Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Sanna Maskulin

Menitpä mihin tahansa ravintolaan Bourgognessa, alkupalaksi on tarjolla persiljalla maustettua aladobia. Valkoviinin ja tuoreen persiljan maustama lihahyytelö on uskomattoman raikkaan makuista - ja yllättävän kevyttä. Ihan täydellistä herkkua, kun nautit sen kylmän valkoviinin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
4 t + hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bourgognelainen aladobi eli jambon persillé

Ainekset

2
keskikokoista porkkanaa
1
lehtisellerin varsi
1
purjo
1
sipuli
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
10
mustapippuria
5
neilikkaa
2
tl
suolaa
5
dl
kuivaa valkoviiniä
Lisäksi
2
dl
sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
10
liivatelehteä
5
dl
keitinlientä
2
dl
valkoviiniä
2
suolaamatonta luullista porsaanpotkaa tai iso pala porsaanlapaa (yhteensä 2 ½ kg)
½-1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele potkat tai lapa ja laita ne isoon kattilaan. Kaada päälle noin 2 litraa kylmää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Kuumenna liemi keskilämmöllä ja anna poreilla hiljaa kannen alla. Kuori pinnalle nouseva vaahto ja muut ainekset pois. Tee tämä huolella, jotta saat kirkkaan liemen.
  2. Lihojen kiehuessa harjaa porkkanat puhtaiksi ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Puolita lehtisellerin varsi. Halkaise ja huuhtele purjo. Paloittele se kolmeen osaan. Kuori sipuli ja halkaise se. Kun liemen pinnalle ei nouse enää vaahtoa, lisää vihannekset ja mausteet kattilaan. Lisää lopuksi 5 dl valkoviiniä. Anna kypsyä aivan miedolla lämmöllä kannen alla 3-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää ja pehmeää, että se irtoaa luista. Pidä kansi kattilan päällä, mutta hieman raollaan, jotta liha ei ala kiehua. Jos liemi kiehuu liian kovaa, lihasta tulee kovaa ja sitkeää.
  3. Nosta kypsät lihat jäähtymään laakealle vadille. Anna jäähtyä vähintään 30 minuuttia tai niin, että lihaa on helppo käsitellä.
  4. Valmistele sillä välin hyytelöimisliemi. Laita liivatelehdet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on kylmää vettä.
  5. Siivilöi 5 dl keitinlientä tiheän siivilän tai kostealla harsoliinalla vuoratun siivilän läpi kattilaan. Lisää 2 dl valkoviiniä. Keitä lientä kokoon 15-20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa tai viiniä. Halutessasi voit myös lisätä liemeen tilkan sherryviinietikkaa. Liemi saa olla kohtalaisen vahvan makuista, sillä sen maku loivenee hyytyessä, ja hyytelöimisliemi antaa aladobille makua.
  6. Puristele liivatelehdistä vesi ja lisää ne kuumaan liemeen. Kaada noin 1½ litran kokoisen vuoan pohjalle hieman hyytelöimislientä. Voit ripotella persiljaa hyytelöimisliemen joukkoon. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jolloin pohjakerros ehtii hieman hyytyä.
  7. Irrota luu ja nahka potkista tai lavasta. Laita nahkat hetkeksi sivuun odottamaan. Puhdista lihat niin, että niihin ei jää rasvaa tai kalvoja. Voit kuutioida lihat pienemmiksi veitsellä tai repiä ne käsin niin, että saat isohkoja, herkullisia makupaloja. Laita valmiit lihat kulhoon. 
  8. Leikkaa pala nahkojen sisäpinnassa olevaa valkoista rasvaa talteen ja hienonna se aivan hienoksi. Tarvitset noin 3/4 dl rasvaa. Rasvan käyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa aladobille täyteläisyyttä ja makua. Lisää hienonnettu rasva kulhoon lihojen päälle. Riivi persiljanlehdet ja hienonna ne aivan hienoksi. Lisää persilja kulhoon. Lisää suola ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita seos hyvin, mieluiten käsin. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  9. Ota vuoka jääkaapista. Asettele tasainen kerros lihaseosta vuokaan. Painele kerros kevyesti tasaiseksi. Lisää liha kerroksittain ja lisää hieman lientä jokaisen kerroksen väliin. Kun terriinivuoka on täynnä, kaada loppu liemi vuokaan. Kopauta vuokaa pari kertaa varovasti pöytää vasten, jotta liemi levittyy tasaisesti eikä aladobiin jää ilmakuplia. Peitä vuoka kelmulla tai kannella. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
  10. Kun irrotat hyytelön vuoasta, laita se 30 sekunniksi laakeaan astiaan, jonka pohjalla on kuumaa vettä. Laita terävä veitsi aladobin ja vuoan väliin kierrä koko vuoka veitsellä, jotta aladobi irtoaa reunoistaan.
  11. Kumoa valmis hyytelö ja leikkaa siitä viipaleita tai pieniä paloja. Tarjoa leivän, salaatin tai pienten suolakurkkujen kanssa. Paras juomapari aladobille on kuiva, mineraalinen bourgognelainen valkoviini, kuten chablis.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1119 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ihana rouskuva lisä! Nachot sopivat huippuhyvin hampurilaisen väliin. Muut texmex -täytteet kruunaavat kokonaisuuden: burgerin välistä löytyy muun muassa guacamolea ja hedelmäsalsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nachoburgerit

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
PÄÄLLE
4
viipaletta
cheddarjuustoa
LISÄKSI
4
hampurilaissämpylää
1
avokado
4
rkl
guacamolea
4
rkl
majoneesia
4
rkl
hedelmäsalsaa (esim. Tropical)
1
dl
murskattuja maissilastuja
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen grillaamista. Sekoita jauheliha ja mausteet keskenään. Muotoile neljäksi hieman sämpylää suuremmaksi litteäksi pihviksi. Paina sen jälkeen pihvien keskelle kuoppa niin, että pihvi on selvästi ohuempi keskeltä kuin reunoilta. Tällä tavalla pihvistä tulee litteämpi, sillä grillatessa pihvi pullistuu keskeltä ja pienenee halkaisijaltaan.

  2. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes ne ovat kypsyneet roseeksi. Lisää juustoviipaleet pihvien päälle, kun käännät pihvit, ja anna sulaa. Grillaa myös sämpylänpuolikkaat.

  3. Kuori ja viipaloi avokado. Täytä hampurilaiset niin, että laitat guacamolea ja majoneesia sämpylän pohjalle. Nosta pihvi ja avokadoviipaleita päälle. Lusikoi päälle hedelmäsal- saa ja maissilastuja. Laita ”kansi” päälle.

Me Naiset on lisännyt 1119 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Aurinkokuivatut tomaatit, hummus ja halloumi sopivat yllättävän hyvin yhteen kotoisen ruisreissarin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min (+ halloumin liotus 1 h)
Vaikeustaso
Helppo

Reissarit tomaattihummuksella ja halloumilla

Ainekset

1
pkt (noin 200 g)
halloumia
5
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (noin 150 g)
kaupan valmista hummusta
PAISTAMISEEN
2
tl
öljyä
LISÄKSI
8
viipaletta ruisleipää
4
salaatinlehteä
(8
viipaletta
ohutta meetvurstia)

Työvaiheet

  1. Liota halloumista halutessasi ylimääräinen suola pois. Tämä kestää vähintään tunnin.

  2. Valuta aurinkokuivatut tomaatit liemestä. Soseuta hummuksen kanssa sauvasekoittimella.

  3. Viipaloi halloumi ja paista viipaleet nopeasti pannulla tilkassa öljyä.

  4. Voitele ruisleivät tomaattihummuksella ja täytä halloumilla ja salaatilla ja halutessasi myös meetvurstilla.

Me Naiset on lisännyt 1119 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Varhaiskaali kypsyy talvikaalia nopeammin – oikeastaan ihan hetkessä! Siitä huolimatta keitto paranee muhittelemalla, ja aivan parasta soppa on seuraavana päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-makkarakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
sellerin varsi
2
rkl
öljyä
6
perunaa
1
rs (noin 300 g)
raakamakkaraa
1 ½
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
sokeria
1
rkl
(valko-tai omena) viinietikkaa
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
kg
varhaiskaalia
(PÄÄLLE)
(harissalla maustettua ranskankermaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna selleri. Kuullota öljyssä kattilan pohjalla minuutin ajan. Paloittele makkara joukkoon jatka muutama minuutti.

  2. Kuori ja paloittele perunat joukkoon. Paista käännelleen vielä 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutiot, soijakastike, sokeri, etikka ja mausteet. Suikaloi kaali joukkoon. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Upota possu kunnolla valkosipuliseen ja chiliseen marinadiin ennen grillaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soijamarinadi lihalle

Ainekset

600
g
possunlihaa (esim. kassleria)
MARINADI
1
dl
soijakastiketta
1
rkl
sinappia
1
tl
paprikajauhetta
1
chilipalko
1
pieni punasipuli
4
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Sekoita soijakastike, sinappi ja paprikajauhe yhteen.

  2. Viipaloi chili. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää chili ja sipulit marinadiin.

  3. Leikkaa kassleri 1½ cm:n pihveiksi. Levitä lihat laakeaan vuokaan ja lisää marinadi päälle. Peitä vuoka kelmulla ja nosta viileään. Anna lihojen marinoitua vähintään 2 tuntia.

  4. Grillaa pihvit kypsiksi, noin 10 minuuttia molemmin puolin.