Helsingin Sanomat on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 150 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Helppoa kuin mokkapalojen tekeminen: pohja-ainekset vain sekoitetaan nopeasti. Kuorrutuksessa maistuu tutusti kahvi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakakku

Ainekset

Pohja: (tee näitä pohjia yhteensä kaksi)
1
dl
rypsiöljyä
2
kananmunaa
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
½
tl
kanelia
¼
tl
suolaa
1
dl
maitoa
Väliin
noin ¾
dl
vähäsokerista löysää aprikoosihilloa
150
g
maitosuklaata
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
Kuorrute
½
dl
kuumaa vettä
25
g
voita
1
rkl
pikakahvijauhetta
2
rkl
kaakaojauhetta
noin 3½
dl
tomusokeria
Koristeluun
pyöreitä karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Kakkuun tarvitaan kaksi pyöreää pohjaa. Jos sinulla on kaksi samanlaista vuokaa, joiden halkaisija on noin 20 cm, voit tehdä pohjat yhtä aikaa. Jos omistat vain yhden vuoan, tee kaksi pohjaa peräkkäin. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, sivele vuoan reunat öljyllä.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  3. Sekoita kulhossa 1 dl öljyä, 2 munaa ja 1¼ dl sokeria kevyesti vispilällä. Mittaa toiseen kulhoon 2 dl vehnäjauhoja, 2 rkl kaakaojauhetta, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja suola. Sekoita.
  4. Lisää öljy-kananmuna-sokeri­seokseen vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vatkaa pitkään, jotta seokseen ei tule sitkoa.
  5. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla 16–18 minuuttia. (Pohja saa jäädä hieman kosteaksi.) Anna hetki jäähtyä vuoassa, ota pohja sitten vuoasta leivinpapereineen työlaudalle jäähtymään. Peitä foliolla.
  6. Tee toinen pohja täsmälleen samalla tavalla ja nosta sekin pöydälle jäähtymään folion alle.
  7. Tee sillä välin täyte. Pilko suklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon. Sulata suklaata mikrossa 10–20 sekuntia, sekoita. Jatka, kunnes suklaa on sulanut.
  8. Kun suklaa on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon tuorejuusto, vatkaa hetki sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon myös tomusokeri. Laita täyte pursotinpussiin ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
  9. Kun pohjat ovat jäähtyneet lähes huoneenlämpöisiksi, jaa hillo pohjille niin, että se tulee pohjimmaisen levyn yläpinnalle ja ylemmän levyn alapinnalle. Jätä taas jäähtymään: samalla hillo imeytyy pohjiin hyvin.
  10. Kun pohjat ovat huoneenlämpöisiä, voit täyttää kakun. Vuoraa vuoka, jossa teit pohjat, kelmulla (tai reunat kookkaalla leivinpaperisuikaleella) ja laita vuokaan leivinpaperipyörylä. Nosta kakkupohja vuokaan hillopinta ylöspäin. Pursota tai levitä pohjan päälle maitosuklaatäyte. Nosta toinen kakkupohja päälle niin, että hillopinta jää maitosuklaatäytettä vasten. Suojaa vuoka kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
  11. Tee kuorrutus vasta vähän ennen tarjoilua. Ota kakku vuoasta, siisti reunat veitsellä. Kuumenna vesi, sekoita joukkoon muut aineet. Anna hieman jäähtyä, sillä silloin saat kuorrutteen pysymään kakun pinnalla, eikä se valu holtittomasti. Jos kuorrutus jäähtyy liikaa, lämmitä sitä hetki.
  12. Levitä kuorrutus kakun pinnalle. (Jos kuorrutus tuntuu vielä valuvan liikaa, laita kakku nopeasti hetkeksi jääkaappiin, jotta pinta jähmettyy. Jatka kuorruttamista hetken päästä uudestaan.) Tee tarkoituksella muutama herkullinen valumakohta. Koristele karkeilla tai nonparelleilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Ihan kiva resepti. Mutta puuttuu... paljonko ja mitä jauhoja laitetaan kun leivotaan gluteeniton mokkapalakakkua

Vierailija

Onko tuollaista vähäsokerista löysää aprikoosihilloa myytävänä, merkki?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä.

Käytetyn aprikoosihillon merkkiä ei ole kirjattu ylös, mutta mikä vain aprikoosihillo sopii tarkoitukseen, koska sitä laitetaan kakun kokoon nähden melko vähän. Kannattaa vain välttää marmeladeja, joissa on hilloa runsaammin sokeria.

Gluteenittomuudesta: kakku on testattu vehnäjauhoilla, joten siksi gluteenittomista jauhoista ei ole vinkkiä. Periaatteessa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta voisi laittaa vehnäjauhojen tilalle yksi yhteen, mutta näin leivotusta kakusta tulee helposti murenevampi. Jos kokeilet, kerro mitä pidit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo siemennäkkäri valmistuu vähällä vaivalla. Omenamehu antaa näkkärille makeutta ja tekee siitä loistavan alustan suolaisille juustoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen kauranäkkäri

Ainekset

4
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
dl
auringonkukansiemeniä
dl
seesaminsiemeniä
tl
suolaa
2
dl
omenamehua
¾
dl
öljyä
2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää mehu, öljy ja hunaja ja sekoita tasaiseksi.

