Oletko järjestämässä valmistujaisia tai muita kesäkemuja? Kokosimme yhteen juhlanjärjestäjän 10 ongelmaa ja etsimme niihin ratkaisut. Lue lista ja selviät järjestelyistä paremmin!

Ongelma 1: Ennen juhlia tulee hirveä kiire.

Ratkaisu: Suunnittele juhlat ennalta silloin, kun suunnittelu tuntuu hauskimmalta. Kutsu vieraat, tee vieraslista ja suunnittele menu yhdessä juhlakalun kanssa. Mieti ruoka- ja juomatarjoilu realistisesti: mihin resurssit riittävät, millaista ruokaa tarvitaan, onko kaukaa tulevia vieraita, onko vierailla erityisruokavalioita. Tee lista ruokalajeista ja leivonnaisista. Merkitse kalenteriin, koska niistä mikäkin valmistetaan.

Mieti, mihin voit pyytää ammattilaisen tai ystävien apua. Tee ostoslistat ja suunnittele kaupassakäynnit niin, että ensimmäisellä kierroksella voit ostaa juomia ja hyvin säilyviä elintarvikkeita esimerkiksi leivontaa varten. Toisella kerralla, juhlien lähestyessä, voit hankkia viimeistelyyn tarvittavia yrttejä ja marjoja.

Liinoita ja kata pöytä vaikka pari päivää ennen juhlia valmiiksi. Perheen ruokailut voi hoitaa sen aikaa ilman ruokapöytääkin vaikka sohvapöydän ääressä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelma 2: Astiat eivät riitä. Eivätkä istumapaikat.

Ratkaisu: Lainaa hyvissä ajoin ystäviltä tai astiavuokrausyrityksestä astioita, joita et omista riittävästi. Kun kuohuviinilaseja, kahvikuppeja, lautasia ja aterimia on reilusti, ei juhlissa tarvitse tiskata koko ajan.

Pyydä ystäviltä lainaan myös istuimia. Pienet pinottavat jakkarat ovat parhaita, sillä niitä voi ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Muista myös maljakot. Valmistujaisissa ruusuja voi tulla yllättävän paljon. Harva omistaa kymmentä korkeaa maljakkoa.

 

Ongelma 3: Jääkaappiin ei mahdu tavaraa.

Ratkaisu: Tee pari viikkoa ennen juhlia inventaario jääkaappiin. Poista turhat purkit ja purnukat. Pyyhkäise jääkaappi, niin voit olla varma, ettei sieltä tartu ikäviä hajuja juhlatarjottaviin. Ennen juhlia kannattaa perheen ruokailu pitää niin simppelinä kuin mahdollista, niin tilaa säilyy jääkaappiin kertyville juhlatarjottaville.

Pinottavat astiat ovat parhaita, kun teet juhlatarjottavia etukäteen. Myös juustokakkuja ja moussekakkuja voi tehdä valmiiksi vuokiin ja pinota ne jääkaappiin. Lainaa ylimääräisiä vuokia ystäviltäsi.

 

Ongelma 4: Eteinen pullistelee takeista ja kengistä.

Ratkaisu: Juhlien aikaan tuskin tarvitaan lenkkareita, saappaita ja kuutta talvitakkia. Siirrä ne juhlien ajaksi vinttiin tai varastoon. Hyvä hetki siivota eteinen on pari päivää ennen juhlia, kun voi olla varma, ettei kyseisille varusteille ole enää tarvetta. Nosta eteiseen myös pieni jakkara sitä varten, jos joku haluaa istua vaihtaessaan jalkaansa juhlakengät.

 

Ongelma 5: Et tiedä, kuinka moni oikeasti tulee juhliin.

Someaikaan on välillä vaikeaa saada vastausta vierailta, ovatko he tulossa juhliin varmasti, ehkä, vai osallistuvatko ollenkaan. Pyydä erikseen lopullista vastausta tiettyyn päivämäärään mennessä. Jos vastausta ei kuulu, arvioi tarjottavien määrä mieluummin hieman yläkanttiin, niin vältät huolestumisen H-hetken lähestyessä. Jos taas ruokaa jää yli, järjestä juhlien jälkeen rääppiäiset ystäville, jotka auttoivat juhlien onnistumisessa.

