Helsingin Sanomat on lisännyt 179 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Sami Repo
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-juustokääröt

Ainekset

4
kpl
isoa ohutta lapinrieskaa
4
rkl
maustamatonta tuorejuustoa
Täyte
5
dl
tuoreita metsäsieniä, esim kantarelleja
1
kpl
pieni sipuli
1
rkl
voita
1
rkl
hienonnettua rosmariinia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100
g
Roquefort-sinihomejuustoa
4
rkl
puolukkahilloa

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuumenna voinokare paistinpannulla. Lisää sienet ja sipuli. Paista, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut pannulta. Lisää rosmariini. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
  3. Voitele rieskat tuorejuustolla. Levitä päälle sieniseos. Murustele pinnalle sinihomejuustoa. Lusikoi päälle puolukkahillo. Kääräise rieskat rullalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 179 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasviscurryyn valmistetaan aluksi punainen tahna, jonka tulisuutta voit säädellä chilin siemenillä. Ruuan makumaailma on peräisin Kaakkois-Aasiasta, ja sen aromaattiset mausteet kannattelevat ihanasti monipuolista kasviskimaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofulla vahvistettu kasviscurry

Ainekset

1
parsakaali
1
pieni kukkakaali
1
keltainen paprika
1
tlk (400 g)
kevyttä kookosmaitoa
4
kaffirlimetinlehteä
200
g
ohuita vihreitä papuja
300
g
tofua (maustamaton tai marinoitu)
1
rkl
limettimehua
noin 1
tl
suolaa
Punainen currytahna
4
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
pitkää punaista chiliä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna (tai inkivääritahnaa)
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
kurkumaa
½
tl
mustapippuria
Tarjoiluun
keitettyä täysjyväriisiä
tuoretta korianteria, limettiviipaleita

Työvaiheet

  1. Laita ensin lisäkeriisi kiehumaan.
  2. Valmista currytahna. Kuori ja puolita salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise chilit, poista kanta. Ota kahdesta chilistä pois siemenet, jätä siemenet yhteen (tai poista siemenet kaikista, jos haluat miedomman ruuan.)
  3. Kuori ja raasta inkivääriä, kunnes saat 1 rkl raastetta.
  4. Mittaa kaikki tahnan ainekset yleiskoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi pyörivällä leikkuuterällä. Voit valmistaa tahnan myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  5. Erottele parsakaali ja kukkakaali nupuiksi. Paloittele paprika, poista kanta ja siemenet.
  6. Siirrä currytahna kattilaan, ja kuumenna sitä sekoitellen 4–5 minuuttia. Lisää parsakaali, kukkakaali, paprika, kookosmaito ja limetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla noin 5 minuuttia niin, että seos hiljalleen kuplii.
  7. Huuhtele pavut, leikkaa pois kanta ja pätki pavut. Lisää curryyn, keitä vielä 5 minuuttia.
  8. Lisää lopuksi pieniksi kuutioiksi pilkottu tofu, limettimehu sekä suolaa maun mukaan.
  9. Tarjoa keitetyn täysjyväriisin kanssa. Viimeistele annokset tuoreella korianterilla ja limettilohkoilla.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen. Laitat vaan kasvikset pellille ja paahtumisen jälkeen soseutus ja maustaminen. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattikeitto

Ainekset

800
g
tomaatteja
1
iso sipuli
1
kokonainen
valkosipuli (9 kynttä) 30 g
3
kpl
porkkanoita
1/2
chilipaprika
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
savupaprikaa
1
tl
meiramia
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
1
mm
mustapippuria
3/4
rkl
sokeria
1
rkl
balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja pyörittele kasviksia öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225  asteessa n. 40 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio ja mausteet (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.  Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa. 

Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Talvisen päivän makunautinnon kruunaa eksoottisen maukas ja värikäs kanakastike, jonka voit nauttia esimerkiksi pastan tai riisin kanssa. Tässä kastikkeessa on todella paljon makuja ja vie sinut makumuistoihin etelän lämpöön. Jos pidät mausteisesta ruoasta, niin tätä ohjetta kannattaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Eksoottisen maukas kanakastike

Ainekset

400
g
kanan fileesuikaleita (naturel)
1,5
kpl
sipulia (150g)
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
2
dl
kookosmaitoa
2
dl
ruokakermaa
1/2
vihreä paprika (80 g)
8
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (80 g)
3
ananasrengasta omassa mehussaan (100g)
1
tl
currya
1
tl
savupaprikaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
2
tl
srirachaa
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

1. Pilko sipulit, valkosipulit, aurinkokuivatut tomaatit, paprika ja ananakset pieniksi paloiksi.

2. Kuullota sipuleita ensin pannulla pehmeiksi muutama minuutti ja lisää sitten mukaan kaikki muut pilkotut vihannekset/säilykehedelmät. Paista niitä yhdessä vielä hetkisen.

3. Paista kanasuikaleet pienissä erissä toisella pannulla samaan aikaan ja mausta jokainen erä suolalla, pippurilla ja currylla. (Kanan kypsymisaika on 10 min. )

4. Lisää kaikki kanan suikaleet/palat vihannesten sekaan toiseen pannuun ja lisää mukaan myös kookosmaito, kerma, sriracha, savupaprika sekä sitruunamehu. Huuhdo vedellä kermojen purkit ja lisää kastikkeen sekaan. Keitä hiljalleen vielä 5-10 min. Maista! (Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike on mielestäsi liian paksua.)

5. Nauti riisin tai pastan kanssa. Annoksen päälle sopii erinomaisesti parmesan-juusto!

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 179 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Kuorellisia manteleita, leseitä ja chiansiemeniä. Tässä tuorepuurossa on kunnolla kuitua. Ihana maku syntyy paahtamalla ainekset kevyesti ennen puuron sekoittamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 1 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Manteli-puolukkatuorepuuro

Ainekset

½
dl
kuorellisia manteleita
1
dl
vehnäleseitä
1
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
chiansiemeniä
5
dl
piimää (rasvaa 2 %)
2
rkl
hunajaa
1
rkl
puolukkajauhetta
Päälle
puolukoita
juoksevaa hunajaa
chiansiemeniä, kaurahiutaleita ja puolukkajauhetta

Työvaiheet

  1. Rouhi mantelit kevyesti veitsellä. Lisää mantelit, leseet ja hiutaleet kuivalle valurautapannulle. Paahda niitä keskilämmöllä voin 5 minuuttia koko ajan ahkerasti käännellen, kunnes pannulta nousee hyvä, kevyesti paahteinen tuoksu. Jäähdytä.
  2. Sekoita kaikki puuron ainekset keskenään kulhossa. Jaa annoskulhoihin. Anna puurojen tekeytyä peitettyinä jääkaapissa vähintään tunti tai seuraavaan aamuun.
  3. Tarjoa puolukoiden ja hunajan kanssa.

Kommentit (0)