  2. Levitä taikina leivinpaperille pellille tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Paista uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes näkkäri on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

  3. Murra näkkäristä paloja ja tarjoa esimerkiksi juustojen ja hillojen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1219 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Kurpitsa ei kätkeydy tällä kertaa piirakkaan, vaan ihanaan jälkkäriin. Kerroksittain kootuissa maljoissa vuorottelevat makea, pehmeä ja rapea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + kurpitsakiisselin jäähtyminen noin 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurpitsajälkkärimaljat

Ainekset

800
g
kuutioitua kuorittua kurpitsaa
2
dl
ruokosokeria (tai muscovadosokeria)
½
dl
hunajaa
1
dl
omenamehua
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää
¼
tl
jauhettua neilikkaa
ripaus suolaa
RAPEAT PEKAANIPÄHKINÄT
100
g
karkeasti rouhittuja pekaanipähkinöitä
2
tl
kookosöljyä
2
tl
hunajaa
2
tl
ruokosokeria (tai muscovadosokeria)
½
tl
jauhettua kanelia
ripaus suolaa
LISÄKSI
4
dl
vispikermaa
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
valmista granolaa

Työvaiheet

  1. Laita kattila puolilleen vettä ja kiehauta vesi. Laita kurpitsakuutiot lävikköön kattilan päälle ja keitä vesihauteessa noin 20 minuuttia, kunnes palat ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella.

  2. Mittaa kurpitsasose, sokeri, hunaja, omena- ja sitruunamehu sekä mausteet kattilaan ja kuumenna niin, että seos pulpahtelee kunnolla. Keitä keskilämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä. Siirrä jääkaappiin jäähtymään kunnolla.

  3. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paahda pähkinärouhetta kuivalla kuumalla pannulla noin 5 minuuttia. Lisää öljy, hunaja, sokeri ja mausteet ja paahda vielä muutama minuutti. Siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

  4. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla.

  5. Lusikoi granolaa pienten lasien pohjalle. Laita kerros kurpitsakiisseliä päälle ja sen päälle kermavaahtoa. Toista sama toisen kerran. Ripottele rapeita pekaanipähkinöitä päällimmäiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Loppuvuoden ilonpitoon täydellisessä kakussa maistuvat kahvi ja suklaa. Yllätyksenä viipaleesta löytyy raita, joka paljastuu vaniljaiseksi tuorejuustoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Cappuccino-kakku

Ainekset

200
g
pehmeää voita
1
dl
vahvaa kahvijuomaa
dl
sokeria
3
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
KUORRUTE
100
g
maitosuklaata
25
g
voita
½
dl
vahvaa kahvijuomaa
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota rengasvuoka (1,8–2 l). Keitä 1½ dl vahvaa kahvia, esimerkiksi espressoa.

  2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä jauhot, kardemumma ja leivinjauhe ja lisää seos ja 1 dl kahvia vuorotellen taikinaan.

  3. Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri.

  4. Laita puolet taikinasta vuokaan. Levitä tuorejuusto taikinan päälle suurpiirteiseksi kerrokseksi. Lisää loppu taikina tuorejuuston päälle. Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Kakku on kypsä, kun siihen painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassa ennen kumoamista.

  5. Tee kuorrute. Paloittele suklaa ja laita se voin ja kahvin kanssa kulhoon tai kattilaan. Sulata seos mikroaaltouunissa tai liedellä. Anna kuorrutteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja valuta se sitten kakun päälle ja reunoille. Säilytä kakku jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Mikään ei ole niin hyvää kuin itse tehty pasta. Ainakaan, kun makuina ovat pistaasi, tryffeliöljy ja pecorinojuusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pestolla täytetyt sieniraviolit

Ainekset

Pastataikina
n. 4–5
dl
durumvehnäjauhoja
1
tl
suolaa
4
kananmunaa
1
rkl
oliiviöljyä
Pesto
1
ps (50 g)
suolattomia pistaasipähkinöitä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
basilikaa
½
dl
tryffeliöljyä (esim. Pirkka)
n. 50
g
pecorinojuustoa (1 dl raastettuna)
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
Lisäksi
200
g
sieniä (esim. siitakesieniä)
2
rkl
voita
½
tl
sormisuolaa
n. 20
g
pecorinojuustoa

Työvaiheet

  1. Mittaa 4 dl jauhoja keoksi työlaudalle, sekoita suola jauhoihin. Tee keskelle kuoppa ja riko munat siihen. Sekoita öljy munien joukkoon haarukalla. Lisää jauhoja keon reunoilta vähän kerrallaan käsin munaseokseen. Vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina on tasaista. Lisää tarvittaessa jauhoja niin että taikina irtoaa pöydän pinnasta. Vaivaa käsin kimmoisaksi, noin 10 minuuttia. Jauhota taikinapallo ja kääri kelmuun. Anna levätä huoneenlämmössä puoli tuntia.

  2. Ota pähkinöistä 2 rkl erikseen koristelua varten. Laita loput sauvasekoittimen kulhoon. Lisää yrtit ja tryffeliöljy ja soseuta tasaiseksi. Raasta juusto ja hienonna valkosipuli ja sekoita ne lusikalla pestoon. Mausta suolalla.

  3. Kauli taikina noin 2 mm paksuksi levyksi. Ota siitä muotilla pyörylöitä (Ø 7 cm). Lusikoi pestoa keskelle, jätä vajaa 1 cm reunasta ilman täytettä. Laita toinen pyörylä kanneksi ja nipistele reunat huolellisesti kiinni. Anna raviolien kuivahtaa leivinpaperin päällä huoneen- lämmössä noin 20 minuuttia.

  4. Viipaloi sienet ja paista voissa pari minuuttia. Mausta suolalla. Rouhi koristeluun säästetyt pistaasit.

  5. Keitä ravioleja suolavedessä (1 tl suolaa/ 1 l vettä) 2–3 minuuttia. Valuta ja jaa lautasille. Lisää sienet ja pistaasirouhe. Vuole pecorinolastuja pinnalle.

Kommentit (0)