Tumma, maito ja valkoinen eivät enää ole ainoat suklaavaihtoehdot. Kuva: Istockphoto.
Tumma, maito ja valkoinen eivät enää ole ainoat suklaavaihtoehdot. Kuva: Istockphoto.

Levy ja patukka ovat suklaan klassisia olomuotoja. Vuonna 2014 suklaa voi kuitenkin olla myös paahdettua tai kristallia. Ja maistua savulta.

Paahda valkosuklaa toffeemaiseksi

Paahdettu valkosuklaa ilmestyi ravintoloiden listoille vuosi pari sitten. Helsinkiläisravintola Ask yhdisti kesän Taste of Helsinki -festivaaleilla paahdetun valkosuklaan suolaheinään. Muut ravintolat valitsivat jälkiruuan festivaalin parhaaksi annokseksi.

Glorian Ruoka & Viinissä paahdetun suklaan ohje oli ensi kertaa reilu vuosi sitten. Näin herkku syntyy: Paloittele valkosuklaa pellille ja laita 165-asteiseen uuniin 8 minuutiksi. Sekoita välillä. Nosta talouspaperille kuivahtamaan ja murustele. Paahdettaessa maku muuttuu toffeemaiseksi, joten myös ei-valkosuklaafanien kannattaa kokeilla.

Kristallisoiminen kohentaa rakennetta

Kun Taste of Helsingissä järjestettiin Suomi-Ruotsi-kokkimaaottelu, molemmat joukkueet kruunasivat jälkiruokansa murumaisella ”suklaakristallilla”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suklaa kristallisoidaan lämmittämällä se 50-asteiseksi ja jäähdyttämällä asteen minuuttivauhdilla 22 asteeseen. Suklaata pidetään hetki tässä lämpötilassa ja sitten se lämmitetään neljän asteen minuuttivauhdilla 31-asteiseksi. Näin suklaa saa kovan pinnan. Kristallisointi on olennaista esimerkiksi hauraissa suklaakoristeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Savustuspönttö esiin!

Savu on tämän hetken trendimaku, joten toki aromi päätyi myös suklaaseen.

Suklaa saa savun maun sekä kylmäsavustuksessa että perinteisessä savustuspöntössä. Lämminsavustettu suklaa syntyy muutamassa minuutissa, mutta samalla se myös sulaa. Kylmäsavustuksessa suklaa pitää muotonsa, joskin aikaa kuluu useita tunteja. Seattlelainen suklaamestari Autumn Martin kylmäsavustaa 20:tä kiloa suklaahippuja viidestä seitsemään tuntia.

Eri savusuklaita voi etsiä hyvinvarustetuista herkkukaupoista ja tavarataloista tai nettikaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla