Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Jos pidät sushista, saatat rakastua lohella ja iduilla täytettyihin japanilaisiin munakasrulliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-8 palaa
Valmistusaika
25 min + graavaus 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tamagoyaki-rullat ja munakas sekä kesärullat dippeineen

Ainekset

2
ohutta japanilaista munakasta (ks. ohje alla)
Täyte
300
g
lohta
1 1/2
rkl
karkeaa merisuolaa
2
arkkia
Nori-merilevää
50
g
krassia tai ituja (esim. Tulinen silmusalaatti)

Työvaiheet

  1. Graavaa lohi eli ripottele merisuolaa kalapalan pintaan. Anna kalan suolautua huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia. Pyyhi graavikalasta suola ja leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi.  Jos haluat graavata kalan nopeasti, leikkaa kala ensin viipaleiksi ja suolaa viipaleet. Anna viipaleiden suolaantua noin 15 minuuttia. Pyyhi sen jälkeen suola pois talouspaperilla.
  2. Tee munakkaat ohjeen mukaan. Levitä munakkaat työlaudalle tai leivinpaperille. Laita päälle merileväarkki, tasaisesti graavikalaa ohuena kerroksena ja päälle krassia. Kiedo munakas tiukaksi rullaksi kääretortun tapaan. Leikkaa rulla kahteen tai neljään osaan.

Japanilainen munakas eli Tamagoyaki

Ainekset

4
kananmunaa
4
rkl
dashi-, kana- tai kasvislientä
2
rkl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
muutama kierros valkopippuria myllystä
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munien rakenne rikki. Mausta dashi tai kasvisliemi sokerilla ja suolalla. Jos käytät kana-tai kasvislientä, lämmitä vesi ja liuota joukkoon ½ kasvisliemikuutiota. Yhdistä hieman jäähtynyt seos munien kanssa.
  2. Paista munakas keskilämmöllä, pinnoitetulla paistinpannulla, jonka halkaisija on noin 27 senttiä. Annoksesta tulee kaksi pannullista munakasta.

(2 annost, valmistusaika 15 min)

Vinkki. Dashi on japanilainen merilevästä ja kuivatusta kalasta valmistettu liemijauhe. Sitä myydään etnisissä ruokakaupoissa, Helsingissä mm. Tokyokanissa ja Vii Voanissa.

Kesärullat

Ainekset

12
isokokoista riisipaperia
Täyte
inkiväärikurkkuja
3
avokadoa
1
limetin mehu
400
g
lohta
2
tl
sormisuolaa
2
dl
suolapähkinöitä
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa tai korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista inkivääri-kurkut alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Kuori avokadot ja poista kivet. Leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Purista limetin mehu avokadoviipaleiden päälle. Leikkaa kala ohuiksi annosviipaleiksi ja ripottele viipaleille kevyesti suolaa. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.
  3. Kasta riisipaperit yksi kerrallaan kuumaan veteen noin 20 sekunnin ajaksi. Levitä riisipaperit puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Taputtele pyyhkeellä papereista ylimääräinen kosteus. Kun kaikki riisipaperit on kastettu, käännä liina niiden päälle, jotta paperit pysyvät kosteina.
  4. Täytä aina yksi kesärulla kerrallaan. Laita paperi leikkuulaudalle. Asettele riisipaperin keskelle lohiviipale, avokadoja, kurkkuja, pähkinöitä ja reilusti yrttejä. Käännä toinen reuna täytteen päälle ja kääri riisipaperi napakaksi rullaksi tai käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle, kääri riisipaperi rullalle ja halkaise rulla viistottain kahteen osaan.

(12 rullaa eli 24 palaa, valmistuaika 30 min)

Inkiväärikurkut

Ainekset

200
g
kurkkua
30
g
inkivääriä
1/2
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja halkaise kurkku. Poista siemenet lusikalla kaapien. Leikkaa kurkku ohuiksi tulitikkumaisiksi paloiksi.
  2. Kuori ja hienonna inkivääri. Yhdistä riisiviinietikka, sokeri, suola ja inkivääri. Lisää marinadi kurkkujen päälle. Anna kurkkujen maustua vähintään 20 minuuttia.

(valmistumisaika 10 min + maustuminen 20 min)

Ponzu-kastike

Ainekset

1
sitruunan mehu (3/4 dl)
3/4
dl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
silputtua ruoho- tai kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset. Tarjoa kastike kesärullien kanssa.

(valmistumisaika 5 min)

Makea chilikastike

Ainekset

60
g
(n. 5 kpl) punaisia mietoja chilejä
4
valkosipulinkynttä
30
g
inkivääriä
1
dl
sokeria
1
dl
riisiviinietikkaa
1 1/2
dl
vettä
ripaus suolaa
1
rkl
vettä
2
tl
perunajauhoa

Työvaiheet

  1. Poista chileistä kannat mutta älä poista sisusta. Kuori valkosipuli ja inkivääri. Paloittele ainekset reiluiksi paloiksi. Hienonna ainekset monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  2. Mittaa kattilaan sokeri, riisiviinietikka ja vesi. Kuumenna kunnes sokeri on liuennut. Lisää hienonnettu chilitahna kattilaan. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  3. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauhoon tilkka vettä. Lorauta suurus ohuena nauhana, samalla sekoittaen kastikkeeseen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa.
  4. Pullota kastike puhtaaseen pulloon tai kaada tarjoiluastiaan. Jäähdytä ennen tarjoilua. Kastike säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

(2 dl, valmistumisaika 10 min + keittäminen 15 min)

Vinkki! Seesamin sävyttämä uutuuskastike Yutaka Yakinikukastike sopii mainosti rullien pariksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Helpot kalapihvit maistuvat lapsillekin. Maku on lempeä, eikä yhden yhtä ruotoa löydy.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipihvit

Ainekset

1
pkt (280 g)
kirjolohen jauhelihaa (Saimaan tuore)
1
dl
kermaviiliä
rkl
korppujauhoja
1
muna
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tilliä silputtuna
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
½
tl
suolaa
valkopippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Yhdistä kalaan kermaviili, korppujauho ja muna.
  2. Pilko sipuli. Kuullota öljyssä.
  3. Silppua tilli. Raasta sitruunankuori. Sekoita kaikki ainekset.
  4. Kuumenna voita pannulla. Nosta lusikalla murekkeesta nokareita pannulle ja painele pihveiksi. Paista muutama minuutti per puoli. Tarjoa kalapihvit uusien perunoiden tai muusin kanssa. Rouskuva lisuke tulee naposteluporkkanoista.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Tähteeksi jääneet keitinperunat pyöräytetään raikkaan makuisessa jogurttikastikkeessa, jossa on maukasta luonnonkalasäilykettä, kokojyväsinappia ja sitruunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Hävikkiperuna-villikalasalaatti

Ainekset

noin 800
g
keitettyjä perunoita
1
purjo
1
prk (150 g)
luonnonkala/villikalasäilykettä öljymarinadissa
2
dl
maustamatonta rasvatonta ja laktoositonta jogurttia
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
kokojyväsinappia
1
rkl
pieniä kapriksia
1
kerä rapeaa salaattia
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Paloittele perunat. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja viipaloi.

  2. Sekoita kulhossa kalasäilyke marinadeineen, jogurtti, sitruunanmehu, sinappi ja kaprikset. Lisää perunat ja sekoita. Nostele perunasalaattia huuhdottujen, rapeiden salaatinlehtien päälle. Rouhaise päälle mustapippuria.