Luomua. Ilman muuta. on lisännyt 12 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Appelsiini-vaahtokarkeilla, pähkinä-suklaapaloilla ja mansikoilla täytetty luomuherkkutötterö nostaa hymyn niin lasten kuin aikuistenkin huulille. Vaahtokarkkien tekeminen itse on yllättävän helppoa. Ja kun olet maistanut näitä kerran, et enää palaa takaisin kaupan karkkeihin. Sekä vaahtokarkit että suklaapalat vaativat hieman aikaa hyytyäkseen, joten ne voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Luomuherkkutötteröt

Ainekset

Pähkinä-suklaapalat:
0,5
dl
luomupähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä)
100
g
tummaa luomusuklaata
100
g
Luomuvoita
1
dl
luomusokeria
ripaus suolaa
2
kpl
luomukananmunia
1
kpl
luomukananmunan keltuainen (säästä valkuainen vaahtokarkkeihin)
0,5
rkl
luomuvehnäjauhoja
Appelsiini-vaahtokarkit:
5
kpl
liivatelehtiä
1
kpl
pieni luomuappelsiini
1
tl
luomuhunajaa
1,5
dl
luomusokeria
1
kpl
luomukananmunan valkuainen
n. 1
dl
tomusokeria (luomuna saatavissa erikoiskaupoista)
sokerilämpömittari
Lisäksi:
300
g
tuoreita luomumansikoita

Työvaiheet

  1. Valmista pähkinä-suklaapalat: Hienonna pähkinät veitsellä. Sulata voi ja suklaa samassa kulhossa mikrossa. Sekoita seoksen joukkoon sokeri ja suola. Lisää kananmunat ja keltuainen, pähkinäpalat sekä viimeiseksi vehnäjauhot. Vatkaa taikina tasaiseksi. Kaada taikina pieneen voideltuun vuokaan.
  2. Paista 200°C asteessa n. 15–20 minuuttia. Piirakan keskusta saa jäädä hieman raa´aksi. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin hyytymään.
  3. Valmista vaahtokarkit: Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Huuhtele ja kuivaa appelsiini. Raasta kuoren oranssi osa raastinraudalla ja purista appelsiinista 0,5 dl mehua lasiin.
  4. Tämä vaihe vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Kuumenna mehua, hunajaa ja sokeria kattilassa. Tarkkaile seoksen lämpötilaa lämpömittarilla. Samaan aikaan vispaa valkuainen kovaksi vaahdoksi puhtaassa, kuivassa kulhossa. Kun mehuseos on 130 °C asteista, lisää liivatelehdet mehun joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja kaada heti ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Lisää myös kuoriraaste ja vatkaa seosta muutama minuutti.
  5. Vuoraa pieni vuoka kelmulla. Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan. Siirrä jääkaappiin jäähtymään. Kun vaahtokarkkimassa on kiinteää, leikkaa se kuutioiksi. Pyörittele kuutiot kauttaaltaan tomusokerissa. Säilytä tiiviissä purkissa viileässä.
  6. Leikkaa myös hyytynyt suklaapiirakka paloiksi. Huuhtele mansikat ja leikkaa puoliksi. Jaa vaahtokarkit, suklaapalat ja mansikat kuuteen tötteröön.

Vinkki! Tötterön voi tehdä neliön muotoisesta taipuisasta pahvista leikkaamalla sen kahdeksi kolmioksi. Taivuta kolmio tötteröksi, siisti reuna saksilla ja kiinnitä nitojalla takasaumasta sekä alhaalta. Halutessasi voit tehdä vielä leivinpaperista toisen tötterön pahvitötterön sisälle.

Kommentit (2)

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, sinulle on tullut kysymys Sopan facebookiin: Missä vaiheessa ja missä olomuodossa pähkinät lisätään taikinaan?

Luomua. Ilman muuta.
Seuraa 
Liittynyt17.6.2016

Hei, valitettavasti tämä kohta oli jäänyt pois. Ohje on nyt korjattu!

Hanne / Pro Luomu

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Mustikka-talkkunapöperö hyppäsi jäätelöön sitruunan seuraksi. Jätski ei kaipaa lainkaan sokeria, sillä kondensoitu maito on makeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 dl
Valmistusaika
20 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-pöperöjätski

Ainekset

3
dl
mustikoita
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
2
dl
kermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
¾
dl
talkkunaa
1
dl
lemon curd -sitruunatahnaa
1
rkl
sitruunan kuoriraastetta

Työvaiheet

  1. Soseuta mustikat haarukalla. Vatkaa kerma ja kondensoitu maito vaahdoksi. Sekoita joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.

  2. Jaa massa kahteen kulhoon. Sekoita toiseen kulhoon mustikkasose, talkkuna ja kaneli. Lisää toiseen puolikkaaseen lemon curd -tahna sekä sitruunankuoriraaste.

  3. Vuoraa leipävuoka kelmulla. Lusikoi pohjalle mustikkainen massa. Kaada päälle sitruunainen massa. Pyörittele haarukalla pohjalta ylöspäin pari kertaa niin, että massat sekoittuvat. Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen yön yli.

VINKKI! Käytä paahdetusta kaurasta valmistettua vatsaystävällistä talkkunajauhoa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.