Tajuton Kokki on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä

Puolustusministerimme on pyytänyt selvityksen Puolustusvoimien ruokahuollon päätöksestä lisätä kasvisruokien määrää varuskuntaravintoloissa. Erityisesti ministeri on huolissaan varusmiesten proteiinin ja hiilihydraattien riittävästä saannista. Hänen mielestään ”armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”.

Tajuton keittokirja selvitti.

Kukkakaalissa ON proteiinia ja hiilihydraatteja! Koostumus näyttää Finelin taulukoissa hyvältä, mutta ministerin mainitsemaa kukkakaalipirtelöä ei harmi kyllä moni siviilikasvissyöjäkään ole ryystänyt. Me täällä Tajuttomassa Keittokirjassa olemme kuitenkin ennakkoluulottomia ja kokeilunhaluisia! Onneksi kotonamme asuu alan asiantuntija, joka on juuri sopivasti lähdössä marssimaan. Asiantuntija on käynyt läpi useita satoja sotaharjoituksia niin alokkaana, kokelaana kuin harjoitusten johtajanakin sekä syönyt Puolustusvoimien ruokaa yli 20 vuotta.

Kehittämämme perinteinen kukkakaalipirtelö on loistava proteiini- ja energiapaketti ennen treenejä ja treenien jälkeen. Emme halunneet tehdä siitä liian herkullista, ja onnistuimmekin hyvin. Pidetään sotkun munkit ja kenttäruoka erillään! Koska kukkakaalipirtelössä ei ole lihaa eikä maitoa eikä muitakaan helposti pilaantuvia ainesosia, se säilyy repussa helposti muutaman tunnin. Kun kertoo reseptin sadalla, saa marssiruokaa koko komppanialle. Ei kauhean hyvää, jos ei kauhean pahaakaan.

Miten on, marssisitko tällä torstaina 25 kilometriä? Ilman muuta, vastaa ammattisotilas.

Asia selvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipirtelö

Ainekset

3
dl
kukkakaalia
2
kpl
varsiselleriä
1
kpl
avokado
1/2
kpl
fenkolia
2
dl
kauramaitoa
1
iso kourallinen
cashew-pähkinöitä

Työvaiheet

1.Laita kaikki ainekset blenderiin.
2. Käynnistä kone ja anna sen käydä, kunnes kukkakaalipirtelö on tasaista ja ravitsevaa. Ripaus suolaa ja pippuria voi tehdä terää, flunssakaudella tietenkin sekaan heitetään valkosipulinkynsi.
3. Nauti heti (tarvittaessa pitele nenästä kiinni) tai pakkaa mukaan sotaharjoitukseen.

Kommentit (3)

inga k

En suosittelisi ulkomaista latriinivedellä lannoitettua kukkakaalta raakana.

Käyttäjä1404
Seuraa 
Liittynyt3.5.2017

Tämä ohje on ihmisravinnoksi kelpaamatonta mössöä, kaiken voi tietysti ajaa mössöksi, näinhän tehtiin jo aikoinaan kasvien naateille , tosin nekin ensin keitettiin ja annettiin sioille ruuaksi.
Kyllä ihmisen pitää oikeeta, lämmintä ja hyvin kotona valmistettua maukasta ruokaa syödä, siihen lisäksi raikas salaatti. Tämän tyyliset pirtelöt ei toimi edes vitsinä.

Isomies

Oivallinen pirtelö, lisään vakiopirtelö listaan. Kiitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 947 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ihanan kirpeä raparperi taipuu muuhunkin kuin piirakan täytteeksi: kokeile raparperivispipuuroa, joka maistuu aivan kesältä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Raparperivispipuuro

Ainekset

450
g
raparperia
1 ½
dl
ruokosokeria
noin 2
dl
vettä
½
dl
mannasuurimoita
Kardemummakerma
1
dl
kuohukermaa
2
dl
maitoa
2
rkl
sokeria
1
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperit ja laita ne ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes raparperit mehustuvat. Siivilöi mehu kunnolla painellen kulhoon. Lisää vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl lientä.
  2. Kiehauta raparperiliemi ja lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada puuro vatkauskulhoon ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.
  3. Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa.
  4. Mittaa kerma, maito, sokeri ja kardemumma kattilaan ja keitä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Siivilöi vispipuuron päälle.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Satu Kemppainen

Nerokas lounas! Broileri ja pasta maistuvat hyvin kylminäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileria ja kierrepastaa

Ainekset

2
kpl / 300 g
kypsennettyjä broilerinrintafileitä
1/2
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
Marinadi
2
rkl
öljyä
1
rkl
omenaviinietikkaa
2
rkl
hienonnettuja yrttejä (timjami, basilika)
ripaus
suolaa, mustapippuria ja sokeria
Lisäksi
3
dl
keitettyä täysjyväpastaa
10
kirsikkatomaattia
2
dl
salaattipinaattia
1
dl
raejuustoa
1
rkl
siemensekoitusta

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä kirsikkatomaatit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja ripottele pintaan suola ja öljy. Kypsennä kuumassa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita marinadin aineet kulhossa. Viipaloi aiemmin paistettu, öljyllä ja suolalla maustettu broileri ja lisää kulhoon marinadin joukkoon. Sekoita hyvin.
  3. Kasaa broileriviipaleet, keitetty pasta, kirsikkatomaatit ja salaattipinaatti lounasrasiaan omiin lohkoihinsa. Valuta loppu broilerin marinadi annoksen päälle. Pakkaa raejuusto ja siemensekoitus omiin pikkurasioihinsa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 596 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Grillipanzanella on kesän kuumin salaatti! Siinä rapea leipä saa seurakseen parilalla käväisseitä tomaatteja ja maukkaita kapriksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillipanzanella

Ainekset

1
rs (300 g)
grillitomaatteja eli isoja kirsikkatomaatteja
2
pihvitomaattia
3
(puna)sipulia varsineen
1
(300 g)
ciabatta-leipä
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
(varrellisia kapriksia)
1
dl
basilikan lehtiä
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa, johon rakennat salaatin.
  2. Leikkaa pihvitomaatit reiluiksi viipaleiksi. Huuhdo ja viipaloi sipulit. Hienonna varret ja säästä ne viimeistelyyn.
  3. Leikkaa ciabatta ohuehkoiksi viipaleiksi. Sivele palat öljyllä ja paahda ne ritilällä epäsuoraa grillausta käyttäen molemmin puolin kauniin raidallisiksi. Kumoa kulhoon ja kauho sekaisin.
  4. Kuumenna öljy parilalla. Paista tomaatit ja sipulit nopeasti kovalla lämmöllä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele ainekset kulhoon limittäin leipäviipaleiden kanssa. Ripottele päälle kaprikset ja basilika.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1941 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaunis mureke on näyttävä pääruoka juhlapöytään. Arkena massan voi muotoilla pihveiksi ja paistaa pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 1/2 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-falafelmureke

Ainekset

200
g
herkkusieniä
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
kaurahiutaleita
1
rkl
soijakastiketta
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
prk (230 g)
kypsiä mustia papuja
3
dl (n. 2 kpl)
punajuurta raastettuna
1
sipuli
tuoreita yrttejä tai syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Pilko sienet pieniksi ja sekoita ne siementen, hiutaleiden ja soijakastikkeen kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Huuhdo ja valuta kikherneet ja pavut siivilässä. Lisää ne sieniseokseen ja pyöräytä karkeaksi seokseksi.
  3. Pese ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita punajuuret ja sipuli kevyesti mureketaikinaan. Kaada mureketaikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Peitä foliolla ja kypsennä toiset 30 minuuttia.
  4. Anna murekkeen jäähtyä, jotta sen rakenne tiivistyy. Lämmitä mureketta 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia ennen tarjoamista. Koristele yrteillä ja/tai syötävillä kukilla.

Kommentit (0)