Helsingin Sanomat on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 207 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Helppoa kuin mokkapalojen tekeminen: pohja-ainekset vain sekoitetaan nopeasti. Kuorrutuksessa maistuu tutusti kahvi.

Tämä kakku on omistettu kaikille mokkapalojen ystäville.

Sen pohjataikina helppo valmistaa, joten resepti sopii myös leipovien lasten käsiin. Kerroskakkua varten taikinasatseja sekoitetaan kaksi, jotka voi paistaa uunissa yhtä aikaa, jos omistaa kaksi samankokoista vuokaa.

Kerrosten väliin valmistetaan tuorejuusto-suklaatäyte ja pohjat sipaistaan hillolla. Kakku kannattaa leipoa ja täyttää päivää ennen tarjoilua valmiiksi jääkaappiin, jolloin se ehtii mehevöityä ja maustua.

Pinnalle sopii itseoikeutetusti mokkapaloista tuttu kaakao-tomusokerikuorrutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakakku

Ainekset

Pohja: (tee näitä pohjia yhteensä kaksi)
1
dl
rypsiöljyä
2
kananmunaa
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
½
tl
kanelia
¼
tl
suolaa
1
dl
maitoa
Väliin
noin ¾
dl
vähäsokerista löysää aprikoosihilloa
150
g
maitosuklaata
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
Kuorrute
½
dl
kuumaa vettä
25
g
voita
1
rkl
pikakahvijauhetta
2
rkl
kaakaojauhetta
noin 3½
dl
tomusokeria
Koristeluun
pyöreitä karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Kakkuun tarvitaan kaksi pyöreää pohjaa. Jos sinulla on kaksi samanlaista vuokaa, joiden halkaisija on noin 20 cm, voit tehdä pohjat yhtä aikaa. Jos omistat vain yhden vuoan, tee kaksi pohjaa peräkkäin. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, sivele vuoan reunat öljyllä.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  3. Sekoita kulhossa 1 dl öljyä, 2 munaa ja 1¼ dl sokeria kevyesti vispilällä. Mittaa toiseen kulhoon 2 dl vehnäjauhoja, 2 rkl kaakaojauhetta, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja suola. Sekoita.
  4. Lisää öljy-kananmuna-sokeri­seokseen vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vatkaa pitkään, jotta seokseen ei tule sitkoa.
  5. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 16–18 minuuttia. (Pohja saa jäädä hieman kosteaksi.) Anna hetki jäähtyä vuoassa, ota pohja sitten vuoasta leivinpapereineen työlaudalle jäähtymään. Peitä foliolla.
  6. Tee toinen pohja täsmälleen samalla tavalla ja nosta sekin pöydälle jäähtymään folion alle.
  7. Tee sillä välin täyte. Pilko suklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon. Sulata suklaata mikrossa 10–20 sekuntia, sekoita. Jatka, kunnes suklaa on sulanut.
  8. Kun suklaa on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon tuorejuusto, vatkaa hetki sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon myös tomusokeri. Laita täyte pursotinpussiin ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
  9. Kun pohjat ovat jäähtyneet lähes huoneenlämpöisiksi, jaa hillo pohjille niin, että se tulee pohjimmaisen levyn yläpinnalle ja ylemmän levyn alapinnalle. Jätä taas jäähtymään: samalla hillo imeytyy pohjiin hyvin.
  10. Kun pohjat ovat huoneenlämpöisiä, voit täyttää kakun. Vuoraa vuoka, jossa teit pohjat, kelmulla (tai reunat kookkaalla leivinpaperisuikaleella) ja laita vuokaan leivinpaperipyörylä. Nosta kakkupohja vuokaan hillopinta ylöspäin. Pursota tai levitä pohjan päälle maitosuklaatäyte. Nosta toinen kakkupohja päälle niin, että hillopinta jää maitosuklaatäytettä vasten. Suojaa vuoka kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
  11. Tee kuorrutus vasta vähän ennen tarjoilua. Ota kakku vuoasta, siisti reunat veitsellä. Kuumenna vesi, sekoita joukkoon muut aineet. Anna hieman jäähtyä, sillä silloin saat kuorrutteen pysymään kakun pinnalla, eikä se valu holtittomasti. Jos kuorrutus jäähtyy liikaa, lämmitä sitä hetki.
  12. Levitä kuorrutus kakun pinnalle. (Jos kuorrutus tuntuu vielä valuvan liikaa, laita kakku nopeasti hetkeksi jääkaappiin, jotta pinta jähmettyy. Jatka kuorruttamista hetken päästä uudestaan.) Tee tarkoituksella muutama herkullinen valumakohta. Koristele karkeilla tai nonparelleilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Ihan kiva resepti. Mutta puuttuu... paljonko ja mitä jauhoja laitetaan kun leivotaan gluteeniton mokkapalakakkua

Vierailija

Onko tuollaista vähäsokerista löysää aprikoosihilloa myytävänä, merkki?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä.

Käytetyn aprikoosihillon merkkiä ei ole kirjattu ylös, mutta mikä vain aprikoosihillo sopii tarkoitukseen, koska sitä laitetaan kakun kokoon nähden melko vähän. Kannattaa vain välttää marmeladeja, joissa on hilloa runsaammin sokeria.

Gluteenittomuudesta: kakku on testattu vehnäjauhoilla, joten siksi gluteenittomista jauhoista ei ole vinkkiä. Periaatteessa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta voisi laittaa vehnäjauhojen tilalle yksi yhteen, mutta näin leivotusta kakusta tulee helposti murenevampi. Jos kokeilet, kerro mitä pidit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Herkullinen sipulipiirakka koostuu rapeasta pohjasta ja kevyesti makeutuneista sipuleista. Leivo omasi!

Vinkki! Piirakan ainesmäärät on täsmätty suorakaiteen malliseen vuokaan, jonka koko on noin 20 cm x 30 cm. Piirakka onnistuu myös halkaisijaltaan 28-senttisessä vuoassa. Ainekset tuplaamalla piirakkaa saa kokonaisen pellillisen (koko 30 x 40 cm). Valitse tarkoitukseen reunallinen uunipelti ja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaani-sipulipiiras

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
125
g
kylmää voita
1
kananmuna
n. 2
rkl
kylmää vettä
Täyte
800
g
salottisipulia
1
kananmuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
80
g
parmesaania (2 dl raastettuna)
Päälle
3–4
timjaminoksaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
3
rkl
pinjansiemeniä
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
Parmesaani-ranskankerma
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
tl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi mu­rumaiseksi. Sekoita kananmuna joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy hyvin koossa, mutta ei ole liian kos­teaa. Muotoile taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi tiiviiksi palaksi, kääri kelmuun ja anna viilentyä jääkaapissa vähintään tunti.
  2. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 26 cm x 36 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja papereineen vuokaan (20 cm x 30 cm).

  3. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  4. Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa. Sekoita ranskankerma, suola ja pippuri joukkoon. Levitä seos taikinalle. Raasta par­mesaani ja ota siitä 3 rkl sivuun, levitä loput piirakalle. Asettele sipulit tiiviisti päälle. Ri­pottele timjaminlehdet, sokeri ja suola piira­kalle. Paista piirakkaa uunissa 30 minuuttia.

  5. Sekoita piirakalle kastike lopusta parme­saaniraasteesta, ranskankermasta, sitruuna­mehusta ja mustapippurista.

  6. Koristele piirakka pinjansiemenillä ja leh­tipersiljalla ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Mustapippuria omenapiirakassa? Lainasimme idean Australian Master­chef -kisasta. Testaa ja tykästy!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen omenapiirakka

Ainekset

Taikina
5
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
175
g
kylmää voita
½–¾
dl
kylmää vettä
Täyte
800
g
omenoita
1
vaniljatanko
3
rkl
voita
4
tähtianista
1
tl
mustapippuria myllystä
dl
fariinisokeria
Lisäksi
1
rkl
voita vuokaan
1
kananmuna voiteluun

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot, sokeri ja suola keske­nään. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi murumaiseksi. Lisää ½ dl vettä ja sekoita tasaiseksi, lisää tilkka vettä tarvittaessa. Muotoile taikinasta tiivis pallo, laita kelmulle ja paina litteäksi kiekoksi. Kääri taikina kel­muun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Kuori ja kuutioi omenat. Halkaise vanilja­tanko. Sulata voi pannussa vaniljatangon, tähtianisten ja pippurin kanssa. Lisää sokeri ja omenat. Paista sekoitellen noin 5 minuut­tia. Ota pannu pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä sillä aikaa, kun kaulit taikinan.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirasvuoka (Ø noin 24 cm). Ota taikinasta 1/3 erikseen. Kauli isompi pala jauhotetulla alustalla muutama sentti piirasvuokaa suuremmaksi ja siisti taikinan reunat. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan.

  4. Poista vaniljatanko ja tähtianikset ome­natäytteestä ja levitä täyte piirakkapohjalle. Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä le­vyksi ja ota siitä muotilla kuvioita. Asettele ne täytteen päälle ja voitele kananmunalla.

  5. Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikina on kypsä. Suojaa pinta foliolla, jos taikinakuviot tummuvat liikaa.

Vinkki Kaipaatko omenapiirakkaan kane­lia? Lisää sitä teelusikallinen taikinaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tällä perusohjeella saa aikaiseksi vuoallisen tai kokonaisen pellillisen makeaa piirakkaa. Alta löytyy neljä ihanaa täyteideaa.

Vinkki: Jos teet pellillisen piirakkaa, tuplaa sekä taikinapohjan että valitsemasi täytteen ainesmäärät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Makea peruspiirakka

Ainekset

130
g
voita (1½ dl sulatettuna)
2
kananmunaa
dl
sokeria
2
dl
turkkilaista jogurttia
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sulata voi.

