Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Jos pidät sushista, saatat rakastua lohella ja iduilla täytettyihin japanilaisiin munakasrulliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-8 palaa
Valmistusaika
25 min + graavaus 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tamagoyaki-rullat ja munakas sekä kesärullat dippeineen

Ainekset

2
ohutta japanilaista munakasta (ks. ohje alla)
Täyte
300
g
lohta
1 1/2
rkl
karkeaa merisuolaa
2
arkkia
Nori-merilevää
50
g
krassia tai ituja (esim. Tulinen silmusalaatti)

Työvaiheet

  1. Graavaa lohi eli ripottele merisuolaa kalapalan pintaan. Anna kalan suolautua huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia. Pyyhi graavikalasta suola ja leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi.  Jos haluat graavata kalan nopeasti, leikkaa kala ensin viipaleiksi ja suolaa viipaleet. Anna viipaleiden suolaantua noin 15 minuuttia. Pyyhi sen jälkeen suola pois talouspaperilla.
  2. Tee munakkaat ohjeen mukaan. Levitä munakkaat työlaudalle tai leivinpaperille. Laita päälle merileväarkki, tasaisesti graavikalaa ohuena kerroksena ja päälle krassia. Kiedo munakas tiukaksi rullaksi kääretortun tapaan. Leikkaa rulla kahteen tai neljään osaan.

Japanilainen munakas eli Tamagoyaki

Ainekset

4
kananmunaa
4
rkl
dashi-, kana- tai kasvislientä
2
rkl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
muutama kierros valkopippuria myllystä
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munien rakenne rikki. Mausta dashi tai kasvisliemi sokerilla ja suolalla. Jos käytät kana-tai kasvislientä, lämmitä vesi ja liuota joukkoon ½ kasvisliemikuutiota. Yhdistä hieman jäähtynyt seos munien kanssa.
  2. Paista munakas keskilämmöllä, pinnoitetulla paistinpannulla, jonka halkaisija on noin 27 senttiä. Annoksesta tulee kaksi pannullista munakasta.

(2 annost, valmistusaika 15 min)

Vinkki. Dashi on japanilainen merilevästä ja kuivatusta kalasta valmistettu liemijauhe. Sitä myydään etnisissä ruokakaupoissa, Helsingissä mm. Tokyokanissa ja Vii Voanissa.

Kesärullat

Ainekset

12
isokokoista riisipaperia
Täyte
inkiväärikurkkuja
3
avokadoa
1
limetin mehu
400
g
lohta
2
tl
sormisuolaa
2
dl
suolapähkinöitä
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa tai korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista inkivääri-kurkut alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Kuori avokadot ja poista kivet. Leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Purista limetin mehu avokadoviipaleiden päälle. Leikkaa kala ohuiksi annosviipaleiksi ja ripottele viipaleille kevyesti suolaa. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.
  3. Kasta riisipaperit yksi kerrallaan kuumaan veteen noin 20 sekunnin ajaksi. Levitä riisipaperit puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Taputtele pyyhkeellä papereista ylimääräinen kosteus. Kun kaikki riisipaperit on kastettu, käännä liina niiden päälle, jotta paperit pysyvät kosteina.
  4. Täytä aina yksi kesärulla kerrallaan. Laita paperi leikkuulaudalle. Asettele riisipaperin keskelle lohiviipale, avokadoja, kurkkuja, pähkinöitä ja reilusti yrttejä. Käännä toinen reuna täytteen päälle ja kääri riisipaperi napakaksi rullaksi tai käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle, kääri riisipaperi rullalle ja halkaise rulla viistottain kahteen osaan.

(12 rullaa eli 24 palaa, valmistuaika 30 min)

Inkiväärikurkut

Ainekset

200
g
kurkkua
30
g
inkivääriä
1/2
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja halkaise kurkku. Poista siemenet lusikalla kaapien. Leikkaa kurkku ohuiksi tulitikkumaisiksi paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna inkivääri. Yhdistä riisiviinietikka, sokeri, suola ja inkivääri. Lisää marinadi kurkkujen päälle. Anna kurkkujen maustua vähintään 20 minuuttia.

