Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 405 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Kun huippukokki tekee mokkapaloista täydellisiä, pari tuttua leivontasääntöä menee uusiksi.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen mokkapalat

Ainekset

250
g
voita
4
kananmunaa
3
dl
sokeria
4 3/4
dl
vehnäjauhoja
5
rkl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
3/4
dl
täysmaitoa
Kuorrute
5
rkl
vahvaa espressoa
50
g
voita
500
g
tomusokeria
1 1/2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Sulata 250 g voita kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa ja ruskistuu. Kaada voi toiseen astiaan jäähtymään.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita ruskistettu voi joukkoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 250 asteessa 1 minuutti, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia.
  3. Tee kuorrute pohjan paistuessa. Valmista espresso. Ruskista 50 g voita kuten kohdassa 1, mutta älä jäähdytä. Pidä kattila levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita muut kuorrutteen aineet voin joukkoon. Sekoittele seosta vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Jos kuorrute tuntuu liian jäykältä, lisää siihen tilkka kahvia. Pidä kuorrute liedellä lämpimänä.
  4. Ota pohja uunista ja tiputa pelti pöydälle niin, että se tärähtää voimakkaasti. Näin vesihöyry pääsee pois kakusta ja pohja pysyy kuohkeana.
  5. Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle nopeasti niin saat kauniin tasaisen pinnan. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen paloittelua.

Kommentit (15)

Tuula 60 v

Vanha ainakin 30v resepti, mistä on poistettu vain vaniljasokeri !!! Aina olen levittänyt täytteen lämpimälle pohjalle !!

Toimii erittäin hyvin- ei muuta kuin leipomaan ja päälle voi huitaista vielä kookoslastuja, nam !!

leipurimestari

Itse asiassa resepti taitaa olla jo lähes 60 vuotta vanha... Jounilta ihan loistava parannus syventää makua paahdetulla voilla. Menee heti kokeiluun.

Kookoslastuilla ei pidä pilata mokkapaloja. Tuulomantorttu on sitten ihan eri asia.

Marjo 62 v

Jouni Toivanen on tainnut käydä mummonsa reseptivihkoa katsomassa! Ei tämä ainakaan hänen keksimänsä resepti ole. Sain tämän reseptin Mikkolan Marja-Leenalta v. 1984 . Parhaita mokkapaloja tällä reseptillä tulee, se on tässä jutussa ainoa tosi asia.  

voi hyvät hyssykät...

@ Marjo 62 v Osaatko lukea? Otsikossa lukee Jouni Toivasen mokkapalat. Ei missään ole sanottu että tämä on hänen keksimänsä resepti. Tämä on hänen PARANTELEMANSA resepti. Tuskin sinä olet saanut "Mikkolan Marja-Leenalta" mokkapalareseptiä, johon laitetaan ruskistettua voita?

Riikan unelma

Kuorrutteen kanssa vähän olin ihmeissään. Aika vähällä "rasvalla" pitäs pärjätä...ei toiminut mulla. Mitä sannoo Jouni tai Mikkolan Marja?

Keliaakikko

Onnistuuko gluteenittomilla jauhoilla?????

AU

Huippukokin kuorrutteessa näkyviä tomusokeri könttejä.
Aika vasurilla tehtyä.

e.t.

> Riikan unelma

Olen leiponut mokkapaloja yhdellä ja samalla reseptillä vuodesta 1967 lähtien ja kuorrutteessa on 50 grammaa voisulaa, muiden ainesten määrä suunnilleen sama kuin J.Toivasen reseptissä. 50 grammaa riittää oikein hyvin tasaiseen, koko uunipellin kokoisen kakkulevyn kuorruttamiseen eikä edes tee tiukkaa. Eiköhän se ole vaan leipojan omista taidoista kiinni. Lisää harjottelua niin kyllä se siitä.

Ja AU:lle sen verran että luuletko ihan tosissasi Jouni Toivasen leiponeen soppa365 tortun. Siellä toimituksessa on iso lauma muita "kokkeja" ja kuvaajia jotka niiden juttujen kanssa askartelevat. Kun oikein tarkkaan katsoo niin reseptikuvat ei aina edes vastaa reseptiä ja kuvaajat on kertoneet miten kuvattavat "ruuat" ei aina ole edes tarkoitettu syötäväksi kun niitä käsitellään kuvattavaksi ties millä glyseriineillä ja muilla ruokadesignereitten kuvauskemikaaleilla. Joskus olen katsonut kun kuvassa on kauniisti ruskistettuja kasviksia mutta reseptissä ne käsketään hautaamaan juustokuorrutuksen alle. Joskus kuviin voisi laittaa disclaimerin "kuva ei liity reseptiin"...

Vierailija

e.t. > ihan ensimmäistä kertaa en sormiani ole sotkemassa leivonta hommiin. Aiemmin törmäämini kuorutteisiin on laitettu 100g voita tai rasvaa ja 4 rkl kahvia tai maitoa. Minusta ohjeessakin pyydetään tarvittaessa lorauttamaan kahvia lisää jos menee liian jankiksi. Tuskin mestarikaan 50 g voita ja 5rkl kahvilla selviää jos laittaa tomisokeria tuon 500g. Ois muuten hyvä jos nämä reseptit saatas ihan videoksi vaikka youtubeen.

Vierailija

Tulipa makeita tuolla sokerimäärällä :/

MaitoAllergia

Pystyykö tästä tekemään onnistuneesti maidottoman version? Leivontaan tarkoitettu Keiju ei ruskistunut laisinkaan ja tuli käytännössä ihan tavallisia mokkapaloja.

