Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2739 reseptiä.
Linkitetty 65 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Sanna Maskulin

Pakasteravuista saa hyviä elvytysliemen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kilolle pakasterapuja
Valmistusaika
Aktiivinen 15 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Pakasterapujen elvytysliemi

Ainekset

2
l
vettä
2
dl
(tummaa) olutta
1/2
dl
karkeaa merisuolaa
1/3
dl
ruokokidesokeria
2
laakerinlehtiä
1
nippu tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Mittaa liemen ainekset tilavaan kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Anna liemen jäähtyä hetki.
  2. Laita jäiset ravut puhtaaseen, isoon kattilaan ja siivilöi liemi rapujen päälle. Pätki tillinoksat liemeen. Anna rapujen sulaa ja maustua jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluummin yön yli. Liemi riittää noin 1 kg:lle pakasterapuja.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2739 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Mitä saadaan, kun yhdistetään graavisiika ja ceviche? Herkullisen raikas kala joulupöytään. Raaka kala kypsyy pikaisesti greippi- tai limettikylvyssä ja saa makuparit mintusta ja pistaasista.

Viinisuositus: Herkän siian, avokadon ja pistaasien kanssa toimii hapokas albariño, kuten Pulpo Albariño 2019. Viini on kuiva ja kukkainen. Sen jännittävä aromikkuus ja mineraalisuus toimivat hienosti sitrusmehun ja avokadon yhdistelmän kanssa, jolloin kokonaisuudesta tulee raikas ja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 pientä annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruksinen siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
greippi- tai limettimehua
1
salottisipuli
½
tl + ½ tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
1
avokado
4
mintunoksaa
2
rkl
pistaaseja
4
rkl
versoja
2
rkl
oliivi- tai avokadoöljyä
(greippiä tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät villisiikaa, pakasta sitä –20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista mehu greipistä tai limetistä, mittaa 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu ruuan viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehuun kulhoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria ja anna sipulin maustua 5 minuuttia.

  3. Halkaise avokado, poista kuori ja kivi. Leikkaa avokado pieniksi kuutioiksi ja lisää sipulien joukkoon.

  4. Leikkaa kalasta ohuita, nahattomia viipaleita. Laita ne lautasille tai tarjoiluvadille. Pirskottele 2 rkl sitruksen mehua ja ripottele suolaa ja pippuria päälle. Anna maustua 5 minuuttia.

  5. Irrottele mintunlehdet ja rouhi pistaasit. Lisää sipuli-avokadoseos, mintunlehdet, versot ja pistaasit kalalle. Viimeistele öljyllä ja koristele halutessasi limetillä ja greipillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2739 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould

Ihanan raikas suolaisen piirakan täyte syntyy katkaravuista, sitruunasta ja tillistä. Valmistaikinan ansiosta piirakka on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Purjo-katkarapupiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa
1
pieni purjo
1
ps (180 g)
katkarapuja (pakaste)
1
sitruuna
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
½
tl
valkopippuria myllystä
½
tl
suolaa
1
ps (150 g)
mozzarellaraastetta

Työvaiheet

  1. Ota taikina ja katkaravut huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina piirakkavuokaan (Ø n. 27 cm).

  3. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja hauduta pannussa ilman rasvaa 3 minuuttia koko ajan käännellen.

  4. Valuta sulaneet ravut. Raasta sitruunan kuori ja purista puolikkaasta mehu. Hienonna tilli. Sekoita puolet tillistä, sitruunankuori, mehu ja mausteet ranskankerman joukkoon.

  5. Levitä purjo, ravut, kermaseos ja juustoraaste piirakkapohjalle.

  6. Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia. Ripottele loppu tilli piirakalle ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2739 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Kiinankaali sopii mainiosti paahdettavaksi. Tämän kaalia, kuhaa ja fenko­lia yhdistävän annoksen esikuvana on Tukholman Fotografiskan ravinto­lassa tarjottu annos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuhafileet ja paahdettu kiinankaali

Ainekset

600
g
kuhafileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
700
g
(punaista) kiinankaalia
2
tomaattia
2
rkl
kapriksia
½
dl
rypsiöljyä
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Valmista höylätty fenkoli ja sinappikastike etukäteen (ohjeet alla).

  2. Leikkaa kalafilee ensin ruodottomaksi ja sitten neljäksi annospalaksi. Mausta suolalla ja pippurilla, anna maustua huoneenläm­mössä 30 minuuttia.

  3. Lohko iso kiinankaali 8 osaan tai halkaise pienet. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioksi. Kuivaa kaprikset talouspaperilla.

  4. Paahda kaaleja leikkauspinta alaspäin kuumassa kuivassa pannussa 1–2 minuuttia tai kunnes pinta on hieman paahtunut. Ota kaalit pannusta odottamaan.

  5. Kuumenna öljyä ja voita pannussa, kun­nes voin kiehuminen loppuu. Paista kaloja nahkapuolelta 3–4 minuuttia. Kun nahka on ruskistunut, käännä fileet ja paista toiselta puolelta 2 minuuttia. Ota kalat pannusta ja paista kapriksia 1–2 minuuttia.

  6. Lisää kaalit pannuun ja lusikoi kuumaa öljy-voiseosta päälle. Anna kaalien lämmetä 1–2 minuuttia.

  7. Jaa kaalit ja kalat lautasille, lusikoi kap­riksia ja öljy-voiseosta päälle. Ripottele to­maattikuutiot pinnalle. Viimeistele annokset höylätyllä fenkolilla ja sinappikastikkeella. Koristele halutessasi retiisinsiivuilla.

Höylätty fenkoli

Ainekset

1
iso fenkoli
1
makea sipuli
1
omena
1
sitruunan mehu
½
ruukkua tilliä
½
tl
aniksensiemeniä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi esimer­kiksi vihannesmandoliinilla tai terävällä kuo­rimaveitsellä. Laita suikaleet kylmään veteen jääkaappiin tunniksi rapeutumaan.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Leikkaa omena ohuiksi viipaleiksi. Purista sitruuna kulhoon, laita sipulit ja omenat mehuun ja anna maustua jääkaapissa tunti.

  3. Valuta ja kuivaa fenkoli. Valuta sipulit ja omenat siivilässä kulhon päällä, ota sitruu­nanmehu talteen sinappikastiketta varten (ohje alla).

  4. Hienonna tilli ja jauha anis.

  5. Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Tarjoa si­nappikastikkeella maustettuna.

Sinappi-sitruunakastike

Ainekset

1
sitruunan mehu
4
rkl
oliiviöljyä
4
tl
vahvaa sinappia (esim. dijon)
3
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Purista sitruuna pieneen kulhoon.

  2. Lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi kastikkeeksi.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 288 reseptiä.
Linkitetty 84 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Paista siika savuamattomassa, kirkastetussa voissa ja tarjoa seurana ruskistettua voita. Tämä annos maistuu pikkukapriksilla, tuoreilla yrteillä ja raastetulla sitruunankuorella höystetyn perunamuusin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Siikaa ja ruskistettua voita

Ainekset

100
g
voita
600
g
nahatonta siikafileetä
1–2
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Kastike
50
g
voita
4
rkl
sitruunamehua
4
tl
pikkukapriksia
4
rkl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
rkl
raastettua sitruunankuorta
Tarjoiluun
perunamuusia (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Valmista kirkastettu voi sulattamalla voita kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä sivuun ja odota, että valkoinen hera laskeutuu kattilan pohjalle. Kaada varovasti kirkkaankeltainen voi toiseen astiaan.
  2. Mausta kalat molemmilta puolilta suolalla ja pippurilla. Pyörittele vehnäjauhoissa.
  3. Kuumenna kirkastettu voi paistinpannulla ja paista kalafileitä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Siirrä kalat sivuun ja pidä lämpiminä folion alla.
  4. Tee kastike. Pyyhi paistinpannu puhtaaksi talouspaperilla. Lisää pannulle voi ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi kuohahtaa ja ruskistuu kauniin väriseksi. Lisää pannulle sitruunamehu.
  5. Kaada kuuma ruskistettu voi kalafileiden päälle. Viimeistele kapriksilla, yrteillä ja sitruunan kuoriraasteella. Tarjoa heti esimerkiksi ruskistetulla voilla höystetyn perunamuusin kanssa.

Perunamuusi ruskistetun voin kanssa

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita (esimerkiksi puikula tai Rosamunda)
125
g
voita
1-2
dl
perunoiden keitinvettä
1-2
dl
kuohukermaa
suolaa, mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Mittaa voi kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes voi kuohahtaa ja muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Anna voin tasaantua hetki ja kaada voi toiseen astiaan, siten, etteivät pohjalla olevat hiput tule mukaan.
  3. Valuta perunat perunoista keitinvesi pois. Säästä osa vedestä.
  4. Yhdistä perunat, 0,5 dl keitinvettä ja 1 dl kermaa. Lisää perunoiden joukkoon loput ruskistetusta voista, 1 dl keitinvettä ja hieman kermaa. Vatkaa seosta sähkövatkaimella pienellä teholla. Lisää perunoiden keitinvettä ja kermaa vähän kerrallaan, kunnes muusi on sopivan paksuista. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Tällainen voi on tosi maukasta. Joku vuosi sitten löysin netistä myös miten tästä voi tehdä ”korvapuustit taikatempulla ilman uunia”. Lapset ihastuivat reseptiin ja sitä tehdään meillä edelleen muutaman kerran vuodessa.

Vierailija

No nyt on taas sellainen resepti että sen tekijällä ei ole hajuakaan mitä on ruskistettu voi. On olemassa voita, kirkastettua voita, gheetä ja sitten vielä ruskistettua voita. Ruskistettu voi saa arominsa nimenomaan voin sisältämistä maitoproteiineista, jotka paahdettaessa ruskistuvat. Kun voi kirkastetaan, siitä poistetaan nuo maitoproteiinit (hera) ja jäljelle jää vain rasva eikä sitä pannulla polttamalla todellakaan synny mitään ruskistettua voita. Lukijoiden kannattaa mieluummin googlata brown butter sivustolta Epicurious.

Olisi suotavaa että nämä reseptien kirjoittajat edes joskus ottaisivat selvää asioista eivätkä kirjoittelisi omasta päästään mitä sattuu.

Mutta kuten tavallista, tämän kirjoittajan reseptien kritisointi yleensä johtaa kommentin poistamiseen  kuten varmaan kohta tämänkin.