neela_kohtakotona on lisännyt 5 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: kattilaleipä, pataleipä, vaivaamaton leipä... Oli nimi sitten mikä vain, lopputulos on aina yhtä herkullinen!

Tämän leivän valmistaminen on erittäin helppoa, mutta vaatii vähän kärsivällisyyttä pitkine odotusaikoineen. Odottaminen kuitenkin kannattaa, sillä valmis leipä on taivaallisen herkullista! Lisäksi leipään käytetään hyvin vähän hiivaa, vain ¼ tl, joka on mielestäni iso iso plussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 4
Valmistusaika
n. 1 h + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Rapeakuorinen leipä

Ainekset

7
dl
vehnäjauhoja
0,25
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
3,5
dl
haaleaa vettä

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Sekoita.
  2. Lisää vesi ja sekoita ainekset huolellisesti sekaisin. Taikinan tulisi olla hieman kosteaa ja tahmeaa. Vedä kelmu kulhon päälle ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.
  3. Kun sopiva tuntimäärä on kulunut ja taikina on alkanut kuplia, levitä jauhoja leivinliinalle ja kaavi taikina kulhosta jauhojen päälle.
  4. Nosta taikina jauhotetuin käsin ja kääntele hieman sen reunoja taikinamöykyn alle, tavallaan kokoa taikinaa palloksi. Laita taikinapallo sitten jauhotetulle leivinliinalle. Levitä vielä jauhoja taikinapallon päälle ja taittele leivinliina siten, että taikina jää liinan sisään ja jätä kohoamaan pariksi tunniksi. Jauhoja kannattaa käyttää reilusti, sillä taikina on edelleen tahmeaa ja tarttuvaista.
  5. Kohoamisajasta viimeisen puolen tunnin paikkeilla laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja laita valurautapata kansineen samalla uuniin.
  6. Kun uuni on kuumentunut ja taikina kohonnut suunnilleen kaksinkertaiseksi, nosta varovasti kattila hellalle, nosta kansi sivuun ja taiteile taikinapallo leivinliinalta kattilaan.
  7. Jauhot saattavat pöllytä, mutta ei sen niin väliä: mitä paremmin leivinliina on jauhotettu, sitä vähemmän taikina jää siihen kiinni. Kattilaa ei tarvtse voidella tai mitään, taika on ilmeisesti se, että kun kattila on kuuma taikinan mennessä sinne, niin se ei tartu, yhtään. Taikinaa ei tarvitse saada kattilaan mitenkään siististi, leivästä tulee täydellinen, oli se taikina mennyt kattilan pohjalle miten vaan.
  8. Laita kansi takaisin paikoilleen ja paista leipää uunissa 40 - 45 minuuttia. Tämän jälkeen voit kurkata kattilaan ja jos tahdot pintaan vielä hieman lisää väriä, jätä kansi pois ja paista vielä viitisen minuuttia.
  9. Ota kattila uunista ja laita leipä ritilälle tai johonkin, missä se saa jäähtyä suhteellisen ilmavasti. Leipä saattaa ritistä kun sen kumoaa kattilasta ja jos niin käy, ei leipää tule alkaa leikata ennen kuin ritinä on kokonaan hiljentynyt jotta sen koostumus säilyy parhaana mahdollisena.

Kommentit (1)

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla