Jääkellarin lohi on perinteinen jouluherkku. Kuva Panu Pälviä.
Jääkellarin lohi on perinteinen jouluherkku. Kuva Panu Pälviä.

Monelle joulunviettäjälle kalapöydästä on tullut ruokajuhlan tärkein osa. Olisikohan lautasella vielä tilaa inkiväärisiialle, jääkellarin lohelle tai piparjuurisillille?

1. Inkiväärisiika

Jos jaksat tehdä vain yhden uuden ruuan tänä jouluna, olkoon tämä se. Graavisiika lähtee mahtavaan nousuun, kun tutustutat sen japanilaisiin makuihin. Mutta älä pelästy - inkivääri ja tuore korianteri eivät jyrää hentoa pohjoisen kalaa, vaan antavat sen säilyttää oman kiehtovan luonteensa.

Tutustu inkiväärisiian reseptiin täällä.

2. Jääkellarin lohi

Graavikalan serkkutyttö tulee länsinaapurista Ruotsista, jossa se kulkee nimellä rimmad lax. Suolaliemessä maustuessaan lohi pysyy mehevänä ja pehmeänä. Jos haluat tarjota jääkellarilohen aitoon ruotsalaistyyliin, leikkaa se paksuiksi (ainakin sentin paksuisiksi) viipaleiksi.

Tutustu jääkellarilohen reseptiin täällä.

3. Piparjuurisilli

Sillin paikkaa joulupöydässä ei kyseenalaisteta, mutta uudella tavalla maustaminen kääntää rasvaisen suolakalan trendikkääksi. Kuten lisäämällä sen joukkoon raikasta kermaviiliä ja mukavasti puraisevaa piparjuurta. Valkoinen ruoka muistuttaa samalla, mikä on aidon joulun väri.

Tutustu piparjuurisillin reseptiin täällä-

4. Granaattiomenalohi

Lohipalat käväisevät uunissa ja mautuvat sitten fenkolinsiemenliemessä ihanan pehmeiksi. Granaattiomena viimeistelee maun.

Granaattiomenalohen ohjeen löydät täältä.

5. Mädillä kruunattu haukimureke


Hauesta jalostuu juhlava mureke, kun annoksen päälle lasketaan siianmätikruunu. Murekkeen voi valmistaa jo päivää aikaisemmin ja vain koristella ennen tarjoamista.

Mädillä kruunatun haukimurekkeen ohjeen löydät täältä.

6. Lipeäkala

Luonteikas perinneherkku jakaa mielipiteitä, mutta monien joulupöytään lipeäkala kuuluu ehdottomasti. Yhdistä uunissa kypsentämisen ja vedessä keittämisen edut ja hauduta lipeäkala uunissa vedessä.

Uunikypsennetyn lipeäkalan ohjeen löydät täältä.

7. Rosmariiniöljyllä marinoitu siika


Upea siika-annos on vähän kuin cevichen ja sashimin sekoitus: sitruuna kypsentää siian kevyesti pinnalta. Rosmariinin aromi sopii hienosti joulupöytään!

Rosmariinisiian ohjeen löydät täältä.

8. Haukipullat ja mätikastike 


Kylmän mätikastikkeen ja tillin kanssa tarjotut haukipullat kruunaavat joulupöydän. 

Haukipullien ja mätikastikkeen ohjeen löydät täältä.

9. Graavilohi kolmella tavalla

Chili-sitruuna, muscovado vai appelsiini-inkivääri? Mikä onkaan suosikkimausteesi, löydät ohjeen graaviloheen täältä.

 

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!