Nyt ollaan perusasioiden äärellä. Mikään ei voita juustoista kiusausta, jossa juurekset, peruna ja poro ovat kimpassa.
Erilaiset kiusaukset ovat arjen perusruokaa, ja ne syntyvät usein pienellä vaivalla ja edullisista aineksista. Kiusauksesta saa astetta parempaa, kun yksittäiseen raaka-aineeseen panostaa.
Kun kiusaukseen laittaa kylmäsavuporoa, muuttuu ruoan luonne arkisesta juhlavaan. Kylmäsavuporoleikkeleen tai -murun lisäksi poro maistuu myös sulatejuustossa, josta keitetään kuohukerman kanssa kiusaukseen kaadettava kastike. Katajanmarjat antavat kastikkeelle omintakeista makua.
Juhlakiusauksen saa vaivattomasti pöytään, kun käyttää apuna pakastealtaan peruna-sipuli- ja juuressekoitusta. Mukaan kannattaa suikaloida lisäksi purjoa ja pinta kuorruttaa rapeaksi korppujauholla.
Poro-juureskiusaus
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
-
Tee ensin kastike. Paloittele kylmäsavuporosulatejuusto kattilaan, lisää kuohukerma. Rouhi katajanmarjat morttelissa ja lisää kattilaan. Keitä kastiketta kasaan sillä aikaa, kun teet loput. Mausta lopussa mustapippurilla.
-
Halkaise purjo pituussuunnassa, huuhdo ja hienonna. Suikaloi kylmäsavuporo. Sulata voi pannulla ja paista purjoa hetki, lisää kylmäsavuporo ja paista muutaman minuutin ajan. Mausta mustapippurilla.
-
Voitele iso uunivuoka voilla. Sekoita pakastejuurekset ja peruna-sipulisekoitus, porotäyte ja kastike keskenään vuoassa. Ripottele päälle korppujauhoja ja kypsennä noin 20 minuuttia.
-
Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka vielä noin 30 minuuttia. Tarjoa kiusaus raikkaan salaatin kanssa.
Itse olen käyttänyt pakaste poronkäristystä ja savuporo tuorejuustoa
Homma toimii myös pakaste lohikuutioilla ja savulohi tuorejuustolla
Kylmäsavuporo on senverran arvokasta, että hukkaan menee tässä ruoassa.
Poronkäristys sopii paremmin, kuten jku tuossa edellä sanoi. Ja, koska tuossa ohjessa on juustoa, ei kermanlisäämää rasvaa enää tarvitse.
Enemmän voisi olla tervellisempiä ruokaohjeita ja muutenkin simppeleitä, ei turhanpäiväisiä krumeluureja.