 

Ongelma 6: Et ehdi tehdä kaikkea valmiiksi.

Pyydä apua. Suomalainen vaatimattomuus ja pärjäämiskulttuuri saa väistyä, kun kyseessä on niin iso juhla kuin valmistujaiset. Jos tätisi bravuurileivonnainen on lusikkaleivät, on todennäköistä, että hän tekee niitä juhliin mielellään.

Jos kuitenkin pelkäät kuormittavasi läheisiäsi, aina varma valinta on luottaa ammattilaiseen. Moni herkku on tilattavissa valmiina ja pitopalvelut ovat erikoistuneet isojen juhlien järjestelyihin.

 

Ongelma 7: Tulet olemaan juhlissa täystyöllistetty, etkä ehdi juttelemaan vieraiden kanssa.

Ratkaisu: Lue kohta 6. Yksilöi avun tarve. Jaa tehtäviä niin, että joku ottaa vastaan lahjaruusut ja vie ne maljakoihin, toinen huolehtii että vieraiden laseissa on kuohuvaa. Yksittäinen pieni tehtävä ei kuormita läheisiä niin paljon kuin epämääräinen toive juhlissa auttamisesta. On usein mukavampaa olla juhlissa vieraana vähän avuksi, kuin istuskella sohvalla ja katsella, kun talon väki koettaa pärjätä hulinan kanssa.

 

Ongelma 8: Kahvin, kuohuviinin ja muiden juomien menekin arviointi tuntuu mahdottomalta.

Luota vanhaan nyrkkisääntöön: kuohuviinipullosta saat 6–7 lasillista, kahvipaketillisesta 60 kupillista. Menekkiin vaikuttaa lasien ja kuppien koko. Tässä vaiheessa on siis syytä kaivaa klassiset kapeat kuohuviinilasit esiin ja myös mummon sievät pienet perintökupit, joista kahvia ei tee edes mieli hörppiä desikaupalla.

Janojuomia kannattaa varata todella paljon. Jos juhlapäivästä tulee aurinkoinen, varmistat vieraiden viihtyvyyden, kun kukaan ei joudu hoitamaan nestetasapainoaan kahvilla.

 

Ongelma 9: Munaton, vegaaninen, maidoton.  Miten varmistaa, että erityiset ruoat riittävät henkilöille, joille ne on tarkoitettu? Miten pitää ne erillään muista?

Ratkaisu: Tee pöytään pienet laput, joissa lukee, mihin ruokavalioihin tarjottavat sopivat. Varaa jokaiselle ruokalajille ja leivonnaiselle omat ottimensa, niin varmistat, etteivät allergeenit ja muut vältettävät raaka-aineet pääse kulkeutumaan väärälle lautaselle. Jos olet tehnyt gluteenitonta kakkua vain pienen määrän, nosta se pöytään vasta kun sitä tarvitaan. Niin varmistat, ettei kakku ole huvennut ennen aikojaan.

Parasta on, jos onnistut tekemään ruokalajeista jo valmiiksi useimmille vieraille sopivia, niin vältät erittelyn vaivan. Jos kaikki leivonnaiset ovat gluteenittomia, erillisiä lappuja ja välineitä ei tarvita.

Huom! Jos olet käyttänyt leivonnaisiin tai ruokiin pähkinöitä, lisää niitä myös pinnalle. Niin mahdolliset pähkinäallergikot tietävät varoa kyseisiä ruokalajeja.

 

Ongelma 10: Juhlien onnistumisesta on paineita.

Ota rennosti ja odota ensimmäisen ovikellon soittoa! Elämän kohokohtia ei ole liikaa, ja nyt on käsillä yksi niistä. Kenellekään ei jää mieleen kahvin loppuminen tai kermavaahdon lässähtäminen. Ystävällisyys ja hyvä tunnelma sen sijaan muistetaan.

 

Kuva: Panu Pälviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla