Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.

Reseptin salainen ainesosa on kastike, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua.

Suhteeni broilerin koipireisiin on kaksijakoinen. Toisaalta rakastan niiden maukkautta, mehukkuutta ja muunneltavuutta mutta toisaalta vihaan niiden perkausta, etenkin nälkäisenä. Mielestäni koipireisien perkaaminen käsin on ihan hauskaa hommaa (esimerkiksi salaattia tai keittoa varten), mutta lihapalan närppiminen ruokapöydässä haarukan ja veitsen kanssa vie itseltäni hermot.

Törmäsin kuitenkin Gimme Some Oven -sivustolla niin herkulliseen broileriohjeeseen, että päätin unohtaa koipireisiangstini. Limen, valkosipulin ja korianterin yhdistelmä oli juuri se annos vihreää, jota kaipasin maaliskuun loppuun ja ulkona möyrivään takatalveen.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan käyttämään broilerin reisipaloja, mutta koska niiden saatavuus on Suomessa kehnohko, päätin paistaa reidet koipineen.

Broilerillahan tuppaa olemaan sellainen ongelma, että vaikka lintua marinoisi miten tymäkässä marinadissa maailman tappiin asti, kaikki maku tahtoo jäädä nahkaan, eikä lihaan imeydy juuri mitään makua. Tässä reseptissä riitti puolen tunnin marinoituminen, mutta silti broilerissa oli häivähdys limeä ja valkosipulia ihan lihassa asti. Uskoisin, että koipireisien viiltely ja marinoiminen yön yli tekisi maulle ihmeitä.

Noudatin alkuperäistä reseptiä melko orjallisesti, mutta lisäsin valkosipulin määrän kolmeen kynteen ja Worcestershire-kastiketta laitoin kaksi ruokalusikallista. Kyseessähän on SE soosi, jonka nimeä kukaan ei osaa sanoa ja jota lähes jokaisen jääkaapissa on, vaikka sitä tulee käytettyä harmillisen harvoin. (Pitänee alkaa juoda useammin Bloody Maryja.)

Worcestershire-kastike on marinadin olennainen osa. Älä jätä sitä pois. Se toimii broilerin kanssa samalla tavalla kuin pihvin kanssa eli korostaa maun "lihaisuutta" ja antaa samalla kivaa kipakkuutta.

Ja koska kanassa lähes kaikki maku on nahassa, siitä pitää tulla rapea. Tähän on pari kikkaa: voi, valelu ja pitkä paistoaika. Laita siis suosiolla voinokareet kanojen päälle, kun tuuppaat ne uuniin. (Alkuperäisohjeessa kana valellaan voisulalla, mutta se olisi ollut maanantai-iltaan vähän liikaa.)

Muista myös kipata loput marinadista kanojen päälle, kun kypsennys on puolivälissä. Tämä pitää lihan mehevänä ja rapeuttaa samalla nahkaa.

Ja tosiaan, paista pitkään. Niin kauan, että kana vähän nuupahtaa. Silloin liha irtoaa luista heittämällä!

Söin broilerin ihan perinteisesti keitetyn riisin kera, mutta couscous ja kvinoa toimisivat varmasti myös. Koin ilmeisesti jonkinasteista pakkomiellettä vihreästä väristä, sillä oli aivan pakko saada kylkeen myös kurkkua ja avokadoa.

Viimeistele annos raastetulla limenkuorella, puristetulla limemehulla ja saksitulla korianterilla.

AI NIIN, uskoisin, että tämä marinadi toimii hyvin myös grillatun broilerin, possun, jopa kalan kanssa. Kannattaa siis panna se muistiin kesän grillikautta varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t + marinadi
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä limekana

Ainekset

2
broilerin koipireittä
1
dl
limemehua
2
valkosipulinkynttä raastettuna/silputtuna
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
tuoretta korianteria
limen kuorta

Työvaiheet

  1. Sekoita limemehu, raastettu valkosipuli, Worcestershire-kastike, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi broilerin päälle ja sekoita, jotta se tarttuu kaikkialle. Anna marinoitua puolesta tunnista yön yli.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta broilerit uunivuokaan. Laita koipireisien päälle voinokareet ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Säästä marinadi!
  3. Kypsennä koipireisiä 20 minuuttia. Kaada sitten broilereille loput marinadista ja kypsennä vielä toiset 20-30 minuuttia. Itse kypsennän aina kauan, koska mielestäni koipireisien pitää olla niin kypsiä, että liha irtoaa luista kanapalaa heilauttamalla.
  4. Tarjoa esimerkiksi riisin, couscousin tai kvinoan kera. Raasta annoksen päälle limenkuorta ja silppua tuoretta korianteria. Itse lisäsin vielä avokadoa, kurkkua ja simppeliä jogurttikastiketta (turkkilaista jogurttia, limemehua, suolaa, pippuria ja valkosipulia).

