
Namaste! Thali on intialainen kasvisateria, johon kuuluu useita ruokalajeja. Kuvataiteilija Katja Tukiaisen thalissa on kotijuusto-pinaatticurryn lisäksi dal-linssipataa, raitaa eli kurkku-jogurttikastiketta ja basmatiriisiä.
Intialainen thali-ateria
Ainekset
Työvaiheet
- Tee dal-linssipata ja raitakastike (ks. ohjeet.) Laita riisi kiehumaan.
- Kuori ja hienonna sipulit ja inkivääri. Viipaloi chili. Poista halutessasi siemenet.
- Lämmitä öljy paistinpannussa. Lisää sinapinsiemenet ja paahda, kunnes ne poksahtelevat. Lisää sipulit, inkivääri ja chili. Paista käännellen muutama minuutti. Lisää kurkuma, garam masala ja juustokumina. Jatka paistamista hetki sekoitellen. Lisää jäiset pinaatit pannuun ja anna niiden sulaa. Laske lämpöä ja anna kypsyä noin 5 minuuttia.
- Lisää soija ja Koskenlaskija pannuun. Kuutioi kotijuusto joukkoon ja anna sen lämmetä noin 5 minuuttia.
- Laita palak paneer tarjolle ja ripottele reilusti korianterinlehtiä päälle. Tarjoa riisin, raitakastikkeen ja dalin kanssa.
Dal-linssipata
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Laita linssit, vesi, suola ja kurkuma kattilaan. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi.
- Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita paistinpannussa öljyssä muutama minuutti. Kuutioi säilyketomaatit ja lisää ne liemineen pannuun. Lisää tomaattipyree. Jatka paistamista noin 10 minuuttia.
- Lisää garam masala, korianteri ja juustokumina. Mausta soijalla.
- Valuta keitetyt linssit ja sekoita ne tomaattikastikkeeseen. Viimeistele hienonnetulla korianterilla. Jos haluat seoksesta juoksevampaa, lisää kasvislientä tai vettä.
Raitakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele kurkku ja leikkaa se paloiksi tai viipaleiksi. Hienonna minttu. Yhdistä kasvikset ja jogurtti. Lisää mausteet.
- Peitä kelmulla ja anna tekeytyä viileässä vähintään 30 minuuttia
Millä ton koskenlaskijan vois korvata? Vaimoni inhoaa sitä vaikka muuten intialaisesta pitääkin