Pian sinäkin juot tyrni-mylkiä. Kuva: Panu Pälviä
Pian sinäkin juot tyrni-mylkiä. Kuva: Panu Pälviä

Listasimme vuoden viileimmät juomatrendit ja kerromme, missä pääset niitä maistamaan. Tai poimi reseptit ja tee itse!

Humaloitu siideri

Uutinen siiderifaneille: trendikkäin siideri humaloidaan kuin olut. ”Hopped cider” maistuu siiderin ja oluen risteytykseltä. Jenkkitrendi on nyt rantautumassa Suomeen. Kannattaa kokeilla virolaisen Jaanihanson siideritalon humaloitua siideriä.

Maista: ravintola Bier-Bier, Helsinki.

Friikkipirtelö

Parempi överit kuin vajarit, ainakin mitä tulee pirtelöihin. Freakshake-tyyliin koristeltu pirtelö pursuaa pitkin lasin reunaa. Kermavaahdon, strösselien ja kastikkeiden päälle kasataan vielä keksejä, karkkeja ja donitseja – tai vaikka ranskalaisia perunoita. Testaa vaikka itse laskiaispullapirtelöä, suklaaöveripirtelöä tai flamingopirtelöä.

Maista: The Lucky Bastard, Helsinki.

Holittomat

Mitä nuoriso edellä, sitä muut perässä: nuori polvi juhlii tutkitusti useammin ilman alkoholia kuin vanhempansa. Siksi ravintolat ja baarit satsaavat yhä parempiin alkoholittomiin juomavaihtoehtoihin. Onhan se noloa, jos porukan ”autoilijalle” on tarjota vain vichy tai cokis. Testaa alkoholitonta kurkkumocktailia, ohjeen löydät täältä.

Maista: Rusty Bar, Helsinki.

Vermutti

Barcelona on noussut cocktailkulttuurin edelläkävijäksi. Mikä siellä on pop, on pian muuallakin. Nyt Barcelonassa vauhkotaan vermutista. Myös Helsingissä vasta avattu tapasbaari Bar Cón kehuskelee ”Pohjoismaiden suurimmalla vermuttivalikoimalla”. Tee itse raikas vermutti-olutcocktail Hopps and dreams.

Maista: Bar Cón, Helsinki.

Mylk

Manteli- ja kauramaito ovat olleet nosteessa jo tovin. Nyt viileintä ovat niistä tehdyt mylk-juomat. ”Mylk” on väännetty sanasta milk eli maito. Kasvimaito maustetaan muodikkaasti kurkumalla, kardemummalla ja inkiväärillä. Superhelpon tyrni-mylkin ohjeen löydät täältä.

Maista: Date + Kale, Helsinki.

Juomatrendit on julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehdessä.

Markkinoille on tullut valtavasti uusia lonkeroita, mutta mitä niistä kannattaa ostaa?

Uusi alkoholilaki toi lonkerot kauppojen hyllyille. Tässä valmistajat näkivät hyvän tilaisuuden panostaa lonkeroihin uudella tavalla. Markkinoille on viime kuukausina tullut runsaasti uusia tuotteita, ja nyt on aika katsoa, miten ne pärjäävät vanhojen suosikkien rinnalla.
Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maisteli tällä kertaa markettivalikoimaan kuuluvia greippilonkeroita, eli niin sanottuja “tavallisia lonkeroita”. Ensi kerralla testiin pääsevät karpalolla ja muilla aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot.
Peruslonkeroistakin tarjotaan löytyy niin sanotusti laidasta laitaan. Testatut juomat olivat sekä luonteeltaan että laadultaan hyvin vaihtelevia. Testi suoritettiin sokkotestinä.

Voittaja:
Laitila: Gini long drink, 5,5 %, hinta 3,29 e  (0,33 l)
Lasiin kaadettaessa juoma on harmaan sameaa, ja tuoksu on mieto, ehkä hivenen greippilimua muistuttava. Maku miellyttää testaajia. Siinä tuntuu olevan mukana hieman greipin kuorta, mikä tuo mukavaa terää. Sokeria ei ole liikaa, ja gini maistuu mukavasti. Katajanmarjan aromia emme erota, mutta raati on yksimielinen: tätä joisi mielellään niin saunan jälkeen kuin terassilla. Kesähitti!

Jaetulla kakkossijalla:
Leijona: Greippi lonkero, 5,0 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Testin yllättäjä! Tämä on oikea valinta greipin ystävälle, sillä hedelmän maku erottuu juomasta selvästi. Ginin aromi voisi olla vahvempi, mutta testin yllättäjänä leijona on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä juoma. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Jaetulla kakkossijalla:
Hartwall: Original Long Drink, 5,5 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Kaikkein tunnetuin lonkerobrändi pärjäsi hienosti ja selvitti tiensä jaetulle kakkossijalle. Makua moitittiin hieman laimeaksi, mutta yhtä kaikki: tasainen, varma suorittaja. Aromissa pieni katajanmarjan vivahdus, ja gini erottuu hieman. Greipin makua sen sijaan ei juurikaan ole, joten tämä sopii myös niille, jotka eivät siitä niin välitä.

Neljäntenä:
A Le Coq: Gin & grapefruit, 5,5, %, hinta 3,65 e (0, 5 l) 
Tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Maku kuitenkin yllättää: alkoholi ei maistu ollenkaan. Tätä voisi erehtyä luulemaan greippilimuksi. Pahalta juoma ei silti maistu: toimisi oikein hyvin terassilla jäiden kanssa.
“Tätä voisi juoda paljon!”

Viides sija:
Trokari salaperäinen paroni, 5 %, hinta 3,49 e (0,33 l)
Sinebrychoffin uutuus, Trokari -sarjan salaperäinen paroni on ginipohjainen gin & greippi –juoma. Vaikka gin ja greippi on Suomessa tarkoittanut erityisesti lonkeroa, Salaperäinen paroni ottaa vaikutteita cocktaileista ja on kirkas toisin kuin tähänastiset lonkerot. Testiryhmän mielestä se tuoksuu ja maistuu hieman Spritelle. Ginin makua ei juomasta tunnista. Siiderinystävän lonkero.
“Vähän kuin kuin limellä maustettu Breezer.”

Kuudes sija:
Sinebrykoff: Classic Long Drink Grapefruit, 5,5 %, hinta 1,99 e (0,33 l)
Osittain käymisteitse valmistettu suomalainen lonkero. Tällä kertaa raati ei kaipaa lisää alkoholin makua, sillä juoma sekä tuoksuu että maistuu viinalle. Ei tosin ginille, vaan vodkalle tai kenties klassisesti Koskenkorvalle. Ei erityisen lonkeromainen lonkero, mutta menisi saunan jälkeen kylmänä.

Seitsemäs sija:
New Long Drink Company: White Grapefruit Drink, 5,5 %,  hinta 2,99 e (0,33 l)
Markkinoiden uusi lonkero tulee mehubrändinä tunnetun Raikastamon tekijöiltä. Sen limumainen ulkonäkö epäilyttää testaajia. Maku yllättää: se on terävä ja vahva. Ihan kuin juomaan olisi uutettu greipin kuorta. Juoma ei miellytä suurinta osaa raadista, vaikka pullo onkin kaunis.

Kahdeksas sija:
Hartwall: Original Long Drink Light, 5,5 %, 2,49 e (0,33 l)
Hartwallin kevytversio tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Silti kokeneet ruoka- ja juomatoimittajat havaitsevat sokkotestissä aspartaamin aromin. Keinotekoinen makeutusaine tuntuu tunkkaisen makuiselta.

Yhdeksäs sija:
Pirkka: Greippi lonkero, 4,7 %, 1,72 e (0, 33 l)
Tämähän tuoksuu simalta, eräs raadin jäsen huudahtaa. Ja toden totta, siihen on luonnollinen selitys: Pirkan lonkero valmistetaan omenamehusta, käymisteitse. Valitettavasti myös jälkimaku on hiivainen. Juoma jää testin jumboksi, eikä ihme: se ei nimestä huolimatta sisällä greippiä eikä giniä.

 

Myöhemmin kesällä julkaistaan testin kakkososa, jossa maisteluun pääsevät muilla raaka-aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot. Stay tuned!

Kesäkuussa vietettävä gourmet-festivaali levittäytyy tällä kertaa Töölönlahden puistoon 14.-17.6.2018. Seitsemättä kertaa järjestettävän Taste of Helsingin tämän vuoden teema on muutos.

Taste of Helsinki on Mira ja Barry MacNamaran perustama ruokafestivaali, johon osallistuu joka vuosi yhdeksän huippuravintolaa Helsingistä ja Helsingin ulkopuolelta. Taste of Helsingin ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa tutustumisen kaupungin herkullisiin makuihin yhdellä kertaa yhdessä paikassa.

