Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 371 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hieman pähkinäinen reblochon-juusto sulaa kermaisten, valkoviinillä ja pekonilla maustettujen perunoiden päälle. Täydellisempää myöhäisillan ruokanautintoa on vaikea kuvitella! 

Pimeät illat houkuttelevat pitämään illanistujaisia kynttilänvalossa. Usein silloin tekee mieli jotain lämmintä ja tuhtia mutta helppoa ja extraherkullista.

Perunaa, pekonia ja juustoa sisältävä tartiflette on täydellinen tarjottava pienen porukan illanviettoon. Tartifletteen käytetään keitettyjä perunoita, jotka siivutetaan ohueksi ja kootaan uunivuokaan kerroksittain pekoni-sipulisilpun ja juuston kanssa. Paistos saa olla uunissa niin kauan, että päällimmäinen juustokerros on sulanut ja saanut aavistuksen väriä.

Tartiflette tulee Ranskan vuoristoseudulta, ja siinä käytetty Reblochon-juusto on niin ikään sieltä kotoisin. Reblochon on puolipehmeä juusto, jossa pähkinäistä ja voisen täyteläistä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Tartiflette

Ainekset

10-13 (n. 1,3 kg)
perunaa (kiinteä lajike)
1
sipuli
2
rkl
voita
200
g
pekonikuutioita
1 1/2
dl
valkoviiniä
2
dl
kuohukermaa
1
valkosipulinkynsi
1 (500 g)
reblochon-juustokiekko
3/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Keitä ne kuorineen juuri ja juuri kypsiksi. Valuta hyvin ja anna jäähtyä.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Sulata voi pannussa ja paista siinä sipulia ja pekonia, kunnes sipuli on pehmentynyt ja ainekset ovat saaneet väriä. Lisää viini ja keitä, kunnes viini on lähes haihtunut. Sekoita kerma joukkoon ja siirrä pannu sivuun.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä uunivuoka. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynsi puoliksi. Hankaa valkosipulinpuolikkaita uunivuoan sisäreunoja vasten.
  4. Viipaloi hieman jäähtyneet perunat. Halkaise juusto kahdeksi kiekoksi.
  5. Levitä puolet perunoista vuokaan ja lisää puolet sipuli-pekoniseoksesta. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Nosta juustopuolikas päälle ja peitä se lopuilla perunoilla ja sipulipekonilla. Lisää toinen juustopuolikas päälle.
  7. Paista uunissa 15–20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä. Jos haluat juustolle rapean pinnan, laita paistos grillivastusten alle muutamaksi minuutiksi.

Kommentit (7)

Grace
Seuraa 
Liittynyt16.4.2015

Voisiko bekonin korvata jollakin?

Vierailija

Voiko valkkarin korvata jollain muulla?

Tuhtia on

On kyllä enimmäkseen energiasisällöltään tuhteja nämä ohjeet.

Kai se on sitten hankala tehdä hyvää muutoin kuin lisäämällä paljon voita/ pekona/ kermaa/ juustoa tai jotakin muuta hyvää makua tuovaa.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

jos pekonin haluaa korvata jollain kasviperäisellä, voisi kokeilla sieniä tai ohueksi siivutettua ja rapeaksi paistettua savutofua. Myös kuivattu sipulirouhe sopii makumaailmaltaan ruokaan ja tuo kaivattua rapeutta. Se kannattaa ripotellä päälle ehkä vasta uunin jälkeen.

Valkoviiniä ei ole kovin suositeltavaa korvata, mutta halutessaan voi kokeilla lisätä pannulle kerman kanssa pienen määrän valkoviinietikkaa.

Vierailija

Voiko tämän herkulliselta vaikuttavan ohjeen kaikki ruoka-aineet korvata jollain muulla? Tämä oli ensihämmästyksen jälkeen ainoa kysymys, joka tuli mieleen kommentteja lukiessani. Miksi ihmeessä pekoni ja valkoviini pitäisi korvata joillain muilla, porkkanoilla ja vedellä vai? Kohta 9 vuotta Suomesta poissa asuneena tuntuu sikäläinen terveysfasismi saaneen vain lisää vettä myllyynsä.

Jausa

Mistä Reblochonia voi ostaa??? Suomests ei saa oikeita juustoja kuin muutamasta kaupasta ja niistäkin aika rajatusti.

