WWF Suomi on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.

Aasialaistyyppisen kastikkeen itämaiset maut korostavat kotimaisen kalan aromeja.

Särkikalat, kuten lahna ja särki, ovat ekologinen valinta ruokapöytään. Niihin ei ole kohdistunut merkittävää pyyntipainetta ja monin paikoin kannat ovat jopa ylitiheitä ja alihyödynnettyjä. Viime vuosina särkikalojen kaupallista pyyntiä on edistetty niin sanotun poistokalastushankkeen avulla, ja merialueen särki- ja lahnasaalis onkin ollut yli viisinkertainen vuosituhannen alkuun verrattuna. Lisätietoja: http://wwf.fi/kalaopas

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu lahna aasialaisittain

Ainekset

Lahna
kokonainen perattu lahna
suolaa (maun mukaan)
Kastike
2
limen mehu
2
valkosipulinkynttä
1
tuore chili
2
tl
raastettua inkivääriä
1-2
rkl
kalakastiketta
4
rkl
soijakastiketta
reilusti tuoretta korianteria
ripaus suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

Sekoita kastike ja jätä maustumaan. Sivele kalan pintaan öljyä. Paista lahnaa suolapedillä miedolla lämmöllä muurinpohjapannulla, kunnes kala on sisältä kauniin valkoista. Valele lopuksi kastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2413 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Selina Vienola ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Paistettujen kalafileiden seuraan sopii kylmä ja raikas tomaattikastike, joka saa makunsa oliiveista ja kapriksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kastikkeen maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut kalafileet ja italialainen tomaattikastike

Ainekset

Italialainen tomaattikastike
3
isoa tomaattia
4–8
mustaa oliivia
1
rkl
kapriksia
½
ruukkua
tuoretta oreganoa
1
rkl
ekstra-neitsytoliiviöljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Paistetut kalafileet
600
g
ahven- tai kuhafileitä
1
tl
suolaa
4
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita vettä kiehumaan pieneen kattilaan. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin minuutiksi, nosta lautaselle ja kuori. Halkaise tomaatit, kaavi pois siemenet ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.

  2. Hienonna oliivit ja kaprikset. Riivi oreganon lehdet varresta.

  3. Sekoita kaikki kastikkeen aineet kulhossa. Anna tekeytyä vähintään 30 minuuttia.

  4. Pyyhi kalafileet kuivaksi ja mausta suolalla.

  5. Kuumenna öljy pannussa. Laita fileet pannuun ja paista rapeaksi 2–4 minuuttia riippuen kalafileiden paksuudesta. Huljuttele öljyä fileiden päälle lastalla. Käännä fileet ja paista vielä 1 minuutti.

  6. Laita fileet tarjoilulautaselle ja annostele päälle tomaattikastiketta.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 190 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Leivinpaperista taitellun nyytin kätköissä ruoka kypsyy uunissa helposti ja käryttömästi. Pakettiin piilotetaan jättirapuja, lehtikaalia ja kuskusia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukuskus paketissa

Ainekset

2
dl
(täysjyvä)kuskusia
kasvislientä
1
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
appelsiinimehua
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
100
g
lehtikaalia
16
raakaa jättirapua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Keitä kuskus kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsään kuskusiin öljy. Mausta appelsiinimehulla ja pippurilla.
  2. Ota kahdeksan arkkia leivinpaperia. Niistä tehdään neljä pakettia eli laita aina kaksi arkkia päällekkäin. Taita arkit kahtia ja leikkaa ne puolikkaan sydämen muotoisiksi eli avattuna arkit ovat sydämen muotoisia.
  3. Hienonna lehtikaalit. Nosta kuskusia, katkarapuja ja lehtikaalia arkkien keskelle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Valuta hieman öljyä paketteihin. Taita kahtia ja taittele kiinni tiiviiksi paketeiksi.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Pirskota paketteihin halutessasi sitruunamehua ja sitruunan kuoriraastetta. Jos olet kastikkeiden ystävä, tarjoa paketit peston, tsatsikin tai maustetun majoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1261 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Helpot pizzapatongit valmistuvat esipaistetuista patongeista. Kokeile simppeliä tonnikala-maissitäytettä tai sovella reseptiä omilla lempitäytteilläsi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pizzapatongit

Ainekset

2
esipaistettua patonkia
Täyte
1
pieni tlk
maissia (noin 150 g)
1
tlk
tonnikalaa öljyssä
2
(eri väristä) paprikaa
100
g
juustoraastetta
1
tl
kuivattua oreganoa
Lisäksi
4
rkl
tomaattipyreetä
50
g
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni patonkipakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Puolita patongit pituussuunnassa leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunissa puolet annetusta kypsennysajasta.

  3. Tee sillä aikaa täyte. Valuta säilykkeet, säästä hieman tonnikalan öljyä. Paloittele paprikat pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  4. Ota puoliksi paistetut patongit uunista. Voitele jokainen ruokalusikallisella tomaattipyreetä. Jaa tonnikalapaprikatäyte päälle, ripottele pinnalle vielä juustoa ja paista uunissa, kunnes juusto on sulanut ja patongit saaneet hieman väriä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2413 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuohkea voikastike ja vihreä tilliöljy muuntavat klassisen kuha-annoksen trendikkääksi katseenvangitsijaksi.

Kahden kastikkeen trendi on tullut jäädäkseen! Hieno pari kalalle on öljyllä leikattu voikastike, yhdistelmä, jota näkee monissa ravintoloissa. Syvänvihreä öljy luo hienon efektin ja rikkoo kastikkeen rakenteen hämmästyttävän kauniisti.

Kalan kypsentäminen jäähtyvässä liemessä on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuhafileet ruskistetussa voissa ja tilliöljyllä leikattu voikastike

Ainekset

4
kuhafileetä
1
sitruuna
1
tl
suolaa
100
g
voita
Tilliöljy
1
ruukku
tilliä
3
dl
rypsiöljyä
Voikastike
1
salottisipuli
1
tl
rypsiöljyä
1
tl
ruokokidesokeria
1
rkl
omenaviinietikkaa
3
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
100
g
voita

Työvaiheet

  1. Tee ensin tilliöljy. Soseuta tilliä ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Tilliöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
  2. Poista fileistä ruodot pinseteillä tai leikkaa v-viilto ruotorivin molemmin puolin
  3. Laita 100 g voita kattilaan tai paistinpannuun ja anna ruskistua miedolla lämmöllä, kunnes tuoksu on pähkinäinen. Sammuta liesi ja anna voin jäähtyä 10 minuuttia. Laita kuhafileet kuumaan voihin ja anna kalan kypsyä jäähtyvässä voissa 5–10 minuuttia. Kala on kypsää, kun se lohkeaa helposti.
  4. Tee voikastike kalan kypsyessä. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa noin 1 minuutti. Lisää viinietikka ja viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä puolet, tähän menee noin 5 minuuttia. Siivilöi liemi pieneen kattilaan ja lisää kerma. Keitä seosta miedolla lämmöllä 1–2 minuuttia. Kuutioi voi ja lisää se pienissä erissä koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes kastike on kuohkeaa.
  5. Laita kypsät kuhafileet lautasille ja hiillosta halutessasi kalan pinta polttimella. Pyöräytä noin desi tilliöljyä kastikkeeseen ja lusikoi kastike kuhafileiden ympärille.
  6. Koristele tillinoksilla.

Kommentit (0)