Kuvat
Panu Pälviä
Mustikka sopii niin leipään, pannariin kuin vispipuuroonkin.
Mustikka sopii niin leipään, pannariin kuin vispipuuroonkin.

Mustikat odottelevat metsissä poimijoitaan. Niin hyvää kuin perinteinen mustikkapiirakka onkin, vaihtelu virkistää. Valmista joku näistä kolmesta herkusta ja osallistu Sopan mustikkahaasteeseen.

Nyt jos koskaan kannattaa mennä mustikkaan.

Mustikat ovat pullistelleet kypsinä eteläisessä Suomessa jo muutamia viikkoja, ja Rovaniemelläkin mustikat kypsyivät jokunen päivä sitten. Näin kertoo mustikkaan.fi-sivusto, jonka avulla voi seurata mustikoiden kypsymistä.

Mustikkavuosi on keskimääräistä parempi, joten marjoja on nyt metsissä yllin kyllin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tästä huolimatta voi olla mahdollista, ettei kaupasta saa ensi talvena esimerkiksi kotimaista pakastemustikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisissa metsissä kypsyy vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja. Marjoja poimitaan teollisuuden käyttöön vuosittain yleensä noin 10–17 miljoonaa kiloa, pääasiassa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden voimin.

Koronaviruspandemian vuoksi Suomeen ei ole tullut tänä kesänä marjanpoimijoita aiempien vuosien tapaan. Pian tilanne muuttuu, sillä viime lauantaina Thaimaan viranomaisilta tuli päätös siitä, että thaimaalaiset marjanpoimijat saavat tulla Suomeen. Menee luultavasti vielä pari viikkoa ennen kuin marjanpoimijat saapuvat.

Etteivät marjat jäisi poimimatta, Arktiset Aromit ry eli luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö on kannustanut kaikkia suomalaisia osallistumaan marjatalkoisiin. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partasen mukaan suomalaiset ovat lähteneet hyvin innokkaasti marjastamaan.

"Kuulemma monesta kaupasta on myyty marjanputsarit ja pakasterasiat loppuun", hän kertoo.

Koska mustikat ovat sydämen asia myös Soppa365:n toimitukselle, vastaamme marjatalkoisiin mustikkahaasteella. Haluamme haastaa kaikki mustikoiden ystävät kokkaamaan ja leipomaan mustikoista. Erinomaisen makuinen mustikka sopii nimittäin vaikka mihin, sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin.

Mustikkahaasteeseen voit osallistua valmistamalla vaikka jonkun näistä kolmesta herkusta. Ota lopputuloksesta kuva, julkaise se Instagramissa ja laita aihetunnisteiksi #mustikkahaaste ja #soppa365

1. Mustikkainen saaristolaislimppu

Mehukas marja sopii esimerkiksi tutun saaristoleivän mehevöittäjäksi. Mustikat soseutetaan ja sekoitetaan yhteen muiden taikinaan menevien nesteiden eli omenamehun ja piimän kanssa. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua paistamisesta ja säilyy jääkaapissa viikkoja. Tarjoa mustikkainen saaristolaislimppu esimerkiksi graavilohen kanssa.

2. Earl greyllä maustettu mustikka-ricottapannari

Tässä ohjeessa mustikat upotetaan ricotan kanssa pannukakkutaikinaan. Ennen kuin pannukakku laitetaan uuniin, sen päälle lusikoidaan voinokareita ja ripotellaan earl grey -teellä maustettua sokeria. Pannukakku maistuu ihanalta tuoreiden mustikoiden, mustikkahillon ja kermavaahdon kanssa.  

3. Mustikkavispipuuro ja rosmariinimaito

Mustikkamehusta syntyy upeanvärinen vispipuuro. Keitä marjoja ja sokeria kattilassa, kunnes marjat mehustuvat. Tämän jälkeen siivilöi mehu, lisää sen joukkoon hieman vettä ja keitä puuro mustikkaliemeen. Tarjoa valmiin vispipuuron kanssa rosmariinimaitoa, jonka metsäinen maku toimii hyvin mustikan kanssa.

Hyödynnä mehun lisäksi mehustuneet mustikat: soseuta marjat, mausta ne ripauksella vaniljasokeria ja nauti vaikka jogurtin, hunajan ja pähkinöiden kanssa.

Reseptit: Krista Kupariharju. Reseptit on julkaistu Glorian ruoka & viinissä 6/2019.

Lisää mustikkareseptejä löydät #mustikkahaaste-teemastamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla