Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.

Reseptin salainen ainesosa on kastike, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua.

Suhteeni broilerin koipireisiin on kaksijakoinen. Toisaalta rakastan niiden maukkautta, mehukkuutta ja muunneltavuutta mutta toisaalta vihaan niiden perkausta, etenkin nälkäisenä. Mielestäni koipireisien perkaaminen käsin on ihan hauskaa hommaa (esimerkiksi salaattia tai keittoa varten), mutta lihapalan närppiminen ruokapöydässä haarukan ja veitsen kanssa vie itseltäni hermot.

Törmäsin kuitenkin Gimme Some Oven -sivustolla niin herkulliseen broileriohjeeseen, että päätin unohtaa koipireisiangstini. Limen, valkosipulin ja korianterin yhdistelmä oli juuri se annos vihreää, jota kaipasin maaliskuun loppuun ja ulkona möyrivään takatalveen.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan käyttämään broilerin reisipaloja, mutta koska niiden saatavuus on Suomessa kehnohko, päätin paistaa reidet koipineen.

Broilerillahan tuppaa olemaan sellainen ongelma, että vaikka lintua marinoisi miten tymäkässä marinadissa maailman tappiin asti, kaikki maku tahtoo jäädä nahkaan, eikä lihaan imeydy juuri mitään makua. Tässä reseptissä riitti puolen tunnin marinoituminen, mutta silti broilerissa oli häivähdys limeä ja valkosipulia ihan lihassa asti. Uskoisin, että koipireisien viiltely ja marinoiminen yön yli tekisi maulle ihmeitä.

Noudatin alkuperäistä reseptiä melko orjallisesti, mutta lisäsin valkosipulin määrän kolmeen kynteen ja Worcestershire-kastiketta laitoin kaksi ruokalusikallista. Kyseessähän on SE soosi, jonka nimeä kukaan ei osaa sanoa ja jota lähes jokaisen jääkaapissa on, vaikka sitä tulee käytettyä harmillisen harvoin. (Pitänee alkaa juoda useammin Bloody Maryja.)

Worcestershire-kastike on marinadin olennainen osa. Älä jätä sitä pois. Se toimii broilerin kanssa samalla tavalla kuin pihvin kanssa eli korostaa maun "lihaisuutta" ja antaa samalla kivaa kipakkuutta.

Ja koska kanassa lähes kaikki maku on nahassa, siitä pitää tulla rapea. Tähän on pari kikkaa: voi, valelu ja pitkä paistoaika. Laita siis suosiolla voinokareet kanojen päälle, kun tuuppaat ne uuniin. (Alkuperäisohjeessa kana valellaan voisulalla, mutta se olisi ollut maanantai-iltaan vähän liikaa.)

Muista myös kipata loput marinadista kanojen päälle, kun kypsennys on puolivälissä. Tämä pitää lihan mehevänä ja rapeuttaa samalla nahkaa.

Ja tosiaan, paista pitkään. Niin kauan, että kana vähän nuupahtaa. Silloin liha irtoaa luista heittämällä!

Söin broilerin ihan perinteisesti keitetyn riisin kera, mutta couscous ja kvinoa toimisivat varmasti myös. Koin ilmeisesti jonkinasteista pakkomiellettä vihreästä väristä, sillä oli aivan pakko saada kylkeen myös kurkkua ja avokadoa.

Viimeistele annos raastetulla limenkuorella, puristetulla limemehulla ja saksitulla korianterilla.

AI NIIN, uskoisin, että tämä marinadi toimii hyvin myös grillatun broilerin, possun, jopa kalan kanssa. Kannattaa siis panna se muistiin kesän grillikautta varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t + marinadi
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä limekana

Ainekset

2
broilerin koipireittä
1
dl
limemehua
2
valkosipulinkynttä raastettuna/silputtuna
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
tuoretta korianteria
limen kuorta

Työvaiheet

  1. Sekoita limemehu, raastettu valkosipuli, Worcestershire-kastike, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi broilerin päälle ja sekoita, jotta se tarttuu kaikkialle. Anna marinoitua puolesta tunnista yön yli.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta broilerit uunivuokaan. Laita koipireisien päälle voinokareet ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Säästä marinadi!
  3. Kypsennä koipireisiä 20 minuuttia. Kaada sitten broilereille loput marinadista ja kypsennä vielä toiset 20-30 minuuttia. Itse kypsennän aina kauan, koska mielestäni koipireisien pitää olla niin kypsiä, että liha irtoaa luista kanapalaa heilauttamalla.
  4. Tarjoa esimerkiksi riisin, couscousin tai kvinoan kera. Raasta annoksen päälle limenkuorta ja silppua tuoretta korianteria. Itse lisäsin vielä avokadoa, kurkkua ja simppeliä jogurttikastiketta (turkkilaista jogurttia, limemehua, suolaa, pippuria ja valkosipulia).

Kommentit (2)

Kcrimso
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mainio ja helppo resepti! Yön yli marinointi kannattaa ehdottomasti :)

Vierailija

Se sanotaan  yksinkertaisesti "wustö" :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Saisiko olla kulhollinen täyteläistä ja lämmittävää kanakeittoa? Maapähkinävoi tekee liemestä runsaan ja kermaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea maapähkinä-kanakeitto

Ainekset

1
oranssi paprika
1
kesäkurpitsa
¼
punakaalia
1
maissintähkä
2
rkl
öljyä
250
g
broilerin paistisuikaleita
3
tl
keltaista currytahnaa
8
dl
kasvislientä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
4
rkl
maapähkinävoita
(suolaa)
1
limetti
LISÄKSI
1
chili
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa suupaloiksi. Suikaloi kaali. Irrota maissista lehdet ja leikkaa jyvät pitkittäissuunnassa irti.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerit öljyssä kypsäksi. Lisää currytahna ja vihannekset. Paista vielä 5 minuuttia.

  3. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

  4. Hienonna chili ja korianteri keiton kiehuessa. Purista limetin mehu ja lisää se valmiiseen keittoon. Tarjoa keitto chilin ja korianterin kanssa.

Vinkki Kokeile broilerin tilalla kiinteää tofua.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sokeriton ranskalainen sinappi antaa juuri sopivasti ytyä broilerin makuun. Yhdistä rapeapintaiseksi paistettu broileri sobanuudeleiden ja kasvisten kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappibroileri ja sobanuudelit

Ainekset

600
g
broilerin luuttomia paistileikkeitä
½
tl
suolaa
½
dl
dijoninsinappia
1
iso kananmuna
2
dl
pankojauhoja
öljyä paistamiseen
(chiliä)
Nuudelit
200
g
sobanuudeleita
1
ps (250 g)
varsiparsakaaleja
2
rkl
öljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
ripaus
suolaa
½
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuivaa paistileikkeet talouspaperilla ja ripottele suola pinnoille. Laita sinappi syvälle lautaselle, riko muna joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita pankojauhot toiselle syvälle lautaselle. Pyörittele paistileikkeet yksi kerrallaan ensin munaseoksessa ja sitten pankojauhoissa.

  2. Kuumenna kunnon loraus öljyä laakealla pannulla. Paista paistileikkeitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat kypsiä.

  3. Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa varsiparsakaalit pitkittäin halki ja laita ne kypsymään nuudelien kanssa samaan kattilaan viimeiseksi minuutiksi. Valuta nuudelit ja varsiparsakaalit, ja laita ne takaisin kattilaan. Sekoita pienessä kulhossa öljy, etikka, sokeri ja suola. Kaada seos kattilaan ja kääntele niin, että nuudelit ja varsiparsakaalit maustuvat tasaisesti.

  4. Jaa nuudelit lautasille ja nosta broilerin paistileikkeet päälle. Viipaloi halutessasi chiliä päälle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Keltajuuri antaa keittoon pirteän värin ja tuo samalla lisää syvyyttä makuun. Nuudelit imaisevat nopeasti keiton liemen, joten tarjoa keitto mieluiten pian valmistuksen jälkeen. Soppa maistuu toki myös patamaisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuuri-kanakeitto

Ainekset

500
g
keltajuurta
2
porkkanaa
1
pieni purjo
400
g
maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1
rkl
curryjauhetta
2–3
rkl
öljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
200
g
vehnänuudeleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

  2. Paista purjoa, broileria ja currya öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes broilerit saavat hieman väriä. Lisää juurekset ja valkoviinietikka. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen.

  3. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää nuudelit ja tarvittaessa vettä. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä.