Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.
Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.
Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan kehittelemä. Hän valmisti janssoninkiusauksen yöruoaksi Petran uudenvuodenaaton häihin vuosia sitten. Sen jälkeen sitä on nautittu ystävien kanssa jokaisena hääpäivänä.
Reseptin sielu on makukerma, joka laitetaan hyvissä ajoin maustumaan. Tillin- ja fenkolinsiemenet sekä tillinvarret tuovat kermaan herkullisen maun klassisen anjovisliemen lisäksi. Alkuperäisessä ohjeessa mausteet siivilöidään pois, mutta me rakastamme niiden makua, joten poimimme vain tillinvarret pois.
Janssoninkiusaus
Ainekset
Työvaiheet
- Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
- Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
- Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
- Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
- Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
- Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
- Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
-
Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.
-
Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.
Miksi valkosipulia lisätään lähes joka ruokaan? Meitä on paljonihmisiä jotka eivät syystä tai toisesta valkosipulia syö.Sitäpaitsi se ei kuulu periteiseen suomalaiseen ruokaan.799
Piip piip. Jos et pidä valkosipulista jätä pois vai oletko vaan tyhmä? Lopeta valittaminen.
Valkosipuli kuuluu just siihen mihin itse sen haluaa laittaa. Jos siitä ei pidä niin jättää ruoastaan pois. Helppoa.
Ei ole kovinkaan älykästä epäillä kommentoijaa tyhmyydestä. Mielipide on mielipide ja sen saa ainakin toistaiseksi esittää. Ei mielipiteisiin tarvitse vastata. Piip on myös outoa.
Onko tämä Anjoviskiusaus? Ei Janssonin
Reseptissä anjovisfileitä
Ravintolafileestä tulee paras.
Jos puhutaan perinneruuasta, se tehdään perinteisesti, jos siihen lisätään jotain, pitää nimi muuttaa.
Mistä saa reseptissä mainittuja tillinsiemeniä? Ovatko ne oikeasti siemenkaupasta saatavia kylvettäviä siemeniä?
Hei! Elintarvikekäyttöön tarkoitettuja tillinsiemeniä on tosiaan Suomessa satunnaisesti saatavilla esim. K-ryhmän ruokakaupoissa, mutta Viron- tai Ruotsin-matkaajan kannattaa napata reissulta pussillinen mukaan. Tillin maun lisäämiseksi voi halutessaan silputa makukermaan toisen ruukullisen tilliä. Eli reseptissä käytetään elintarvikekäyttöön tarkoitettuja tillinsiemeniä, ei kylvettäviä siemeniä :)
Tottakai Janssoninkiusaukseen kuuluvat anjovisfileet. Muilla fileillä kokeiltu ulkomailla eikä tule yhtä hyvää janssonista kuin Abban-anjovisfileiden kanssa. Suomessa käydessä täytyy muistaa taas ostaa Abban anjovista. Niin saa joskus tehtyä ihanaa Janssoninkiusausta. Ikeassa oli joskus myytävänä Abban anjovisfileitä, mutta harmi että lopettivat sen yhteistyön.
Abban Jansson-fileistä tulee paras
En kyllä söisi kurkun ja punajuurten kera. Eivät ne kuulu Janssonin kiusauksen lisukkeeksi. Punajuuret sopivat silakkalaatikon kanssa ja kurkut jonkun muun ruoan kanssa. Teen Janssonin kiusauksen perinteisellä ruotsalaisella reseptillä jonka löysin opiskeluaikanani joskus 70-luvulla Arlan reseptivihkosesta. Todella herkullista ja söisin sitä vaikka kerran viikossa. Täällä Ruotsissahan Jansson kuuluu joulupöytään ja on paras jouluherkkuni lohen lisäksi.