Ei stressiä, ei kaupoissa juoksemista. Itsetehty ruokalahja on parasta mitä voi antaa ja saada.

Yllätyksistä pitävälle 

Kääri rapisevaan pussiin rukiinen limppu, jonka joukkoon on leivottu makoisa yllätys. Tämä saaristolaislimpun "kaksonen" on varma lahja ystävälle, joka rakastaa lakua. Lakulimpun taikinaan on vaivattu lakritsijuurijauhetta ja pilkottu joukkoon reilusti lakusattumia. Taikinanesteenä on appelsiinimehu, joka tuo huulille makoisan joulun. Limput voi leipoa vaikka viikkoa ennen kuin ne antaa lahjaksi. Mikä parasta, uuniin mahtuu kolme leipää kerrallaan paistumaan.

Kinkun kyytiin

Purkita lasipurkkeihin inkiväärillä, appelsiinilla ja tähtianiksella ryyditettyä omenachutneya. Isoin työ on pilkkoa omenat, eikä sekään kauan kestä. Hauduttaminen vie vain puoli tuntia. Kaada kuuma chutney puhtaisiin purkkeihin. Kirjoita ohje korttiin ja vinkkaa samalla, että chutney on täydellistä kinkun kanssa tarjottuna. Kiedo kortti nauhalla purkin kylkeen ja lahjahuolesi ovat tipotiessään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koukuttava mausteseos

Onko ystäväsi maailmanmatkaaja, jonka haluat viedä makumatkalle? Helpoin tapa on paahtaa ja rouhia lahjaksi marokkolainen dukkah-mausteripote. Dukkah on niin täräyttävän hyvää, että sen haluaisi melkein pitää itse. Onneksi määrän voi tuplata ja tehdä useamman purkillisen. Vaikka ripotteen maku vie kauas, ainekset löytyvät lähikaupasta. Ja jos pinjansiementen hinta hirvittää, ne voi korvata auringonkukansiemenillä.

Juuston kaveriksi 

Pakkaa sellofaanipussiin kaarelle taivutettuja piparisipsejä. Pipareista syntyy lastuja, kun ne paistaa leivinpaperilla päällystetyn talouspaperirullan päällä. Kokeile kaulia piparien päälle ennen paistoa seesaminsiemeniä tai rouhittuja pistaasipähkinöitä. Lastut maistuvat sellaisenaan tai juustopöydässä. Kiedo sellofaanipussi kiinni näyttävällä rusetilla ja lahja on valmis. 

Artesaaninäkkäri

Näihin iskee himo! Samassa joulunäkkärissä on siemeniä, inkivääriä, pomeranssinkuorta ja siirappia, mutta ei lainkaan gluteenia. Uskookohan ystäväsi, että olet tehnyt näkkileivän itse? Näissä on kuitenkin helppo onnistua. Kiertoilmauunissa paistuu useampi pellillinen kerrallaan.  Murra jäähtyneestä levystä paloja ja pakkaa rapea herkut paperipussiin tai jouluiseen rasiaan.

Rakkaudella pyöriteltyjä

Tämä ohje ei petä. Tee makeaa rakastavalle ystävällesi kaneli-maitosuklaatryffeleitä. Kanelitanko hautuu kermassa ja antaa kuuliin sopivan jouluisen maun. Kaakao viimeistelee tryffeleistä vastustamattomia. Annoksesta syntyy reilusti tryffeleitä, joista riittää useampaan rasiaan, jos ei popsi niitä kaikkia jo tekovaiheessa itse.

    

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Sanna Maskulin, Sami Repo ja Arto Vuohelainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla