Tajuton Kokki on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä

Puolustusministerimme on pyytänyt selvityksen Puolustusvoimien ruokahuollon päätöksestä lisätä kasvisruokien määrää varuskuntaravintoloissa. Erityisesti ministeri on huolissaan varusmiesten proteiinin ja hiilihydraattien riittävästä saannista. Hänen mielestään ”armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”.

Tajuton keittokirja selvitti.

Kukkakaalissa ON proteiinia ja hiilihydraatteja! Koostumus näyttää Finelin taulukoissa hyvältä, mutta ministerin mainitsemaa kukkakaalipirtelöä ei harmi kyllä moni siviilikasvissyöjäkään ole ryystänyt. Me täällä Tajuttomassa Keittokirjassa olemme kuitenkin ennakkoluulottomia ja kokeilunhaluisia! Onneksi kotonamme asuu alan asiantuntija, joka on juuri sopivasti lähdössä marssimaan. Asiantuntija on käynyt läpi useita satoja sotaharjoituksia niin alokkaana, kokelaana kuin harjoitusten johtajanakin sekä syönyt Puolustusvoimien ruokaa yli 20 vuotta.

Kehittämämme perinteinen kukkakaalipirtelö on loistava proteiini- ja energiapaketti ennen treenejä ja treenien jälkeen. Emme halunneet tehdä siitä liian herkullista, ja onnistuimmekin hyvin. Pidetään sotkun munkit ja kenttäruoka erillään! Koska kukkakaalipirtelössä ei ole lihaa eikä maitoa eikä muitakaan helposti pilaantuvia ainesosia, se säilyy repussa helposti muutaman tunnin. Kun kertoo reseptin sadalla, saa marssiruokaa koko komppanialle. Ei kauhean hyvää, jos ei kauhean pahaakaan.

Miten on, marssisitko tällä torstaina 25 kilometriä? Ilman muuta, vastaa ammattisotilas.

Asia selvä.

Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipirtelö

Ainekset

3
dl
kukkakaalia
2
kpl
varsiselleriä
1
kpl
avokado
1/2
kpl
fenkolia
2
dl
kauramaitoa
1
iso kourallinen
cashew-pähkinöitä

Työvaiheet

1.Laita kaikki ainekset blenderiin.
2. Käynnistä kone ja anna sen käydä, kunnes kukkakaalipirtelö on tasaista ja ravitsevaa. Ripaus suolaa ja pippuria voi tehdä terää, flunssakaudella tietenkin sekaan heitetään valkosipulinkynsi.
3. Nauti heti (tarvittaessa pitele nenästä kiinni) tai pakkaa mukaan sotaharjoitukseen.

Kommentit (3)

inga k

En suosittelisi ulkomaista latriinivedellä lannoitettua kukkakaalta raakana.

Käyttäjä1404
Seuraa 
Liittynyt3.5.2017

Tämä ohje on ihmisravinnoksi kelpaamatonta mössöä, kaiken voi tietysti ajaa mössöksi, näinhän tehtiin jo aikoinaan kasvien naateille , tosin nekin ensin keitettiin ja annettiin sioille ruuaksi.
Kyllä ihmisen pitää oikeeta, lämmintä ja hyvin kotona valmistettua maukasta ruokaa syödä, siihen lisäksi raikas salaatti. Tämän tyyliset pirtelöt ei toimi edes vitsinä.

Isomies

Oivallinen pirtelö, lisään vakiopirtelö listaan. Kiitos

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Vegetartar eli vartar tehdään paahdetuista punajuurista, tuoreista yrteistä ja kapriksista. Lopputulos hämmästyttää uskomattoman syvällä maullaan. Tarjoa punajuuritartar alkuruokana sellaisenaan.

Annoksia
6 annosta alkuruokana
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuritartar

Ainekset

600
g
punajuuria
1
rkl
oliiviöljyä
½
punasipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
kapriksia
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
tl
dijon-sinappia
1
tl
vaahterasiirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Piparjuurimajoneesi
2
dl
majoneesia
2
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

 

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko punajuuret 4 osaan. Valuta öljy päälle ja paahda uunin keskitasolla 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Hienonna punajuuret tehosekoittimessa parissa erässä, muutama kierros kerrallaan, jotta saat karkeaa haketta. Kuori ja hienonna punasipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Hienonna kaprikset ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja muotoile seos tartarpihviksi.
  3. Sekoita majoneesi ja piparjuuritahna keskenään. Tarjoa punajuuritartar piparjuurimajoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 875 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Raejuustosta, kurpitsansiemenistä ja rukolasta valmistuu ihanan mehevä pesto. Surauta soosi valmiiksi pastan kypsyessä, sekoita se valutetun pastan joukkoon ja luottoruoka on valmis!

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustopestopasta

Ainekset

1
dl
kurpitsansiemeniä
2–4
valkosipulinkynttä
1
rs (125 g)
rukolaa
1
ruukku
basilikaa
1
tlk (200 g)
rasvatonta raejuustoa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
1/2–1
dl
vettä
Lisäksi
300
g
täysjyväspagettia
2
l
vettä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paahda siemenet kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.
  2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rukolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.
  3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.
  4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Amanda Aho

Tee vihreästä matchasta päräyttävän raikas ja sitruunainen cocktail. Juoma toimii mainiosti myös ilman alkoholia.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Matcha-cocktail

Ainekset

6
sitruunamelissan lehteä
3
cl
sitruunamehua
4
cl
matchateetä
4
cl
omenamehua
4
cl
vodkaa
3
cl
vaniljasiirappia (ks. ohje alhaalla)
jäitä
Koristeeksi
sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Jäähdytä ainekset jääkaappikylmiksi.
  2. Murskaa sitruunamelissan lehdet ja tilkka sitruunamehua keskenään. Lisää loput ainekset ja ravista esimerkiksi tiiviskantisessa lasitölkissä jäiden kanssa puoli minuuttia. Täytä lasi jäillä ja siivilöi juoma päälle. Koristele  cocktail sitruunamelissalla.

Vaniljasiirappi

Ainekset

1
dl
vettä
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria tai 1/2 vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää vaniljasokeri tai vaniljatangon puolikkaan siemenet ja käännä lämpö pois. Anna siirapin hautua jälkilämmöllä 20 minuuttia. Jäähdytä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pretzelit paistetaan vaihteeksi pehmeinä versioina. Kiiltävän pinnan salaisuus on pulahdus soodaveteen ennen paistoa.

Annoksia
8 rinkeliä
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pehmeät pretzelit

Ainekset

1/3
pkt
tuorehiivaa
2 1/2
dl
lämmintä vettä
2
tl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
n. 5
dl
vehnäjauhoja
Keittämiseen
2
rkl
ruokasoodaa
Päälle
1
kananmuna
meri- tai sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrassaan vaivaten, kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo.
  2. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (noin 45 min).
  3. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile paloista 30-35 cm:n pötköt, jotka ovat päistään hieman kapeammat. Kieputa pötköt rinkeleiksi ja anna kohota leivinpaperin päällä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  5. Keitä 2 l vettä isossa kattilassa. Lisää ruokasooda ja sekoita (veden kuohahtaminen kuuluu asiaan). Pienennä lämpö keskilämmölle.
  6. Keitä rinkeleitä muutamassa erässä pikaisesti, noin 30 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuivaa ylimääräinen vesi pelliltä pois.
  7. Voitele rinkelit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle suolaa. Paista uunissa noin 12 minuuttia. 

VINKKI Pretzelit maistuvat parhailta samana päivänä.

Kommentit (0)