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy. Tuorejuusto tai ranskankerma käyvät ricottan korvaajaksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 74 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Nyt voit unohtaa maa-artisokkien kuorimisen, huolellinen pesu riittää! Maa-artisokat kypsyvät uunissa kuorineen ihanan rapeiksi reilusti öljyllä sipaistuina. Lohipalat valmistuvat kätevästi samalla pellillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut maa-artisokat ja valkosipulilohi

Ainekset

1
kg
maa-artisokkia
3
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
1
(noin 800 g)
kirjolohifilee
1
kokonainen valkosipuli
Päälle
1
dl
parmesaaniraastetta
1
sitruunan raastettu kuori
hiutalesuolaa, mustapippuria

Työvaiheet

  1.  Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Pese maa-artisokat huolellisesti vedellä ja juuresharjalla. Leikkaa maa-artisokat 2–4 osaan koosta riippuen ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon öljy, timjami ja ½ tl suolaa. Kypsennä uunin keskitasolla 20 minuuttia.
  3. Laske uunin lämpö 200 asteeseen.
  4. Pyyhkäise kirjolohifileen pinta kuivaksi talouspaperilla ja nypi mahdolliset ruodot fileestä, mausta suolalla (½ tl). Leikkaa filee annospaloiksi ja aseta palat maa-artisokkien viereen pellille.
  5. Pese valkosipuli ja halkaise se, irrottele puolikkaasta kynnet ja kuori ne, levitä kynnet kirjolohifileepaloille. Lisää pellille toinen valkosipulinpuolikas ja valuta sille hieman öljyä.
  6. Jatka kypsentämistä uunin keskitasolla 15–20 minuuttia tai siihen asti, kunnes lohi on haluamassasi kypsyydessä.
  7. Lisää maa-artisokkapalojen päälle parmesaaniraastetta, hyvin pestyn sitruunan raastettua kuorta ja halutessasi hiutalesuolaa. Mausta lohipalat mustapippurilla ja hiutalesuolalla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannulla ruskistetussa voissa paistetut perunat ovat ihanan klassikkolisukkeen viritetympi versio. Pari suolaista anjovisfileetä, dijoninsinappi ja tuore rakuuna tuovat makuun hienostuneen silauksen. Jos haluat pannusalaatista kasvisversion, korvaa anjovisfileet aurinkokuivatuilla tomaateilla....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin pannuperunasalaatti

Ainekset

1
kg
keitettyjä kiinteitä perunoita (esim. Annabella)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
25
g
voita
2
anjovisfileetä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi rakuunaa tai basilikaa
½
dl
hienonnettua ruohosipulia tai sipulinvartta
1–2
rkl
pieniä kapriksia tai vihreitä oliivirenkaita
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori keitetyt perunat tarvittaessa (ohutkuorista perunaa ei tarvitse kuoria) ja leikkaa perunat puoliksi.

  2. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet, halkaise sipuli ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi, viipaloi valkosipulinkynnet.

  3. Sulata voi isolla paistinpannulla, kuumenna hiljalleen niin kauan, kunnes voi on kinuskin väristä. Lisää anjovisfileet, perunanpuolikkaat, sipulilohkot ja valkosipulit. Paista keskilämmöllä sekoitellen 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kauniisti ruskistuneet.

  4. Sekoita joukkoon ranskankerma, dijoninsinappi, hienonnetut yrtit ja kaprikset tai oliivirenkaat. Sekoita kevyesti nostellen sekaisin. Rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Haukipullien maustama kookoslaksa on upeaa viikonloppuruokaa. Pähkinäinen laksatahna ja kookosmaito tekevät liemestä ihanan täyteläisen.

Viinisuositus: Kun ruoassa on mausteisuutta, viinissä on hyvä olla sekä mausteisuutta että hedelmäisyyttä. Wolfberger Gewurztraminerin, 9,48 e (0,375 l), maku on makeahkon päärynäinen, mutta kiva hapokkuus raikastaa viinin makua. Viinin makuprofiili onkin täydellinen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipullalaksa

Ainekset

600
g
haukea jauhettuna
1
valkosipulinkynsi
1
miedohko chilipalko
2
tl
raastettua inkivääriä
1
rkl
rypsiöljyä
1
kananmuna
2
rkl
korianteria hienonnettuna
2
tl
thaimaalaista kalakastiketta
½
tl
suolaa
Liemipohja
1
annos laksatahnaa (ohje alla)
2
salottisipulia
2
prk (8 dl)
kookosmaitoa
4
dl
kasvislientä
200
g
vihreitä kasviksia (esim. broccoli, pinaatti, herneenpalot)
250
g
riisinuudeleita
Lisäksi
1
ruukku korianteria ja/tai thaibasilikaa
1
rs
versoja tai ituja
4
sipulinvartta

Työvaiheet

  1. Jos jauhat hauen itse, laita haukifileet hetkeksi pakastimeen, jolloin ne on helpompi jauhaa. Tee liemeen tuleva laksatahna valmiiksi (ohje alla).

  2. Valmistele kalapullien taikina. Kuori ja hienonna valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota valkosipulia, chiliä ja inkivääriä öljyssä keskilämmöllä pari minuuttia. Laita pannu sivuun. Vatkaa kananmunan rakenne rikki kevyesti. Hienonna korianterinlehdet.

  3. Leikkaa kylmät haukifileet kuutioiksi ja jauha ne nopeasti lihamyllyssä tai monitoimikoneessa. Voit myös jauhaa hauen tehokkaalla sauvasekoittimella.

  4. Sekoita jauhettu hauki, kuullotetut mausteet, kananmuna, korianterisilppu, kalakastike ja suola kulhossa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Nosta taikina viileään 15 minuutiksi. Tee sillä välin liemi valmiiksi.

  5. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa (3 l) keskilämmöllä 5 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää aiemmin tekemäsi laksatahna kattilaan sipulien joukkoon. Paista pari minuuttia. Lisää kookosmaito ja kasvisliemi. Kiehauta seos.

  6. Pyörittele haukitaikina palloiksi kostutetuin käsin tai lusikkaa apuna käyttäen. Lisää haukipullat kuumaan liemeen ja keitä 5 minuuttia. Lisää nuudelit ja kasvikset. Jatka keittämistä nuudelipakkauksen ohjeen mukaan.

  7. Viimeistele tuoreilla yrteillä, iduilla ja kevätsipulilla.

Laksatahna

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
chilipalko
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
dl
cashewpähkinöitä
2
rkl
panang-currytahnaa
1
rkl
kalakastiketta
2
tl
red curry -tahnaa
2
tl
fariinisokeria
1
tl
kurkumaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit. Poista chilistä kanta ja siemenet.

  2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon. Surauta sekaisin.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei valkosipulilla pienintäkään merkitystä ainakaan kalapohjaisissa (jos oikeasti muissakaan) ruuissa. Ihan voi hauelle tehdä normaalin lihapullatyyppisen pohjan runsaalla mustapippurilla höystettynä. Tosin hauesta tulee aina vähän kovahkoa ja sitkeää kalapullina, laittoi mitä vain. Ja miksi lähes kaikkin liha- ja kalaruokiin tungetaan väkisin sipulia kun se ei ainakaan sitä kalan tai lihan aitoa makua paranna, hävittää loputkin vain. Ja tuolla olemattomalla suolamäärällä ei muutenkaan makua. Onneksi ohjeessa ei mainittu sitä pakollista tilliä.

Vierailija

Oliskohan jotain ajatusta millä cashewn voisi korvata tahnasta (pähkinäallergikkoa ajatellen)? :)