Vierailija

Lidlistä olen ostanut kyseistä juustoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Raparperihilloke ja omenamehu antavat tiramisuun kesän makua. Viileä herkku sopii erinomaisesti alkukesän juhliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
55 min + tekeytyminen vähintään 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitiramisu

Ainekset

RAPARPERIHILLOKE
300
g
raparperia
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
½
luomusitruunan kuori ja mehu
LISÄKSI
200
g
savoiardikeksejä
KOSTUTUS
1
dl
omenamehua
½
dl
mantelilikööriä (esim. amarettoa)
TÄYTE
2
valkuaista
4
keltuaista
1
dl
sokeria
500
g
mascarponejuustoa
PÄÄLLE
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperin varret kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunan mehu ja kuoriraaste. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siirrä levyltä ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  2. Lado puolet kekseistä korkeareunaiseen vuokaan (25x15 cm). Sekoita omenamehu ja manteli- likööri keskenään ja kaada puolet seoksesta keksien päälle. Levitä jäähtynyt raparperihilloke päälle.

  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Notkista mascarpone ja sekoita keltuaisvaahtoon. Kääntele lopuksi varovasti valkuaisvaahto sekaan. Levitä puolet mascarponevaahdosta vuokaan. Lado päälle loput keksit, kaada loppu likööriseos ja lusikoi loput mascarponevaahdosta päällimmäiseksi.

  4. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

  5. Siivilöi kaakaojauhetta tiramisun pinnalle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ribollitaan voi käyttää niitä kasviksia mitä kaapista löytyy. Lisää vettä, jos haluat padasta keittomaisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ribollita-pata

Ainekset

1
iso sipuli
2
porkkanaa
2
lehtisellerin vartta
6
valkosipulinkynttä
200
g
mustakaalia
¼
kuivahtaneesta ciabattasta
5
aurinkokuivattuja tomaattia
1
prk (380/230 g)
pieniä kypsiä valkoisia papuja (cannellini)
3
rkl
oliiviöljyä
tl
suolaa
2
rkl
tomaattipyreetä
l
vettä
1
parmesaanipalan kanta
4
oksaa tuoretta timjamia
¾
tl
chilirouhetta tai aleppon pippuria
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja pork­kanat. Leikkaa lehtisellerit pie­niksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Huuhtele kaalit, poista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Revi tai murenna leipä paloiksi.

  3. Suikaloi aurinkokokuivatut to­maatit. Valuta pavut siivilässä.

  4. Kuumenna öljy padassa. Lisää kasvikset ja suola. Kuullota noin 8 minuuttia.

  5. Lisää tomaattipyree ja aurinko­kuivatut tomaatit. Paista sekoitta­en muutama minuutti.

  6. Lisää vesi, pavut, parmesaanin kanta, timjami, chilirouhe ja mustapippuri. Keitä 5 minuuttia.

  7. Kääntele kaalit keittoon kahdes­sa erässä. Lisää sitten leipä.

  8. Kypsennä 15 minuuttia. Valuta lopuksi pinnalle oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3247 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Torta mantovana on kuivakakun ja tortun sitruunainen rakkauslapsi. Pyöräytä litteän tortun kaveriksi jäätelöpalloja ja kaada lasiin jälkiruokaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
20 min + kypsentäminen ja jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Torta mantovana

Ainekset

175
g
voita
3
rkl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna (noin 2 sitruunaa)
3
tl
vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
4
keltuaista
1
kananmuna
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelilastuja
VUOKAAN
voita
VIIMEISTELYYN
tomusokeria
TARJOILUUN
pähkinä- tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24–26 cm). Voitele reunat.

  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Pese sitruunat ja raasta tarvittava määrä sitruunankuorta hienoksi raasteeksi. Mausta voisula vaniljasokerilla tai -tahnalla sekä sitruunakuorella.

  4. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää kananmuna. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sokeri vähitellen, edelleen vatkaten.

  5. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos muna-sokerivaahtoon siivilän läpi vuorotellen voisulan kanssa.

  6. Kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Kypsennä 180-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–35 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

  7. Irrota kakku vuoasta vadille ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.

Vinkki Käytä taikinasta yli jääneet valkuaiset esimerkiksi marenkeihin.