Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Sanna Maskulin

Menitpä mihin tahansa ravintolaan Bourgognessa, alkupalaksi on tarjolla persiljalla maustettua aladobia. Valkoviinin ja tuoreen persiljan maustama lihahyytelö on uskomattoman raikkaan makuista - ja yllättävän kevyttä. Ihan täydellistä herkkua, kun nautit sen kylmän valkoviinin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
4 t + hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bourgognelainen aladobi eli jambon persillé

Ainekset

2
keskikokoista porkkanaa
1
lehtisellerin varsi
1
purjo
1
sipuli
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
10
mustapippuria
5
neilikkaa
2
tl
suolaa
5
dl
kuivaa valkoviiniä
Lisäksi
2
dl
sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
10
liivatelehteä
5
dl
keitinlientä
2
dl
valkoviiniä
2
suolaamatonta luullista porsaanpotkaa tai iso pala porsaanlapaa (yhteensä 2 ½ kg)
½-1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele potkat tai lapa ja laita ne isoon kattilaan. Kaada päälle noin 2 litraa kylmää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Kuumenna liemi keskilämmöllä ja anna poreilla hiljaa kannen alla. Kuori pinnalle nouseva vaahto ja muut ainekset pois. Tee tämä huolella, jotta saat kirkkaan liemen.
  2. Lihojen kiehuessa harjaa porkkanat puhtaiksi ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Puolita lehtisellerin varsi. Halkaise ja huuhtele purjo. Paloittele se kolmeen osaan. Kuori sipuli ja halkaise se. Kun liemen pinnalle ei nouse enää vaahtoa, lisää vihannekset ja mausteet kattilaan. Lisää lopuksi 5 dl valkoviiniä. Anna kypsyä aivan miedolla lämmöllä kannen alla 3-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää ja pehmeää, että se irtoaa luista. Pidä kansi kattilan päällä, mutta hieman raollaan, jotta liha ei ala kiehua. Jos liemi kiehuu liian kovaa, lihasta tulee kovaa ja sitkeää.
  3. Nosta kypsät lihat jäähtymään laakealle vadille. Anna jäähtyä vähintään 30 minuuttia tai niin, että lihaa on helppo käsitellä.
  4. Valmistele sillä välin hyytelöimisliemi. Laita liivatelehdet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on kylmää vettä.
  5. Siivilöi 5 dl keitinlientä tiheän siivilän tai kostealla harsoliinalla vuoratun siivilän läpi kattilaan. Lisää 2 dl valkoviiniä. Keitä lientä kokoon 15-20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa tai viiniä. Halutessasi voit myös lisätä liemeen tilkan sherryviinietikkaa. Liemi saa olla kohtalaisen vahvan makuista, sillä sen maku loivenee hyytyessä, ja hyytelöimisliemi antaa aladobille makua.
  6. Puristele liivatelehdistä vesi ja lisää ne kuumaan liemeen. Kaada noin 1½ litran kokoisen vuoan pohjalle hieman hyytelöimislientä. Voit ripotella persiljaa hyytelöimisliemen joukkoon. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jolloin pohjakerros ehtii hieman hyytyä.
  7. Irrota luu ja nahka potkista tai lavasta. Laita nahkat hetkeksi sivuun odottamaan. Puhdista lihat niin, että niihin ei jää rasvaa tai kalvoja. Voit kuutioida lihat pienemmiksi veitsellä tai repiä ne käsin niin, että saat isohkoja, herkullisia makupaloja. Laita valmiit lihat kulhoon. 
  8. Leikkaa pala nahkojen sisäpinnassa olevaa valkoista rasvaa talteen ja hienonna se aivan hienoksi. Tarvitset noin 3/4 dl rasvaa. Rasvan käyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa aladobille täyteläisyyttä ja makua. Lisää hienonnettu rasva kulhoon lihojen päälle. Riivi persiljanlehdet ja hienonna ne aivan hienoksi. Lisää persilja kulhoon. Lisää suola ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita seos hyvin, mieluiten käsin. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  9. Ota vuoka jääkaapista. Asettele tasainen kerros lihaseosta vuokaan. Painele kerros kevyesti tasaiseksi. Lisää liha kerroksittain ja lisää hieman lientä jokaisen kerroksen väliin. Kun terriinivuoka on täynnä, kaada loppu liemi vuokaan. Kopauta vuokaa pari kertaa varovasti pöytää vasten, jotta liemi levittyy tasaisesti eikä aladobiin jää ilmakuplia. Peitä vuoka kelmulla tai kannella. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
  10. Kun irrotat hyytelön vuoasta, laita se 30 sekunniksi laakeaan astiaan, jonka pohjalla on kuumaa vettä. Laita terävä veitsi aladobin ja vuoan väliin kierrä koko vuoka veitsellä, jotta aladobi irtoaa reunoistaan.
  11. Kumoa valmis hyytelö ja leikkaa siitä viipaleita tai pieniä paloja. Tarjoa leivän, salaatin tai pienten suolakurkkujen kanssa. Paras juomapari aladobille on kuiva, mineraalinen bourgognelainen valkoviini, kuten chablis.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.