neela_kohtakotona on lisännyt 5 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kattilaleipä, pataleipä, vaivaamaton leipä... Oli nimi sitten mikä vain, lopputulos on aina yhtä herkullinen!

Tämän leivän valmistaminen on erittäin helppoa, mutta vaatii vähän kärsivällisyyttä pitkine odotusaikoineen. Odottaminen kuitenkin kannattaa, sillä valmis leipä on taivaallisen herkullista! Lisäksi leipään käytetään hyvin vähän hiivaa, vain ¼ tl, joka on mielestäni iso iso plussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 4
Valmistusaika
n. 1 h + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Rapeakuorinen leipä

Ainekset

7
dl
vehnäjauhoja
0,25
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
3,5
dl
haaleaa vettä

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Sekoita.
  2. Lisää vesi ja sekoita ainekset huolellisesti sekaisin. Taikinan tulisi olla hieman kosteaa ja tahmeaa. Vedä kelmu kulhon päälle ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.
  3. Kun sopiva tuntimäärä on kulunut ja taikina on alkanut kuplia, levitä jauhoja leivinliinalle ja kaavi taikina kulhosta jauhojen päälle.
  4. Nosta taikina jauhotetuin käsin ja kääntele hieman sen reunoja taikinamöykyn alle, tavallaan kokoa taikinaa palloksi. Laita taikinapallo sitten jauhotetulle leivinliinalle. Levitä vielä jauhoja taikinapallon päälle ja taittele leivinliina siten, että taikina jää liinan sisään ja jätä kohoamaan pariksi tunniksi. Jauhoja kannattaa käyttää reilusti, sillä taikina on edelleen tahmeaa ja tarttuvaista.
  5. Kohoamisajasta viimeisen puolen tunnin paikkeilla laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja laita valurautapata kansineen samalla uuniin.
  6. Kun uuni on kuumentunut ja taikina kohonnut suunnilleen kaksinkertaiseksi, nosta varovasti kattila hellalle, nosta kansi sivuun ja taiteile taikinapallo leivinliinalta kattilaan.
  7. Jauhot saattavat pöllytä, mutta ei sen niin väliä: mitä paremmin leivinliina on jauhotettu, sitä vähemmän taikina jää siihen kiinni. Kattilaa ei tarvtse voidella tai mitään, taika on ilmeisesti se, että kun kattila on kuuma taikinan mennessä sinne, niin se ei tartu, yhtään. Taikinaa ei tarvitse saada kattilaan mitenkään siististi, leivästä tulee täydellinen, oli se taikina mennyt kattilan pohjalle miten vaan.
  8. Laita kansi takaisin paikoilleen ja paista leipää uunissa 40 - 45 minuuttia. Tämän jälkeen voit kurkata kattilaan ja jos tahdot pintaan vielä hieman lisää väriä, jätä kansi pois ja paista vielä viitisen minuuttia.
  9. Ota kattila uunista ja laita leipä ritilälle tai johonkin, missä se saa jäähtyä suhteellisen ilmavasti. Leipä saattaa ritistä kun sen kumoaa kattilasta ja jos niin käy, ei leipää tule alkaa leikata ennen kuin ritinä on kokonaan hiljentynyt jotta sen koostumus säilyy parhaana mahdollisena.

Kommentit (1)

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 584 reseptiä.
Linkitetty 159 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Panu Pälviä

Karamellisoitua omenaa ja pähkinöitä kermaisen pannarin joukossa. Tästä ei pannari herkummaksi muutu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenaherkkupannari

Ainekset

1
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
1/2
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
2
dl
ranskankermaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Karamelliomenat
4
isoa hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
50
g
voita
3 + 2
rkl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
1/4
tl
suolaa
1
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokerit, suola, sitruunankuori ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maito ja ranskankerma joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat puolen sentin paksuisiksi renkaiksi.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää omenat, 3 rkl fariinisokeria, kaneli ja suola pannulle. Paista kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat ruskistuvat kunnolla. Voit karamellisoida omenat kahdessa erässä. Jaa voin ja mausteiden määrä silloin puoliksi.
  4. Vuoraa uunivuoka (n. 30 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä kolmannes omenoista vuokaan. Kaada taikina päälle ja asettele loput omenat pinnalle. Ripottele pähkinät ja 2 rkl fariinisokeria päälle.
  5. Kypsennä pannaria uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kypsä.
Kaisu P. on lisännyt 186 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Canape

Ainekset

350 g =
3.5 dl
vettä
10 g =
1 rkl
sokeri
10 g =
1 rkl
suola
500 g =
8.25 dl
vehnäjauhoja
500 g
voita
150 g =
1.2 dl
perunajauhoja
hienoasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmään veteen suola, sokeri ja jauhot. Älä vaivaa. Kauli 14-16 asteinen voi taikinaan 2x4. Anna taikinan levätä kylmiössä muovilla peitettynä 30 minuuttia. Kauli taikina 2x4. Anna taikinan levätä kylmiössä muovilla peitettynä vähintään kaksi tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  2. Kauli voitaikina 2 mm:n vahvuiseksi ja 50 cm:n levyiseksi matoksi. Levitä sokeria pöydälle. Levitä voitaikinamatto sokerin päälle. Sirottele maton pinnalle sokeria. Kauli sokeri kiinni mattoon käsikaulimella.

  3. Taittele matto kuvan mukaisesti. Leikkaa paloiksi.

  4. Laita palat pellille riittävän harvaan (canapet leviävät runsaasti paiston aikana) leikkauspinta ylöspäin. Anna canapeiden levätä tunti ennen paistoa.

  5. Paista canapet 220 asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Käännä canapet paiston puolivälissä.

Kaisu P. on lisännyt 186 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pullavanukas

Työvaiheet

½ pullapitko

mansikkahillo

5 dl maitoa

2 kananmunaa

1 rkl voita vuoan voiteluun  

Voitele uunivuoan sisäpinta voilla. Sekoita kanamunat maidon joukkoon ja leikkaa pulla viipaleiksi. Kasta viipaleet munamaitoon ja lado vuokaan. Lusikoi pullaviipaleiden väliin haluamasi määrä vadelmahilloa ja kaada loppu munamaito päälle. Paista 200° C uunissa n. ½ tuntia. Nauti vaniljakastikkeen kera.

Kaisu P. on lisännyt 186 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Charlotte russe

Työvaiheet

Kääretorttu
 
2 dl  Sokeria
4 kpl  Munaa
2 dl  Perunajauhoja
1 tl  Leivinjauhetta
 
½ dl  Vadelmahilloa
 
Valmista kääretorttu. Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää kuohkeaan vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min kauniin väriseksi. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.
Levitä hillo/sose torttulevylle ohueksi kerrokseksi. Rullaa tiukaksi kääretortuksi jättäen sauma alaspäin
 
 Vadelma-rahkatäyte
 
6 kpl Liivatelehtiä
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g Mansikkaa
1 dl mansikkamehua
400 g Maitorahkaa
  
Valmista kakun täyte. Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, ja mausta sopiva maku sokereilla. Kuumenna 1 dl mansikkamehua kiehuvaksi (esim. mikrouunissa lasissa).Soseuta mansikat.
Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi mansikkamehussa. Yhdistä tämä liivateliemi rahkaan, samaten mansikkasose. Lisää seokseen lopuksi kermavaahto varovaisesti yhdistäen.
 
Ota pyöreä n. 3 litran muovi- tms. kulho ja vuoraa se ensin tuorekelmulla ja sen jälkeen tiiviisti kääretorttuviipalein. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle. Hyydytä kokonaisuus kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua kumoa kakku vuoasta tarjottimelle. Koristele halutessasi pursottaen kermavaahtoa ja vadelmilla.