Festivaalin teema on tänä vuonna muutos. Tapahtuma siirtyy Musiikkitalon vierestä Finlandiatalon taakse Töölönlahden Puistoon. Lisäksi vanhat muoviset "markat" on kuopattu. Tänä kesänä ruoat ja juomat maksetaan elektronisella maksukortilla. Lisäksi ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa koko ravintolakattaus on vaihdettu edellisestä kesästä. Tänä vuonna joukossa Helsingin huippuravintoloiden lisäksi yksi paikka Tukholmasta ja yksi Rovaniemeltä. Mutta mitä niissä sitten tarjotaan? Se selviää nyt, sillä tässä ovat Taste of Helsingin menut vuosimallia 2018, olkaa hyvä:

Chapter

Selleriä & seljankukkaa 5 e
Puikulaperunaa, naudan sydäntä & keltuaista 6 e
Pihlajan lehtiä & raparperia 6 e
Nimikkoannos: turskaa & vihreitä 10 e

Esperanto (Tukholma)

’The Kushiyaki Experience’: purjo & hapankerma & piparjuuri  5€
Sinisimpukka & musta valkosipuli & peruna 6€
Kanannahka & pohjolan viismauste & hunaja 6€
Nimikkoannos: kananpojan muna & hiillostettu hollandaise & tattari & bbq-lehdet 11€

Fabrik

Perinteinen ranskalainen paté, pikkeleitä ja hapanjuurileipää 6€
Italialainen tryffelillä maustettu risottopallo 5€
Tuulihattu ’Profiterole’ vadelmilla ja kookoksella 6€
Nimikkoannos: Anjou-kyyhkyä kesän vihreillä herneillä 13€

Garden by Olo

Yuzumarinoitua siikaa, piparjuurta ja rapeaa riisiä 6€
Härkätatakia, seesamia ja savustettua majoneesia 6€
Ryppylimettiä ja kuusta 5€
Nimikkoannos: friteerattua kukkakaalia, pikkelöityä merilevää ja misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta 8€

Latva

Peruna-merilevävaahtoa, grillattua purjoa, karhunlaukkaa, kermaviiliä ja rapeaa viljaa 5€
Bosgårdin kartanon luomu Charolais-härkää, savustettua munavoita ja Ahlbergin tilan sinapinvihreitä 6€
Hiillostettu tuohi-kerma-parfait, spelttiä, raparperia ja hunajaa 6€
Nimikkoannos: benella-siikaceviche, bataattia, basilikaa, aji amarillo chili ja samettikukka "leche de tigre"  9€

Nolla

RAPEA SIENIVOHVELI & Mouhijärven tryffelijuustoa ja sipulirelissiä 6€
SIIKACARPACCIO & vihreää romesco-kastiketta ja suolaheinävinegretteä 6€
RAPARPERIJÄÄTELÖ & mansikkamarenkia, olutmäskiä ja karamellia 5€
Nimikkoannos: PARSAA JA SAMPEA & paahdetut uudet perunat ja mesiangervokastike 10€

Ragu

MAA-ARTISOKKA
Paahdettua maa-artisokkaa, vihreää omenaa, savustettua kirjolohenmätiä & hapanjuurivohveli 6€
KARITSA
Makkara Meri-Lapin luomukaritsasta, tomaattifregolaa, varhaiskaalia & Averna-sinappia 6€
METSÄMANSIKKA
Metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramellia & suolaheinää 5€
Nimikkoannos: VIIRIÄINEN
Paahdettuja viiriäisenkoipia, rapeaa polentaa, pikkelöityä raparperia & rakuuna-aiolia 8€

Sky (Rovaniemi)

Kaskinaurista Sodankylästä, kuusenkerkkä”pestoa” ja sieniä 6€
Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua 6€
Suklaata, herkkutatti-kinuskia ja puolukkaa Napapiiriltä 5€
Nimikkoannos: Sallan villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä 8€

Wino

Tartar, hollandaisemajoneesia ja rapeaa porkkanaa 6€
Punakampela-rillette, näkkileipää ja pikkelöityä kurkkua 5€
Raparperia ja suklaata 6€
Nimikkoannos: Kauden kasviksia, savustettua perunaa ja lipstikka beurre blanc 8€

Lue lisää festivaalista täältä.