Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 233 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Panu Pälviä

Jotain uutta, jotain vanhaa. Vispipuuro on tämän hetken trendiruuista ihanin. Superfood-versio tehdään ruisjauhoista ja mustikasta.

Perinteinen puolukkainen vispipuuro tuntuu tekevän taas tuloaan. Eikä ihme, sillä pilvimäisen pehmeä ja hieman kirpeä kylmä puuro sopii niin aamupalaksi kuin jälkiruoaksikin.

Tämä vispipuuro poikkeaa perinteisestä, sillä mannasuurimoiden sijaan käytössä on ruisjauhot ja puolukoiden tilalle laitetaan mustikoita. Maku on silti hurmaava ja ruisjauhot tekevät puurot hippusen terveellisemmän. Lisäksi valmistus on jopa helpompaa kuin perinteisen vispipuuron.

Marjoja ja ruisjauhoja ei nimittäin tarvitse keittää, vaan riittää, että ne sekoitetaan huolellisesti kiehautettuun veteen. Puuron annetaan jäähtyä täysin, jonka jälkeen se vatkataan sähkövatkaimella kevyen kuohkeaksi. Pitkähköstä vatkaamisesta ei kannata luistaa, sillä sitä kuohkeamman puuron saat, mitä pidempään jaksat vatkata!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min + jäähtyminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-ruisvispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
5
dl
ruisjauhoja
5
dl
mustikoita (pakaste tai tuore)
2
dl
sokeria
0,5
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi. Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon ruisjauhot.
  2. Lisää mustikat, sokeri ja suola. Sekoita tasaiseksi.
  3. Anna puuron turvota kattilassa kannen alla vähintään kaksi tuntia tai seuraavaan aamuun. Pidä kattila viileässä.
  4. Vatkaa kylmä puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella, noin 8 minuuttia. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

Kommentit (14)

Vierailija

Tästä tulee aivan liian makeaa! Sokerin määrä kannattaa puolittaa... ei sovellu mielestäni välipalaksi tällä reseptillä, selvästi jälkiruoka.

Vierailija

eikö ruisjauhot tuolla tavalla kypsentämättöminä ole aika rajua tavaraa vatsalle? hyvänmakuistelta kuulostaa kyllä, mutta...

LilStelWil

Itse olen laittanut tähän määrään n puoli desiä sokeria , riittää hyvin! Ja mustikat tai muut marjat olisi hyvä olla sulatettuja muutoin kiehautettu vesi jäähtyy niin nopeasti ettei ruisjauhot kerkiää kypsyä lämpimässä .

Vierailija

Mielestäni liikaa jauhoja, vaikea vatkata. Lisäsin tuoremehua, että sain jotenkin vatkattu. Turhan makeaakin tuli.

Vierailija

Ei ruisjauhoja. Kannattaa mieluummin ostaa Riihipuodin Ruismannaa. Hiukan karkeampi jauhatus, suunnilleen sama kuin tavallisissa mannaryyneissä. Tulee TOSI hyvää! Ei kauramannaa, kun se on pelkkää harmaata liisteriä.

Vierailija

Ruisjauhoista vispipuuroa??? Outo ajatus. Ei niin hienosta jauhatuksesta tule kunnollista vispipuuroa sen enempää kuin leivontakarkeista vehnäjauhoistakaan. Komppaan edellistä kirjoittajaa, mieluummin karkeampia ruismannaryynejä.

Vierailija

Reseptin jauhomäärässä lienee virhe! Arvelisin 3 - 3,5 dl jauhoa litraan vettä olevan oikea määrä. Puuro on oikein hyvää ja terveellistä!

Vierailija

Erittäin hyvin onnistui ja laitoin aineet reseptin mukaan. Vatkasin yleiskoneella ja tuli hyvä vaahto. Herkullista.

puuron ystävä

" Ruisjauhoista vispipuuroa??? Outo ajatus "

Ruisjauhoista SAA vatkattua marjapuuroa ja se on hyvää ja terveellisempää, kuin mannasuurimoista tehty, toki tumma manna on ravinteikkaampaa.

Itse kyllä keitin ruispuuroa  n. 1h.

puuro on hyvää

Ruisjauhom pusssisakin on ohje puuronkeitttoon 1l. nestettä 2dl ruisjauhoja, sokeria maun mukaan.. 2dl on ehd.liikaa.

Mammina

Ikäviä lapsuuden makumuistoja ruispuurosta mustikoilla tai puolukoilla joita kansakoulussa usein tarjottiin. Vispattua ei se kuitenkaan tainnut olla, eikä tainnut olla yhtään sokeria tuossa puurossa eikä sirotesokeria tarjolla.
Nykyään kun olen vanha voisi jopa maistuakin. Moni lapsena epämieluisa ruoka maistuu nykyään hyvältä. Laittaisin ehkä sekaan mannaryynejä maun pehmentämiseksi ja huomattavasti vähemmän sokeria kuin ohjeessa. Oudoksuttaa kuinka siellä Suomessa käytetään ruista vaikka mihin johon se ei mielestäni sovi.

Vierailija

Tämä on siis raakapuuroa? Riippuu tietenkin siitä kuinka kuumiksi jauhot ja marjat tulevat kiehuvaan veteen sekoitettuina. Minusta olisi hyvä että kävisi ilmi että puuroa ei keitetä.

Vierailija

@ puuron ystävä

Ruismannalla ei ole mitään tekemistä vehnästä tehtyjen mannaryynien kanssa. En tiedä mitä "tummaa mannaa" tarkoitat, mutta ruismanna on 100% ruista, ihan samaa kuin ruisjauhot, mutta karkeampi jauhatus ja sopii paljon paremmin vispipuuroksi, kun karkeasta jauhatuksesta ei tule sellaista liisteriä mitä ruisjauhoista. Eihän kukaan vehnäjauhoistakaan tee vispipuuroa, vaan vispipuuro tehdään perinteisesti vehnästä jauhetusta mannaryyneistä.

Vierailija

Kiitos ohjeesta, olen tehnyt tätä puuroa lukuisia kertoja. Puuro on nopea tehdä, jos sen vaan muistaa tehdä ajoissa tekeytymään.  Meillä sekä  lapset ja aikuiset tykkäävät tästä ja on puuro on terveellisempi, kuin perinteinen vispipuuro. Suosittelen kokeilemaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Nektariineista ja mansikoista syntyy helppo, muutaman raaka-aineen kesäherkku, joka jättää raikkaan olon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + pakastimessa 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Nektariini-mansikkajäädyke

Ainekset

3
nektariinia
5
dl
mansikoita
1
rkl
tomusokeria
2
valkuaista
1
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (esim. Flora vanilla)
2
dl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Poista nektariineista kivet ja mansikoista kannat. Laita noin puolet molemmista sauvasekoittimen kulhoon yhdessä tomusokerin kanssa ja soseuta sileäksi. Laita loput nektariinit ja mansikat kylmään odottamaan tarjoiluhetkeä.

  2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Yhdistä varovasti sekoittaen jogurtti sekä valkuais- ja vaniljavaahdot. Kääntele joukkoon nektariini-mansikkasose. Kaada seos pakastusta kestävään vuokaan. Anna olla pakastimessa vähintään neljä tuntia.

  3. Leikkaa loput nektariinit ja mansikat viipaleiksi, ja lado viipaleet jäädykkeen pinnalle juuri ennen tarjoilua.