Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 660 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Mikä on parempaa kuin juustokakku? Sen suolakinuskilla päällystetty versio. Ripaus sormisuolaa tekee täyteläisestä ja makeasta juustokakusta superherkullisen.

Moni meistä rakastaa paistettua juustokakkua. Täyteläinen, makea ja hivenen suolainen kakku saa makunystyrät hyrräämään.

Oheisessa ohjeessa juustokakun maku on maksimoitu lisäämällä täytteeseen ja pinnalle dulce de lecheä eli karamellisoitua kondensoitua maitoa. Sitä löytyy ruokakaupasta varmimmin leivontatarvike- tai säilykehyllyiltä, tavallisen makeutetun kondensoidun maidon vierestä.

Kakun pohja valmistuu keksimuruista ja voista. Täyte syntyy puolestaan sekoittamalla ainekset yhteen. Valmistuksessa vaikeinta on siis odottaminen, koska kakku saa kypsyä rauhassa uunin alaosassa. Yksi yö jääkaapissa saa rakenteen tiivistymään herkulliseksi.

Vinkki! Jos et löydä karamellisoitua kondensoitua maitoa kaupasta, voit valmistaa sitä itsekin. Purkillinen tavallista makeutettua kondensoitua maitoa karamellisoituu, kun keität säilykepurkkia avaamattomana kiehuvassa vedessä puolitoista tuntia. Jos toffeeta kuluu paljon, samalla kannattaa keittää useampi purkillinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 t 30 min + kakun jäähtyminen uunissa 1 t ja tekeytyminen jääkaapissa 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Suolakinuski-juustokakku

Ainekset

Pohja
17
(200 g)
kandisokerikeksiä (Bastogne)
50
g
voita
Täyte
600
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
prk (200 g)
ranskankermaa
4
kananmunaa
¾
dl
sokeria
2
rkl
maissitärkkelystä
4
rkl
karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lecheä
Kuorrutus
vajaa
prk (à 397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lecheä (loput täytteestä yli jääneestä purkillisesta)
½–1
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat.
  2. Jauha keksit hienoksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimen myllyssä. Sulata voi ja sekoita keksien joukkoon. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja halutessasi myös reunoille. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
  3. Notkista tuorejuusto kulhossa. Lisää ranskankerma, munat, sokeri, tärkkelys ja 4 rkl dulche de lecheä. Vatkaa kierrevatkaimella tasaiseksi.
  4. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta.
  5. Paista kakkua 175-asteisen uunin alaosassa 50–60 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku jäähtymään uuniin noin tunniksi uuninluukku raollaan.
  6. Irrota kakun reunat vuoan reunoista varovasti puisella veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan. Siirrä kakku jääkaappiin vasta, kun se on täysin jäähtynyt. Anna kakun vetäytyä 2–12 t.
  7. Irrota kakku vuoasta vadille. Levitä sen päälle loppu dulche de leche ja ripottele pinnalle sormisuolaa.

Kommentit (15)

Vierailija

Pitääkö aineita lisätä ja kuinka paljon jos kakun tekee 28cm vuokaan?

vierailija

Pitääkö karamellisoitu maitotiiviste käsitellä jotenkin kakun päälle? esimerkiksi vaahdottaa? keittää? 

Toinen leipuri

Se karamellisoitu maitotiiviste on valmis sellaisenaan kakun päälle, ei tarvitse käsitellä.

Vierailija

Paistolämpötila?

Vierailija

Laita uuni lämpenemään... alussa

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja vastauksista!

Vuoan koosta: jos kakun tekee isompaan vuokaan, pohjan ainesmäärää voi halutessaan kasvattaa vaikka neljänneksellä (noin 60 g voita ja 250 g keksejä). Muuten kakku onnistuu isommassakin vuoassa, siitä tulee vain matalampi ja kypsyy siksi vähän ohjeen aikaa nopeammin.

Vierailija

Voiko pakastaa?

Käyttäjä33085
Seuraa 
Liittynyt8.5.2021

Hei,
No joo, tää kokkikolmonen lisäsi kaikki raaka-aineet yhteen, sitten tajusin että ois pitänyt jättää tuohon päälliseksi se karamellijuttu...
Seuraavaa kertaa ajatellen...kysynkin että laitetaanko tuo karamellisoitu kondensio paistetun kakun päälle vai voiko sen Myös paistaa??? Miten voikaan olla vaikeaa mulle😂😂😂 Niin ja uunin lämpötila?

Jossu

Reseptiin voisi eritellä päällisen erikseen. Meillä kävi sama virhe kuin käyttäjä330 :lla eli kaikki kondensoidut maidot meni täytteeseen 😆

Makeaa oli mutta hyvää ❤️

Marymary

Tuorejuuston määrän voisi ilmoittaa grammoissa eikä hämärästi 3rs. Rasioita on monenkokoisia mm. Philadelphia 300g. Mutta ilmeisesti siis 600 g on oikea määrä. Lisäksi kuvassa keksimurut levitetty myös vuuan reunoille, mutta ohjeessa vain pohjalle? Itselläni ainakin muruseosta riitti myös reunoille ja näin laitoin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Teen raaka-ainelistaan pari muutosta, jotka auttavat hahmottamaan kakun rakenteen nopeasti myös pelkkää aineslistaa lukemalla.

Kakku onnistuu sekä niin, että keksimuruseos on vain vuoan pohjalla paksuna kerroksena että painelemalla sitä myös vuoan reunoille. Lisään tiedon ohjeeseen.

Lisään myös uunin lämpötilan toisen kerran tekstiin, niin löytyy varmasti! :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Pakastamisesta: paistettu juustokakku ei ole kaikkein varmin pakastettava, koska täytteessä on niin paljon kananmunia. Mutta jos pakastus on silti tarpeen, se kannattaa tehdä ilman kuorrutusta. 

Vierailija

Onko vinkkejä miten laktoosivammainen voi korvata kondensoidun maidon? SItä on tosi monissa jälkkäriresepteissä, mutta se on kauhea laktoosipommi, joka aiheuttaa kipeän vatsan päiviksi. 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, kondensoitu kookosmaito on yksi vastaus, jos pitää kookoksen mausta! Sitä myydään vähän pienemmissä purkeissa kuin tavallista maitotiivistettä. Karamellisoituna versiona sitä ei mielestäni ole vielä valmiina myynnissä.

Vierailija

Kyllä löytyy kookosversiota karamellisoituna!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8–10 annosta
Valmistusaika
30 min + kypsennys 20 min + jääkaapissa 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Limoncellokakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
(luomu)sitruunan kuori raastettuna
KOSTUTUS
1
rkl
limoncelloa
1
rkl
sokeria
2
rkl
vettä
TÄYTE
3
liivatelehteä
2
rs (à 250 g)
mascarponejuustoa
400
g
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6%)
1
dl
sokeria
1
dl
sitruunamehua
½
dl
limoncelloa
LISÄKSI
1
rkl
voita + vehnäjauhoja (kandeerattuja sitruunaviipaleita)

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi. Kääntele jauhoseos ja sitruunankuori muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pese vuoka ja laita pohja takaisin vuokaan.

  2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi.

  3. Vatkaa mascarpone, jogurtti ja sokeri tasaiseksi. Purista sitruunamehu. Kuumenna limoncello ja sitruunamehu pienessä kattilassa. Siirrä syrjään liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota lehdet limoncello-sitruunamehuseokseen. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita liivate-limoncello-sitruunaliemi ohuena nauhana täyt- teen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

  4. Irrota kakku vadille. (Koristele kandeeratuilla sitruunaviipaleilla.)

Kandeeratut sitruunaviipaleet valmistuvat näin: Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja 2 dl sokeria. Ota kattila liedeltä. Pese ja leikkaa 2 luomusitruunaa ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kattilaan noin 5 minuutiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla leivinpaperille. Anna kuivua 1 vrk.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Britapohjat voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää yön yli huoneenlämmössä. Myös täytteen voi tehdä valmiiksi ja säilyttää rasiassa jääkaapissa. Jos vieraat saapuvat eri aikaan, on kätevää täyttää ja nostaa yksi kakkuneliö kerrallaan pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vanilja-vadelmabrita

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
4
keltuaista
1
vaniljatanko
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
dl
maitoa
MARENKI
4
valkuaista
2
dl
sokeria
TÄYTE
3
dl
vadelmia sulatettuna (kotimaisia)
2
prk (à 200 g)
vaniljarahkaa
3
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
1
rkl
öljyä
1
rkl
kuivattua vadelmajauhetta
2
dl
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet taikinaan. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

  2. Laita leivinpaperi pellille ja sivele se kevyesti öljyllä. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi.

  3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Kauho marenki tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota pieniksi ruusukkeiksi taikinan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

  4. Sekoita vadelmat rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.

  5. Leikkaa jäähtynyt britapohja neljäksi, saman suuruiseksi neliöksi. Lusikoi täyte kahdelle neliöistä ja nosta toiset brita-pohjat päälle. Siivilöi vadelmajauhetta ja asettele vadelmia pinnalle. Tarjoa kakku noin tunnin sisällä täyttämisestä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3252 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Hollandaise-kastiketta ilmavampi ja kevyempi sitruunazabaglione hivelee keväisiä makuja, kuten siikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunazabaglione, siikaa ja kasviksia

Ainekset

6
keltajuurta
200
g
varsiparsakaaleja
½
(150 g)
kukkakaali
3–4
(500 g)
siikafileetä
1
tl
suolaa
SITRUUNAZABAGLIONE
50
g
voita sulatettuna
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
4
kananmunankeltuaista (M-koko)
4
rkl
kylmää vettä
½
tl
suolaa
KORISTELUUN
tuoreyrttejä (esim. tilliä, kirveliä, ruohosipulia)

Työvaiheet

  1. Keitä keltajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 30 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori keltajuuret lämpiminä ja leikkaa lohkoiksi.

  2. Irrota kukkakaalista nuput ja leikkaa varsiparsakaalit kolmeen osaan. Ryöppää kaalit suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, noin 2 minuuttia.

  3. Suolaa siikafileet lihapuolelta. Aseta fileet leivinpaperin päälle uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista fileistä nahka. Se lähtee irti sormilla.

  4. Valmista sitruunazabaglione. Ota kattila ja teräskulho, joka asettuu kattilan päälle tiiviisti niin, ettei kulhon pohja osu kattilan pohjaan. Laita kattilaan vettä, mutta vain sen verran, että veden pinta ei kosketa kulhon pohjaa.

  5. Sulata voi mikrossa tai kattilassa.

  6. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Laita keltuaiset, vesi, sulatettu voi, sitruunan kuoriraaste ja mehu teräskulhoon. Kuumenna vesi hiljalleen kiehuvaksi ja aseta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten. Kun kastike alkaa vaahtoutua, jatka vatkaamista 2–3 minuuttia, jotta keltuaiset kypsyvät ja kastike on ilmavaa. Mausta suolalla.

  7. Asettele kasvikset lautasille ja revi siikafileestä palasia päälle. Lusikoi niiden päälle muutama ruokalusikallinen sitruunazabaglionea. Viimeistele annokset tuoreilla yrteillä.

Vinkki Voit lämmittää kalan ja kasvikset juuri ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.