(valmistumisaika 10 min + maustuminen 20 min)

Ponzu-kastike

Ainekset

1
sitruunan mehu (3/4 dl)
3/4
dl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
silputtua ruoho- tai kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset. Tarjoa kastike kesärullien kanssa.

(valmistumisaika 5 min)

Makea chilikastike

Ainekset

60
g
(n. 5 kpl) punaisia mietoja chilejä
4
valkosipulinkynttä
30
g
inkivääriä
1
dl
sokeria
1
dl
riisiviinietikkaa
1 1/2
dl
vettä
ripaus suolaa
1
rkl
vettä
2
tl
perunajauhoa

Työvaiheet

  1. Poista chileistä kannat mutta älä poista sisusta. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Paloittele ainekset reiluiksi paloiksi. Hienonna ainekset monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan sokeri, riisiviinietikka ja vesi. Kuumenna kunnes sokeri on liuennut. Lisää hienonnettu chilitahna kattilaan. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  3. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhoon tilkka vettä. Lorauta suurus ohuena nauhana, samalla sekoittaen kastikkeeseen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa.
  4. Pullota kastike puhtaaseen pulloon tai kaada tarjoiluastiaan. Jäähdytä ennen tarjoilua. Kastike säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

(2 dl, valmistumisaika 10 min + keittäminen 15 min)

Vinkki! Seesamin sävyttämä uutuuskastike Yutaka Yakinikukastike sopii mainosti rullien pariksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kokonaisen kalan sisään laitetut mausteet luovuttavat kalalle makua sen kypsyessä. Kokeile sitruunan ja valkosipulin lisäksi myös vaikka appelsiinia ja basilikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kokonaisena grillattu siika

Ainekset

1
suomustettu, avattu siika (800 g –1 kg)
2
tl
sormisuolaa
¾
tl
valkopippuria myllystä
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
1
miedohko chilipalko
3
rkl
oliiviöljyä
6
oksaa yrttejä, esim. oreganoa ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi kala talouspaperilla. Tee molempiin kylkiin muutama viilto. Hiero kalan päälle ja sisään suolaa. Rouhi sisään pippuria.

  2. Kuori ja litistä valkosipulit. Viipaloi sitruuna ja chili.

  3. Valuta kalan päälle ja sisään oliiviöljyä. Laita sisään valkosipulit, sitruunaviipaleet, chili ja yrtit. Kääri kala leivinpaperiin.

  4. Grillaa kalaa molemmilta puolilta noin 5 minuuttia. Leivinpaperi kestää grillin kuumuuden, mutta varo, etteivät liekit osu paperiin. Anna kalan vetäytyä noin 5 minuuttia paistamisen jälkeen. Tarjoa tomaatti-oliivisalsan (ks. ohje) ja vihreän salaatin kanssa.

Tomaatti-oliivisalsa

Ainekset

1
hoikka kesäpunasipuli varsineen
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
valkoista balsamicoa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
hoikka ruukku lehtipersiljaa
2
tomaattia
2
dl
kivettömiä oliiveja
n. 1
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipuli varsineen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita sipulit kulhoon ja lisää etikka, suola ja pippuri. Anna sipulien maustua sen aikaa, kun valmistelet muut ainekset.

  2. Hienonna lehtipersilja. Kuutioi tomaatit. Viipaloi oliivit. Lisää ne ja öljy sipuliseokseen. Tarjoa grillatun kalan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Puolivalmisteita ja säilykkeitä hyödyntämällä syntyy aasialaisia makuja sisältävä kalasoppa alle puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aasialainen kalakeitto

Ainekset

1
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
8
dl
vettä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
kalakastiketta
1
iso tlk (noin 275 g/180 g)
tai 2 pientä tölkkiä kalasäilykettä tomaattikastikkeessa, esim. Järki Särki
1
pkt (250 g)
valmiita suikaloituja Aasia-vihanneksia (esim. Apetit Tuorekset)
2
rkl
limetin mehua
LISÄKSI
thaibasilikaa ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota inkivääriä ja valkosipulia muutaman minuutin ajan.

  3. Lisää vesi, kookosmaito, kalakastike ja soijakastike ja keitä 5 minuuttia.

  4. Laita kala (liemineen) ja kasvikset keittoon ja keitä 2 minuuttia. Lisää lopuksi limetin mehu.

  5. Hienonna halutessasi yrttejä pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström ja Mika Ranta

Kylmäsavulohella ja perunaviipaleilla täytetyn pizzan pohjaan sopii ruisjauho. Piparjuurituorejuusto sopii erinomaisesti pohjan päälle tavallisen ranskankerman sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohi-perunapizzat

Ainekset

POHJA
1
dl
ruisjauhoja
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
¾
tl
suolaa
2
dl
vettä
3–4
dl
pizzajauhoja
3
rkl
oliiviöljyä
TÄYTTEET
300
g
keitettyjä varhaisperunoita
1
kesäsipuli varsineen
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
200
g
piparjuurituorejuustoa
200
g
kylmäsavulohta
½
dl
kapriksia
½
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Yhdistä ruisjauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi, 42-asteiseksi, ja sekoita jauhoseokseen. Vaivaa pizzajauhot parissa erässä taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

  2. Kuumenna uuni 225-asteiseksi (kiertoilmalla 200-asteiseksi). Laita kaksi tyhjää uunipeltiä uuniin kuumenemaan.

  3. Viipaloi perunat ja sipuli varsineen. Sekoita öljy ja suola kulhossa, lisää perunat ja pyöräytä ne öljyisiksi.

  4. Puolita taikina ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Nosta pohjat leivinpapereille.

  5. Notkista juustoja tarvittaessa maitotilkalla ja levitä pizzapohjien päälle. Lisää perunat, lohi ja sipuli pizzoille. Ripottele kaprikset päälle.

  6. Ota kuuma pelti uunista ja vedä leivinpaperi pizzoineen pellille. Paista 12–13 minuuttia. Kiertoilmalla voit paistaa molemmat pizzat yhtä aikaa.

  7. Viimeistele pizzat vesikrassilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström ja Mika Ranta

Savun maku tarttuu parhaiten raakoina savustettuihin perunoihin. Polenta korvaa ruisjauhot ja antaa muikuille piristävää väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Savustetut perunat, polentamuikut ja piimä-tillikastike

Ainekset

1
kg
varhaisperunoita
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
POLENTAMUIKUT
600
g
perattuja muikkuja
1
dl
polentaa
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
PIIMÄ-TILLIKASTIKE
2
dl
piimää
½–1
ruukku tilliä
1
tl
dijoninsinappia
¼
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
savustuspussi
1–2
tl
öljyä

Työvaiheet

  1. Laita tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 275-asteiseksi. Pese ja kuivaa perunat. Sekoita öljy ja suola kulhossa ja pyöräytä perunat öljyssä. Laita ne savustuspussiin, sulje pussi tiiviisti pakkauksen ohjeen mukaan ja siirrä kuumalle pellille. Savusta perunoita 15 minuuttia, laske sitten uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka savustamista 20–30 minuuttia perunoiden koon mukaan. Ota pussi uunista, mutta anna perunoiden vetäytyä suljetussa pussissa 10 minuuttia. Jos haluat savustettuihin perunoihin lisää väriä, paahda niitä vielä 200-asteisessa uunissa ilman savustuspussia noin 10 minuuttia.

  2. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja sivele paperi öljyllä. Pyyhi muikut kuiviksi. Sekoita polenta ja mausteet kulhossa. Pyöräytä muikut polentassa ja laita pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes muikut ovat kypsiä ja pinta kauniin värinen.

  3. Valmista kastike muikkujen paistuessa. Kaada piimä kulhoon. Hienonna noin 1 dl tilliä ja lisää se piimään. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi sitruunamehu joukkoon.

  4. Tarjoa savustetut perunat polentamuikkujen ja piimäkastikkeen kanssa.

Vinkki Voit savustaa perunat kuumuutta kestävässä astiassa savustimessa, 30–40 minuuttia.

Kommentit (0)