Oletko järjestämässä valmistujaisia tai muita kesäkemuja? Kokosimme yhteen juhlanjärjestäjän 10 ongelmaa ja etsimme niihin ratkaisut. Lue lista ja selviät järjestelyistä paremmin!

Ongelma 1: Ennen juhlia tulee hirveä kiire.

Ratkaisu: Suunnittele juhlat ennalta silloin, kun suunnittelu tuntuu hauskimmalta. Kutsu vieraat, tee vieraslista ja suunnittele menu yhdessä juhlakalun kanssa. Mieti ruoka- ja juomatarjoilu realistisesti: mihin resurssit riittävät, millaista ruokaa tarvitaan, onko kaukaa tulevia vieraita, onko vierailla erityisruokavalioita. Tee lista ruokalajeista ja leivonnaisista. Merkitse kalenteriin, koska niistä mikäkin valmistetaan.

Mieti, mihin voit pyytää ammattilaisen tai ystävien apua. Tee ostoslistat ja suunnittele kaupassakäynnit niin, että ensimmäisellä kierroksella voit ostaa juomia ja hyvin säilyviä elintarvikkeita esimerkiksi leivontaa varten. Toisella kerralla, juhlien lähestyessä, voit hankkia viimeistelyyn tarvittavia yrttejä ja marjoja.

Liinoita ja kata pöytä vaikka pari päivää ennen juhlia valmiiksi. Perheen ruokailut voi hoitaa sen aikaa ilman ruokapöytääkin vaikka sohvapöydän ääressä.

 

Ongelma 2: Astiat eivät riitä. Eivätkä istumapaikat.

Ratkaisu: Lainaa hyvissä ajoin ystäviltä tai astiavuokrausyrityksestä astioita, joita et omista riittävästi. Kun kuohuviinilaseja, kahvikuppeja, lautasia ja aterimia on reilusti, ei juhlissa tarvitse tiskata koko ajan.

Pyydä ystäviltä lainaan myös istuimia. Pienet pinottavat jakkarat ovat parhaita, sillä niitä voi ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Muista myös maljakot. Valmistujaisissa ruusuja voi tulla yllättävän paljon. Harva omistaa kymmentä korkeaa maljakkoa.

 

Ongelma 3: Jääkaappiin ei mahdu tavaraa.

Ratkaisu: Tee pari viikkoa ennen juhlia inventaario jääkaappiin. Poista turhat purkit ja purnukat. Pyyhkäise jääkaappi, niin voit olla varma, ettei sieltä tartu ikäviä hajuja juhlatarjottaviin. Ennen juhlia kannattaa perheen ruokailu pitää niin simppelinä kuin mahdollista, niin tilaa säilyy jääkaappiin kertyville juhlatarjottaville.

Pinottavat astiat ovat parhaita, kun teet juhlatarjottavia etukäteen. Myös juustokakkuja ja moussekakkuja voi tehdä valmiiksi vuokiin ja pinota ne jääkaappiin. Lainaa ylimääräisiä vuokia ystäviltäsi.

 

Ongelma 4: Eteinen pullistelee takeista ja kengistä.

Ratkaisu: Juhlien aikaan tuskin tarvitaan lenkkareita, saappaita ja kuutta talvitakkia. Siirrä ne juhlien ajaksi vinttiin tai varastoon. Hyvä hetki siivota eteinen on pari päivää ennen juhlia, kun voi olla varma, ettei kyseisille varusteille ole enää tarvetta. Nosta eteiseen myös pieni jakkara sitä varten, jos joku haluaa istua vaihtaessaan jalkaansa juhlakengät.

 

Ongelma 5: Et tiedä, kuinka moni oikeasti tulee juhliin.

Someaikaan on välillä vaikeaa saada vastausta vierailta, ovatko he tulossa juhliin varmasti, ehkä, vai osallistuvatko ollenkaan. Pyydä erikseen lopullista vastausta tiettyyn päivämäärään mennessä. Jos vastausta ei kuulu, arvioi tarjottavien määrä mieluummin hieman yläkanttiin, niin vältät huolestumisen H-hetken lähestyessä. Jos taas ruokaa jää yli, järjestä juhlien jälkeen rääppiäiset ystäville, jotka auttoivat juhlien onnistumisessa.

 

Ongelma 6: Et ehdi tehdä kaikkea valmiiksi.

Pyydä apua. Suomalainen vaatimattomuus ja pärjäämiskulttuuri saa väistyä, kun kyseessä on niin iso juhla kuin valmistujaiset. Jos tätisi bravuurileivonnainen on lusikkaleivät, on todennäköistä, että hän tekee niitä juhliin mielellään.

Jos kuitenkin pelkäät kuormittavasi läheisiäsi, aina varma valinta on luottaa ammattilaiseen. Moni herkku on tilattavissa valmiina ja pitopalvelut ovat erikoistuneet isojen juhlien järjestelyihin.

 

Ongelma 7: Tulet olemaan juhlissa täystyöllistetty, etkä ehdi juttelemaan vieraiden kanssa.

Ratkaisu: Lue kohta 6. Yksilöi avun tarve. Jaa tehtäviä niin, että joku ottaa vastaan lahjaruusut ja vie ne maljakoihin, toinen huolehtii että vieraiden laseissa on kuohuvaa. Yksittäinen pieni tehtävä ei kuormita läheisiä niin paljon kuin epämääräinen toive juhlissa auttamisesta. On usein mukavampaa olla juhlissa vieraana vähän avuksi, kuin istuskella sohvalla ja katsella, kun talon väki koettaa pärjätä hulinan kanssa.

 

Ongelma 8: Kahvin, kuohuviinin ja muiden juomien menekin arviointi tuntuu mahdottomalta.

Luota vanhaan nyrkkisääntöön: kuohuviinipullosta saat 6–7 lasillista, kahvipaketillisesta 60 kupillista. Menekkiin vaikuttaa lasien ja kuppien koko. Tässä vaiheessa on siis syytä kaivaa klassiset kapeat kuohuviinilasit esiin ja myös mummon sievät pienet perintökupit, joista kahvia ei tee edes mieli hörppiä desikaupalla.

Janojuomia kannattaa varata todella paljon. Jos juhlapäivästä tulee aurinkoinen, varmistat vieraiden viihtyvyyden, kun kukaan ei joudu hoitamaan nestetasapainoaan kahvilla.

 

Ongelma 9: Munaton, vegaaninen, maidoton.  Miten varmistaa, että erityiset ruoat riittävät henkilöille, joille ne on tarkoitettu? Miten pitää ne erillään muista?

Ratkaisu: Tee pöytään pienet laput, joissa lukee, mihin ruokavalioihin tarjottavat sopivat. Varaa jokaiselle ruokalajille ja leivonnaiselle omat ottimensa, niin varmistat, etteivät allergeenit ja muut vältettävät raaka-aineet pääse kulkeutumaan väärälle lautaselle. Jos olet tehnyt gluteenitonta kakkua vain pienen määrän, nosta se pöytään vasta kun sitä tarvitaan. Niin varmistat, ettei kakku ole huvennut ennen aikojaan.

Parasta on, jos onnistut tekemään ruokalajeista jo valmiiksi useimmille vieraille sopivia, niin vältät erittelyn vaivan. Jos kaikki leivonnaiset ovat gluteenittomia, erillisiä lappuja ja välineitä ei tarvita.

Huom! Jos olet käyttänyt leivonnaisiin tai ruokiin pähkinöitä, lisää niitä myös pinnalle. Niin mahdolliset pähkinäallergikot tietävät varoa kyseisiä ruokalajeja.

 

Ongelma 10: Juhlien onnistumisesta on paineita.

Ota rennosti ja odota ensimmäisen ovikellon soittoa! Elämän kohokohtia ei ole liikaa, ja nyt on käsillä yksi niistä. Kenellekään ei jää mieleen kahvin loppuminen tai kermavaahdon lässähtäminen. Ystävällisyys ja hyvä tunnelma sen sijaan muistetaan.

 

Kuva: Panu Pälviä.

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.