Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Maskulin KUVA Sanna Maskulin

Menitpä mihin tahansa ravintolaan Bourgognessa, alkupalaksi on tarjolla persiljalla maustettua aladobia. Valkoviinin ja tuoreen persiljan maustama lihahyytelö on uskomattoman raikkaan makuista - ja yllättävän kevyttä. Ihan täydellistä herkkua, kun nautit sen kylmän valkoviinin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
4 t + hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Bourgognelainen aladobi eli jambon persillé

Ainekset

2
keskikokoista porkkanaa
1
lehtisellerin varsi
1
purjo
1
sipuli
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
10
mustapippuria
5
neilikkaa
2
tl
suolaa
5
dl
kuivaa valkoviiniä
Lisäksi
2
dl
sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
10
liivatelehteä
5
dl
keitinlientä
2
dl
valkoviiniä
2
suolaamatonta luullista porsaanpotkaa tai iso pala porsaanlapaa (yhteensä 2 ½ kg)
½-1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele potkat tai lapa ja laita ne isoon kattilaan. Kaada päälle noin 2 litraa kylmää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Kuumenna liemi keskilämmöllä ja anna poreilla hiljaa kannen alla. Kuori pinnalle nouseva vaahto ja muut ainekset pois. Tee tämä huolella, jotta saat kirkkaan liemen.
  2. Lihojen kiehuessa harjaa porkkanat puhtaiksi ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi. Puolita lehtisellerin varsi. Halkaise ja huuhtele purjo. Paloittele se kolmeen osaan. Kuori sipuli ja halkaise se. Kun liemen pinnalle ei nouse enää vaahtoa, lisää vihannekset ja mausteet kattilaan. Lisää lopuksi 5 dl valkoviiniä. Anna kypsyä aivan miedolla lämmöllä kannen alla 3-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää ja pehmeää, että se irtoaa luista. Pidä kansi kattilan päällä, mutta hieman raollaan, jotta liha ei ala kiehua. Jos liemi kiehuu liian kovaa, lihasta tulee kovaa ja sitkeää.
  3. Nosta kypsät lihat jäähtymään laakealle vadille. Anna jäähtyä vähintään 30 minuuttia tai niin, että lihaa on helppo käsitellä.
  4. Valmistele sillä välin hyytelöimisliemi. Laita liivatelehdet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on kylmää vettä.
  5. Siivilöi 5 dl keitinlientä tiheän siivilän tai kostealla harsoliinalla vuoratun siivilän läpi kattilaan. Lisää 2 dl valkoviiniä. Keitä lientä kokoon 15-20 minuuttia tai kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa tai viiniä. Halutessasi voit myös lisätä liemeen tilkan sherryviinietikkaa. Liemi saa olla kohtalaisen vahvan makuista, sillä sen maku loivenee hyytyessä, ja hyytelöimisliemi antaa aladobille makua.
  6. Puristele liivatelehdistä vesi ja lisää ne kuumaan liemeen. Kaada noin 1½ litran kokoisen vuoan pohjalle hieman hyytelöimislientä. Voit ripotella persiljaa hyytelöimisliemen joukkoon. Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin, jolloin pohjakerros ehtii hieman hyytyä.
  7. Irrota luu ja nahka potkista tai lavasta. Laita nahkat hetkeksi sivuun odottamaan. Puhdista lihat niin, että niihin ei jää rasvaa tai kalvoja. Voit kuutioida lihat pienemmiksi veitsellä tai repiä ne käsin niin, että saat isohkoja, herkullisia makupaloja. Laita valmiit lihat kulhoon. 
  8. Leikkaa pala nahkojen sisäpinnassa olevaa valkoista rasvaa talteen ja hienonna se aivan hienoksi. Tarvitset noin 3/4 dl rasvaa. Rasvan käyttäminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa aladobille täyteläisyyttä ja makua. Lisää hienonnettu rasva kulhoon lihojen päälle. Riivi persiljanlehdet ja hienonna ne aivan hienoksi. Lisää persilja kulhoon. Lisää suola ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita seos hyvin, mieluiten käsin. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  9. Ota vuoka jääkaapista. Asettele tasainen kerros lihaseosta vuokaan. Painele kerros kevyesti tasaiseksi. Lisää liha kerroksittain ja lisää hieman lientä jokaisen kerroksen väliin. Kun terriinivuoka on täynnä, kaada loppu liemi vuokaan. Kopauta vuokaa pari kertaa varovasti pöytää vasten, jotta liemi levittyy tasaisesti eikä aladobiin jää ilmakuplia. Peitä vuoka kelmulla tai kannella. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
  10. Kun irrotat hyytelön vuoasta, laita se 30 sekunniksi laakeaan astiaan, jonka pohjalla on kuumaa vettä. Laita terävä veitsi aladobin ja vuoan väliin kierrä koko vuoka veitsellä, jotta aladobi irtoaa reunoistaan.
  11. Kumoa valmis hyytelö ja leikkaa siitä viipaleita tai pieniä paloja. Tarjoa leivän, salaatin tai pienten suolakurkkujen kanssa. Paras juomapari aladobille on kuiva, mineraalinen bourgognelainen valkoviini, kuten chablis.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lammas kääritään italia­laiseen tyyliin herkulliseksi karitsarullaksi. Täytteessä mais­tuvat pähkinät, rusinat ja yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen karitsarulla

