Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Jos pidät karitsasta ja caesarsalaatista, tämä on sinun ohjeesi. Karitsan karree kuorrutetaan anjovistahnalla ja tarjotaan haudutetun sydänsalaatin ja parmesaanimajoneesin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia + 10 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karitsan karree ”caesar”

Ainekset

1
kg
(2-3 kpl) karitsan karreeta
3
valkosipulinkynttä
5
anjovisfileetä
2
salottisipulia
2–3
rkl
voita
2
rkl
punaviinietikkaa
3
dl
punaviiniä
3
timjaminoksaa
4
kpl
sydänsalaattia

Työvaiheet

  1. Puhdista lihat kalvoista ja ylimääräisestä rasvasta, ota ne talteen. Mausta lihat suolalla ja pippurilla.
  2. Paahda valkosipulinkynnet kuumassa pannussa nopeasti. Hienonna paahdetut valkosipulinkynnet ja anjovikset. Sekoita tahnaksi ja hiero se lihan pintaan. 
  3. Ruskista voi kattilassa. Lisää joukkoon kalvot ja hienonnetut sipulit. Freesaa noin 5 min, lisää joukkoon etikka ja keitä hetki kasaan. Lisää punaviini ja keitä kasaan kunnes jäljellä on 1 1/2 dl lientä. Lisää timjami, siirrä pois levyltä ja anna maustua 10 min.
  4. Siivilöi liemi. Laita se sivuun odottamaan salaattien haudutusta.
  5. Laita uuni lämpenemään 130 asteeseen ja syvä uunivuoka uuniin kuumenemaan.
  6. Paista lihat kuumassa pannussa voissa niin, että saat niihin kauniin ruskean pinnan. Laita lihat uunipannuun voineen päivineen.
  7. Työnnä paistomittari lihaan ja paista 15–20 min, kunnes sisälämpötila on 56 astetta.
  8. Kääri kypsät lihat folioon vetäytymään 10 minuutiksi. Ota talteen vuoan pohjalla oleva voi salaattien haudutusta varten.
  9. Leikkaa sydänsalaatit neljään osaan. Poista hieman kantaa, mutta kuitenkin niin että salaatit pysyvät kasassa. Hauduta salaatteja paistinpannussa voissa, jonka otit talteen. Lisää tarvittaessa voita. Hauduta 5 min tai kunnes salaatit hieman pehmevät. Lisää lopuksi joukkoon punaviiniliemi ja kiehauta. Tarjoa salaatit heti karitsan ja parmesaanimajoneesin kanssa.

Italialaisen karitsan kanssa istuu parhaiten italialainen viini, kuten keskitäyteläinen, hapokas Castiglioni Chianti, 10,98 e. Kun karree jää roseeksi, erinomainen valinta on myös yrttinen ja täyteläinen Valpolicella Superiore Ripasso, 14,98 e, jossa hedelmäisyys ja hapokkuus ovat loistavassa tasapainossa keskenään.

Parmesaanimajoneesi (4 dl)

Ainekset

1
kananmuna
1
rkl
dijonsinappia
1
tl
suolaa
valkopippuria myllystä
3
dl
rypsiöljyä
100
g
raastettua parmesaania

Työvaiheet

  1. Riko huoneenlämpöinen kananmuna korkean astiaan, esimerkiksi litran mittakannun pohjalle. Sekoita joukkoon sinappi, suola ja valkopippuri. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon sauvasekoittimella koko ajan sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon parmesaaniraaste. Voit tehdä majoneesin jo edellisenä päivänä.[ruutu id="1330667"]
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kun lapa saa hautua uunissa yön yli, lopputuloksesta tulee uskomattoman mehukas. Tarjoa lisänä sipuli-pähkinähilloa sekä polentaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + haudutus 12 t

