Punaiset herkkupalat. Kuva: IStockphoto
Punaiset herkkupalat. Kuva: IStockphoto

Heinäkuun lopulla alkaa yksi herkkusuiden kesän h-hetkistä. Rapukausi starttaa 21.7. ja jatkuu pitkälle lokakuuhun. Ravuista voi nauttia monella tapaa: joko alusta lähtien itse keitellen tai valmiiksi keitettyjä rapuja hieman tuunaten.

Joki- vai täplärapu?

Jokirapu on se hienostuneen makuinen ja hinnakas, täplärapu taas edullisempi ostos. Tuoreen kotimaisen jokiravun kappalehinta liikkuu 2,5-7 euron tienoilla, täpläravusta saa pulittaa noin 2-5 euroa kappaleelta. Ravun koko vaikuttaa myös kappalehintaan.

Ravut voi hankkia myös esikeitettynä tilaamalla hyvin varustelluista ruokakaupoista. Käyttövalmiita pakasterapuja on hyvin saatavilla hieman isommista ruokakaupoista. Huomaa, että pakasteravut ovat usein ulkomaisia ja siksi myös edullisempia.

Kuinka paljon?

Varaa rapuja 8-12 syöjää kohden pääruuaksi. Yhdessä keitetyssä ravussa on noin 25 grammaa syötävää. Määrä riippuu tietysti hieman rapujen koosta ja ruokailijoiden ravun himosta. Jos haluat tarjota rapuja alkuruokana, voit hieman vähentää kappalemäärää henkeä kohden.

Kun keität ravut itse

Tarvitsen ison kattilan, paljon vettä, suolaa ja tilliä. Sopiva kattilan koko on 8-10 litraa. Jos et tälläistä pataa omista, tee keittäminen muutamassa erässä. Keitä ravut mieluusti jo syömistä edeltävänä päivänä ja anna jäähtyä ja maustua seuraavaan päivään.

Katso tarkka toimivaksi todettu ravunkeitto-ohje täältä.

Kun elvytät pakastetut ravut

Pakasteravuista saa kelpo tarjottavaa, kun niitä käyttää ennen tarjoilua virvoittavassa elvytysliemessä. Nosta ravut sulamaan jääkaappiin 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua. Jos ravut ovat jäisiä vielä sulatuksen jälkeen, huuhtele niitä kylmällä vedellä. Periaattessa pakasteravut ovat nautittavissa saman tien, mutta elvytysliemessä kylvettäminen antaa niille raikasta makua.

Hyvän pakasterapujen elvytysliemen ohjeen saat täältä.

Kun haluat kokeilla jotain aivan uutta

Jos haluat kokeilla jotain uutta ja eksoottista, valmista ravut Jouni Toivasen ohjella jännittävässä ruusuliemessä ja tarjoa lisäkkeeksi ruusuvinegretillä maustettuja punajuuria ja sitruunaista kukkakaalimurskaa.

Ohjeen ruusuliemessä keitettyihin rapuihin löydät täältä.

 

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin