Kukeke sijaitsee Telliskivissä. Kuva: <span class="photographer">Marjo Koivumäki</span>
Kukeke sijaitsee Telliskivissä. Kuva: Marjo Koivumäki

Tallinnalaisen tv-kokin ja ravintoloitsijan Anni Arron suosikkikortteli Tallinnassa on trendikäs Telliskivi. Se maistuu grillikuumalta burgerilta, kylmältä lähioluelta ja avokadorisotolta. Lue vinkit, minne kannattaa suunnata syömään Tallinnassa.

Paikallisen vinkit ovat kullanarvoisia, kun mietitään, minne mennään syömään Tallinnassa. Tällä kertaa paikallinen on Anni Arro, joka on ruokakirjailija, tv-kokki ja ravintoloitsija eli ruokaihminen henkeen ja vereen.

Anni Arro

1 Boheemin konstailematonta

”Kun lähtee syömään tallinnassa, Telliskivi on vaihtoehto vanhalle kaupungille, jossa hinnat ovat korkeat ja turisteja on läkähdyksiin asti. 1800-luvun varasto-ja tehdasmiljöö kasvaa niin kovaa vauhtia ettei perässä tahdo pysyä. Telliskivi ja viereinen Kalamajan alue ovat taiteellisen huolettomia ja elämänläheisiä, eikä ruokatarjonnassakaan snobbailla. Uusia ravintoloita tulee koko ajan, ja tarjontaa riittää intialaisesta katuruuasta kasvisravintoloihin ja lettukahviloihin.

Olen konstailemattoman ruuan ystävä, ja suosikkiravintolani ovat oman rahan paikkoja. Myös oma ravintolani Kukeke (Telliskivi 57) sijaitsee alueella. Sesonginmukaisen kokkauksen opin Italiassa slow food -koulussa. Nykyään kaikilla ihmisillä tuntuu olevan kauhea kiire, mutta minulle hitaasti tekeminen on tärkeää. Kahvin jauhaminen on mielestäni maailman paras tapa rentoutua. "

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Fuusiokeittiötä ja mielikuvitusta

”Kun haluan syödä oikein hyvin, suuntaan Kolm Sibulatiin (Telliskivi 2) eli Kolmeen Sipuliin. Omistajat ovat kokeilunhaluisia, ja kutsuvatkin tyyliään ’hämmentäväksi fuusioksi’. Omistajilla on venäläiset juuret, ja ravintolan nimessä onkin ripaus huumoria. Virolaiset näet kutsuvat venäläisiä ’sipuleiksi’.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokalistalla on tuulahduksia yhtä lailla Koreasta, Georgiasta, Välimereltä kuin Lähi-idästäkin. Lihaa on listalla runsaasti, mutta kasvisvaihtoehtojakin on. Suosikkini on lämmin vuohenjuusto-ruisleipä, joka tarjotaan punajuuripeston kanssa. Alkuruuat ja itse tehdyt nuudelit maksavat noin 10 e, pääruuat reilusti alle 20 euroa. Esimerkiksi hauki prosecco-kastikkeessa on erinomaista. Kannattaa myös maistaa ravintolan kotitekoista, tujua kirsikkasnapsia.”

3 Currya ja paikallista olutta

Lendav Taldrik (Telliskivi 60 A) eli Lentävä Lautanen on yksi Telliskivin uuden designalueen, Loomelinnakin, mukavimpia ruokapaikkoja. Perusintialaisten annosten hinta on reilusti alle 10 euroa. Oma suosikkini on srilankalainen tiikerirapucurry (15 euroa). Annosten tulisuusastetta voi lisätä tilaamalla ravintolan chilikastiketta. Olutvalikoima on laaja, joten kyytipojaksi voi valita yhtä lailla saksalaista vehnäolutta kuin paikallista alea tai IPAa. Mainio valinta mausteiselle aasialaiselle ruualle on esimerkiksi hilpeän niminen, puolitumma rukiinen ale Põhjala Rukkirääk.”

Hampurilaisia kuumasta grillistä

F-hoone (Telliskivi 60 A) tunnetaan edullisista hinnoista ja hyvästä ruuasta, joten se houkuttelee sekä paikallisia trendineniä että turisteja. Isot kaari-ikkunat, korkealle nouseva katto ja kierrätyskalusteet tekevät ravintolasta yhtä aikaa rustiikin ja urbaanin. Kesällä ehdoton vetonaula on iso terassi ja ulkogrilli. Suosituimpia annoksia ovat Aberdeen Anguksen lihasta tehdyt hampurilaiset, jotka tarjotaan tempurajauhossa pyöriteltyjen porkkana- ja palsternakkaranskalaisten kanssa. Ruokalista on kilometrin pituinen, joten kaikki löytävät varmasti mieleistään syötävää. Lapsiperheetkin suosivat F-hoonetta, sillä hinnat ovat todella edulliset ja lapsille on leikkialue.”

