Kaalilaatikkoa yhdelle? Kyllä! Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kaalilaatikkoa yhdelle? Kyllä! Kuva: Tuomas Kolehmainen

Soppa365 kokosi sinkun ruokalistan, jossa on herkullinen ja terveellinen ruoka viikon jokaiselle päivälle.

Tuntuuko, ettei "pelkästään itselle viitsisi kokata"? Ja sitten sinkun ruokalista on lopulta melko yksitoikkoinen tai epäterveellinen. Kokosimme yhden hengen talouteen parhaat ruokavinkit. Näin kokkaat pieniä annoksia ja syöt monipuolisesti koko viikon - ja viitsit kokata nimenomaan itsellesi!

Poimi talteen valmis sinkun ruokalista:

Maanantaina kaalilaatikko

Tee nopea kaalilaatikko paistinpannulla. Osta valmiiksi suikaloitua kaalia tai pieni lohko kaalikerästä ja jauhelihaa vain tarvittava määrä lihatiskiltä. Ruskista kaali ja jauheliha pannulla. Valuta päälle siirappia ja mausteeksi timjamia ja rouhittua mustapippuria myllystä.

Tästä löydät kaalilaatikon ohjeen.

Tiistaina mozzarella-munakas

Muutamasta kananmunasta teet mehukkaan munakkaan. Pinnalle mozzarellaa tai juustoraastetta  ja kirsikkatomaatteja. Joukkoon voi lisätä myös reilusti ruohosipulia. Ruohosipuliruukku kannattaa istuttaa kunnolla multaan. Uutta satoa kasvaa samaan tapaan kuin puutarhassa.

Tästä löydät munakkaan ohjeen.

Keskiviikkona katkarapukeitto

Keiton voi tehdä vain yhdelle. Tee maukas neljän desin  liemi. Höystä se pienellä purkilla kookosmaitoa ja limetin mehulla. Pilko joukkoon porkkanaa ja kevätsipulia ja lisää lopuksi joukkoon mehevät pakastekatkaravut. Jätä osa katkaravuista pakasteeseen myöhempää käyttöä varten.

Tästä löydät katkarapukeiton ohjeen.

Torstaina lohicarbonara

Tee tästä annoksesta vain puolet. Keitä pastaa 200 g ja höystä carbonara reilun kananmunan keltuaisella, kylmäsavulohella ja parmesaanilla. Lopun kylmäsavulohen voit käyttää salaatissa tai voileivän leikkeleenä.

Tästä löydät lohicarbonaran ohjeen.

Perjantaina club sandwich-wrap

Kiedo rieskan sisään paistettu kalkkunafilee, salaattia ja mehevä Dijon-sinapilla ryyditetty kastike. Osta kalkkunafilee palvelutiskiltä, salaatti ruukkusalaattina, joka säilyy tuoreena pitempään. Majoneesikastike on näppärä  tehdä itse. Hanki neljännes aineksista ja kokoa ohjeesta yksi annos.

Tästä löydät wrapin ohjeen.

Lauantaina höyrytetty salaatti

Nauti salaatti sellaisenaan tai vaikkapa lisäkkeenä loimulohiviipaleen tai lammasmakkaran kanssa. Osta pieni parsakaali, nippu retiisejä ja pieni kesäkurpitsa, jonka voit käyttää myöhemmin vaikka raasteena salaatissa tai viipaleina voileivän päällä.

Höyrytetyn kesäsalaatin ohjeen löydät tästä.

Sunnuntaina porkkanafritterit

Pikku pussi porkkanoita säilyy ja sopii moneen. Tee tällä kertaa porkkanoista fritterit. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja joukkoon reilusti inkivääriä. Syö pihvit sellaisenaan tai vaikka kasvishampurilaisen tapaan.

Porkkanafritterien ohjeen löydät tästä.

Letut, lätyt, räiskäleet, plätyt vai ohukaiset? Rakkaalla ruualla on monta nimeä. Poimi ideat ja reseptit parhaisiin räiskäleisiin.

Menestyksekkäiden lettujen kaava on yksinkertainen: hyvärakenteinen taikina, sopiva pannu ja paistolämpötila, tiraus rasvaa ja hyvä lasta.

Taikinan sekoittamiseen on muutama kikka. Jos käytät munia, aloita rikkomalla niiden rakenne kulhossa. Lisää sitten osa nesteestä ja jauho sekä muut kuivat aineet. Lisää isoin osa nesteestä vasta lopuksi niin taikinaan ei tule jauhopaakkuja. Pieni tiraus sokeria ja suolaa tasapainottaa taikinan. Jos et käytä munia, taikinaan saa kuohkeutta kuplavedellä. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia ennen paistoa.

Peruslettutaikinaan tarvitset 2 munaa, ½ litraa nestettä, 3 dl jauhoja, 1 teelusikallisen suolaa ja 1 teelusikallisen sokeria.

Pannun valinta on kriittinen. Lettuja paistaessa kannattaa valita pinnoitettu pannu tai hyvä valurautapannu, johon lettu ei taru kiinni. Kääntäminen on helpompaa, kun pannun reunat eivät ole liian jyrkät tai korkeat. Valitse paistolämpötila niin, että hella on 2/3 teholla ja anna pannun lämmetä rauhassa. Käytä paistamiseen voin ja öljyn yhdistelmää. Pyyhkäise pannu talouspaperilla aina muutaman letun välein, jotta lettuihin ei tule palanutta makua.

Paras lettulasta on joustava ohut metallilasta. Pikkulettuja voi kääntää myös sileällä ruokaveitsellä.

Väriä lettuihin

Käytä perusmaidon sijasta taikinan nesteenä mehua. Punajuurimehulla saa kauniin tummanpunaisia juurevia lättyjä. Yhtä lailla porkkana- tai omenamehu sopivat lettutaikinaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuriletut
Resepti
Punajuuriletut

Lisää makua vihreästä

Pinaattiletut ovat klassikko, mutta vihreää väriä saa yhtä lailla lehtikaalista tai nokkosesta. Molemmat kannattaa ryöpätä, eli kiehuttaa noin minuutin verran, ennen taikinaan soseuttamista.

Kokeile pinaattilettuja parsakastikkeella.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pinaattiletut ja parsakastike
Resepti
Pinaattiletut ja parsakastike

Tässä ohjeessa nokkosletuista on jätetty pois muna, vehnäjauho ja maito, jotta ne sopisivat ihan kaikille.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ton-ton-ton-nokkosletut
Resepti
Ton-ton-ton-nokkosletut

Pinoja ja täytteitä

Letuista tulee kokonainen ateria tuhtien täytteiden ansiosta. Erityisnäyttävät täytetyt ohukaiset saat, kun kokoat letut isoksi kakuksi ja kerrostat täytteet lettujen väliin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Räiskäletäytekakku
Resepti
Räiskäletäytekakku

Klassikkotäytteitä lettujen väliin ovat esimerkiksi savukala- tai muu kalatäyte tai avokadopesto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Avokadopesto
Resepti
Avokadopesto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Välimeren kalatahna
Resepti
Välimeren kalatahna

 

Kattilallinen uusia perunoita ja reilusti merellisiä herkkuja. Saaristolaispöytä onnistuu myös ilman kalaa.

Sillit ja graavikalat ovat suomalaisen juhannuspöydän kulmakiviä. Kun seurue koostuukin vegaaneista, kalaisiin herkkuihin kiemurrellaan kiertotietä.

Silli-imitaattorit

Sillien tekoon on parikin kikkaa. Yksi tapa on marinoida ohuita tofusiivuja lasimestarinliemessä porkkanoiden ja sipulisiivujen kera. Sillipurkkiin sujautetaan perinteisiä mausteita kuten laakerinlehtiä, sinapinsiemeniä ja maustepippureita. "Sillin" annetaan marinoitua yön yli tai vähintäänkin pari tuntia ennen tarjoilua. Katso lasimestarin tofun ohje täältä.

 

Toinen silli-imitaattori on munakoiso. Sen rakenne hämmästyttää sillimäisyydellään. Munakoisosilli pilkotaan sillitahnaksi eli röraksi, joka sopii hyvin leivän päälle. Tämä saaristolaisleipäohje taipuu hyvin vegaaniseksi, kun korvaat piimän appelsiinimehulla ja voin margariinilla. Sillitahnan eli gubbröran reseptin löydät täältä.

 

Graavikala uusiksi

Tilli, suola ja sitruuna ovat graavauksen salaisuus. Rasvaisen lohen paikalle pääsee ohueksi siivutettu avokado, jossa on samaa täyteläistä pehmeyttä. Pinalle ripotellaan vielä etikkaisia kapriksia. Graavattu avokadon valmistaminen on nopeampaa kuin kalan graavaus, joten vegeversio sopii kaikille mattimyöhäisille. Katso graavatun avokadon ohje täältä.

Melkein kuin kaviaaria..

Kaupoissa hyvin yleistynyt Caviart on oiva mädin korvike. Sen maku on raikkaan merellinen ja valmistusraaka-aine levä. Sekoita caviartia kaura fraichen, tillin, sitruunan ja suolan kanssa tahnaksi. Kokoa tahna sipsien päälle ja pienet alkupalat ovat valmiit. Yhtä lailla caviartin voi tarjota saaristolaispöydässä sellaisenaan punasipulin ja sitruunan siivujen kera.

 

Kokeile myös näitä vegaanisia herkkuja saaristolaispöytään

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
 Kurkku-kvinoasalaatti
Resepti
Kurkku-kvinoasalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Peruna-retiisisalaatti
Resepti
Peruna-retiisisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Tilliöljy
Resepti
Tilliöljy