Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 106 keittokirjaan.

Iltapalaklassikko voi tarvittaessa korvata jopa juhlapöydän voileipäkakun.

Taannoin kävi niin, että pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni osallistumaan baby shower -juhliin. Ystäväni saavat vauvan, ja koska halusin kerrankin päästä ruokaruljanssista helpolla, ehdotin juhlatoimikunnalle, että voisin isännöidä kyseiset pippalot.

Odotin vähän kauhuissani että kotini täyttyy vaippakakuista, vaaleanpunaisista ilmapalloista ja helistimistä, mutta koska tulevan äidin ihmismaku on mitä ilmeisimmin oivallinen, oli elämäni ensimmäinen baby shower varsin miellyttävä kokemus. Samaa sanoi onneksi myös tuleva äiti.

Vaikka halusin päästä ruokaruljanssista helpolla, en tietenkään päässyt lusmuamaan. Juhlatoimikunta päätti hoitaa brunssitarjoilun vegepainotteisesti, joten päätin valmistaa vieraille muutaman munakasrullan.

Olen munaruokien suuri ystävä, koska niiden muuntelukyky on aivan omaa luokkaansa. Ja koska olen myös retron ja nostalgian suuri ystävä (mikä varmaan näkyy lisäämistäni resepteistä), oli munakasrulla mitä mainioin tarjottava juuri näihin kemuihin.

Se oli yllättävän monelle myös ensimmäinen munakasrullakokemus! Kerroin tästä työkaverilleni Chrisselle, joka nauroi, että "näin ne ruokatrendit tulevat ja menevät". Se mikä on eksoottista kolmekymppisille on kokeneemmille ketuille jo old school.

Munakasrullaa tehdessä on syytä muistaa muutama asia:

1. Osta itse poikkaistavaa leivinpaperia! Ainakaan omissa uunipelleissäni valmiiksi arkitettu paperi ei riitä kattamaan koko peltiä, ja peltiin kiinni palaneen munamassan raaputtelu ja peseminen ei ole kovin lystikästä puuhaa.

2. Jos teet kylmän täytteen, anna munalevyn jäähtyä rauhassa ennen täyttämistä. Jos levy on kuuma tai lämmin, ainakin maitopohjaiset täytteet tuppaavat sulamaan tai lössähtämään.

3. Älä stressaa täytteestä. Se kääritään munakasrullan sisään, joten piperrykseen ei ole tarvetta.

Itse täytin rullat (tein kolminkertaisen annoksen) avokadohummuksella ja feta-paprikatahnalla. Avokadohummuksen päälle roiskin vielä srirachaa. Hummusversio loppui juhlissa ensimmäisenä, mutta feta-paprikarullakin teki hyvin kauppansa.

Ajattelin, että suurena voileipäkakkujen ystävänä voisin ehkä kevään juhlissa korvata voileipäkakun munakasrullalla. Jos sen päällystää ja koristelee, menee rulla täysin kakusta, ja maistuu ehkä niillekin, jotka eivät leipää syö. Täätteeksi käy jotakuinkin kaikki, mitä voisi kuvitella syövänsä uuniperunan kanssa.

Kannattaa myös muistaa, että munakasrulla on törkeän hyvää myös lämpimänä. Sisään esimerkiksi hyvää jauhelihakastiketta (esimerkiksi Riikan Sloppy Joe -soosi), lätty rullalle, juustoa päälle ja hetkeksi uuniin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Munakasrulla

Ainekset

5
dl
maitoa
5
kananmunaa
1
tl
suolaa
2
dl
vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1/2
tl
leivinjauhetta
valkopippuria
(paprikajauhetta)

Työvaiheet

  1. Vispaa munien rakenne rikki. Lisää maito, leivinjauhe ja mausteet. Vatkaa kaikki kunnolla sekaisin. Lisää jauhot parissa erässä ja sekoita munakasmassa tasaiseksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Anna munakasmassan tekeytyä sillä aikaa, kun uuni kuumenee.
  3. Vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Kaada munamassa pellille. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
  4. Valmista mieleisesi täyte. Anna munakaslevyn jäähtyä ennen täyttämistä. Levitä täyte munakaslevylle, kieritä rullalle kääretortun tapaan ja aseta tarjolle.
  5. Jos haluat, voit päällystää kylmän munakasrullan voileipäkakun tapaan (ja itse asiassa samoilla päällysteilläkin). Jos täytät munakasrullan esimerkiksi paksulla jauhelihakastikkeella, ripottele rullalle juustoraastetta ja pane se uuniin vielä gratinoitumaan, niin voit syödä rullan lämpimänä.

Avokado-hummustäyte

Ainekset

1
prk
kikherneitä
1
rkl
tahinia
1
sitruunan mehu
2
valkosipulinkynttä
1/2-1
dl
oliiviöljyä
2
avokadoa
1
puntti
lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
srirachaa

Työvaiheet

  1. Aja blenderissä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Levitä tahna varovasti munakaslevyn päälle. Jos tahna on kovin paksua, lisää vähän sitruunamehua, vettä tai oliiviöljyä. Puristele kiknernetäytteen päälle maun mukaan srirachaa. Rullaa ja tarjoile.

Feta-paprikatäyte

Ainekset

200
g
fetaa
1
prl
ranskankermaa
1
valkosipulinkynsi
1/2
sitruunan mehu
1
paprika
1
puntti
basilikaa
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pilko paprika. Murskaa valkosipuli. Muhjaa feta haarukalla. Silppua basilika.
  2. Sekoita aineet keskenään. Mausta, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.