
Merisuolaa, tummaa sokeria ja ripaus fenkolinsiemeniä. Tällä mausteseoksella saa aikaan ylimaallisen hyvän graavilohen.
Kaikki osaavat graavata lohen, mutta jotkut tekevät sen vain erityisen hyvin. Tämä resepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas, sillä merisuolan lisäksi lohi saa mausteekseen tummaa, hieman paahteista muscovadosokeria ja paahdettuja, murskattuja fenkolinsiemeniä.
Fenkoli toimii vähän samaan tapaan kuin vaikkapa sitruunakuori: se antaa lohelle ihanan raikkaan maun, mutta ei jyrää. Fenkolin hieman anikseen tai lakritsisiin vivahtava maku sopii erityisen hyvin rasvaiselle kalalle.
Mausteseos on huippukokki Sami Tallbergin resepti, ja julkaistu Glorian ruoka & viinissä graavatun nieriän kanssa. Kannattaa kokeilla sitäkin! Vielä yksi juttu: tuore tilli käy tässä hyvin valmiin lohen viimeistelyyn, mutta ruohosipuli on vielä parempi valinta.
Elämäsi paras graavilohi
Ainekset
Työvaiheet
- Siisti filee poistamalla vatsapuolella oleva rasva. Nypi isot ruodot.
- Paahda fenkolinsiemeniä kuumassa, kuivassa pannussa 3-5 minuuttia tai kunnes ne alkavat tuoksua. Siirtele siemeniä puulastalla, että ne paahtuvat mutta eivät pala. Murskaa siemenet morttelissa. Sekoita siemenet, suola ja sokeri keskenään.
- Laita voipaperi työpöydälle ja kala nahkapuoli alaspäin paperin päälle. Hiero mausteseos tasaisesti fileen pintaan. Jos mausteseosta jää yli, laita se tiiviiseen purkkiin ja käytä myöhemmkn. Kääri kala tiukasti paperiin ja laita se suljettavaan muovipussiin. Anna maustua jääkaapissa 1–2 vrk. Taputtele fileen pinta kuivaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Viimeistele ruohosipulilla tai tillillä.
Vinkki! Jos haluat helpottaa leikkaamista, laita kala pakastimeen vartiksi ennen leikkaamista, niin se kohmettuu hieman.
Kyllä faijan tekemä on parempaa. Tämä menettelee.