Kommentit (2)

Kcrimso
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mainio ja helppo resepti! Yön yli marinointi kannattaa ehdottomasti :)

Vierailija

Se sanotaan  yksinkertaisesti "wustö" :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sokeriton ranskalainen sinappi antaa juuri sopivasti ytyä broilerin makuun. Yhdistä rapeapintaiseksi paistettu broileri sobanuudeleiden ja kasvisten kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappibroileri ja sobanuudelit

Ainekset

600
g
broilerin luuttomia paistileikkeitä
½
tl
suolaa
½
dl
dijoninsinappia
1
iso kananmuna
2
dl
pankojauhoja
öljyä paistamiseen
(chiliä)
Nuudelit
200
g
sobanuudeleita
1
ps (250 g)
varsiparsakaaleja
2
rkl
öljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
ripaus
suolaa
½
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuivaa paistileikkeet talouspaperilla ja ripottele suola pinnoille. Laita sinappi syvälle lautaselle, riko muna joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita pankojauhot toiselle syvälle lautaselle. Pyörittele paistileikkeet yksi kerrallaan ensin munaseoksessa ja sitten pankojauhoissa.

  2. Kuumenna kunnon loraus öljyä laakealla pannulla. Paista paistileikkeitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat kypsiä.

  3. Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa varsiparsakaalit pitkittäin halki ja laita ne kypsymään nuudelien kanssa samaan kattilaan viimeiseksi minuutiksi. Valuta nuudelit ja varsiparsakaalit, ja laita ne takaisin kattilaan. Sekoita pienessä kulhossa öljy, etikka, sokeri ja suola. Kaada seos kattilaan ja kääntele niin, että nuudelit ja varsiparsakaalit maustuvat tasaisesti.

  4. Jaa nuudelit lautasille ja nosta broilerin paistileikkeet päälle. Viipaloi halutessasi chiliä päälle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Keltajuuri antaa keittoon pirteän värin ja tuo samalla lisää syvyyttä makuun. Nuudelit imaisevat nopeasti keiton liemen, joten tarjoa keitto mieluiten pian valmistuksen jälkeen. Soppa maistuu toki myös patamaisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuuri-kanakeitto

Ainekset

500
g
keltajuurta
2
porkkanaa
1
pieni purjo
400
g
maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1
rkl
curryjauhetta
2–3
rkl
öljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
200
g
vehnänuudeleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

  2. Paista purjoa, broileria ja currya öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes broilerit saavat hieman väriä. Lisää juurekset ja valkoviinietikka. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen.

  3. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää nuudelit ja tarvittaessa vettä. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Itse tehty chili-valkosipulitahna on tavattoman koukuttavaa! Varaudu tekemään pian uusi satsi. Tämä herkku sopii nimittäin melkein ruokaan kuin ruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 4 dl valmista tahnaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Chili-valkosipulitahna

Ainekset

3
dl
keskivahvoja chilejä
5
valkosipulinkynttä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
(2
tl
sichuaninpippuria)
4
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet chilejä. Pese chilit huolellisesti haalealla vedellä. Poista kannat ja viipaloi chilit. (Voit poistaa siemenet halutessasi.) Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.

  2. Laita chilit, valkosipulit, etikka, sokeri ja suola monitoimikoneen kulhoon ja soseuta hienoksi.

  3. Laita chiliseos pinnoitetulle pannulle. Jos käytät sichuaninpippureita, lisää ne. Kaada pannulle puolet öljystä. Paista keskilämmöllä koko ajan sekoitellen 9–10 minuuttia, kunnes seos on muuttunut paksuksi chilitahnaksi. Seoksen lämpötilan tulisi olla 85 astetta.

  4. Jaa tahna puhdistettuihin kuumennettuihin purkkeihin. Kuumenna loput öljystä pannussa ja kaada purkkeihin chilitahnan päälle. Sulje tiiviisti kannella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin. Chili-valkosipulitahna säilyy jääkaapissa noin 3 kuukautta.

Vinkki Jos et halua tahnasta voimakkaan makuista, valitse mietoja chilejä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.