Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Elvi Rista

Perinteisen firenzeläisjäädykkeen zuccotton makeus saa ryhdikästä vastapainoa hapahkosta raparperihillosta ja mangolla pilkutetusta jogurttitäytteestä sekä suolamanteleista.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
1 t + 4-12 t
Vaikeustaso
Vaikea

Mango-raparperizuccotto

Ainekset

Kakkupohja
1
rkl
ruokaöljyä
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoa
Täyte
2
dl
kuohukermaa
2
dl
venäläistä jogurttia (esim. Lindahls)
dl
tomusokeria
½
dl
raparperi-inkiväärihilloa (esim. Mackays) tai itse tehtyä raparperihilloa
250
g
pakastemangokuutioita (esim. Pirkka)
Koristelu
2
dl
kuohukermaa
1
dl
paksua jogurttia
2–3
rkl
tomusokeria
½
tl
limetin raastettua kuorta
1
rkl
limetin mehua
2
kpl
(à 60 g) sokeroituja pähkinäpatukoita (esim. Jannis)
3/4
dl
paahdettuja suolamanteleita ja/tai pistaaseja
(kookoslastuja)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kakkupohja. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunipellille levitetty leivinpaperi öljyllä.
  2. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Yhdistä vehnäjauhot ja perunajauho. Siivilöi jauhoseos kananmuna-sokerivaahtoon samalla varovasti kaapimella nostellen. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Huomaa, että taikinaan ei tule leivinjauhetta, joten nostele jauhot muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti, ettei vaahto laskeudu.
  3. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasossa 7–10 minuuttia.
  4. Kumoa kakkupohja kääretorttulevyn tapaan leivinpaperin päälle työpöydälle. Poista toinen leivinpaperi varovasti kakun pohjasta. Anna kakkupohjan jäähtyä.
  5. Ota esille pyöreäpohjainen kulho (vet. 1 ½–2 l). Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kulhon suuaukon kokoinen pala, kakun pohja. Siirrä se hetkeksi sivuun. Vuoraa kulho tuorekelmulla niin, että kelmun reunat ulottuvat reilusti kulhon laitojen yli. Leikkaa loppu kakkupohja noin 10–12 cm:n mittaisiksi suikaleiksi ja vuoraa kulho tiiviisti kakkusuikaleilla. Tasoita kakku kulhon reunojen tasalle.
  6. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Mittaa jogurtti ja tomusokeri kermavaahtoon ja nostele seos kaapimella tasaiseksi. Nostele jäiset mangokuutiot täytteeseen.
  7. Kaada täyte kulhoon kakkupohjan päälle ja lisää sinne tänne raparperihillosilmiä.
  8. Nosta kakun pohja paikalleen täytteen päälle. Kääntele tuorekelmun liepeet tiiviisti kakun päälle. Nosta kakku pakastimeen vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.
  9. Ota kakku pakastimesta ja kumoa se tarjoiluvadille 30–45 minuuttia ennen tarjoamista, jotta se ehtii pehmetä.
  10. Koristele kakku. Vaahdota kerma. Lisää jogurtti, tomusokeri, limetin kuori ja mehu kermavaahtoon. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Rouhi pähkinäpatukat ja mantelit tai pistaasit karkeaksi monitoimikoneessa tai veitsellä. Painele rouhe kevyesti kakun pintaan. Koristele kakku vielä halutessasi kookoslastuilla.

     

    Vinkki! Jos et löydä kaupasta suolamanteleita, voit valmistaa ne itse. Paahda manteleita kuivassa kuumassa pannussa ja lisää joukkoon ripaus suolaa.

Juomasuositus: Mangon makeus, raparperin raikkaus ja jogurttinen täyteläisyys pyytävät viiniltä hedelmää, tasapainoa ja hapokkuutta. Saksalaisen makean rieslingin Neiss Riesling Beerenauslesen, 19,11 e/0,375, maussa yhdistyvät kypsä mango, raikkaat yrtit ja hienostunut appelsiininkukka. Kun viiniä maistaa zuccotton kanssa, mieleen muistuu alkukesän ihanuus. (Samuil Angelo)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Twin Peaks -henkinen kirsikkapiirakka on niin hyvää, että se meinaa viedä järjen. Jos saat käsiisi kirsikoita, älä ohita tätä ohjetta.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Amerikkalainen kirsikkapiiras

Ainekset

150
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
tomusokeria
1
rkl
vettä
1
kananmuna
Täyte
1 1/2
l
kirsikoita
1
sitruuna
2
dl
hillosokeria
1
rkl
perunajauhoja
1
vaniljatanko
Lisäksi
1
kananmuna
n. 2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Paloittele voi kulhoon. Lisää jauhot ja tomusokeri ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Valmista sillä aikaa täyte. Poista kirsikoista kivet. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Sekoita kirsikat, sitruunankuori ja -mehu, sokeri ja perunajauho kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää vielä tangonpuolikkaat mukaan. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Poista vaniljatangon palat.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota taikinasta 2/3 ja kauli se levyksi, joka yltää piirakkavuoan (Ø noin 22–24 cm) pohjalle ja reunoille. Asettele taikina vuokaan ja kaada kirsikkatäyte päälle. Kauli loppu taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 25 cm pitkäksi levyksi ja leikkaa se taikinapyörällä noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Tee niistä ristikko piirakan päälle. Voitele ristikko kananmunalla ja ripottele sokeria voideltuihin kohtiin. Paista uunissa 35 minuuttia.
  4. Tarjoa piiras lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Osuvasti otsikoitu :)
Oli kyllä paras piiras pitkään aikaan, jonka olen leiponut!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ihana kuulla! Välitämme terveiset reseptin laatijalle :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1776 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Inkivääri terästää helpon ja mehevän ricotta-luumutortun.

