WWF Suomi on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.

Kirjolohi, halloumi ja avokado – ei paha yhdistelmä!

Kotimaisen kirjolohen kasvatusta ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö. Vuonna 2014 näytimme kirjolohelle ensi kertaa vihreää valoa kalaoppaassamme. Kalatiskiltä kannattaa siis aina valita kotimaista kirjolohta. Lue lisää: http://wwf.fi/kalaopas

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min + 2 h

Kirjolohiburgerit ja avokadokastike

Ainekset

Avokadokastike
2
avokadoa
1
valkosipulinkynsi
reilu loraus oliiviöljyä
ruohittua mustapippuria
2
rkl
sitruunanmehua
½
tl
suolaa
lisää halutessasi chilijauhetta
Piparjuurimajoneesi
2
dl
majoneesi
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
piparjuuritahnaa
2
rkl
sitruunanmehua
ripaus suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
kourallinen silputtuja yrttejä (esim. korianteria, persiljaa)
Hampurilaissämpylät (8-10 sämpylää)
3
dl
vettä
dl
vehnäjauhoja
3
rkl
sulatettua voita
1
tl
suolaa
7
g
kuivahiivaa (yksi pussi)
2
rkl
sokeria
kurkumaa
1
kananmuna voiteluun
seesaminsiemeniä/siemensekoitusta
Kirjolohi
400-500
g
kirjolohta
1-1/2
tl
suolaa
lisää halutessasi sitruunanmehua

Työvaiheet

Lämmitä vesi 42 asteen lämpöiseksi ja sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä, kunnes seos kuplii. Lisää suola. Sekoita kurkuma huolellisesti jauhojen joukkoon ja lisää jauhot vähitellen nesteeseen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuutin ajan. Lisää lopuksi voisula. Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Kaavi kohonnut taikina leivinpöydälle ja jaa noin 8 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta pellille. Peitä liinalla ja kohota vielä noin 30 min. Voitele kananmunalla ja koristele seesaminsiemenillä. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat kauniin kullanruskean pinnan. Sekoita majoneesin joukkoon silputtu valkosipuli, piparjuuritahna ja sitruunanmehu. Mausta suolalla, pippurilla ja esimerkiksi korianterilla.

Tee avokadokastike soseuttamalla kaikki ainekset keskenään.

Leikkaa nahattomasta lohesta neliön muotoisia paloja. ripottele suolaa kalapalojen päälle. Paista pannulla molemmin puolin, niin että kala saa kauniin paistopinnan. Älä paista kuivaksi.

Kokoa lohiburgerit: Voitele sämpylät molemmilta puolin piparjuurimajoneesilla ja asettele väliin muutama tomaatinsiivu. Nosta päälle paistettu lohi ja halloumi. Viimeistele avokadokastikkeella ja vuonankaalilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Carbonara-henkisessä pastassa käytetään valmiiksi pestyjä, patavalmiita simpukoita. Ruokaan tulee makua ja rakennetta simpukoiden ja pastan keitinliemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukka-carbonarapasta

Ainekset

1
kg
tuoreita, patavalmiita sinisimpukoita
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
dl
valkoviiniä
3
persiljanoksaa
dl
vettä
Lisäksi
400
g
spagettia
1+1
dl
parmesaanijuustoa raasteena
2
keltuaista
1
dl
simpukoiden keitinlientä
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria
1–2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet yksilöt pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista niitä voissa, laakeassa kattilassa pari minuuttia. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää persiljanoksat ja vesi, ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Kaada simpukat kattilaan ja anna kypsyä kuumimmalla teholla kansi kiinni 4–5 minuuttia. Nosta simpukat reikäkauhalla jäähtymään laakeaan kulhoon. Jätä liemi liedelle ja pidä se kuumana matalalla lämmöllä. Irrota simpukoista lihat talteen.

  2. Keitä pasta al denteksi suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä).

  3. Raasta parmesaani. Riko keltuaiset kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada kuumaa simpukkalientä ja pastan keitinvettä keltuaisten joukkoon. Lisää desi parmesaania sekoittaen. Kaada seos kuuman pastan joukkoon, lisää mausteet ja sekoita. Tarjoa loppu parmesaani pastan pinnalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tacoja pohjoiseen tyyliin. Paista kuhat rapeiksi ja ryyditä herkku mummonkurkkusalsalla ja piparjuurijogurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 pientä annosta
Valmistusaika
45 min + tortillat 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suomalaiset rieskatacot

Ainekset

8
rieskatortillaa (ohje alla)
Mummonkurkkusalsa
6
rkl
vettä
4
rkl
sokeria
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
kurkku
1
salottisipuli
Piparjuurikastike
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
raastettua piparjuurta
1
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
Leivitetty kala
600
g
vaaleaa kalafileetä (esim. kuhaa)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
n. 3
dl
pankojauhoja
Lisäksi
rypsiöljyä paistamiseen
salaattia tai versoja
sitruunaa ja tilliä

Työvaiheet

  1. Tee mummonkurkkusalsa. Mittaa vesi, sokeri, etikka ja suola kattilaan. Kiehauta seos. Anna jäähtyä. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla ja kuutioi kurkku. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää kurkut ja sipulit liemeen ja anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

  2. Tee piparjuurikastike. Mausta jogurtti raastetulla piparjuurella, sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla.

  3. Leivo ja paista rieskatortillat.

  4. Valmista kalat. Leikkaa fileet nahattomiksi paloiksi ja poista ruodot tarvittaessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Mittaa vehnäjauhot laakealle lautaselle. Riko munat toiselle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Laita pankojauhot kolmannelle lautaselle. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten munaan ja painele lopuksi pankojauhoissa. Paista kalat öljyssä pannussa, muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää.

  5. Valuta mummonkurkkusalsa liemestään. Lado rieskalle kalaa, kurkkusalsaa ja kastiketta. Viimeistele salaatilla. Pirskota päälle sitruunamehua ja lisää halutessasi tilliä.

Rieskatortillat

Ainekset

dl
maitoa, kaurajuomaa tai vettä
6
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
(kirkastettua voita)

Työvaiheet

  1. Mittaa maito, jauhot ja suola kulhoon. Lisää öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

  2. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 8–10 palaan. Pyöräytä palloiksi ja kauli ohuiksi lätyiksi. Peitä keittiöpyyhkeellä.

  3. Paista rieskatortilloja kuumassa pannussa ilman rasvaa noin 2 minuuttia molemmilta puolilta. Voit paistaa kahdella pannulla samanaikaisesti, niin työ sujuu nopeammin. Laita paistetut tortillat liinan alle, niin ne pysyvät pehmeinä. Halutessasi voit sipaista vastapaistetuille rieskatortilloille kirkastettua voita.

Vinkki! Tortillat voi pakastaa. Laita väleihin palat leivinpaperia, niin irrottaminen sujuu helpommin. Tortillat säilyvät pakastimessa muutaman kuukauden.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Marinoi lohi japanilaisittain soijakastikkeen ja makean mirinin seoksella. Henkäyksenohuet porkkana- ja punasipuliviipaleet höystävät kalan kauniiksi ja tutun jouluiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + maustuminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Mirin-lohi

Ainekset

400
g
lohifileetä
1
punasipuli
1
porkkana
¾
dl
japanilaista soijakastiketta
½
dl
miriniä
2
tähtianista
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Irrota lohifileestä nahka ja leikkaa kala haarukkapaloiksi.
  2. Kuori ja leikkaa punasipuli ja porkkana ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä soijakastike ja mirin mausteliemeksi.
  3. Laita kalapalat, sipulit, porkkanat ja tähtianikset purkkiin. Kaada liemi päälle ja anna maustua seuraavaan päivään jääkaapissa.
  4. Hienonna persilja koristeeksi juuri ennen tarjoilua.

Vinkki: Lisää makua saat, kun raastat lohen joukkoon 2 rkl tuoretta inkivääriä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Tuure Kilpeläinen ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Muusikko Tuure Kilpeläisen italialaisvoittoisesta joulupöydästä löytyy joka vuosi ainakin raikkaan hapokasta siikacevichea. Varo, ettet laita liikaa suolaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + tekeytyminen vähintään 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Siikaceviche

Ainekset

400
g
siikafileitä (kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa)
3
limettiä
noin 1
rkl
vodkaa
noin 1
tl
sormisuolaa
1
tl + 1 tl
kokonaisia rosepippureita
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Leikkaa siikafilee ohuiksi viipaleiksi ja asettele lautaselle.

  2. Purista limeteistä mehut päälle. Lorauta päälle myös vodkaa.

  3. Murskaa 1 tl roseepippureita morttelissa ja ripottele päälle. Rouhi myös mustapippuria ja ripottele suolaa. Revi puolet mintusta pinnalle.

  4. Anna maustua kylmässä muutama tunti. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele vielä lopuilla mintun lehdillä ja kokonaisilla roseepippureilla.

Kommentit (0)