Banaaniletut, gazpacho, sangria, juustoranskalaiset. 1970-luvun reseptikorttien joukosta löytyy monta tuttua hittiohjetta.

Ruokaohjekerho Mestarikokki oli 1970-luvulla suosittu tapa kerätä kotikeittiöön sopivia reseptejä. Ruokaohjekerhoja oli muitakin, mutta Mestarikokki yksi suurimmista. Sen kortteja tilattiin kotiin postitse ja säilöttiin muovilaatikkoon kategorioiden mukaan. Ruotsista käännetyt reseptit toivat uusia vaikutteita suomalaisiin keittiöihin.

Soppa365:n toimituksessa tällaisia ruokaohjelaatikoita on kaksi: yksi peritty ja toinen kirpputorilta ostettu. Pengoimme laatikoita ja löysimme yhtäläisyyksiä nykyisiin ruokatrendeihin. Vai kuulostavatko nämä 1970-luvun ohjeet etäisesti tutuilta?

 1. Öljyssä keitetyt juustoset. Somehitti halloumiranskalaiset on ollut olemassa eri muodossa jo 70-luvulla. Öljyssä keitetyt juustoset sijoittuvat ruokakorteissa kohtaan "Keveitä iltapaloja ja Pikkulämpimiä". Resepti taitaa kuulua jälkimmäisiin, sillä juustona käytetään cheddaria, joka tuplaleivitetään ja uppopaistetaan öljyssä. Vehnäjauhoilla ja kuivahtaneesta ranskanleivästä valmistetuilla muruilla saadaan sama rapeus kuin nykykaupasta löytyvillä pankojauhoilla. Hyvä muistaa, kun halloumiranskisten himo iskee seuraavan kerran! 
 2. Kasvistäytteiset kaalikääryleet. Miten ajankohtaista! Kurttukaaliin kääritään sieni-riisiseosta, joka kortin mukaan "muistuttaa erehdyttävästi hyvää jauhelihaseosta". Hyvä vinkki on lisukkeeksi sopiva ketchup, joka antaa ruualle mukavaa hapokkuutta. Oma vaihtoehtomme kasvistäytteisiin kurttukaalikääryleisiin löytyy täältä.
 3. Munakoisot italialaiseen tapaan. Melanzane alla parmigiana on hittiohje, joka nousee aika ajoin otsikoihin. Ruokakortissa samaisesta ruuasta kerrotaan seuraavaa: "On mielenkiintoista kokeilla jotakin uutta pöytäänpantavaa. Ehdotamme tällä kertaa munakoisoa eli auberginea. Toiset ihastuvat sen makuun heti, toiset taas tahtovat tutustua siihen vähitellen, ennen kuin antautuvat." Olemme jo antautuneet.
 4. Vatkattu marjapuuro. Osiossa "Kun Matti on kukkarossa" tarjotaan edullisia vaihtoehtoja kotiruuanvalmistukseen. Kuten sivustoamme seuraavat tietävät, vispipuuro on edelleen ajankohtainen. Mutta tässä reseptissä on mainio vinkki, jota emme ole tulleet ajatelleeksi: "Jos talossa on pakastin, puuroa kannattaa tehdä suurempi erä ja pakastaa se ennen vatkaamista. Kun puuro on sitten sulanut pakasteesta, se vatkataan kuohkeaksi ennen tarjoilua". Nerokasta!
 5. Espanjalainen gazpacho-muhennos. Kylmää keittoa on ehdotettu kuuman kesäpäivän ruuaksi jo kymmeniä vuosia sitten. Ainekset "myllytetään" tehosekoittimella paksuksi soseeksi, johon lisätään kahvikermaa ja säilöttyjä kuorittuja tomaatteja. Lisätarvikkeiksi ehdotetaan vaaleaa leipää, paprikaa, sipulia ja kurkkua pieniksi kuutioiksi leikattuna. Gazpachon ohjeen löydät tästä.
 6. Punaviinibooli "Sangria". "On helppo ymmärtää niitä monia matkailijoita, joilla etelästä palatessaan on sangrian valmistusohje mukanaan", kertoo Mestarikokki. Tähän booliin tarvitaan huokeaa punaviiniä, konjakkia, hedelmiä, kanelitanko ja hiiihappoista kivennäisvettä. Kupliva sangria löytyy myös Sopan sivuilta.
 7. Banaaniletut. Hauskasti korttien joukosta löytyy tuhriintunut resepti, joka on tuttu hittiohje muutaman vuoden takaa. Tahrat ovat reseptissä aina hyvä merkki! Banaanilettujen kokeilemista suositellaan, vaikka "olemme tottuneet useimmiten nauttimaan banaanimme tuoreena ilman sen suurempia valmisteluja". Mestarikokin lettuihin tarvitaan kolme banaania soseutettuna, muna ja 2 rkl jauhoja, joista sekoitettu taikina paistetaan ohukaispannulla rasvassa. Oma versiomme on jauhoton, löydät sen tästä.
 8. Banaanikakku. Banaania hieman toisessa muodossa. Reseptikortin banaanikakun kerrotaan olevan "hivelevän hyvää". Helppo uskoa, koska rakkaus banaanikakkuun ei ole vieläkään haihtunut. Omasi voit leipoa vaikka tällä banana breadin ohjeella.
 9. Genovalainen vihreä kastike. Peston esiaste valmistettiin persiljasta, sulatejuustosta, oliiviöljystä ja hasselpähkinöistä, ripauksella kuivattua basilikaa. "Genovan vaiheilla se on yhtä tyypillinen kuin kalakukko savolaisessa ruokapöydässä", kertoo Mestarikokki. Kuka olisikaan arvannut, että pesto päihittäisi kalakukon myös monessa savolaispöydässä?

+ 1: Mikä ihmeen Hoppenpoppeli? Jos joku tunnistaa tämän suklaa- tai kahvijuoman etymologian, ilmoittautukoon heti!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Meillä kotona 1960-luvulla äiti teki hoppenpoppelia vaahdottamalla munia ja sokeria. Se oli meidän lasten suurta herkkua - oikein valkoiseksi vaahdotettu
:)

 • ylös 29
 • alas 24
Murmeli

Hobbel Bobbel on munatotin suomenruotsalainen versio (Uudeltamaalta). Haulla hobnel bobbel löytyy enemmän tietoa.

 • ylös 27
 • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla