Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 95 keittokirjaan.

Iltapalaklassikko voi tarvittaessa korvata jopa juhlapöydän voileipäkakun.

Taannoin kävi niin, että pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni osallistumaan baby shower -juhliin. Ystäväni saavat vauvan, ja koska halusin kerrankin päästä ruokaruljanssista helpolla, ehdotin juhlatoimikunnalle, että voisin isännöidä kyseiset pippalot.

Odotin vähän kauhuissani että kotini täyttyy vaippakakuista, vaaleanpunaisista ilmapalloista ja helistimistä, mutta koska tulevan äidin ihmismaku on mitä ilmeisimmin oivallinen, oli elämäni ensimmäinen baby shower varsin miellyttävä kokemus. Samaa sanoi onneksi myös tuleva äiti.

Vaikka halusin päästä ruokaruljanssista helpolla, en tietenkään päässyt lusmuamaan. Juhlatoimikunta päätti hoitaa brunssitarjoilun vegepainotteisesti, joten päätin valmistaa vieraille muutaman munakasrullan.

Olen munaruokien suuri ystävä, koska niiden muuntelukyky on aivan omaa luokkaansa. Ja koska olen myös retron ja nostalgian suuri ystävä (mikä varmaan näkyy lisäämistäni resepteistä), oli munakasrulla mitä mainioin tarjottava juuri näihin kemuihin.

Se oli yllättävän monelle myös ensimmäinen munakasrullakokemus! Kerroin tästä työkaverilleni Chrisselle, joka nauroi, että "näin ne ruokatrendit tulevat ja menevät". Se mikä on eksoottista kolmekymppisille on kokeneemmille ketuille jo old school.

Munakasrullaa tehdessä on syytä muistaa muutama asia:

1. Osta itse poikkaistavaa leivinpaperia! Ainakaan omissa uunipelleissäni valmiiksi arkitettu paperi ei riitä kattamaan koko peltiä, ja peltiin kiinni palaneen munamassan raaputtelu ja peseminen ei ole kovin lystikästä puuhaa.

2. Jos teet kylmän täytteen, anna munalevyn jäähtyä rauhassa ennen täyttämistä. Jos levy on kuuma tai lämmin, ainakin maitopohjaiset täytteet tuppaavat sulamaan tai lössähtämään.

3. Älä stressaa täytteestä. Se kääritään munakasrullan sisään, joten piperrykseen ei ole tarvetta.

Itse täytin rullat (tein kolminkertaisen annoksen) avokadohummuksella ja feta-paprikatahnalla. Avokadohummuksen päälle roiskin vielä srirachaa. Hummusversio loppui juhlissa ensimmäisenä, mutta feta-paprikarullakin teki hyvin kauppansa.

Ajattelin, että suurena voileipäkakkujen ystävänä voisin ehkä kevään juhlissa korvata voileipäkakun munakasrullalla. Jos sen päällystää ja koristelee, menee rulla täysin kakusta, ja maistuu ehkä niillekin, jotka eivät leipää syö. Täätteeksi käy jotakuinkin kaikki, mitä voisi kuvitella syövänsä uuniperunan kanssa.

Kannattaa myös muistaa, että munakasrulla on törkeän hyvää myös lämpimänä. Sisään esimerkiksi hyvää jauhelihakastiketta (esimerkiksi Riikan Sloppy Joe -soosi), lätty rullalle, juustoa päälle ja hetkeksi uuniin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Munakasrulla

Ainekset

5
dl
maitoa
5
kananmunaa
1
tl
suolaa
2
dl
vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1/2
tl
leivinjauhetta
valkopippuria
(paprikajauhetta)

Työvaiheet

  1. Vispaa munien rakenne rikki. Lisää maito, leivinjauhe ja mausteet. Vatkaa kaikki kunnolla sekaisin. Lisää jauhot parissa erässä ja sekoita munakasmassa tasaiseksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Anna munakasmassan tekeytyä sillä aikaa, kun uuni kuumenee.
  3. Vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Kaada munamassa pellille. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
  4. Valmista mieleisesi täyte. Anna munakaslevyn jäähtyä ennen täyttämistä. Levitä täyte munakaslevylle, kieritä rullalle kääretortun tapaan ja aseta tarjolle.
  5. Jos haluat, voit päällystää kylmän munakasrullan voileipäkakun tapaan (ja itse asiassa samoilla päällysteilläkin). Jos täytät munakasrullan esimerkiksi paksulla jauhelihakastikkeella, ripottele rullalle juustoraastetta ja pane se uuniin vielä gratinoitumaan, niin voit syödä rullan lämpimänä.

Avokado-hummustäyte

Ainekset

1
prk
kikherneitä
1
rkl
tahinia
1
sitruunan mehu
2
valkosipulinkynttä
1/2-1
dl
oliiviöljyä
2
avokadoa
1
puntti
lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
srirachaa

Työvaiheet

  1. Aja blenderissä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Levitä tahna varovasti munakaslevyn päälle. Jos tahna on kovin paksua, lisää vähän sitruunamehua, vettä tai oliiviöljyä. Puristele kiknernetäytteen päälle maun mukaan srirachaa. Rullaa ja tarjoile.

Feta-paprikatäyte

Ainekset

200
g
fetaa
1
prl
ranskankermaa
1
valkosipulinkynsi
1/2
sitruunan mehu
1
paprika
1
puntti
basilikaa
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pilko paprika. Murskaa valkosipuli. Muhjaa feta haarukalla. Silppua basilika.
  2. Sekoita aineet keskenään. Mausta, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1128 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Rapsakat ruohosipuliletut kannattaa syödä heti, ihanan kuumina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa lettua
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen ruohosipulilettu

Ainekset

TAIKINA
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
sipulijauhetta
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
ruokasoodaa
4
dl
kylmää vettä
¼
tl
suolaa
¼
tl
sokeria
LISÄKSI
1
iso ruukku
ruohosipulia
1
chili
4
rkl
rypsiöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset kulhossa. Jaa ruohosipulit neljään nippuun ja leikkaa varret noin 5 cm:n pätkiksi. Hienonna chili.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isolla, tarttumattomalla pannulla. Levitä desi taikinaa tasaisesti pannulle. Paina pannukakun pinnalle neljännes ruohosipulista ja vähän chiliä. Valuta letun päälle vielä ruokalusikallinen taikinaa, jotta ruohosipulit tarttuvat lettuun.
  3. Paista 3–4 minuuttia, kunnes taikina on melkein kokonaan hyytynyt. Käännä ja paista toiselta puolelta 1–2 minuuttia tai kunnes lettu on kypsä ja rapea. Tarjoile soija-seesamikastikkeen kanssa (ks. ohje).

Soija-seesamikastike

Ainekset

½
dl
hienonnettua ruohosipulia
3
rkl
soijaa
2
rkl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
seesaminsiemeniä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna ruohosipuli ja laita pieneen kulhoon tai kastikekippoon. Sekoita joukkoon loput ainekset ja tarjoile lettujen kanssa.
Sport on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kuituja ja hedelmiä sisältävä rahka on mainio välipala. Pakkaa rahka ja mysli omiin rasioihinsa ja ota töihin iltapäivän evääksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitrusrahka kaura-chiamyslillä

Ainekset

MYSLI
1
dl
kaurahiutaleita (gluteeniton)
2
rkl
kauraleseitä (gluteeniton)
1
rkl
chiasiemeniä
1
rkl
hunajaa
1
rkl
öljyä
ripaus
suolaa
SITRUSRAHKA
3
dl
maitorahkaa (laktoositon)
½
dl
mandariinimehua
4
dl
kuutioituja sitrushedelmiä (esim. verigreippiä, appelsiini, mandariinia, kumkvatti)
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Sekoita myslin aineet kulhossa tasaiseksi. Paahda mysliä kuivalla, kuumalla paistinpannulla noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen.

  2. Sekoita rahkan joukkoon mandariinimehu. Leikkaa mieleisiäsi sitrushedelmiä nahattomiksi, pieniksi kuutioiksi. Sekoita hedelmäkuutiot ja hunaja rahkan joukkoon. Lusikoi rahka tarjoilukippoihin ja nauti jäähtyneen myslin kanssa.

Me Naiset on lisännyt 1128 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Kesältä maistuva pasta syntyy jugurtista, juustosta ja herneistä. Jogurtilla saa ruokaan samanlaista täyteläisyyttä kuin kermalla, mutta lopputuloksesta tulee raikkaampi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Jugurtti-hernepasta

Ainekset

1
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesanjuustoa
2
dl
maustamatonta paksua jugurttia
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
1
litra
herneitä/ 1 pss (200 g) pakasteherneitä
1
punainen chili
1
ruukku
basilikaa
1
tlk (130/160 g)
linssejä
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Pese ja kuivaa sitruuna hyvin. Raasta sitruunan kuori kulhoon ja purista päälle mehu. Raasta joukkoon juusto ja lisää jugurtti ja mausteet.
  2. Riivi herneet. Hienonna chili ja basilika. Valuta linssit.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista chiliä ja linssejä 2–3 minuuttia. Lisää suola ja basilika. Laita ripote sivuun odottamaan pastan kypsymistä.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää herneet kattilaan muutama minuutti ennen kuin pasta on kypsää.
  5. Ota desilitra keitinvettä talteen, siivilöi pasta ja laita se takasin kattilaan. Sekoita joukkoon juustoseos ja puoli desilitraa keitinvettä. Sekoita pastaa voimakkaasti hetki niin, että juusto hieman sulaa. Lisää tarvittaessa vielä tilkka lämmintä keitinvettä. Sekoita, kunnes jugurttiseos muuttuu kastikemaiseksi ja peittää pastan kauttaaltaan.
  6. Lusikoi linssipaistosta pasta-annosten päälle ennen tarjoilua.
Sport on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Surauta päivän päätteeksi kaurapitoinen smoothie. Saat reippaasti kuitua, proteiinia ja vitamiineja. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Back on track -smoothie

Ainekset

2
banaania
1
mango kuutioina
1
dl
jäisiä mustaherukoita
½
dl
voimakauraa (esim. Fazer Alku)
4
dl
kauramaitoa
2
kiiviä

Työvaiheet

  1. Mittaa blenderiin kaikki smoothieaineet kiiviä lukuun ottamatta. Anna käydä tasaiseksi. Kaada juoma laseihin. Leikkaa kiivi kuutioiksi smoothien pinnalle.