5 Gluteenitonta ja terveellistä herkuttelua

”Terveellinen ja gluteeniton ruoka on trendikästä myös Tallinnassa, eikä siitä nauttiakseen tarvitse tinkiä mausta. Tehdassalia muistuttava, tyylikkäästi sisustettu ’Kivi, paber, käärid(Telliskivi 60 A, c 4) keskittyy gluteenittomaan ruokaan, ja listalla on myös paljon vegaanisia ja laktoosittomia vaihtoehtoja. Esimerkiksi guacamole-risotto on herkkua, ja lihaisat hampurilaiset ovat ravintolan suosituin tilaus. Ravintola on kohtuuhintainen, sillä kalleimmat annokset maksavat noin 15 euroa. Olutvaihtoehtoja on havaijilaisista islantilaisiin, suuri osa on gluteenittomia.”

Olutharrastajan pysäkki

”Olutkulttuuri on Virossa jo lähes olutvallankumous. Isojen merkkien rinnalle on putkahdellut useita pieniä mikropanimoita. Suosittuja ovat esimerkiksi Vormsi, Tanker sekä Õllenaut, jonka Eesti Rukki Eil on kuulemma Viron presidentinkin valinta. Pudel (Telliskivi 60A) on kaupungin paras paikka oluen nautiskeluun. Tarjolla on pieniä eriä ulkomaisia erikoisoluita sekä paikallisten pienpanimoiden taidonnäytteitä. Erikoisimmat ja harvinaisimmat oluet suurine pulloineen saattavat maksaa jopa 15 euroa, mutta keskihinta on 4–5 euroa. Pudelissa on myös oluelle sovitettua pientä syötävää, kuten juustolautanen tai tuhti annos paikallisia makkaroita. Ulkona on pieni terassi.”

7 Sisäpihan lounashelmi

”F-hooneen ravintoloitsijoiden toinen ravintola Sesoon (Niine 9) sijaitsee Kalamajassa sisäpihalla. Se on todella suosittu, ja asiakkaita riittää aamusta iltaan. Käyn Sesoonissa mieluusti lounaalla, sillä ruokalista on kompakti, ja kolmen ruokalajin lounas maksaa noin 6 euroa. Lounasmenu vaihtuu päivittäin, mutta peruslistalta suosikkini on mustekala, joka tarjotaan avokado-minttukastikkeen ja bataattiranskalaisten kanssa. Myös talkkuna-pannacotta on erityisen hyvää. Virolaiset rakastavat talkkunaa, ja sitä on tarjolla monessa ravintolassa. Sesoonin viikoittain vaihtuva sunnuntaibrunssi on lähes legendaarisessa maineessa.”

8 Nostalgista toritunnelmaa

Balti Jaam-tori (Kopli 1) näyttää ehkä koruttomalta ja vähän nuhjuiselta. Se on kuitenkin paras paikka ostaa vihannekset ja hedelmät, koska ne ovat aina tuoreita ja laadukkaita. Tallinnalaisten lisäksi Balti Jaamissa käyvät autenttiseen neuvostonostalgiaan ihastuneet turistit. Syksyisin torilta kannattaa ostaa ruokatuliaisiksi sieniä, villiyrttejä ja marjoja, sillä hinnat ovat todella alhaiset. Myös paikallinen hunaja on erinomaista. Ulkoalue on ruokatori, katetulla sisätorilla myydään antiikkia, taloustavaraa ja vaatteita. Balti Jaamiin on suunnitteilla remontti, joten ikävä kyllä torin charmantti rähjäisyys karisee.”

9 Macaronkeksejä mukaan

”Tunnetun ruokakirjailija Angeliika Kangin pieni leipomo-herkkumyymälä Cakery Levier (Vana-Kalamaja 21) tunnetaan muun muassa tyylikkääseen laatikkoon pakatuista macaron-leivoksista, kahvista ja suolaisista piiraistaan. Leipomo on pieni, joten kannattaa olla paikalla jo aamulla, ennen kuin kaikki ihanat leivonnaiset myydään loppuun.”

10 Kuminanäkkäriä ja kahvia

”Tallinnan ehkä perinteisimmän kivijalkaleipomon Pagarikodan (Jahu 11) suosikkejani ovat kuminanäkkileipä ja keksit. Pagarikodassa on myös kahvila, ja sen upottavat sohvat ja nojatuolit viestittävät, että täältä ei ole kiire pois. Kahvikupillinen maksaa noin euron. Paikalliset hakevat täältä usein aamu- tai lounaseväänsä, ja turistit tykkäävät istua rauhassa kahvittelemassa.”

Telliskivin kaupunginosaan on laivasatamasta 20 minuutin kävelymatka. Taksilla sinne pääsee noin 6 eurolla, ja myös raitio-vaunu 1 vie perille. Kalamaja on Telliskivin vieressä lähempänä satamaa.

Artikkeli on julkaistu aiemmin kokonaisuudessaan Glorian ruoka & viini -lehdessä. 
Teksti Katarina Boijer kuvat Marjo Koivumäki

Sisältö jatkuu mainoksen alla