Ainekset

1
kg
karitsan ulkofileitä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
1
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
3
rkl
voita huoneenlämpöisenä
PAISTAMISEEN
oliiviöljyä ja voita
PÄÄLLE
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
lehtipersiljaa
TARJOILUUN
toscanalaisia herneitä, punaviinikastiketta (ks. ohjeet)

Työvaiheet

  1. Ota fileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa kuhunkin fileeseen syvä viilto siten, että saat avattua ne levyiksi. Nuiji levyt ohuemmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä. Rouhi pähkinät ja lisää ne pannulle. Lisää myös rusinat. Paista noin minuutti sekoitellen. Ota pannu liedeltä.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta parmesaani ja kääntele se voin kanssa täytteen joukkoon.

  4. Asettele fileelevyt vierekkäin siten, että niiden reunat menevät hieman limittäin. Levitä päälle täyte. Kierrä levyt tiiviiksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla tai kiinnitä cocktailtikuilla.

  5. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Nosta rulla uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia folioon käärittynä.

  6. Poista fileerullasta lanka tai tikut. Raasta tai suikaloi pinnalle sitruunankuorta. Viimeistele lehtipersiljan lehdillä. Tarjoa toscanalaisten herneiden ja punaviinikastikkeen kanssa.

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
3
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Lisää rosmariininoksa ja pippuri. Jatka paistamista 2–3 minuuttia. Lisää etikka ja sokeri. Keitä hetki ilman kantta, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja anna kiehua ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  3. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 3 dl.

  4. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariinit pois. Siivilöi kastike halutessasi toiseen kattilaan.

  5. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Toscanalaiset herneet

Ainekset

4
viipaletta pekonia tai pancettaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
dl
kasvis- tai kanalientä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle lautaselle.

  2. Kuori valkosipulinkynnet. Paista niitä kokonaisina pannulla öljyssä noin minuutti. Lisää herneet ja jatka paistamista hetki sekoitellen. Kaada joukkoon liemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Poista valkosipulinkynnet. Valuta keitinliemi pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Raasta sitruunankuori ja hienonna lehtipersilja. Nosta herneet tarjoiluvadille. Viimeistele pekonilla, sitruunan kuoriraasteella ja yrteillä. Pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Pohjois- ja Keski-Italiassa kani on yleisesti käytetty raaka-aine. Sen tilalla voi käyttää broileria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosa dei Ventin kanipata

Ainekset

1
kokonainen kani tai broileri
2
lehtisellerin vartta
1
porkkana
1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
2
meiraminoksaa
1
rosmariininoksa
1
ruukku lehtipersiljaa
1
dl
oliiviöljyä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
valkoviiniä
2–3
dl
tomaattimurskaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kani tai broileri luineen noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

  2. Leikkaa sellerit noin 1 cm:n paloiksi ja lohko porkkana 5–6 palaan. Kuori ja lohko sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella. Nypi meiramista ja rosmariinista lehdet. Hienonna lehtipersilja.

  3. Laita uunivuokaan 3 rkl oliiviöljyä ja kaikki ainekset viiniä ja tomaattimurskaa lukuun ottamatta. Sekoita hyvin ja kaada vuokaan loput öljystä.

  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa välillä sekoitellen, kunnes lihat ovat melkein kypsiä, noin 20 minuuttia. Kypsennysaika riippuu valitsemastasi lihasta.

  5. Kun liha on kullanruskeaa, ota vuoka uunista ja lisää viini. Jatka kypsentämistä uunissa vielä 10 minuuttia.

  6. Tee kuuman vuoan pohjalle tilaa, johon kaadat tomaattimurskan. Anna murskan kypsyä hetki ennen sekoittamista.

  7. Laita vuoka takaisin uuniin ja kypsennä, kunnes tomaattimurska kiehahtaa kunnolla. Tarjoa ruoka esimerkiksi vihreiden papujen tai varsiparsakaalien kera.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4, noin 16 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lihapullat calabrialaisittain

Ainekset

400
g
possunjauhelihaa (tai sika-nautajauhelihaa)
¾
dl
ndujaa
2
säilöttyä paprikaa
¼
ruukku basilikaa
1
valkosipulinkynsi
1
kananmuna
1
dl
pankojauhoja
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita jauheliha ja nduja kulhoon.

  2. Hienonna paprika, basilika ja kuorittu valkosipulinkynsi.

  3. Riko muna jauhelihan joukkoon ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä 5 minuuttia.

  4. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin noin 16 pyörykkää. Paista isolla pannulla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia käännellen tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.