Karitsan lapapaisti ja sipuli-pähkinähillo

Ainekset

1
karitsan lapa (noin 1½ kg)
2
rkl
hienoa merisuolaa
1
rkl
katajanmarjoja
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
aniksensiemeniä
1
tl
fariinisokeria
1
kokonainen valkosipuli
5
dl
valkoviiniä
2
sipulia
Sipuli-pähkinähillo
2
dl
hasselpähkinöitä
5
pientä sipulia
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
voita
½
dl
vettä
¼
tl
suolaa
Polenta
8
dl
kana- tai kasvilientä
1
rkl
voita
3
dl
polentasuurimoja
½
dl
parmesaania raasteena
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni grillivastuksilla 225 asteeseen. Hiero lapa suolalla ja laita syvään uunivuokaan ulkosyrjä eli leimapuoli ylöspäin. Murskaa katajanmarjat morttelissa ja sekoita ne muiden kuivien mausteiden ja sokerin kanssa. Hiero seos lihan pintaan.
  2. Puolita kokonainen valkosipuli poikittain ja laita vuokaan leikkauspinnat ylöspäin. Kaada viini vuokaan ja laita uuniin 10–15 minuutiksi, kunnes lihan pinta on tummanruskea ja rapea.
  3. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpö 120 asteeseen. Paloittele sipulit muutamaan osaan ja lisää ne vuokaan. Kaada vuokaan noin 2 cm vettä. Peitä tiiviisti foliolla ja hauduta uunissa 10–12 tuntia.
  4. Siirrä liha pois vuoasta ja siivilöi liemi kasariin. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lientä on noin 5 dl. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai fariinisokeria. Jos liemessä on paljon rasvaa, voit jäähdyttää sen pakastimessa ja kuoria päälle jähmettyvän rasvan pois lusikalla.
  5. Tee sipuli-pähkinähillo. Paahda pähkinöitä kuivassa pannussa noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kaada pähkinät lautaselle jäähtymään. Anna myös pannun jäähtyä hieman. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuiksi renkaiksi, irrota renkaat toisistaan ja levitä pannuun. Lisää öljy ja kuullota 15 minuuttia keskilämmöllä, välillä sekoitellen. Älä anna sipuleiden ruskistua.
  6. Murskaa pähkinöitä hieman ja lisää ne ja voi sipuleiden joukkoon. Kun sipuleista on haihtunut neste, ne alkavat karamellisoitua ja ruskistua. Jatka paistamista, kunnes väri syvenee. Lisää vesi, kiehauta ja sammuta liesi. Vesitilkka pitää sipuli-pähkinähillon kosteana tarjoiluun asti. Mausta suolalla.
  7. Lämmitä liha 100-asteisessa uunissa ja kuumenna kastike tarvittaessa.
  8. Tee polenta. Kiehauta liemi kasarissa, lisää voi ja polentasuurimot. Keitä voimakkaasti sekoittaen. Kun seos alkaa puuroutua, laske lieden lämpö alimmalle tasolle ja jatka keittämistä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita juusto polentaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Huom! Valitse mahdollisimman rasvainen lapa, niin lihasta tulee oikein mehukasta.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1088 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Miksi valita ottaako lihapullia vai falafeleja, jos voi saada molemmat? Nämä herkkupullat kypsyvät meheviksi matalassa uunilämmössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihafalafelit

Ainekset

1
dl
tölkkikikherneitä
1
rkl
tahinia
1
limetti
4
rkl
hienonnettua korianteria
400
g
sika-nautajauhelihaa
¾
tl
suolaa
Päälle
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Valuta ja huuhdo kikherneet. Purista limetin mehu ja raasta sen kuori.
  2. Mittaa kaikki ainekset jauhelihaa lukuunottamatta tehosekoittimeen (tai soseuta sauvasekoittimella) ja jauha tasaiseksi. Sekoita lopuksi jauheliha joukkoon.
  3. Muotoile pieniä pyöryköitä leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 25 minuuttia.

Vinkki! Jauhelihafalafelit maistuvat pelkän jogurtin kanssa, mutta ovat vastustamattomia pitaleivän välissä tsatsikin, tomaatin ja korianterin kera.

