Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.