Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 165 keittokirjaan.
OHJE Miia Khan ja Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tacobileet! Pehmeiden pienten maissitortillojen päälle lastataan nyt rapeaksi friteerattua turskaa, korianteri-coleslaw'ta ja tacokastiketta. Paras lopputulos syntyy, kun jokainen saa koota aineksista mielensä mukaisen tacon.

Rapeita kalapaloja, korianteri-coleslawta ja tacokastiketta. Näistä on koukuttavat kalatacot tehty! Älä säikähdä pitkää raaka-ainelistaa, sillä suurin osa niistä on kuivamausteista.

Turskafileet saavat herkullisen rapean pinnan kun ne pyöritellään ensin rikotussa kananmunassa ja maustetussa panko-jauhossa, jonka jälkeen ne paistetaan 175-asteisessa öljyssä rapeiksi ja kauniin ruskeiksi.

Korianteri-coleslawssa maistuu nimensä mukaisesti korianteri, mutta myös raikas lime, juustokumina sekä valkosipuli. Raastetut kaalit ja porkkanat sekoitetaan yhteen kastikkeen kanssa, jonka pohjana toimii hapokas turkkilainen jogurtti ja täyteläinen majoneesi.

Kalatacot voi viimeistellä oman maun mukaan esimerkiksi avokadon viipaleilla, tuoreella korianterilla tai jalopenoviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kalatacot

Ainekset

600
g
turskafileetä
2
dl
pankojauhoja
2
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilijauhetta
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
½
tl
caeynnepippuria
1
kananmuna
1
l
rypsiöljyä paistamiseen
Korianteri-coleslaw
150
g
punakaalia
150
g
valkokaalia
2
porkkanaa
Kastike coleslaw'lle
1
pieni ruukku
korianteria
1
limetin mehu
3
kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
½
tl
suolaa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Tacokastike
½
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
3
säilöttyä chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa
1
limetin mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
16
pientä tortillalettua
avokadoa, jalapenoviipaleita, limetinlohkoja, tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Tee koriantericoleslaw. Raasta kaalit, kuori ja raasta porkkanat. Laita raasteet kulhoon. Tee kastike. Pilko korianteri ja kevätsipuli karkeasti tehosekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon. Purista limetin mehu mukaan. Lisää loput kastikkeen ainekset ja hienonna tasaiseksi. Sekoita kastike raasteeseen.

  2. Soseuta tacokastikkeen aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

  3. Leikkaa turskafilee 2 cm:n kuutioiksi ja kuivaa ne talouspaperilla. Sekoita pankojauhot ja mausteet keskenään ja laita seos lautaselle. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja vatkaa sen rakenne rikki. Pyöritä kalapalat ensin kananmunassa ja sitten jauhoissa.

  4. Kuumenna öljy kattilassa 175-asteiseksi. Testaa kuumuus tiputtamalla leipäpala kuuman öljyyn. Kun se nousee pintaan ja ruskistuu kauniisti minuutissa, öljy on sopivan kuumaa. Paista kalapaloja öljyssä noin kolme minuuttia, käännä puolivälissä. Nosta kalat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

  5. Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan. Kokoa päälle tacokastiketta, koriantericoleslaw’ta, paistettua turskaa, limettiä, avokadoa, korianteria ja jalapenoa.

Vinkki Adobo-kastikkeeseen säilöttyjä chipotlechilejä myydään isoissa marketeissa.

Kommentit (4)

Vierailija

Jos ei ole mahdollisuuksia ja välineitä uppopaistaa kalafileitä kotikeittiössä niin yhtä hyvin asiansa ajaa tässä(kin) ohjeessa varmasti ihan pakasteen peruskalapuikot -tai crispyfileet. Säästyy aikaa, sammutuspeitteet, palovaroittimet ja vaahtosammuttimet.

Vierailija

Jos tarvitset noita kaikkia tarvikkeita uppopaistaessasi ruokaa niin siinä tapauksessa todella suosittelen sinulle kaupan kalapuikkoja. Joskus ruuanlaittoon on mukava käyttää vähän enemmän aikaakin.

Nasse

Huumorintaju on taitolaji täälläkin...
Komppaan täysin ekaa kommenttia. Monikaan ei ostele litroittain öljyä kaappiin odottamaan siihen, että kerran uppopaistaa kalat tacoihin. Tottakai aina itsetehdyt on paremmat, mutta kokemuksella voin sanoa, että ainakin melkein yhtä hyvät tulee crispy -sitruunafileistä (löytyy juuri sieltä pakastealtaasta, hui kamalaa). Aina voi käyttää aikaa kunnollisiin itsetehtyihin soosseihin ja muihin lisukkeisiin.

Vierailija

Komppaan myös ensimmäistä kommentoijaa. Mitä jos ihan vaan nuo leivitetyt kalat ruskistaisi uunissa? Tai paistinpannulla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.