Iltapalaklassikko voi tarvittaessa korvata jopa juhlapöydän voileipäkakun.
Taannoin kävi niin, että pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni osallistumaan baby shower -juhliin. Ystäväni saavat vauvan, ja koska halusin kerrankin päästä ruokaruljanssista helpolla, ehdotin juhlatoimikunnalle, että voisin isännöidä kyseiset pippalot.
Odotin vähän kauhuissani että kotini täyttyy vaippakakuista, vaaleanpunaisista ilmapalloista ja helistimistä, mutta koska tulevan äidin ihmismaku on mitä ilmeisimmin oivallinen, oli elämäni ensimmäinen baby shower varsin miellyttävä kokemus. Samaa sanoi onneksi myös tuleva äiti.
Vaikka halusin päästä ruokaruljanssista helpolla, en tietenkään päässyt lusmuamaan. Juhlatoimikunta päätti hoitaa brunssitarjoilun vegepainotteisesti, joten päätin valmistaa vieraille muutaman munakasrullan.
Olen munaruokien suuri ystävä, koska niiden muuntelukyky on aivan omaa luokkaansa. Ja koska olen myös retron ja nostalgian suuri ystävä (mikä varmaan näkyy lisäämistäni resepteistä), oli munakasrulla mitä mainioin tarjottava juuri näihin kemuihin.
Se oli yllättävän monelle myös ensimmäinen munakasrullakokemus! Kerroin tästä työkaverilleni Chrisselle, joka nauroi, että "näin ne ruokatrendit tulevat ja menevät". Se mikä on eksoottista kolmekymppisille on kokeneemmille ketuille jo old school.
Munakasrullaa tehdessä on syytä muistaa muutama asia:
1. Osta itse poikkaistavaa leivinpaperia! Ainakaan omissa uunipelleissäni valmiiksi arkitettu paperi ei riitä kattamaan koko peltiä, ja peltiin kiinni palaneen munamassan raaputtelu ja peseminen ei ole kovin lystikästä puuhaa.
2. Jos teet kylmän täytteen, anna munalevyn jäähtyä rauhassa ennen täyttämistä. Jos levy on kuuma tai lämmin, ainakin maitopohjaiset täytteet tuppaavat sulamaan tai lössähtämään.
3. Älä stressaa täytteestä. Se kääritään munakasrullan sisään, joten piperrykseen ei ole tarvetta.
Itse täytin rullat (tein kolminkertaisen annoksen) avokadohummuksella ja feta-paprikatahnalla. Avokadohummuksen päälle roiskin vielä srirachaa. Hummusversio loppui juhlissa ensimmäisenä, mutta feta-paprikarullakin teki hyvin kauppansa.
Ajattelin, että suurena voileipäkakkujen ystävänä voisin ehkä kevään juhlissa korvata voileipäkakun munakasrullalla. Jos sen päällystää ja koristelee, menee rulla täysin kakusta, ja maistuu ehkä niillekin, jotka eivät leipää syö. Täätteeksi käy jotakuinkin kaikki, mitä voisi kuvitella syövänsä uuniperunan kanssa.
Kannattaa myös muistaa, että munakasrulla on törkeän hyvää myös lämpimänä. Sisään esimerkiksi hyvää jauhelihakastiketta (esimerkiksi Riikan Sloppy Joe -soosi), lätty rullalle, juustoa päälle ja hetkeksi uuniin!
Munakasrulla
Ainekset
Työvaiheet
- Vispaa munien rakenne rikki. Lisää maito, leivinjauhe ja mausteet. Vatkaa kaikki kunnolla sekaisin. Lisää jauhot parissa erässä ja sekoita munakasmassa tasaiseksi.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Anna munakasmassan tekeytyä sillä aikaa, kun uuni kuumenee.
- Vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Kaada munamassa pellille. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
- Valmista mieleisesi täyte. Anna munakaslevyn jäähtyä ennen täyttämistä. Levitä täyte munakaslevylle, kieritä rullalle kääretortun tapaan ja aseta tarjolle.
- Jos haluat, voit päällystää kylmän munakasrullan voileipäkakun tapaan (ja itse asiassa samoilla päällysteilläkin). Jos täytät munakasrullan esimerkiksi paksulla jauhelihakastikkeella, ripottele rullalle juustoraastetta ja pane se uuniin vielä gratinoitumaan, niin voit syödä rullan lämpimänä.
Avokado-hummustäyte
Ainekset
Työvaiheet
- Aja blenderissä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Levitä tahna varovasti munakaslevyn päälle. Jos tahna on kovin paksua, lisää vähän sitruunamehua, vettä tai oliiviöljyä. Puristele kiknernetäytteen päälle maun mukaan srirachaa. Rullaa ja tarjoile.
Feta-paprikatäyte
Ainekset
Työvaiheet
- Pilko paprika. Murskaa valkosipuli. Muhjaa feta haarukalla. Silppua basilika.
- Sekoita aineet keskenään. Mausta, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.