Sienisalaatti kaupan herkkusienistä
Ainekset
Työvaiheet
Puhdista= pese sienet, taivuta varovasti kannat irti lakeista ( kummatkin voi käyttää) . Halkaise sienet jos ovat kovin suurikokoisia. Kuumenna vesi ja lisää sienet. Keitä pehmeiksi. Kaada kuuma vesi pois ja laita kattilassa vesihanan alle ja valuta kattilaan kylmää vettä kunnes sienet jäähtyvät. Valtuta vesi pois ja puserra sienistä kämmenen sisällä kaikki irtoava vesi pois. Laita sienet ilmatiiviisti vedenpitävään muovipussiin, Sulje pussi ja siirrä jääkaappiin kylmenemään.
Tästä eteenpäin voit jatkaa vaikka seuraavana päivänä
Valitse salaatin valmistusta ja säilyttämistä varten ilmatiiviillä kannella varustettu kulho tai valmistukseen tarvittavan kulhon lisäksi puhtaita kannellisia lasipurkkeja tai ( kertakäyttö)muovirasioita.
Puserra vielä mahdollinen ylimääräinen vesi sienist ja silppua ne hakkurilla tai leikkuulaudalla pienen-pieniksi kuutioiksi. Kuutioi sipulin puolikas pieniksi ja sekoita sienien sekaan. Lisää kermaviili ja pieni loraus etikkaa (= väkiviina- tai valkoviinietikkaa). Lisää ensin 1-2 tl suolaa ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku. Tarvittaessa lisää (varovasti) suolaa ja maista puhtaalla lusikalla makua kunnes salaatin maku on kohdallaan. Tarvittaessa voit tässä vaiheessa lisätä myös silputtua sipulia tai hieman etikkaa, jos maku tuntuu vaativan. Sekoita ja silitä pinta tasaiseksi. Sulje kulho tiiviisti tai purkita salaatti ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Anna maun tasaantua vähintään muutama tunti ennen tarjoilua. Säilyy käyttökunnossa noin viikon verran, jos otat jääkaapista tarjolle vain kulloinkin tarvittavan määrän ja tasaat kulhossa pinnan tasaiseksi.
VINKKI: Vielä parempaa salaattia saa ryöpäryistä metsäsienistä( kangas- haapa- ja karvarouskut ovat tosi hyviä tähän salaattiin). Koska nämä sienet eivät ole herkkusienien tapaan makeita, suolaa tarvitsee vähemmän
Salaattiin voi sekoittaa myös muutaman keitetyn, kylmän perunan pieniksi kuutioiksi silputtuna.