Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 163 keittokirjaan.

Reseptin salainen ainesosa on kastike, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua.

Suhteeni broilerin koipireisiin on kaksijakoinen. Toisaalta rakastan niiden maukkautta, mehukkuutta ja muunneltavuutta mutta toisaalta vihaan niiden perkausta, etenkin nälkäisenä. Mielestäni koipireisien perkaaminen käsin on ihan hauskaa hommaa (esimerkiksi salaattia tai keittoa varten), mutta lihapalan närppiminen ruokapöydässä haarukan ja veitsen kanssa vie itseltäni hermot.

Törmäsin kuitenkin Gimme Some Oven -sivustolla niin herkulliseen broileriohjeeseen, että päätin unohtaa koipireisiangstini. Limen, valkosipulin ja korianterin yhdistelmä oli juuri se annos vihreää, jota kaipasin maaliskuun loppuun ja ulkona möyrivään takatalveen.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan käyttämään broilerin reisipaloja, mutta koska niiden saatavuus on Suomessa kehnohko, päätin paistaa reidet koipineen.

Broilerillahan tuppaa olemaan sellainen ongelma, että vaikka lintua marinoisi miten tymäkässä marinadissa maailman tappiin asti, kaikki maku tahtoo jäädä nahkaan, eikä lihaan imeydy juuri mitään makua. Tässä reseptissä riitti puolen tunnin marinoituminen, mutta silti broilerissa oli häivähdys limeä ja valkosipulia ihan lihassa asti. Uskoisin, että koipireisien viiltely ja marinoiminen yön yli tekisi maulle ihmeitä.

Noudatin alkuperäistä reseptiä melko orjallisesti, mutta lisäsin valkosipulin määrän kolmeen kynteen ja Worcestershire-kastiketta laitoin kaksi ruokalusikallista. Kyseessähän on SE soosi, jonka nimeä kukaan ei osaa sanoa ja jota lähes jokaisen jääkaapissa on, vaikka sitä tulee käytettyä harmillisen harvoin. (Pitänee alkaa juoda useammin Bloody Maryja.)

Worcestershire-kastike on marinadin olennainen osa. Älä jätä sitä pois. Se toimii broilerin kanssa samalla tavalla kuin pihvin kanssa eli korostaa maun "lihaisuutta" ja antaa samalla kivaa kipakkuutta.

Ja koska kanassa lähes kaikki maku on nahassa, siitä pitää tulla rapea. Tähän on pari kikkaa: voi, valelu ja pitkä paistoaika. Laita siis suosiolla voinokareet kanojen päälle, kun tuuppaat ne uuniin. (Alkuperäisohjeessa kana valellaan voisulalla, mutta se olisi ollut maanantai-iltaan vähän liikaa.)

Muista myös kipata loput marinadista kanojen päälle, kun kypsennys on puolivälissä. Tämä pitää lihan mehevänä ja rapeuttaa samalla nahkaa.

Ja tosiaan, paista pitkään. Niin kauan, että kana vähän nuupahtaa. Silloin liha irtoaa luista heittämällä!

Söin broilerin ihan perinteisesti keitetyn riisin kera, mutta couscous ja kvinoa toimisivat varmasti myös. Koin ilmeisesti jonkinasteista pakkomiellettä vihreästä väristä, sillä oli aivan pakko saada kylkeen myös kurkkua ja avokadoa.

Viimeistele annos raastetulla limenkuorella, puristetulla limemehulla ja saksitulla korianterilla.

AI NIIN, uskoisin, että tämä marinadi toimii hyvin myös grillatun broilerin, possun, jopa kalan kanssa. Kannattaa siis panna se muistiin kesän grillikautta varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t + marinadi
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä limekana

Ainekset

2
broilerin koipireittä
1
dl
limemehua
2
valkosipulinkynttä raastettuna/silputtuna
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
tuoretta korianteria
limen kuorta

Työvaiheet

  1. Sekoita limemehu, raastettu valkosipuli, Worcestershire-kastike, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi broilerin päälle ja sekoita, jotta se tarttuu kaikkialle. Anna marinoitua puolesta tunnista yön yli.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta broilerit uunivuokaan. Laita koipireisien päälle voinokareet ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Säästä marinadi!
  3. Kypsennä koipireisiä 20 minuuttia. Kaada sitten broilereille loput marinadista ja kypsennä vielä toiset 20-30 minuuttia. Itse kypsennän aina kauan, koska mielestäni koipireisien pitää olla niin kypsiä, että liha irtoaa luista kanapalaa heilauttamalla.
  4. Tarjoa esimerkiksi riisin, couscousin tai kvinoan kera. Raasta annoksen päälle limenkuorta ja silppua tuoretta korianteria. Itse lisäsin vielä avokadoa, kurkkua ja simppeliä jogurttikastiketta (turkkilaista jogurttia, limemehua, suolaa, pippuria ja valkosipulia).

Kommentit (2)

Kcrimso
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mainio ja helppo resepti! Yön yli marinointi kannattaa ehdottomasti :)

Vierailija

Se sanotaan  yksinkertaisesti "wustö" :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ananasta keitossa? Kyllä vain! Sen makeus sopii täydellisesti Thaimaasta inspiraationsa saaneeseen kanakeittoon, jossa maistuvat lempeä kookos ja lämmittävä chili.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaalainen kanakeitto

Ainekset

400
g
kananpojan tai kalkkunan jauhelihaa
2
tl + 2 tl
öljyä
150
g
kukkakaalia
150
g
kesäkurpitsaa
1–2
thaichiliä
1
valkosipulinkynsi
1
tlk
kikherneitä
1
prk
ananaspaloja mehussa
5
dl
kanalientä
2
tl
punaista thai-currytahnaa
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tlk
kookosmaitoa
1
limetin mehu ja kuoriraaste
Päälle
3
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Paista jauheliha kypsäksi pannulla 2 teelusikallisessa öljyä. Siirrä sivuun. Paloittele kukkakaali, kesäkurpitsa ja chili. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  2. Kuullota kasviksia öljytilkassa kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää jauheliha joukkoon. Valuta ja huuhdo kikherneet sekaan. Kaada ananaspurkin mehu ja kanaliemi kattilaan.
  3. Lisää ananaspalat, currytahna ja mausteet joukkoon ja keitä 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kookosmaito ja purista limetin mehu ja raasta sen kuori joukkoon. Hienonna pinnalle kevätsipulia.

Vinkki! Jätä pois tuore chili, niin keitosta tulee koko perheen suosikkisoppa.

Kommentit (0)

Meidän Perhe on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen

Avokado tekee juustottomasta pestosta täyteläisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Avokadopesto

Ainekset

1
dl
pinjansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
½
ruukkua
persiljaa
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
2
avokadoa
1
limetti
Lisäksi
250
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hienonna basilika ja persilja sekä valkosipulinkynsi.
  2. Mittaa oliiviöljy korkeaan kapeaan kulhoon, lisää valkosipuli, yrtit, mausteet, sekä puoli desilitraa paahdettuja pinjansiemeniä.
  3. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi pestoksi.
  4. Lusikoi avokado lautaselle ja murskaa se haarukalla. Purista päälle puolikkaan limetin mehu. Sekoita avokado peston joukkoon. Tarjoa pesto pastan kanssa.

Kommentit (0)

Jussi Aumo on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.

Helppo ja maukas pyhäruoka, jonka valmistuessa ehdit tehdä jotain muuta mukavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
90 min.
Vaikeustaso
Helppo

Uunikana ja sitruunaperunat

Ainekset

1
kokonainen
(maissi)kana
1
pkt
pekonia (140 g)
2
kpl
pestyä sitruunaa
3-4
oksaa
rakuunaa (tai muu vastaava yrtti, jos rakuunaa ei löydy)
2
kpl
sipulia
4
siroa
porkkanaa
500
g
uusia tai muita ohutkuorisia "herkku"perunoita
8
kpl
valkosipulinkynsiä
1
dl
mustia ja vihreitä oliiveja (yhteensä)
0,6
dl
valkoviiniä
suolaa
vastajauhettua pippuria

Työvaiheet

1. Aseta uuni 200 asteeseen. Kuivaa ja sen jälkeen suolaa ja pippuroi kana. Peitä sen jälkeen kana limittäin asetetuilla pekoniviipaleilla. Aseta kana uunivuokaan.

2. Jaa yksi sitruuna puoliksi ja työnnä kanan sisään yhdessä muutaman rakuunan oksan kanssa. Paloittele loput 1,5 sitruunaa karkeasti.

3. Levitä sitruunat, neljään osaan jaetut sipulit, valkosipulit, oliivit. puolitetut perunat ja n. peukalon kokoisiin paloihin pilkotut porkkanat kanan ympärille uunivuokaan. Kaada viini vuokaan. Mausta rakuunalla, suolalla ja pippurilla.

4. Paista uunissa 30 minuuttia. Peitä sen jälkeen vuoka foliolla ja paista vielä 45-60 minuuttia kanan koosta riippuen niin, että sisälämpötila on 72 astetta.

5. Siirrä halutessasi kana ja vihannekset erilliseen tarjoiluastiaan ja kaada sen jälkeen vielä nesteet päälle. Anna vetäytyä 10 minuuttia folion alla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Yllätä sunnuntaipöydässä siideriglaseeratulla broilerilla. Ahkera valelu pitää huolen broilerin mehevyydestä. Samassa vuoassa kypsyvät lisukkeeksi sopivat omenat ja porkkanat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Siideribroileri

Ainekset

1
(noin 1,3 kg)
kokonainen broileri
1
pieni
omena (hapan lajike)
4
oksaa
timjamia
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
Siideriglaaseeraus
½
l
puolikuivaa omenasiideriä
Lisäksi
4
omenaa (hapan lajike)
6
värikästä porkkanaa
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön vähintään ½ tuntia ennen kypsentämistä. Keitä siideriä kattilassa ilman kantta, kunnes sitä on jäljellä noin 1 ½ dl. Kuumenna uuni 200- asteiseksi.
  2. Taputtele broileri kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa omena puoliksi. Täytä broileri omenalla ja timjamilla. Sido linnun jalat narulla ja leikkaa siipien kärjet saksilla. Hiero broileri kauttaaltaan öljyllä ja mausta suolalla.
  3. Nosta broileri isoon uunivuokaan tai uunipannulle rintapuoli alaspäin. Paista näin 15 minuuttia.
  4. Kuori ja paloittele sillä aikaa porkkanat. Lohko omenat.
  5. Nosta vuoka uunista. Käännä broileri rintapuoli ylöspäin ja valele pinta siiderillä. Lisää vuokaan porkkanat ja omenat. Valuta kasvisten päälle öljy ja mausta.
  6. Laske uunin lämpö 175 asteeseen, nosta vuoka takaisin uuniin. Valele broileria siiderillä 15 minuutin välein, noin 45 minuutin ajan, kunnes broileri on kypsä. Anna broilerin vetäytyä hetki ennen paloittelua.

Kommentit (0)