Vierailija

Keijun rasvaa ei voi syöttää edes siolle!

Karoliina

Laktoositon sunnuntai margariini ruskistuu oikein hyvin ja on maidoton.

Vierailija

Kokeilin näitä. Pohja oli oikein hyvä, mutta kuorrutteen kanssa oli vaikeuksia. Vaikka tein ohjeen mukaan (myös lämmitin miedolla lämmöllä), ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. Laitoin lähemmäs desin ja silti tuli todella kuiva kuorrute. Olen tottunut tekemään kuorrutteen 50 g:lla voita, mutta sokeria taas laitan yleensä noin 250-300 g ja sillä onnistuu aina. Tälläkin ohjeella tehty kuorrute oli kyllä hyvänmakuista, eli jos ulkonäkö ei ole kovin tärkeä, niin kyllä tälläkin voi mennä.

Vierailija

"ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. "
1 rkl = 15 ml eli 5 rkl = 75 ml eli 3/4 dl.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kapellimestari Hannun Linnun jumalaisessa luottojälkiruuassa maistuvat tyrni ja italialainen katkero.

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + pakastaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rosmariini-tyrnisemifreddo

Ainekset

8
kananmunankeltuaista
dl
sokeria
dl
tyrnimehua (makeuttamaton)
¾
dl
katkeroa (esim. Averna)
tyrnisiirappi
dl
sokeria
dl
vettä
2
rkl
tyrnimehua
Marenki
2
kananmunanvalkuaista
¼
tl
suolaa
1
dl
sokeria
Kermavaahto
3
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
Lisäksi
1
rkl
rosmariinia hienonnettuna

Työvaiheet

 

  1. Kuumenna keltuaisia, sokeria, tyrnimehua ja katkeroa vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee vaahtomaiseksi. Anna jäähtyä.
  2. Kuumenna tyrnisiirapin aineksia kattilassa, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.
  3. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  4. Vaahdota kerma ja lisää sokeri.Sekoita tyrnikiisseli, siirappi ja kermavaahto keskenään varovasti. Kääntele marenki joukkoon. Hienonna rosmariini ja lisää se seokseen. Kaada seos vuokaan (vet. 1½ l) ja pakasta yön yli. Kumoa ja koristele.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rosmariinilla maustettu poronfilee viimeistellään punaviinissä kiehutetuilla kirsikoilla.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistettu poronfilee, suppilovahveromuusi ja punaviinikirsikat

Ainekset

800
g
poron ulkofileetä
2
rosmariininoksaa
voita ja rypsiöljyä
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Suppilovahveromuusi
1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
n. 3
dl
täysmaitoa tai maito-kermaseosta
3
rkl
voita
100
g
parmesaania raastettuna
1
rkl
kuivattuja murskattuja suppilovahveroita
1/4
tl
valkopippuria
(1/2
tl
sormisuolaa)
Punaviinikirsikat
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
dl
punaviiniä (esim. pinot noir)
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
4
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
pakastekirsikoita tai vastaava määrä hapankirsikoita purkista
1
rkl
kylmää voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Sulata kirsikat.
  2. Tee muusi. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia. Valuta kypsät perunat, säästä noin 1 dl keitinvettä. Perunoiden kiehuessa paista kuorittuja ja halkaistuja valkosipuleita öljyssä pannussa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää valkosipulit valutettujen perunoiden joukkoon. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi ja lisää sitä ja keitinvettä pienissä erissä perunoihin samalla kun soseutat muusin. Lisää lopuksi voi, juusto ja kuivatut, murskatut sienet. Mausta valkopippurilla ja halutessasi suolalla.
  3. Pyyhi filee talouspaperilla. Paista fileetä rosmariinin kanssa voi-öljyseoksessa pannulla 3–5 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla: medium-kypsän poronfileen sisälämpö on 58 astetta. Voit paistaa lihaa halutessasi hieman pidempään, mutta huomioi että kypsään lihaan tulee helposti maksainen maku. Mausta filee suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia.
  4. Valmista kirsikat. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannussa pehmeiksi ja läpikuultaviksi. Lisää viini, etikka, sokeri ja timjamit. Kiehauta ja anna porista noin 4 minuuttia tai kunnes seos on keittynyt noin puoleen. Lisää sulatetut, valutetut kirsikat pannuun. Keitä noin minuutti. Ota kattila pois liedeltä. Poista timjamit. Sekoita voi joukkoon ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Viipaloi liha. Tarjoa muusin ja punaviinikirsikoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Keltaiset voimapallot ovat terveellisten välipalojen aatelia. Kurkuma tuo potkua mangolta maistuviin palleroihin.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mango-granolapallot

Ainekset

150
g
syöntikypsää mangoa
4
dl
hedelmägranolaa (tai -mysliä)
1
dl
mantelivoita
3/4
tl
kurkumaa
Päälle
½
tl
kuivattua kurkumaa
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään. Pyörittele seoksesta 16 palloa.
  2. Sekoita lautasella kurkuma ja sokeri. Kierittele pallot kurkuma-sokerissa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä puhtipallerot maistuvat porkkanakakulta, mutta tekevät hyvää.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanakakkupallot

Ainekset

1
porkkana
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
rusinoita
1
tl
piparkakkumaustetta
2
rkl
omenahilloa
1
rkl
kookosöljyä
1/4
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on melko tasaista. Siihen saa jäädä purutuntumaa.
  3. Pyörittele seoksesta 16 palloa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)