Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1942 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Jos pidät sushista, saatat rakastua lohella ja iduilla täytettyihin japanilaisiin munakasrulliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-8 palaa
Valmistusaika
25 min + graavaus 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tamagoyaki-rullat ja munakas sekä kesärullat dippeineen

Ainekset

2
ohutta japanilaista munakasta (ks. ohje alla)
Täyte
300
g
lohta
1 1/2
rkl
karkeaa merisuolaa
2
arkkia
Nori-merilevää
50
g
krassia tai ituja (esim. Tulinen silmusalaatti)

Työvaiheet

  1. Graavaa lohi eli ripottele merisuolaa kalapalan pintaan. Anna kalan suolautua huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia. Pyyhi graavikalasta suola ja leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi.  Jos haluat graavata kalan nopeasti, leikkaa kala ensin viipaleiksi ja suolaa viipaleet. Anna viipaleiden suolaantua noin 15 minuuttia. Pyyhi sen jälkeen suola pois talouspaperilla.
  2. Tee munakkaat ohjeen mukaan. Levitä munakkaat työlaudalle tai leivinpaperille. Laita päälle merileväarkki, tasaisesti graavikalaa ohuena kerroksena ja päälle krassia. Kiedo munakas tiukaksi rullaksi kääretortun tapaan. Leikkaa rulla kahteen tai neljään osaan.

Japanilainen munakas eli Tamagoyaki

Ainekset

4
kananmunaa
4
rkl
dashi-, kana- tai kasvislientä
2
rkl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
muutama kierros valkopippuria myllystä
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munien rakenne rikki. Mausta dashi tai kasvisliemi sokerilla ja suolalla. Jos käytät kana-tai kasvislientä, lämmitä vesi ja liuota joukkoon ½ kasvisliemikuutiota. Yhdistä hieman jäähtynyt seos munien kanssa.
  2. Paista munakas keskilämmöllä, pinnoitetulla paistinpannulla, jonka halkaisija on noin 27 senttiä. Annoksesta tulee kaksi pannullista munakasta.

(2 annost, valmistusaika 15 min)

Vinkki. Dashi on japanilainen merilevästä ja kuivatusta kalasta valmistettu liemijauhe. Sitä myydään etnisissä ruokakaupoissa, Helsingissä mm. Tokyokanissa ja Vii Voanissa.

Kesärullat

Ainekset

12
isokokoista riisipaperia
Täyte
inkiväärikurkkuja
3
avokadoa
1
limetin mehu
400
g
lohta
2
tl
sormisuolaa
2
dl
suolapähkinöitä
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa tai korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista inkivääri-kurkut alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Kuori avokadot ja poista kivet. Leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Purista limetin mehu avokadoviipaleiden päälle. Leikkaa kala ohuiksi annosviipaleiksi ja ripottele viipaleille kevyesti suolaa. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.
  3. Kasta riisipaperit yksi kerrallaan kuumaan veteen noin 20 sekunnin ajaksi. Levitä riisipaperit puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Taputtele pyyhkeellä papereista ylimääräinen kosteus. Kun kaikki riisipaperit on kastettu, käännä liina niiden päälle, jotta paperit pysyvät kosteina.
  4. Täytä aina yksi kesärulla kerrallaan. Laita paperi leikkuulaudalle. Asettele riisipaperin keskelle lohiviipale, avokadoja, kurkkuja, pähkinöitä ja reilusti yrttejä. Käännä toinen reuna täytteen päälle ja kääri riisipaperi napakaksi rullaksi tai käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle, kääri riisipaperi rullalle ja halkaise rulla viistottain kahteen osaan.

(12 rullaa eli 24 palaa, valmistuaika 30 min)

Inkiväärikurkut

Ainekset

200
g
kurkkua
30
g
inkivääriä
1/2
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja halkaise kurkku. Poista siemenet lusikalla kaapien. Leikkaa kurkku ohuiksi tulitikkumaisiksi paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna inkivääri. Yhdistä riisiviinietikka, sokeri, suola ja inkivääri. Lisää marinadi kurkkujen päälle. Anna kurkkujen maustua vähintään 20 minuuttia.

(valmistumisaika 10 min + maustuminen 20 min)

Ponzu-kastike

Ainekset

1
sitruunan mehu (3/4 dl)
3/4
dl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
silputtua ruoho- tai kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset. Tarjoa kastike kesärullien kanssa.

(valmistumisaika 5 min)

Makea chilikastike

Ainekset

60
g
(n. 5 kpl) punaisia mietoja chilejä
4
valkosipulinkynttä
30
g
inkivääriä
1
dl
sokeria
1
dl
riisiviinietikkaa
1 1/2
dl
vettä
ripaus suolaa
1
rkl
vettä
2
tl
perunajauhoa

Työvaiheet

  1. Poista chileistä kannat mutta älä poista sisusta. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Paloittele ainekset reiluiksi paloiksi. Hienonna ainekset monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan sokeri, riisiviinietikka ja vesi. Kuumenna kunnes sokeri on liuennut. Lisää hienonnettu chilitahna kattilaan. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  3. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhoon tilkka vettä. Lorauta suurus ohuena nauhana, samalla sekoittaen kastikkeeseen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa.
  4. Pullota kastike puhtaaseen pulloon tai kaada tarjoiluastiaan. Jäähdytä ennen tarjoilua. Kastike säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

(2 dl, valmistumisaika 10 min + keittäminen 15 min)

Vinkki! Seesamin sävyttämä uutuuskastike Yutaka Yakinikukastike sopii mainosti rullien pariksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 596 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Marokkolainen chermoula-kastike on täydellinen kaveri grillatulle kalalle. Se toimii myös ihanana täytteenä: leikkaa lohipaloihin viillot, lusikoi niihin chermoulaa ja sujauta grilliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + grillaaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Chermoulalla maustettu lohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä (leveästä päästä)
1
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Chermoula-täyte
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuuteen leveään palaan. Leikkaa jokaisen keskelle viilto. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kalapalat vierekkäin kaksinkertaisen foliopalan päälle.
  2. Valmista chermoula. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet lastuiksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Lusikoi täyte lohen viiltoihin.
  3. Grillaa epäsuorasti kuvun alla 15–25 minuuttia fileen paksuudesta ja grillin lämmöstä riippuen. Lohi on valmista juuri ja juuri kypsänä, kun se lohkeaa kauniisti haarukalla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 947 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Vaihda uunilohi vaihteeksi nieriään! Lisukekasvikset valmistuvat kätevästi samassa nyytissä kalan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + uunissa 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nieriää nyytissä

Ainekset

600
g
nieriää fileenä
1
tl
suolaa
½
luomusitruunan kuori ja mehu
½
tl
mustapippuria
1
iso
kesäkurpitsa
1
l
babypinaattia
12
kirsikkatomaattia
Salsa verde
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
lehtipersiljaa
½
ruukku
basilikaa
2
rkl
kapriksia
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
sitruunan mehua
2
rkl
oliiviöljyä
ripaus
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi kalasta mahdolliset ruodot pois. Nosta kala ison leivinpaperipalan (noin 30x40 cm) toiseen reunaan. Mausta kalan pinta suolalla, sitruunamehulla ja -kuorella sekä mustapippurilla.
  2. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Lisää kalan päälle ja ympärille kesäkurpitsaviipaleet, pinaatti ja kirsikkatomaatit. Käännä leivinpaperi kanneksi ja taittele reunat huolellisesti kiinni tiiviiksi paketiksi. Nosta paketti pellille ja kypsennä kuumassa uunissa noin 15-20 minuuttia kalafileen paksuudesta riippuen.
  3. Kalan kypsyessä valmista salsa verde. Mittaa kaikki salsan aineet sauvasekoittimen kulhoon ja anna käydä tasaiseksi. Tarjoa salsa kylmänä höyryävän kuuman kalan ja kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1942 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Säilötyillä savumuikuilla kruunattuun salaattiin nostetaan päälle uppomuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maalaissalaatti savumuikusta

Ainekset

200
g
vihreitä tai keltaisia pitkiä papuja
8
retiisiä
8
kirsikkatomaattia
1
l
sekasalaattia (esim. rucolaa, nuorta lehtikaalia ja romainea)
1-2
prk (n. 200-400 g)
savumuikkuja
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunan mehua
1
tl
karkeaa dijoninsinappia
1/2
tl
juoksevaa hunajaa
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä
Uppomunat
1 1/2
l
vettä
4
huoneenlämpöistä kananmunaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin paahdetut perunat (ks. ohje alhaalla).
  2. Puhdista pavut ja poista päät. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 6 minuuttia. Kaada vesi pois ja laita pavut kylmään veteen jäähtymään.
  3. Mittaa kastikkeen aineet tarjoilukulhoon ja sekoita hyvin.
  4. Viipaloi retiisit ja lohko tomaatit. Huuhdo ja kuivaa salaatti. Siirrä salaatti, retiisit ja tomaatit tarjoilukulhoon. Lisää joukkoon valutettu savukala. Älä sekoita, ettei salaatti lötkisty.
  5. Laita kulhoon pavut ja paahdetut perunat. Sekoita kevyesti.
  6. Valmista uppomunat. Laita vesi kuumenemaan kattilaan. Riko munat omiin kuppeihinsa. Kun vesi on kiehahtanut, lisää siihen etikka ja suola. Anna veden porista keskilämmöllä. Pyöräytä vesi liikkeelle kattilassa esimerkiksi kauhalla. Liu'uta muna varovasti veteen. Pidä kuppi mahdollisimman lähellä veden pintaa. Keitä noin 3 minuuttia. Nosta muna reikäkauhalla kattilasta. Siisti reunat tarvittaessa. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
  7. Viimeistele salaatti uppomunilla. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

Paahdetut varhaisperunat

Ainekset

8-12
pienehköä varhaisperunaa
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
(oksa rosmariinia tai timjamia)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Raaputa tai harjaa perunat puhtaiksi. Puolita tai lohko perunat halutessasi. Laita ne uunivuokaan. Kaada joukkoon öljy, suola ja pippuri. (Lisää yrtinoksa). Sekoita hyvin.
  3. Paahda perunoita uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Paistoaika riippuu perunoiden koosta ja uunin tehosta.

Kommentit (1)

Muiluttaja

Minä kalastin muikkuni takapihan savilammesta. Muikut olivat jo kuolleita nikkelimyrkytyksen johdosta. Kotiruoka on parasta!

Käyttäjä7766 on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Lohipiirakka

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
100 g voita sulatettuna
3 rkl kermaa
Täyte:

250-300 g savulohta
200 g yrttituorejuustoa tai tillituorejuustoa
3 kpl kananmunia
2½ dl kermaa
...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)