Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 374 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Olut tuo bliniin kuohkeutta ja syventää makua. Ammattikokin keittiössä blinejä paistettaessa ei säästellä voita.

Tattarijauhoista valmistetun esitaikinan nostattaminen hitaasti jääkaapissa tuo blineihin herkullisen hapahkon maun. Tässä ohjeessa taikinaan tulee myös vehnäjauhoja, mutta voit tehdä blinit kokonaan tattarijauhoista, jolloin ne ovat gluteenittomia.

Blinejä paistaessa ei säästellä voita. Sitä kaadetaan sekä taikinaan että pannuun, jolloin blineistä tulee rapeapintaisia. Voin kirkastamisen vaiva kannattaa nähdä, sillä kirkastettu voi kestää paistamista paremmin kuin tavallinen voi, joka käryää jo 120 asteessa. Kirkastettu voi kestää palamatta jopa 250 asteen kuumuuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 6 kpl
Valmistusaika
45 min + tekeytyminen 12–24 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Blinit

Ainekset

Esitaikina
2
dl
täysmaitoa
20
g
tuorehiivaa (vajaa ½ palaa)
2
dl
tattarijauhoa
Taikina
½
dl
kirkastettua voita + ½ dl paistamiseen
dl
lagerolutta
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
2
punasipulia
150
g
smetanaa
2
dl
mätiä

Työvaiheet

  1. Tee esitaikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon kannellisessa kulhossa, jossa on taikinalle kohoamisvaraa. Sekoita tattarijauhot joukkoon. Peitä kulho kannella ja laita jääkaappiin vähintään 12 tunniksi. (Voit myös nopeuttaa valmistusta antamalla esitaikinan käydä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan.)
  2. Tee kirkastettu voi. Sulata 150 grammaa voita kattilassa miedolla lämmöllä. Kuori vaahto pinnalta. Anna voin jäähtyä lisukkeiden valmistelemisen ajan. Kun voin vaalea hera on laskeutunut kattilan pohjalle, kaada pinnalle jäänyt kirkas rasva varovasti eri astiaan. Pohjalle jäävän heran voit käyttää esimerkiksi leivonnassa.
  3. Valmistele lisukkeet. Kuori ja kuutioi sipulit. Huuhtele sipuli kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperin päällä. Näin sipulista ei tule kitkerää. Vatkaa smetana kuohkeaksi.
  4. Sekoita esitaikinaan ensin olut ja sitten jauhot. Lisää ½ dl kirkastettua voita. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset, lisää keltuaiset taikinaan. Mausta suolalla. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa kevyeksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinaan. Älä sekoita taikinaa enää.
  5. Kuumenna blinipannu keskilämmöllä. Paista blinit kirkastetussa voissa, noin 3 minuuttia per puoli. Käännä blini, kun sen reunat ovat kypsät ja keskusta miltei hyytynyt.
  6. Tarjoa blinit vatkatun smetanan, hienonnetun sipulin ja mädin kera.

Kommentit (2)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ohjetta on korjattu 4.1.2021 lisäämällä maidon määrää puolella desilitralla. Reseptiin on lisätty myös tieto esitaikinan kohottamisesta huoneenlämmössä.

Gastrojussi

Paras blinitaikina ikinä !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Suppiksista ja lehtikaalista saa pannulla paistamalla täydellisen salaatin, joka sopii lisukkeeksi niin lihalle, kalalle kuin syksyisille kasvisruoillekin. Valmista tulee vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin suppilovahvero-lehtikaalisalaatti

Ainekset

4
dl
suppilovahveroita
5
dl
lehtikaalia pieneksi revittynä
1
salottisipuli
1
dl
hassel- tai pekaanipähkinöitä
1
rkl
voita
KASTIKE
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa sienet tarvittaessa suupaloiksi. Poista lehtikaalista lehtiruodit ja revi lehdet suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Siirrä leikkuulaudalle. Rouhi ne.

  3. Paista sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää sipuli ja voi. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja paista sekoitellen, kunnes kaali hieman pehmenee.

  4. Yhdistä kastikkeen ainekset ja lisää pannulle. Sekoita hyvin. Viimeistele pähkinöillä.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Japanilainen teriyakikastike ja helppo paistaminen on varma ja nopea tapa saada tofusta rapeaa ja ihan tajuttoman hyvää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea teriyakitofu

Ainekset

300
g
kiinteää maustamatonta tofua
rkl
teriyaki-kastiketta
1
rkl
seesaminsiemeniä
½
dl
pankojauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
tl
seesaminsiemenöljyä
LISÄKSI
2
rkl
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Leikkaa tofu sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet leikkuulaudalle, aseta päälle talouspaperia ja painoksi toinen leikkuulauta. Pidä painon alla 30 minuuttia.

  2. Leikkaa tofuviipaleet sentin paksuisiksi tangoiksi ja pyörittele teriyakikastikkeessa. Anna maustua 10 minuuttia. Pyörittele tofut pankojauhoissa ja seesaminsiemenissä.

  3. Kuumenna pannulla öljyt, ja paista tofutankoja keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes tofut ovat kauniin ruskeita. Kuori ja raasta päälle piparjuurta.

Vinkki! Voit korvata tofun tempellä. Tempessä on kiinteämpi rakenne, ja sen voi valmistaa ilman painon alla pitämistäkin.