Annoksia
6-12
Valmistusaika
1 t + vetäytyminen 1 t + siirappi 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääri-luumutorttu

Ainekset

250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
250
g
maitorahkaa
2
rkl
raastettua inkivääriä
1/4
dl ruokosokeria
Täyte
12-16
luumua
350
g
ricottajuustoa
3
rkl
ruokosokeria
1
dl
hasselpähkinöitä
Voiteluun
1
kananmuna
1/2
dl
inkiväärisiirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin inkiväärisiirappi (ks. ohje alla).
  2. Kuutioi voi kulhossa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot ja rahka kulhoon ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää inkivääri ja sokeri. Kääri taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 1 tunniksi.
  3. Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Jaa taikina 3 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi pohjiksi (Ø 25 cm).
  5. Levitä pohjille tasainen kerros ricottaa niin, että 2 cm reunoista jää ilman juustoa. Levitä luumut ricotan päälle. Ripottele sokeri ja pähkinät pinnalle. Taittele ja paina reunat juuston päälle ja voitele munalla. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  6. Paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia eli kunnes reunat ovat kauniin värisiä. Voitele valmiin tortun pinta inkiväärisiirapilla.

VINKKI! Voit tehdä taikinasta myös 6–8 pientä annospiirakkaa.

Inkiväärisiirappi

Ainekset

6
dl
vettä
5
dl
ruokosokeria
200
g
inkivääriä
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita vesi ja sokeri kattilaan.Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Kuori ja kuutioi inkivääri noppakuution kokoisiksi paloiksi ja lisää sokeriveteen hautumaan. Keitä seosta poreillen matalalla lämmöllä noin 4 tuntia eli kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.
  2. Voit jättää inkivääripalat siirappiin tai siivilöidä ja kuivattaa ne yön yli leivinpaperin päällä. Halutessasi pyöräytä kuivatut inkivääripalat sokerissa ja tarjoa karamellin tapaan.
  3. Inkiväärisiirappi säilyy tiiviissä pullossa huoneenlämmössä kuukauden.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pienet kantarellipiirakat

Ainekset

75
g
Voita
1/2
Dl
Perunasosejauhetta
1/2
Tl
Leivinjauhetta
1
Dl
Kaurajauhoa
1/2
Dl
Kaurahiutaleita
1
Dl
Kylmää vettä
Täyte:
n.2
Dl
Kantarelli
1
Kpl
Iso sipuli
1/2
Prk
Kermaviiliä
2
Kpl
Kananmuna
Suolaa
Mustapippuria
1
Dl
Juustoraastetta

Työvaiheet

Pohjat:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää pehmeä rasva. Lopuksi nopeasti kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina (voidelltuihin) piirakkavuokien pohjalle.

Täyte:
Pilko sipuli ja kantarellit. Paista sienet ja sipuli voissa pannulla. Mausta suolalla oman maun mukaan.

Sekoita kulhossa kermaviili, juustoraaste, munat ja mausteet keskenään. Lisää paistetut sienet ja sipuli.

Kaada täyte piirakkavuokiin. Ripottele päälle vielä kevyesti juustoraastetta.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (0)

Annoksia
n.8 (Ø 20 cm piirakka)
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolukka-suklaakinuskipiirakka

Ainekset

100
G
Voita
1
Dl
Sokeri
1
Kpl
Kananmuna
2 1/2
Dl
Vaalea gluteeniton jauhoseos
1
Tl
Leivinjauhetta
Suklaakinuski:
1 1/2
Dl
Kerma
1
Dl
Sokeri
100
G
Hasselpähkinä suklaata
Täyte:
150
G
Puolukkamarmeladi
Koristelu:
1/2
Dl
Puolukoita

Työvaiheet

Pohja:
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna sekä jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi. Leivtä taikina voideltuun (Ø 20 cm) piirakkavuokaan. Paista uunin alaosassa 200 asteessa n. 20 min. Anna jäähtyä.

Suklaakinuski:
Kuumenna kerma kasarissa. Paahda puolet sokerista kuumassa valurautapannussa. Anna sokerin sulaa ja paahtua vaaleanruskeaksi sekoittamatta. Kaada joukkoon lämmin kerma ja loput sokerista. Keitä hiljalleen metallilusikalla sekoitellen, kunnes kinuski on valmista. Pilko suklaa kinuskin sekaan odota hetki että suklaa sulaa. Sekoittele tasaiseksi.

Piirakan kasaus:
Levitä marmeladi piirakkapohjan päälle. Pursota tai levittele suklaakinuski marmeladin päälle. Koristele pinta puolukoilla.

Kommentit (0)