Pavlova on kevään valmistujaispöydän kuningatar - myös keliakiavieraille.
Pavlova on kevään valmistujaispöydän kuningatar - myös keliakiavieraille.

Gluteenittomat reseptit ovat suosittuja tämän kevään juhlapöydässä. Kokosimme Sopan parhaat gluteenittomat juhlatarjottavat, joista löydät varmasti suosikkisi sekä makeaksi että suolaiseksi makupalaksi.

Piirakkaa juustohirmuille

Yksi buffetpöydän komeimmista antimista ovat takuulla erilaiset suolaiset piiraat. Savujuustopiiras vie ykköspalkinnon suosiokilpailussa - eikä kukaan tiedä pohjan olevan täysin gluteeniton! Tämä gluteeniton juustopiiras yllättää vieraasi, sillä maussa on myös savuisuutta. Tarjoile piirakan kanssa pähkinöitä rapeudeksi ja viinirypäleitä makeudeksi. Tätä piirakkapohjaa voit käyttää myös muitten suolaisten piirakoiden toetuttamiseen gluteenittomana.

Savujuustopiiraan reseptin löydät täältä!

 

Kevyt jälkkärimahan täyttäjä

Jälkiruoat tuppaavat olemaan aika tuhtia kamaa, mutta tämä Parapähkinä-hunajakakku pelastaa kaikki kevyestä jälkiruoasta unelmoivat. Kakku valmistetaan ilman rasvaa ja makeuttajana toimii sokerin sijaan hunaja. Kun surautat pähkinät monitoimikoneessa hienoksi, vehnäjauhoja ei tässä kakussa tarvita. Mauntuojina toimivat pähkinän lisäksi myös kaneli ja sitruunankuori.

Parapähkinä-hunajakakun reseptin löydät täältä!

 

Happamille kavereille

Tässäpä salaatti, joka tuo aivan uusia makuja salaattirepertuaariisi. Raikas kevätsalaatti pursuaa makuja: on sitrusta, sipulia, jeeraa, korianteria. Linssit takaavat salaatin ruokaisuuden. Maissi tuo salaattiin mukavaa hentoa makeutta tasapainottamaan muita makuja. Juhlapöydän värikkäintä antia maultaan sekä ulkonäöltään!

Linssi-sitruunasalaatin reseptin löydät täältä!

 

Salaatin paras ystävä

Mitä olisikaan juhlat ilman leipää? Jos tavallisen leivän teko sujuu, on tämän gluteenittoman oliivileivän onnistuminen taattu. Mikä parasta, yksikään kaupan pakastevaihtoehto ei voi lyödä kotitekoista leipää laudalta. Tähän hiivapohjaiseen leipään makua tuovat tummat oliivit ja rustiikkinen kuorikin syntyy uunissa ihan itsestään.

Gluteenittomien oliivipatonkien reseptin löydät täältä!

 

Lapsille ja jälkkärikahveille keksejä

Juhlat eivät ole juhlat ilman pikkumakeita. Keliaakikkovieraidenkaan ei tarvitse jäädä kaupan keksien varaan, sillä nämä mantelikakut on helppo valmistaa kotona. Kekseihin tarvitset vain viisi ainesosaa ja valmistat ne kädenkäänteessä jo muutamaa päivää ennen juhlia. Taattu ykkösvalinta myös lasten keskuudessa mehulasin kanssa tarjoiltuna.

Mantelikakkusten reseptin löydät täältä!

 

Ruokaisaa salaattia nälkäisille

Kylmät salaatit ovat valmistujaisten buffetpöydät ykkösjuttu. Kvinoa tekee tästä salaatista ruokaisan, ja karpalot ja ruusukaalit sopivat yhteen hapokkaanmakean kastikkeen kanssa kuin kuplat shampanjaan. Suolapähkinät ovat salaatin rouskuva tekijä.

Ruusukaalikvinoan reseptin löydät täältä!

 

Frittata kevyen suolaisen ystäville

Mikäli salaatti ei maistu ja piirakka vaikuttaa raskaalta, frittata on täydellinen ratkaisu suolaisen tarjottavan paikalle. Tämä frittata täyttyy keväisistä mauista: seoksessa on herneitä, kevätsipulia, kesäkurpitsaa ja vuohenjuustoa. Frittatan voit tarjoilla myös kylmänä, mikä tekee siitä helpon tarjottavan buffetpöydässä.

Kesäkurpitsa-vuohenjuustofrittatan reseptin löydät täältä!

 

Kakkua suklaasuille

Suklaakakku on yksi helpoimmista - ja suosituimmista - jälkiruoista valmistaa gluteenittomana. Tämä kakku ei uunia vaadi ja on myös helppo valmistaa etukäteen. Täyteläisen kakun kanssa kannattaa tarjota jotain raikasta ja hedelmäistä, esimerkiksi mansikoita. Kylkiäisvaahtoon lisätyt pistaasit tuovat lisää makuja tasapainottamaan suklaan makeutta. Kakku on myös riittoisa sillä pieni pala riittää sammuttamaan makeanhimon - paitsi jos vieraissasi piilee oikea suklaahirmu.

Uunittoman gluteenittoman suklaakakun reseptin löydät täältä!

 

Pavlovaa unelmoijille

Kaikkien makeanhimoa ei kuitenkaan suklaalla sammuteta. Kakkosjälkkärivaihtoehdoksi voit valmistaa unelmankevyen pavlovan, joka on täytetty sitruunatahnalla ja kevään marjoilla. Muista koota pavlova vasta ennen tarjoilua - pohjan ja tahnan voit toki valmistaa etukäteen.

Pavloveista parhaimman reseptin löydät täältä!

 

Trendikkäille raakakakkua

Kevään trendikkäin valmistujaispöydän jälkiruoka valmistuu täysin ilman uunia, gluteenia, sokeria tai maitotuotteita. Rocky Road - raakakakku sopii lähes kenelle vain pähkinäallergikot lukuunottamatta. Cashew vastaa kakun kermaisuudesta, agavesiirappi makeudesta. Tuhtia kakkua tuskin kukaan jaksaa pikkupalaa enempää ja pääset siis jo yhdellä kakulla aika pitkälle. Reseptissä neuvotaan myös, miten syntyvät pähkinävaahtokarkit.

Rocky road -raakakakun reseptin löydät täältä!

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.