Kaalilaatikkoa yhdelle? Kyllä! Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kaalilaatikkoa yhdelle? Kyllä! Kuva: Tuomas Kolehmainen

Soppa365 kokosi sinkun ruokalistan, jossa on herkullinen ja terveellinen ruoka viikon jokaiselle päivälle.

Tuntuuko, ettei "pelkästään itselle viitsisi kokata"? Ja sitten sinkun ruokalista on lopulta melko yksitoikkoinen tai epäterveellinen. Kokosimme yhden hengen talouteen parhaat ruokavinkit. Näin kokkaat pieniä annoksia ja syöt monipuolisesti koko viikon - ja viitsit kokata nimenomaan itsellesi!

Poimi talteen valmis sinkun ruokalista:

Maanantaina kaalilaatikko

Tee nopea kaalilaatikko paistinpannulla. Osta valmiiksi suikaloitua kaalia tai pieni lohko kaalikerästä ja jauhelihaa vain tarvittava määrä lihatiskiltä. Ruskista kaali ja jauheliha pannulla. Valuta päälle siirappia ja mausteeksi timjamia ja rouhittua mustapippuria myllystä.

Tästä löydät kaalilaatikon ohjeen.

Tiistaina mozzarella-munakas

Muutamasta kananmunasta teet mehukkaan munakkaan. Pinnalle mozzarellaa tai juustoraastetta  ja kirsikkatomaatteja. Joukkoon voi lisätä myös reilusti ruohosipulia. Ruohosipuliruukku kannattaa istuttaa kunnolla multaan. Uutta satoa kasvaa samaan tapaan kuin puutarhassa.

Tästä löydät munakkaan ohjeen.

Keskiviikkona katkarapukeitto

Keiton voi tehdä vain yhdelle. Tee maukas neljän desin  liemi. Höystä se pienellä purkilla kookosmaitoa ja limetin mehulla. Pilko joukkoon porkkanaa ja kevätsipulia ja lisää lopuksi joukkoon mehevät pakastekatkaravut. Jätä osa katkaravuista pakasteeseen myöhempää käyttöä varten.

Tästä löydät katkarapukeiton ohjeen.

Torstaina lohicarbonara

Tee tästä annoksesta vain puolet. Keitä pastaa 200 g ja höystä carbonara reilun kananmunan keltuaisella, kylmäsavulohella ja parmesaanilla. Lopun kylmäsavulohen voit käyttää salaatissa tai voileivän leikkeleenä.

Tästä löydät lohicarbonaran ohjeen.

Perjantaina club sandwich-wrap

Kiedo rieskan sisään paistettu kalkkunafilee, salaattia ja mehevä Dijon-sinapilla ryyditetty kastike. Osta kalkkunafilee palvelutiskiltä, salaatti ruukkusalaattina, joka säilyy tuoreena pitempään. Majoneesikastike on näppärä  tehdä itse. Hanki neljännes aineksista ja kokoa ohjeesta yksi annos.

Tästä löydät wrapin ohjeen.

Lauantaina höyrytetty salaatti

Nauti salaatti sellaisenaan tai vaikkapa lisäkkeenä loimulohiviipaleen tai lammasmakkaran kanssa. Osta pieni parsakaali, nippu retiisejä ja pieni kesäkurpitsa, jonka voit käyttää myöhemmin vaikka raasteena salaatissa tai viipaleina voileivän päällä.

Höyrytetyn kesäsalaatin ohjeen löydät tästä.

Sunnuntaina porkkanafritterit

Pikku pussi porkkanoita säilyy ja sopii moneen. Tee tällä kertaa porkkanoista fritterit. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja joukkoon reilusti inkivääriä. Syö pihvit sellaisenaan tai vaikka kasvishampurilaisen tapaan.

Porkkanafritterien ohjeen löydät tästä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.