Heinäkuun lopulla alkaa yksi herkkusuiden kesän h-hetkistä. Rapukausi starttaa 21.7. ja jatkuu pitkälle lokakuuhun. Ravuista voi nauttia monella tapaa: joko alusta lähtien itse keitellen tai valmiiksi keitettyjä rapuja hieman tuunaten.

Joki- vai täplärapu?

Jokirapu on se hienostuneen makuinen ja hinnakas, täplärapu taas edullisempi ostos. Tuoreen kotimaisen jokiravun kappalehinta liikkuu 2,5-7 euron tienoilla, täpläravusta saa pulittaa noin 2-5 euroa kappaleelta. Ravun koko vaikuttaa myös kappalehintaan.

Ravut voi hankkia myös esikeitettynä tilaamalla hyvin varustelluista ruokakaupoista. Käyttövalmiita pakasterapuja on hyvin saatavilla hieman isommista ruokakaupoista. Huomaa, että pakasteravut ovat usein ulkomaisia ja siksi myös edullisempia.

Kuinka paljon?

Varaa rapuja 8-12 syöjää kohden pääruuaksi. Yhdessä keitetyssä ravussa on noin 25 grammaa syötävää. Määrä riippuu tietysti hieman rapujen koosta ja ruokailijoiden ravun himosta. Jos haluat tarjota rapuja alkuruokana, voit hieman vähentää kappalemäärää henkeä kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun keität ravut itse

Tarvitsen ison kattilan, paljon vettä, suolaa ja tilliä. Sopiva kattilan koko on 8-10 litraa. Jos et tälläistä pataa omista, tee keittäminen muutamassa erässä. Keitä ravut mieluusti jo syömistä edeltävänä päivänä ja anna jäähtyä ja maustua seuraavaan päivään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso tarkka toimivaksi todettu ravunkeitto-ohje täältä.

Kun elvytät pakastetut ravut

Pakasteravuista saa kelpo tarjottavaa, kun niitä käyttää ennen tarjoilua virvoittavassa elvytysliemessä. Nosta ravut sulamaan jääkaappiin 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua. Jos ravut ovat jäisiä vielä sulatuksen jälkeen, huuhtele niitä kylmällä vedellä. Periaattessa pakasteravut ovat nautittavissa saman tien, mutta elvytysliemessä kylvettäminen antaa niille raikasta makua.

Hyvän pakasterapujen elvytysliemen ohjeen saat täältä.

Kun haluat kokeilla jotain aivan uutta

Jos haluat kokeilla jotain uutta ja eksoottista, valmista ravut Jouni Toivasen ohjella jännittävässä ruusuliemessä ja tarjoa lisäkkeeksi ruusuvinegretillä maustettuja punajuuria ja sitruunaista kukkakaalimurskaa.

Ohjeen ruusuliemessä keitettyihin rapuihin löydät täältä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla