Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 90 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos pidät porkkanakakusta, ihastut myös muhkeisiin ja meheviin kesäkurpitsaruutuihin. Pellillisestä riittää jaettavaa isollekin joukolle.

Kesäkurpitsapalojen idea on sama kuin porkkanakakun. Hienoksi raastettu kasvis luovuttaa kosteutensa leivonnaiseen hitaasti kypsennyksen aikana ja sen jälkeen. Näin kakku kypsyy meheväksi ja pysyy tuoreen oloisena ja makoisan kosteana pitkään.

Kosteuden luovuttajana kesäkurpitsa toimii jopa porkkanoita paremmin. Miedonmakuinen kasvis ei myöskään maistu taikinasta läpi.

Tällä kertaa kesäkurpitsakakkutaikina maustetaan reilusti kardemummalla ja kanelilla. Mukana on myös mantelirouhetta, joka antaa muhevaan rakenteeseen kaivattua karkeutta.

Jäähtynyt leivonnainen kuorrutetaan porkkanakakun tapaan sulatejuusto-voikuorrutuksella, joka yhdistää suolaisen ja makean koukuttavalla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
20 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsapalat

Ainekset

7
dl
kesäkurpitsaa raasteena (n. 2 pienehköä kesäkurpitsaa)
6
kananmunaa (M-koko)
6
dl
sokeria
6
dl
vehnäjauhoja
2
dl
mantelirouhetta
1
rkl
kardemummaa
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
soodaa
200
g
voita
Kuorrutus
150
g
voita huoneenlämpöisenä
300
g
sulatejuustoa
7
dl
tomusokeria
Lisäksi
kesäkurpitsasuikaleita ja kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Raasta kesäkurpitsat hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet, voisula ja kesäkurpitsaraaste muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle, reunalliselle uunipellille (koko noin 30 cm x 40 cm) ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista.
  3. Vatkaa pehmeä voi, sulatejuusto ja tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi kuorrutteeksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle veitsellä. Koristele kakku kesäkurpitsasuikaleilla ja manteleilla.

Kommentit (5)

Vierailija

Hieno homma että pellin koko käy kerrankin ilmi ohjeesta. Samoin ainesten määrät on ilmoitettu oikeina mittoina. Ei mitään epämääräistä "rasiallinen" tai "purkillinen" jotain. Ulkosuomalainen kiittää!

Vierailija

Toinen ulkosuomalainen täällä mietiskelee: tuleeko taikinaan todellakin 6 dl sokeria?

ulkosuomalainen

Kolmas ulkosuomalainen kysyy, mihin kaneli on jäänyt? Ei haittaa, laitan oman maun mukaan.

Vierailija

”300 g sulatejuustoa” Onko Koskellaskija sopiva valinta?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista!

6 dl sokeria on oikea määrä, se on mitoitettu tähän taikinan kokoon (6 munaa/6 dl vehnäjauhoja/7 dl kesäkurpitsaraastetta).

Kaneli sopii tosiaan myös kakun makuihin.

Perinteinen foliokääreeseen pakattu Koskenlaskija on huoneenlämpöisenäkin melko tiivistä. Rasiassa myytävä levittyvämpi versio sopii tähän sen sijaan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.