  2. Sekoita munat ja sokeri kulhossa haa­rukkavatkaimella. Lisää jogurtti ja voisula, sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhot, leivin­jauhe ja suola toisessa kulhossa. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  3. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm). Lisää haluamasi täyte ja paista uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki: Tee pellillinen piirakkaa tuplaamalla aineiden määrät.

Suklainen päärynäpiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
100
g
tummaa suklaata
Täyte
3
pientä päärynää
4
rkl
hasselpähkinää rouhittuna
2
rkl
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Kuori ja halkaise pää­rynät, poista siemenkodat. Leikkaa pääry­nänpuolikkaat viuhkamaisiksi tai viipaloi ne. Rouhi pähkinät veitsellä. Rouhi myös taikinaan tuleva suklaa.

  2. Tee pohja perusohjeen mukaan ja sekoi­ta suklaapalat taikinaan (halutessasi voit ripotella suklaan taikinan päälle). Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm.)

  3. Asettele päärynät taikinan pinnalle. Lisää niiden päälle voinokareita ja ripot­tele hieman sokeria. Ripottele pähkinät piirakalle.

  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Vadelma-valkosuklaapiirakka

Ainekset

1
annos perustaikinaa
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
Täyte
100
g
valkosuklaata
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
5
dl
vadelmia

Työvaiheet

  1. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta taikina raas­tetulla sitruunankuorella. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  2. Rouhi valkosuklaa ja pistaasit veitsellä. Ripottele ne ja vadelmat taikinalle.

  3. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

  4. Koristele esimerkiksi syötävillä kukilla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Puolukka-toffeepiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
Täyte
1
ps (220 g)
toffeekarkkeja pieninä paloina (Omar)
4
dl
puolukkaa
3
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta rosmariinilla. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  2. Leikkaa karkit pieniksi paloiksi ja ripottele puolet piirak­kapohjalle. Mausta puolukat sokerilla ja lisää ne pohjalle.

  3. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

  4. Ripottele loput karkit kuuman piirakan päälle. Koristele halutessasi rosmariinilla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Luumu-karhunvatukkapiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
1
tl
jauhettua kardemummaa
Täyte
12–14
tuoretta luumua
3
rkl
voita
½
dl
sokeria
200
g
karhunvatukoita
Muruseos
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
sokeria
60
g
voita

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Halkaise luumut ja poista kivet. Sulata voi pannussa, lisää sokeri ja luumut. Paista sekoitellen muu­tama minuutti, kunnes luumut hieman pehmenevät.

  2. Tee muruseos nyppimällä jauhot, sokeri ja voi yhteen murumaiseksi seokseksi.

  3. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta taikina karde­mummalla. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  4. Ota luumut pannusta ilman nestettä ja asettele piirakka­pohjalle. Lisää karhunvatukat ja ripottele muruseos päälle.

  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Koristele valmis piirakka esimerkiksi syötävillä kukilla ja luumujen paistamisesta pannuun jääneellä mehulla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Kommentit (2)

Vierailija

Mikä on haarukkavatkain?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, se on toiselta nimeltään puuhaarukka.

Me Naiset on lisännyt 1385 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Arja Elina Laine Anni Sofia Savela ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä lakka-leipäjuustopiirakan ohje on peräisin Leivonta – leipurin keittiössä -kirjasta. Piirakkaa kannattaa paahtaa riittävän kauan uunissa, jotta mauista tulee täyteläisiä. Paahteinen fariini- tai aromaattinen tumma muscovadosokeri taittaa ihanasti lakkojen hapokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-leipäjuustopiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
kirnuvoita
¾
dl
fariini- tai muscovado-sokeria
1
kananmuna
2
dl
erikoisvehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Voiteluun
1
rkl
kirnuvoita
Täyte
3
dl
lakkajogurttia (esim. Juustoportin)
1
kananmuna
½
dl
fariini- tai muscovadosokeria
200
g
leipäjuustoa
2
dl
lakkoja

Työvaiheet

  1. Ota kirnuvoi ja muna huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka.

  2. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  3. Vaahdota pehmennyt kirnuvoi ja sokeri sähkövatkaimella, lisää 1–2 rkl jauhoseosta ja vaahdota hetki, ja vatkaa sen jälkeen muna mukaan. Sekoita joukkoon loppu jauhoseos.

  4. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä apuna jauhoja, lastaa tai kostutettuja sormia. Pidä piirakkapohjaa hetki viileässä.

  5. Sekoita täytteen jogurtti, muna ja sokeri. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Leikkaa leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja ripottele ne ja lakat jogurtin päälle.

  6. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 35–45 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt ja leipäjuusto paahtunut. Tarjoa piirakka lämpimänä tai haaleana sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)