Kommentit (0)

Janne Silvo on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Mureke leivinpaperilla.
Mureke leivinpaperilla.
Täytteet pinnalle.
Täytteet pinnalle.
Täytteet pinnalle.
Täytteet pinnalle.
Juustoa.
Juustoa.
Mureke uuvivuoassa.
Mureke uuvivuoassa.
Pekonikuorrutus.
Pekonikuorrutus.
Hetki jäähdytellään.
Hetki jäähdytellään.
Valmis annos.
Valmis annos.

Maukas jauhelihamureke pekonikuorrutuksella.

Jauhelihamureke pekonikuorrutuksella.
Lisukkeeksi sopii esim. ruskea kastike ja perunamuusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
n. 3 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Vähän maukkaampi jauhelihamureke

Ainekset

1200
g
Naudan jauhelihaa
150
g
Mustaleima emmental
1
kpl
Suola kurkku
2
pakettia
Pekonia
2
kpl
Kermaviiliä
1
pussi
Korppuhauhoja
3
kpl
Kananmunaa
3
dl
Coca Colaa
1
tuore
Basilika
1
tuore
Minttu
1
tuore
Timjami

Työvaiheet

1. Laita jauhelihat ja kermaviilit, sekä Kokis kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta grillimausteella, savupaprikalla ja mustapippurilla mielesi mukaan. Lisää puolikkaan sitruunan mehu.

2. Lisää korppujauhoja kunnes taikina on riittävän kiinteää. Maista useasti kunnes taikinassa on sopivasti mausteita.

3. Laita leivinpaperi pöydälle ja kaada siihen hieman öljyä (esim. oliiviöljy)

4. Kaada mureketaikina leivinpaperille ja tasoittele levyksi.

5. Sivele pinnalle tomaattimurskaa tai ketsuppia.

6. Levitä seuraavaksi suolakurkun viipaleet ja ripottele pinnalle yrittimaustetta tai tuoreita yrttejä. (basilika, minttu, timjami)

7. Raasta tai höylää pinnalle juustoa (Mustalema emmental) kauttaaltaan.

8. Ota kiinni leivinpaperin yläreunasta ja tee taikinasta tuikka rulla.

9. Nosta mureke voideltuun vuokaan ja levitä pekoni suikaleet päälle kunnes on kauttaaltaan peitossa.

10. Paista 220 asteisessa uunissa niin kauan että pekoni on ruskistunut.

11. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja anna muhia n. reilu tunti.

12. Tarkista kypsyys ja valmista esim. kastike ja perunamuusi.

13. Nauti hyvästä ruoasta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2158 reseptiä.
Linkitetty 80 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Meksikolainen beef chili on täynnä makua. Kietaise tulista patalihaa tortillan syleilyyn tai tarjoa riisin kanssa. Myös nachot toimivat!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen beef chili

Ainekset

1
kg
naudanpaistia
2
punaista chilipalkoa
1
vihreä chilipalko
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
rypsiöljyä
1
tl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
paprikajauhetta
1
prk (400 g)
kirsikkatomaatteja
2
dl
lagerolutta tai lihalientä
3
rkl
fariinisokeria
2
tl
limettimehua
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
ranskankermaa, korianteria, cheddarjuustoa, punasipulia, avokadoa ja jalapenoja

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Leikkaa 2 cm:n kuutioiksi. Viipaloi chilit. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit.
  2. Ruskista lihat muutamassa erässä öljyssä padassa kauniin värisiksi.
  3. Laita ruskistetut lihat takaisin pataan, lisää chilit ja sipulit ja paista muutama minuutti. Murskaa  korianterinsiemenet huhmaressa. Mittaa mausteet pataan ja paista sekoitellen hetki. Lisää kirsikkatomaatit, olut ja sokeri. Jos tarjoat padan tortillojen täytteenä, lisää olutta vain 1 dl. Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Peitä kannella ja kypsennä noin 1½ tuntia, kunnes liha on mureaa. Tortillojen kanssa syötävää pataa voit porisuttaa ilman kantta, jotta neste pääsee haihtumaan.
  4. Mausta valmis pata limettimehulla, suolalla ja pippurilla. Viimeistele ranskankermalla, korianterilla, juustoraasteella, hienonnetulla sipulilla, avokadolla ja jalapenoilla.

Kommentit (0)