
Jotain uutta, jotain vanhaa. Vispipuuro on tämän hetken trendiruuista ihanin. Superfood-versio tehdään ruisjauhoista ja mustikasta.
Perinteinen puolukkainen vispipuuro tuntuu tekevän taas tuloaan. Eikä ihme, sillä pilvimäisen pehmeä ja hieman kirpeä kylmä puuro sopii niin aamupalaksi kuin jälkiruoaksikin.
Tämä vispipuuro poikkeaa perinteisestä, sillä mannasuurimoiden sijaan käytössä on ruisjauhot ja puolukoiden tilalle laitetaan mustikoita. Maku on silti hurmaava ja ruisjauhot tekevät puurot hippusen terveellisemmän. Lisäksi valmistus on jopa helpompaa kuin perinteisen vispipuuron.
Marjoja ja ruisjauhoja ei nimittäin tarvitse keittää, vaan riittää, että ne sekoitetaan huolellisesti kiehautettuun veteen. Puuron annetaan jäähtyä täysin, jonka jälkeen se vatkataan sähkövatkaimella kevyen kuohkeaksi. Pitkähköstä vatkaamisesta ei kannata luistaa, sillä sitä kuohkeamman puuron saat, mitä pidempään jaksat vatkata!
Mustikka-ruisvispipuuro
Ainekset
Työvaiheet
- Kiehauta vesi. Ota kattila liedeltä. Sekoita joukkoon ruisjauhot.
- Lisää mustikat, sokeri ja suola. Sekoita tasaiseksi.
- Anna puuron turvota kattilassa kannen alla vähintään kaksi tuntia tai seuraavaan aamuun. Pidä kattila viileässä.
- Vatkaa kylmä puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella, noin 8 minuuttia. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.
Tästä tulee aivan liian makeaa! Sokerin määrä kannattaa puolittaa... ei sovellu mielestäni välipalaksi tällä reseptillä, selvästi jälkiruoka.
eikö ruisjauhot tuolla tavalla kypsentämättöminä ole aika rajua tavaraa vatsalle? hyvänmakuistelta kuulostaa kyllä, mutta...
Itse olen laittanut tähän määrään n puoli desiä sokeria , riittää hyvin! Ja mustikat tai muut marjat olisi hyvä olla sulatettuja muutoin kiehautettu vesi jäähtyy niin nopeasti ettei ruisjauhot kerkiää kypsyä lämpimässä .
Mielestäni liikaa jauhoja, vaikea vatkata. Lisäsin tuoremehua, että sain jotenkin vatkattu. Turhan makeaakin tuli.
Ei ruisjauhoja. Kannattaa mieluummin ostaa Riihipuodin Ruismannaa. Hiukan karkeampi jauhatus, suunnilleen sama kuin tavallisissa mannaryyneissä. Tulee TOSI hyvää! Ei kauramannaa, kun se on pelkkää harmaata liisteriä.
Ruisjauhoista vispipuuroa??? Outo ajatus. Ei niin hienosta jauhatuksesta tule kunnollista vispipuuroa sen enempää kuin leivontakarkeista vehnäjauhoistakaan. Komppaan edellistä kirjoittajaa, mieluummin karkeampia ruismannaryynejä.
Reseptin jauhomäärässä lienee virhe! Arvelisin 3 - 3,5 dl jauhoa litraan vettä olevan oikea määrä. Puuro on oikein hyvää ja terveellistä!
Erittäin hyvin onnistui ja laitoin aineet reseptin mukaan. Vatkasin yleiskoneella ja tuli hyvä vaahto. Herkullista.
" Ruisjauhoista vispipuuroa??? Outo ajatus "
Ruisjauhoista SAA vatkattua marjapuuroa ja se on hyvää ja terveellisempää, kuin mannasuurimoista tehty, toki tumma manna on ravinteikkaampaa.
Itse kyllä keitin ruispuuroa n. 1h.
Ruisjauhom pusssisakin on ohje puuronkeitttoon 1l. nestettä 2dl ruisjauhoja, sokeria maun mukaan.. 2dl on ehd.liikaa.
Ikäviä lapsuuden makumuistoja ruispuurosta mustikoilla tai puolukoilla joita kansakoulussa usein tarjottiin. Vispattua ei se kuitenkaan tainnut olla, eikä tainnut olla yhtään sokeria tuossa puurossa eikä sirotesokeria tarjolla.
Nykyään kun olen vanha voisi jopa maistuakin. Moni lapsena epämieluisa ruoka maistuu nykyään hyvältä. Laittaisin ehkä sekaan mannaryynejä maun pehmentämiseksi ja huomattavasti vähemmän sokeria kuin ohjeessa. Oudoksuttaa kuinka siellä Suomessa käytetään ruista vaikka mihin johon se ei mielestäni sovi.
Tämä on siis raakapuuroa? Riippuu tietenkin siitä kuinka kuumiksi jauhot ja marjat tulevat kiehuvaan veteen sekoitettuina. Minusta olisi hyvä että kävisi ilmi että puuroa ei keitetä.
@ puuron ystävä
Ruismannalla ei ole mitään tekemistä vehnästä tehtyjen mannaryynien kanssa. En tiedä mitä "tummaa mannaa" tarkoitat, mutta ruismanna on 100% ruista, ihan samaa kuin ruisjauhot, mutta karkeampi jauhatus ja sopii paljon paremmin vispipuuroksi, kun karkeasta jauhatuksesta ei tule sellaista liisteriä mitä ruisjauhoista. Eihän kukaan vehnäjauhoistakaan tee vispipuuroa, vaan vispipuuro tehdään perinteisesti vehnästä jauhetusta mannaryyneistä.
Kiitos ohjeesta, olen tehnyt tätä puuroa lukuisia kertoja. Puuro on nopea tehdä, jos sen vaan muistaa tehdä ajoissa tekeytymään. Meillä sekä lapset ja aikuiset tykkäävät tästä ja on puuro on terveellisempi, kuin perinteinen vispipuuro. Suosittelen kokeilemaan!