Helpot skonssit ovat pöydässä jopa alle puolessa tunnissa.
Helpot skonssit ovat pöydässä jopa alle puolessa tunnissa.

Ihanan mureat skonssit maistuvat aamiaisella juustojen ja hillojen kanssa.

Pyöreät skonssit kuuluvat Britanniassa kello viiden teetarjoiluun. Siellä niiden täytteenä on usein kevyesti hapatettua, paksua clotted cream -kermaa ja hilloa.

Amerikkalaisillakin on omat skonssinsa, jotka ovat isompia, kolmionmallisia ja joissa on brittiläisistä serkuistaan poiketen sattumina marjoja tai vaikka suklaata.

Skonssit ovat sukua teeleiville, mutta omiin kotoisiin teeleipiimme verrattuna ne ovat koostumukseltaan mureampia ja rasvaisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mureuden saavuttamiseksi on tärkeää käsitellä taikinaa niin, ettei siihen muodostu sitkoa. Aluksi kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Joukkoon lisätään kylmä, kuutioitu voi. Kun voipalat on nypitty jauhojen kanssa murumaiseksi, lisätään joukkoon piimä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piimä antaa taikinaan makoisaa happamuutta. Yhtä hyvin voi käyttää jotain muuta hapanmaitotuotetta, kuten maustamatonta jogurttia tai vaikka kermaviilin ja maidon yhdistelmää.

Skonssitaikinan valmistuksessa saa ja pitääkin olla suurpiirteinen. Taikinasta ei tarvitse tulla ihan tasaista. Näin siihen ei tule epähuomiossa vaivanneeksi sitkoa.

Mutta ei niin helppoa leivonnaista, ettei valmistukseen löytyisi vielä kokeilemisen arvoista oikotietä.

Jos omistat monitoimikoneen, voit tehdä rasvan nyppimisvaiheen sen avulla. Monitoimikoneen leikkuuterä silppuaa kylmän rasvan nopeasti kuivien aineiden joukkoon. Kone kannattaa pysäyttää heti, kun rasva on murustunut jauhojen sekaan. Sitten joukkoon voi lisätä piimän ja pyöräyttää tasaiseksi.

Toinen oikotie liittyy skonssien muotoiluun. Taikinan voi nimittäin taputella levyksi suoraan samaisen leivinpaperin päälle, jossa leivonnaiset on tarkoitus paistaa. Kun taikinan alle ripauttaa hieman jauhoja, kolmioiksi leikattavat palaset irtoavat helposti erilleen toisistaan ja ovat valmiita paistettavaksi.

Ovatko kuvan skonssit sitten brittiläisiä vai amerikkalaistyylisiä?

Sopivasti molempia. Brittiläiseen tapaan nämä skonssit ovat pieniä ja pelkistettyjä, ja niiden mieto maku jättää täytteille tilaa loistaa. Amerikkalaiseen tyyliin ne leikataan helpoiksi kolmiopaloiksi, jolloin ne ovat valmiita uuniin jopa kymmenessä minuutissa. Pyöreiden skonssien taiteilu lohkaisisi aamusta huomattavasti pidemmän ajan.

Voit tehdä oheisella ohjeella paitsi makeita, myös suolaisia skonsseja. Toisaalta taikinassa on makeutta niin vähän, että siitä valmistetut leivonnaiset sopivat ainakin juustojen kanssa mainiosti yhteen. Jos haaveilet täyttäväsi skonssit graavilohella ja tuorejuustolla, voit jättää taikinasta sokerit pois.

Tärkeintä on nauttia skonssit vastapaistettuina, kun ne saa murrettua suuhun sopiviksi paloiksi ilman veistäkin.

Piimäskonssit

8 isoa tai 16 pientä skonssia

valmistusaika: 10 min + 15 min kypsentäminen

4 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1½ tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

100 g kylmää voita tai margariinia

2 dl piimää

voiteluun munaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Yhdistä jauhot, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja nypi se kuiva-aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää piimä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa, sen ei tarvitse olla aivan sileää.
  3. Taputtele taikina jauhotetulla pöydällä 2–3 cm:n paksuiseksi, 5 cm leveäksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  4. Leikkaa levy 8 tai 16 kolmionmuotoiseen palaan. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille ja voitele munalla.
  5. Kypsennä skonsseja uunin keskiosassa niiden koosta riippuen 12–15 minuuttia. Tarjoa mieluiten vastapaistettuina esimerkiksi juuston ja marmeladin kanssa.

Ohje: Katja Nordlund

Juttu on ilmestynyt HS.fi:ssä 10.4.2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla